Gå till innehåll
torsdag 18 april 2024

PerWe

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    42
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av PerWe

  1. Ska ta å skrapa lite till senare, är hemma nu. Men visst det kanske sitter epoxi under det gråa, kanske har förhastat mig då jag trodde att det gråa var epoxin och dömde ut det hela. Där jag skrapat igenom utan att egentligen undersöka noggrant var vit, typ samma färg gelcoaten i övrigt. Vilken är annars vanligaste färgen på epoxi? Grå epoxi har jag sett att det finns men är den transparent så kanske den finns där under.
  2. Ja, kan det kanske vara, har ju inte så mkt att gå på förutom att den är ljusgrå och ganska mjuk. Däremot omkullkastar det mina planer då jag inte kommer å hinna med att renskrapa och lägga på ngt annat, så jag kommer nog sjösätta med rentvättad skrovbotten och fjolårets färg kvar och sen ligga på skrovduk som planerat för att under säsongen fundera på vilken väg jag skall gå. Blir nog epoxi…. Som jag trodde att jag redan hade 🙄
  3. Köpte båten våren 2021 med informationen att botten var epoxibehandlad,, vilket såg ut att stämma, fanns ett ljusgrått lager under färgen som satt på. har nu tänkt att ta bort all färg och bara ha ren epoxibotten, tvätta ngn gång samt använda skrovduk vid hemma hamnen. Och aaaldrig mer måla botten, är iaf tanken. men… har nu använt Lefant paint remover och färgen löser upp sig och det ljusgråa sitter kvar, men det gråa är mjukt, kan trycka med nageln och göra ett märke. Känns mer som ett tunt lager gummi, detta kan inte stämma med epoxi och Lefant ska väl inte kunna påverka epoxi? ngn som vågar sig på en gissning vad det ljusgråa skiktet kan vara?
  4. Min Flipper 640SC med Mercury 150 Fourstroke som förmodligen är lite lättare än DC gjorde 39kn med full tank & 4pers i båten så du borde nå 40+ med din 200hk kan jag tycka. Men för att nå detta fick jag tilta motorn mycket, bara att tilta motorn mer & mer, så länge fart & varvtal ökar så är det OK, när farten sjunker men inte varvtalet har man gått lite för långt. Lika mkt måste jag tilta på nuvarande Flipper 760DC för att verkligen nå tillgänglig toppfart. Men detta har du säkert testat redan men ville iaf delge mina erfarenheter av mina Flipper/mercury.
  5. Vad motorn varvar helt obelastad är inte samma sak som max rekommenderat varvtals intervall under belastning. Jämförelsen är lite tokig tycker jag. För att reda ut detta måste max rpm-intervallet tas reda på och sen mäta varvtalet med en extern inkopplad varvräknare. Ligger varvtalet utan för rekommendationerna kan man börja fundera på åtgärder. Eller har jag förstått problemet fel? Här finns lite WOT/rpm data.
  6. Tack för era inputs. Baserat på detta borde jag inte behöva lägga ner så mkt tankeverksamhet gällande startbatteri och solcellsladdning😁 En separat/enkel installation utan krångligheter passar min elkunskap bäst 😉
  7. Nope, det är det egentligen inte. Bogproppen & navigation går på det batteriet men det bogas och navigeras inte så mkt stillaliggandes ...blir lite osäker på hur det är med lanternorna då jag aldrig kollat/tänkt på det.
  8. Nu har typ hela säsongen passerat och inte f--n hann jag installera ngn solcellslösning som tänkt. Men det är på G nu. Ang solcellslösning vet jag inte riktigt vilken väg jag skall välja. Jag har ju redan Victronladdaren som finfint laddar & hanterar både start och förbukningsbatteriet vid landström. Som solcellsregulator har jag sneglat på CTEK D250SE och på "vanliga" MPPT regulatorer. CTEK är dyrare än de regulatorer jag tittat på men har funktionen att den börjar ladda startbatteriet om/när förbrukningsbatteriet är fullt, det finns ju även DUO regulatorer som fortfarande är billigare än CTEK. Har ni några tankar kring detta? Är det bara overkill/slöseri med en CTEK i detta fall?
