Gå till innehåll
fredag 29 mars 2024

AndW

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    1 255
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    2

Allt postat av AndW

  1. Omkring 150g är nog vad man hällde i ungefär. I den häraden.
  2. Aha, antog att det var viktprocent för torkad färg. Men då är nog kopparhalten ännu högre…det mest andra avdunstar. Men varifrån fick du siffrorna? Står att densiteten är 0.95 för eco och enligt KemI är kopparhalten 17.96% viktprocent, landar på 156g med samma metod som du. Inom felmarginalen… densiteten på vc17m upoges vara 1.06, vilket jag tycker borde vara 1.131 när koppar har en densitet på 8.96g/cm3 och man lägger till 208g Vc17m eco https://www.international-yachtpaint.com/s3/documents/TDS/VC_17m_Eco_swe_A4_20150908.pdf?_ga=2.128766277.873165848.1710881836-1677823074.1710881836 Vc17m https://www.international-yachtpaint.com/s3/documents/TDS/VC_17m_swe_A4_20130213.pdf
  3. Finns det någon lycklig ägare till en förpackning vc17 som kan tänka sig väga kopparpåsen? Jag gjorde ett felköp för några år sen, och fick en påse koppar över. Nästa år blandade jag i lite extra och då fjällade färgen, det blev mer koppar än färgen kunde binda.
  4. Ujujuj, hur ska man klara det här egentligen. Hade hoppats hamstra för två år och "övervintra" tills det fanns en lösning. Men nu är färgen redan slut. Vad ska man göra nu? Har någon provat vc17 eco och blanda i koppar?
  5. Maxi 77 med rulle är toppen och billig. Seglar själv en utan rulle. Svängde ihop en skiva med stödben som breddar ena kojen så minstingen kan ligga och amma/mysa på natten. Åker till sommaren med tre under 6 år och det kommer gå galant. Jag har hitills sovit fram med en gulleplutt på var sida. Gör bara som jag och montera varvtalsstyrd tilluft från ankarboxen så slipper du klibbiga nätter. Frånluft hjälper också men inte så mycket där fram. Det jobbigaste var när man behövde ha med en matstol från ikea. Men allt var mycket lättare med andra barnet, dels för att man har mer rutin, dels för att barnen var ganska nära i ålder (2 år) och började leka med varann så trycker på föräldrarna minskade. En upplåsbar pool är toppen i sittbrunnen. Maxin lutar inte mycket vilket är bra för familjen. Enda nackdelen är utseendet. En fyrtakts utombordare gjord för segelbåt (tohatsu sailpro) är urstark, snål, och ganska tyst. Kanske hade jag satsat på en Fenix idag, om jag haft råd, med uppgraderad motor. De är lite svaga annars. Fördelen med fenix är att man inte behöver bädda ur varje morgon. Maxibåtarna har som sagt utseendet emot sig, men man behöver ofta gå upp rejält i fot för att få samma funktioner från andra märken.
  6. Tierods är en vanlig uppgradering och delade rutor också.
  7. Jag misstänker själv att de som klarat sig galant med öppna båtar har ganska mycket skutlukt i sina dynor.
  8. Det gjordes ett test i praktiskt båtägande för något år sedan då minsta panelspänning var en parameter. Vissa laddar krävde väldigt hög spänning. Tror nästan victron var en av dem.
  9. Det är väl också bra om avfuktaren kan starta själv efter att strömmen varit bruten.
  10. Det var inte meningen att kapa tråden. Jag kanske skapar en egen tråd vid tillfälle istället.
  11. Det finns faktiskt många generatorer som ger låg ström. Utombordare! Min ger 5A, gissningsvis på maxgas. Jag skulle ändå gärna vilja dra nytta av detta. Med MPPT-regulator och solcell med bypass-diod tror jag det är rätt att koppla generatorn i serie med solcellen. Eventuellt med en dc-dc-omvandlare som höjer spänningen lite så att MPPT-regulatorn har något att jobba med vid motordrift i mörker. Misstänker tyvärr att utombordarens generator ger mycket ful spänning vilken kan göra att det inte fungerar bra eller alls.
