Gå till innehåll
fredag 29 mars 2024

Tessin

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    67
  • Gick med

  • Besökte senast

Forum Inlägg postade av Tessin


  1. 1 minut sedan skrev Gullholmarn:

    Hej
    Det låter ju onekligen som det är kortslutning någonstans.
    Eftersom säkringen skall vara på 7,5A låter det ju som att det är på 230V-sidan.
    men jag hade ändå kopplat från batteribanken och slagit på för att se var som händer.
    Går inte säkringen direkt har du kortis i någonstans i batteri-systemet, går den däremot är det ju internt i laddaren. 
    Men jag tror verkligen på kortis i laddaren då den ju bör vara avskild mot 24VDC kretsen, är det där borde ju den andra säkringen som kanske är på 20-25A ha gått.

    Har du haft 15A en längre tid istället för 7,5a kan man ju tänka sig att något har blivit lite fel i laddaren, men att den pga för stor säkring inte gått utan blivit så varm att den smält någon isolering eller del av kretskorts osv och det helt enkelt är kortis i den.
    Har man för stor säkring så går ju inte säkringen om någon är fel, då går saker sönder eller blir varma och i värsta fall början brinna.
     

    Hej,

     

    Har haft i säkringen i ca en månad. Skulle förstås ha kunnat knasa till det i laddaren, då den kan ha gått trots något internt fel.

     

    Men ett tips är alltså att koppla loss batterierna och koppla upp laddaren mot landström för att se om säkringen går. Håller säkringen sitter felet i batterierna och kopplingarna kring dessa. Går säkringen på nytt är felet i själva laddaren. 

     

    Förstod jag det rätt så?

     


  2. Hej

    Kom till båten häromdagen, skulle ta en sväng för att njuta av sommarkvällen. MEN - det gick inte då batterierna var slut. Orsaken är sannolikt att laddaren (C-charger 5000, 20 AMP) inte levererar.

     

    Kikade i laddaren och kunde se att en av de två säkringarna som finns hade gått. Köpte ny och bytte. Men den gick också direkt när jag slog på landströmmen. Och så har det fortsatt.

     

    Detta är förstås ett jätteproblem - att vi inte kan ladda från land när vi är ute och åker.

     

    Är djupt okunnig om el. Finns det någon som kan ge några tips om hur jag kan försöka hitta orsaken till att säkringen går? 

     

    Enligt manualen står det att säkringen ska vara en slow blir. Har haft svårt att hitta en sådan, däremot har jag satt in 15 A istället för 7,5 A. Kan felet ligga där?

     

     


  3. 3 timmar sedan skrev bemek:

    har du möjlighet anslut en tändningslampa prova på alla tändkablar gärna på den belastning där det strular . om/när du byter kablar se noga i anslutningarna att ingen oxid finns, även spolens, märk /fota/ta reda på vilken som ska vart .det är mera vanligt med tändfel än förgasarfel hittills iaf. B

    Har beställt nya kablar, ska byta imorgon. Ska då också passa på att kika i fördelaren. Känner mig dock lite osäker på det senare - har inte rotat i någon fördelare tidigare. Hur ser jag om det är oxiderat? Något annat särskilt att tänka på?  Hur gör jag t ex  att vara säker på att jag inte ändrar tändningen?

    Kanske basala frågor, men är inte så hemma på elfrågorna när det gäller motorn. 😊


  4. 19 timmar sedan skrev FIATX19:

    Tror inte på drevet. Problemet bör vara värst när belastningen är högst vilket den troligen inte är vid 6-7knop. Möjligen är 6-7 knop lite högt för att få lägst bränsleförbrukning. 

    Gissar på att det är förgasaren, kan det vara så att vid det varvtalet så går den från låg till högfartsmunstycke eller öppnar nästa port. 

    Skulle det kunna vara drivlinan mellan motor och drev? Känns som om vibrationerna uppstår där.


  5. Hej,

    Vänder mig till detta forum igen för att få kloka råd. Hoppas någon kan hjälpa mig rädda båtsemestern.

     

    Sjösatte för 2 v sedan. Har pysslat mkt med motorn under vintern, bl a bytt bälgar och knän. Allt startade och gick som det skulle (dock med ett mindre missöde att två tändkablar satt fel, nu åtgärdat). Lite problem också i början att få allt tätt kring termostathuset.

     

    Motorn går fint på tomgång, och låter som den ska när jag varvar i friläge. Men när jag börjar åka och når ca 6-7 knop är det som att motorn ”hugger” till korta perioder. Huggen gör att den går ojämnt och lite ryckigt. Om jag däremot varvar upp och planar känns inga hugg och den går som vanligt. 

     

    Jag har bytt alla stift och jobbat med att ställa in förgasaren (Holley 4-port), men får inte bort den ryckiga gången. Har också, efter tips från mekaniker, gjort rent tändkablarna. 