  9. Jag känner som så här, närheten till båten är viktig för mig. Båten ligger längst in i Edsviken/Sollentuna som i sig kanske inte är så kul alla gånger men fungerar till korta sköna kvällsturer eller första bästa sjökrog , ska man ut en längre tur med övernattning mm, så spelar transporten på ~30min ut ur viken mindre roll, det är bara att ta liksom. Jag har iofs bara 10 minuters promenad till båten vilket är super om man vill gå ner och småfixa lite eller kanske bara kolla att allt står rätt till vid bryggan, skulle nog inte bli så mkt för min del om avståndet var för stort och även många spontana kvällsturer skulle nog utebli.
  10. 60hk e väl inte optimalt, men absolut det funkar. Vi körde i många år med en 60hk 4t men åkarna vägde ~80kg. Min egen erfarenhet är att wakeboarden kräver mkt mindre kraft att få upp jämfört med vattenskidorna men lite teknik behövs Vet inte hur ni gör men vi ligger/sitter på huk med brädan tvärs färdriktningen, sen börjar vi dra mjukt och försiktigt lätt ökande, viktigt att sitta kvar hukande tills brädan slajdat upp på ytan, behövs inte många knop, väl där rätar du på benen och om det känns bra vrider du brädan till färdriktningen i samma rörelse, annars en rörelse i taget. första/största misstaget många gör är att man rätar upp benen för tidigt, då sjunker man & det blir för tungt. På´t igen ba, det kommer fungera
  11. Tidigare i våras fick skäddan på motorn(utombordare) smaka på lite sten och snart är det dags att fixa till skadorna när båten åker upp då offseason är på intågande. Skadorna är inte direkt stora men "många" men samtidigt lite för stora för att det ska räcka att fila till och sen bara måla för att få det snyggt tycker jag. Så jag undrar vilket spackel som kan tänkas vara minst dåligt för uppgiften? Marin epoxy eller kemisk metall är det jag funderar på, vilken är bäst? eller finns det ngt bättre för ändamålet? & nej jag har tyvärr ingen bild
  12. I min 760DC -17 finns den att finna i aktersoffan, lyft på locket och se efter Finns klammrar där som skall hålla stolpen men det kan ju vara så att den tyvärr saknas. Jag hade tidigare en Flipper 640SC -15 och i den låg stolpen i aktersoffan precis som i nuvarande 760DC.
  13. Hej, Fått för mig att jag bör lufta styrningen på båten eller iaf kolla om det finns luft i systemet. Har pluggat på youtube mm, hur det ska gå till, allt verkar ju ganska enkelt. men det tar stopp redan på steg 1. Jag har ingen påfyllnings anslutning vid ratten? Kan detta ha att göra med att jag har elektrisk hydraulstyrning? Men hur gör jag istället? Ska slangarna från nipplarna gå tillbaka till reservoaren/kärlet istället för rattpumpen? Ska servot vara igång eller inte? Jag gick hem för att kolla i dokumentationen till båten men hittade inget som berör styrningen så i skrivande stund känner jag inte till fabrikat/modell på styrningen, båten är en Flipper 760dc -17 med en Mercury Verado. Kommer nog lösa detta men hoppas på lite snabbguidning hur detta går till av ngn som gjort det tidigare för att spara lite tid.
  14. Att fyrbladiga inte är bästa toppfartsproppen har jag hunnit lära mig. Skulle jag byta till 17P innebär det ungefär samma fart som idag fast vid 6200rpm, då är frågan när mår motorn bäst? Jobba med lite högre rpm och lättare eller med lägre rpm och tyngre? Och den frågan gäller ju då över hela registret.
  15. Jag vill trimma för att få motorn att gå så pass fint som den är tänkt att kunna gå, toppfart vs varvtal visar att det finns lite att justera i detta fall(tror jag), därav trimningen. Samt att det kan vara kul . Marschfarten kommer nog vara ganska samma lika. Hänsyn ska vi alla visa, oavsett toppfart.