  12. Om du ändå ska ha induktionshäll, och är begränsad av effekt, då behöver du väl knappast vattenkokaren? Du kan inte köra den samtidigt som hällen, och den är inte mer effektiv än hällen. Knake ska du köpa en vattenkokare för induktionshäll? Det finns, testa att googla.
  13. Får du då inte mindre kraft med en sådan. Det känns som att bär en perfekt studsande hammare slår an kilen så överförs största rörelsemängd. Man kan också tänka mer funktionellt: rekylen dämpas väl genom att blyhaglet i hammarhuvudet deformeras. Alltså är det energi (japp nu hoppade jag från rörelsemängd till energi, borde va ok) som går till spillo. kastar gärna ovanstående teoretiskt dravel åt sidan om du kan intyga att man inte upplever någon försämrad kraft med hammaren
  14. Öppna tömningsskruven till förgasaren så bensinen i flottörhuset rinner ut. Brnsinen kleggar när den torkar. Och köp ny bensin till våren.
  15. Kollat sjökortet så det inte är ett skyddsobjekt?
  16. I huvudsak ska en plastbåt inte lukta ”fukt” alls. Min båt luktar ingenting. Textiler som varit i båten luktar nånting när vi kommer hem, men jag känner ingen lukt när jag kliver ner i båten. Plastbåt från -76. Jag har en ventilationsfläkt igång vilket underlättar enormt antagligen men även innan kände jag ingen lukt när jag klev ner i båten.
  17. Däcket kan du väl polera lika bra nu som på land. Om du menar att göra det snabbt med lite sämre resultat kanske du kan köra med nåt bilhandlarvax från macken.
  18. Bara simma under och skrapa Det brukar gå lätt när de är blöta.
  19. Har som sagt tänkt som du innan men släppt det helt efter att jag installerat vanlig ventilation. Du däremot har inte ventilation, ändå vet du att det inte gör stor skillnad… Säg till när ACn är klar.
  20. Jag tänkte också som du raol. Men precis som du missade jag att det finns en mycket enklare lösning, baserat på ett annat medium som också är svalt men inte kräver värmeväxlare. Solcellsventilator. Eller rättare sagt en pc-fläkt som blåser in luft i förpiken från ankarboxen i fören. Efter kl 22 har du mycket sällan annat än sval luft på västkusten. Du får ner temperaturen snabbare och du får en avfuktande effekt eftersom tilluften trots allt värma upp något när den kommer in i förpiken. Väldigt stor skillnad mot tidigare. Upplevs mycket svalare.
  21. Det är bra med en markering på tampen. Då går det lika fort som en perfekt tillpassad ögla.
  22. Tack. Relät är det i tryckvakten så det åker liksom med. Någon tank kommer jag inte ha. Det blir en spolpump. Jag sätter en lös slang på inloppet (via filter), så jag kan slänga i den överbord och tvätta båten med, eller i nåt stuvfack när jag klantat till nåt och fått vatten där. Eller kanske en hink varmt vatten jag snyltat i land. Eller kanske i barnens pool i sittbrunnen så kan man cirkulera badvattnet för extra skoj. En kombinerad länspump (för bekvämlighet, ej nödfall), spolpump, dusch, och vattenlekredskap.
  23. Hej, Funderade på att sätta min tryckvattenpump från Biltema i alterstuven där bensintanken till min utombordare ligger. Men sen kom jag på att det är väl dumt? En gnista i en olycklig blandning av ångor kan ge dålig stämning. Antagligen är det en borstmotor också. Ett relä sitter där i alla fall.
  24. Det klart effektivaste borde vara en solcellsventilator. Få saker luktar ens ”lite” om de är i ett tätt utrymme. Får man lite utbyte av luften så försvinner mycket. Satte in en fläkt i förpiken, enorm förbättring av luftkvaliteten . Den svettiga tältkänslan på natten eller morgonen försvann också.
  25. Skulle rekommendera att lämna in på service. Just sånt här med justeringar där man kan skruva sig vilse är så mycket enklare om man skruvat på 10-20 likadana motorer, som mekanikern har. Så är problemet ur världen sen. sen är det ju så att bara bara för att ni servat den så betyder ju inte det att verkstaden inte kan serva också...kanske gäller garantin sen ändå, i praktiken.
×
×
  • Skapa nytt...