     

    En kunnig person har åkt med och menar att det kan vara fel i drevet, något lager eller liknande som gör att motorn går tungt på vissa varv då motståndet ökar. Motorn i sig tycker han låter bra. Han nämnde också något om att det skulle kunna vara kopplat till tändningen (fördelardosa mm). 

     

    Det jag undrar är om det kan vara drevet som skapar dessa problem? Vi åker ofta 6-7 knop, kan drevet ha blivit slitet just i det fartintervallet? 

    Om inte, vad skulle i övrigt kunna skapa dessa huggg/ojämnheter. Rensa förgasare, byta tändkablar - vad är nästa steg?

     

    Och hur stor risk kan det vara att skiten rasar om vi ändå åker lite i sommar. Motorn går bra och vid högre varv märks inga problem.

     

    Tacksam för alla goda råd!

    🙏


  6. Hej!

    Har fått ett akut problem. En gänga i blocket på min Mercruiser har pajat. Det gör att jag inte kan dra åt en av de två bultarna som fäster termostathuset uppe på blocket. Har löst det hela temporärt genom att ha en massa brickor på bulten då gängen fungerar hyfsat högre upp i hålet. Men i botttenläget går den bara runt.

     

    Gängan har lagats en gång tidigare med Helicoil.

     

    Ska jag försöka med kemisk metall i botten på hålet, eller ny helicoil? Om det senare, måste jag borra upp till större storlek? Kan man svetsa i hålet och borra det på nytt?

     

    Alla kloka tankar mottages tacksamt - hela båtsäsongen känns osäker just nu. 

    😊


  7. Hej,

    Båten är sjösatt och motorn har startat. MEN jag får ingen läsning av motorns temperatur i instrumentpanelen. Undrar därför om någon kunnig kan hjälpa mig med följande frågor. 😊😊

     

    A) Som jag ser det sitter det två givare på blocket. Se bilden nedan som visar en givare vid min tumme samt en givare på andra sidan termostathuset (med blå kabelsko). Är dessa givare för temperaturen eller är det endast en av dem? Undrar också om den kopparring som sitter där termostathuset fäster på blocket har någon betydelse för att mäta temperaturen?

     

    b) Innan jag börjar tänka på att byta givare, hur kan jag testa den analoga mätaren som sitter i instrumentpanelen och kablaget fram till den? Dvs hur skapar jag en signal som liknar den som normalt kommer från blocket? 

     

    C) Under Våren har jag pysslat en del med termostathuset. Bl a har jag insett att termostaten tidigare suttit fel (vilat mot blocket), men nu sitter den på rätt plats med hjälp av den runda plasthyllsan som ska hålla den uppe i termostathuset. Kan det ha påverkat på något sätt? 

     

    Tack på förhand!

     

    63783411-B8A3-458E-9492-10CD20E46615.thumb.jpeg.e20060cffaea984cbc1b8e5617b1a14e.jpeg


  8. Hej,

    Undrar om någon har lite kloka tips om hur man lagar trasiga skruvhål i en aluminiumlist. 

     

    En av bågarna till kapellet sitter fäst med två skruvar i en aluminiumlist. Nu har skruvarna lossnat och skruvhålen har skadats (gängen är borta och de har blivit större).

     

    Jag undrar hur jag bäst lagar hålen för att kunna sätta i nya skruvar. Har läst om att fylla hålen med aluminiumspackel eller olika typer av epoxi - är det rätt sätt? Hur bör jag göra i så fall.

     

    Emottager tacksamt alla förslag.

     


  9. Håller på att byta limpor och knän till Mercruiser 5,7. Delarna är köpta från Sierra (förutom distanserna som är H2O).

     

    I limporna (och knäna) finns vattenkanaler på alla fyra sidor som stämmer med packningen till höger på bilden. MEN de packningar som följde mer limporna som original är de till vänster. Dvs som har fullstora öppningar på två sidor, men bara två minde hål på övriga två sidor. 

     

    Förstås borde originalpackningarna vara de rätta. Men känns konstigt att vattnet för två av kanalerna ska begränsas till två mindre hål. 

     

    Tar gärna emot kloka tips om vilken packning jag bör välja. 

    7F4ECB74-182C-4D76-ADD6-0CCFDF61E0C6.jpeg


  10. Hej,

     

    När jag bytte anoder på mitt Bravo-drev hittade jag en ”slang” som sitter på insidan av drevet (sidan mot skrovet).

    Slangen har hoppat ur sitt fäste. Ett gult fäste i plast.

    Någon som vet vad det är för slang?

    På bilden nedan har jag försökt att sätta tillbaka slangen, vilket är svårt.

     

     

    6F8C86EE-5DA3-4227-A0EA-AAB99694E495.thumb.jpeg.1b69f0d786061711458aa96ea5b0d06b.jpeg

×
×
  • Skapa nytt...