  16. Hej, Går i funderingar på att eventuellt uppgradera min Verado 300 V6 -17 om det är möjligt. Önskar förslag på firmor som anses kunna detta för att diskutera vad jag ev kan förvänta mig. Varför trimma: Idag har jag en 4 bladig Revolution 4 19P och med denna får jag en toppfart på ca 42.6kn men motorns varvtal är 5750rpm vilket är 50rpm under max rpm intervallet som är 5800-6500rpm. Har även testat 3 bladig Enertia 19P och då fick jag 46.5kn på toppen vid 6000rpm, som fortfarande är liiiite lågt i intervallet. Så det låter som Enertian är det jag skall gå på men vill helst behålla fördelarna med den 4 bladiga. Så min tanke är att med lite mer effekt kommer motorn upp i varv, går mer rätt inom tänkt intervall och jag behåller den 4bladiga proppen. Båten går egentligen bra som är en Flipper 760DC, vid testerna var vi lite överlastade för test, vi hade full tank och 3 personer i båten. Som sagt, önskar förslag på firma som pysslar med uppgradering av Mercury för att se vad jag kan förvänta mig, tar gärna även emot synpunkter på mina funderingar. /Per
  17. Tack för all hjälp, jag testade även Victron Community där jag fick svar att det är 14.4v som gäller för Victron batteriet
  18. Detta kunde jag hitta på Victrons hemsida: Normal 14.2 -14.6 och fastest 14.6 - 14.9 Och på batteriet står det Cycle use: 14.4 - 14.7 Men det gjorde det inte lättare för mig att välja 14,4 eller 14.7 eller?
  19. Aha! Ja startbatteriet är som sagt Nordmax AGM 100Ah och till förbrukningen valde jag Victron AMG Deep cycle 110Ah. Då ere bara å söka upp infon på resp batt, men inte så konstigt då att det kan vara lite olika
  20. Hej, Tittade på den CTEK bilden tidigare idag då jag alltid tyckt att CTEK verkar ha koll och grejorna har alltid funkat. men där står det klart och tydligt 14.7v Har alltid kört CTEK till mina racehojar. Leverantören är Batteripoolen och batteriet är Nordmax AGM 100Ah, som skall användas som startbatteri. Första tidiga infon jag fick var 14.4v från flera håll, men under dagen har jag börjat svänga över till 14.7v då det är nog övervägande 14,7 rekommendationer som jag hittar men det är inte svårt att hitta 14.4v rek för AGM, därför blir jag ju lite frustrerad eftersom jag inte vet.
  21. Nu med laddaren på plats & fungerande upptäckte jag snabbt att batterierna var halvslut resp helkass, så jag köpte nya AMG anpassade för resp uppgift, start resp förbrukning och dessa vill jag självklart ladda & underhålla på bästa sätt för att få dem att hänga med så länge som möjligt. Och nu då till den STORA frågan, vilken laddspänning skall användas till AMG batterier? Ska laddaren ställas in på 14,4 eller 14,7? Nedan bild är saxad från en annan tråd här på forumet och där står det tydligt 14,4v och samma info har jag fått från en vad jag uppfattat som betrodd källa då han driver företag med båtar/båtservice mm,. (Tror att Tudor är uppgiftslämnare för bilden) Samtidigt fick jag denna info då jag frågade tillverkaren av det ena batteriet: """Hej Per, AGM & Gel-batterier är mer trögladdade och kräver då en högre laddspänning än ett traditionellt syra batteri. Skulle man sätta ett AGM-batteri på laddspänning 14,4V så blir batteriet ej 100% full laddat. Men man skall göra precis som du gjorde, att fråga batteritillverkaren/leverantören om man är osäker. Mvh Per""" Och surfar man runt på nätet upplever jag samma sak, åsikterna går liksom isär om vilken laddspänning som är bäst anpassad för AGM. Jag har ingen "AGM knapp" på laddaren utan jag måste välja 14.4 alt 14.7 Så frågan lyder alltså: Vilken laddspänning väljer jag till mina AGM batterier? /Per
  22. En annan enkel grej att kolla kan vara locket som ofta finns i aktern vid "motorbrunnen". Vet ej om du har det på din, men den funkar väl som inspektionslucka. Sitter locket dåligt eller har skadad oring/packning kan du få in vatten den vägen när båten ligger & guppar på sjön då det sköljer över kanten vid motorfästet. Igenom detta hål kan du oftast även se akterspegelns insida, kanske kan du se vart det har runnit. Har hänt mig då locket suttit dåligt
  23. Stort tack till alla, ska nu ut på jakt efter lite 6mm2 pryttlar
×
×
  • Skapa nytt...