Gå till innehåll
fredag 19 april 2024

Evolution

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    19
  • Gick med

  • Besökte senast

Forum Inlägg postade av Evolution


  1. 18 minuter sedan skrev Hybro:

    Har man s k plaspest, osmos, så ligger det onda inte Gelcoaten utan i laminatet i form av salter, glykol och annat. Själva Gelcoaten är vattengenomsläpplig. 

     

    Då blir det att slipa eller hyvla bort all gelcoat och laka ur med många vattentvättningar, kanske under en vecka. Därefter torka och köra ett program med epoxifärg. 

     

    Googla: gelcoatpeeler. 

     

    Målsättningen och förhoppningen i detta fall är att gelcoat inte ska ha  slipats bort :)


  2. 8 minuter sedan skrev johan_sjobjorn:

    Den är ofta mörk ut, ofta år det mörkgröna hållet. Du ser normalt också fibrerna. Men varför slipa bort all gelcoat? Räcker det inte att rugga upp det innan du lägger på ny epoxy ?

    Skedde inte avsiktligt utan det var första gången vi provade och då var det svårt att avgöra hur djupt man behövde slipa. Av bilden ovan att döma, kommer gelcoaten behöva någon särskild åtgärd eller är det bara att börja med epoxin?


  3. 1 timme sedan skrev johan_sjobjorn:

    Man kanske kan avrunda diskussionen som. 
     

    En gammal motor kan vara riktigt bra, tom lika bra eller bättre än en ny - .. under förutsättning att man ägt de gamla motorn själv sen ny.😊

    ...samt att saltvatten eller ej inte synes föranleda någon annan bedömning. 


  4. 27 minuter sedan skrev kossor:

    En ny utombordare på 250 hk kostar nog strax under en halv miljon, det är inget man byter ut för det känns gammalt. Rätt skött så stoppar nog en utombordare 25-30 år beroende på körtid och underhåll. En inombordare kostar runt 700 sek, ej heller inget man byter ut för det känns gammalt, det kan man göra med en 5 hästare som hänger på någon segelbåt t.ex. Min båt har legat på västkusten i 20 år, finns inga fel på gjutningar eller axlar. Rätt skött klarar sig grejerna länge idag, frågan är om det finns bensin att köpa om 20 år till en 350 hästare, det är nog snarare det jag skulle oroa mig för. Sedan har du tekniken runt och den blir knepig finna vartefter tiden går, motorn i sin konstruktion är inget vara orolig för. Min gamla 70 hk yamaha från 78 går som tåget än, säger ju en del. Och motorerna är ju inte skapta för endast västkustbruk, vill minnas att vattnet är betydligt saltare på Floridas kust än på västkust i sverige. Och finns betydligt äldre motorer i florida än tio år.

    Skulle du applicera samma resonemang på livslängden för sjövattenkylda inombordare som körts i saltvatten?


  5. 3 timmar sedan skrev ThomasVikhog:

    Här i Öresund (1-1,5% salthalt, jämfört med västkustens 1,5-2,5%) har jag inte sett något större problem med de vanligaste utombordarna. De äldre är förstås 2-taktare och väldigt enkla konstruktioner med lite elektronik/sensorer och lång produkterfarenhet. Jag sålde nyligen min Johnson 30, från 1996. Körd ca 10-20 timmar per år? (50-100 liter soppa per år) - vattenskidåkning, bada, fiska o bara köra runt i en gummibåt. Ingen som helst förslitning att märka, bara på drag/start-snöre. Åldring - ja, på det elektriska som har kontakt med utsidan - dsv dödarknapp och dödmansgrepp. Andra gamla 2-taktare från 80-90 tal har vi många som ligger i hamnen.

    Min bästa vän håller på med sin Mercury 65-hästars från 1967 - den startade på andra försöket nu för en vecka sedan. De håller evigt om de sköts, för väldigt få får speciellt många körtimmar. Typ 10-30 timmar per år och de håller för 3000-5000 timmar. Dvs 30 år lätt.

     

    Annat är det med fyrtaktare. Klubben har en 20 hk Yamaha, den och kompisens 40 hk Suzuki (båda 15 -20 år gamla). Samma beteende, varningslampa för hög temperatur lyser och varvtalet begränsas till låg hastighet. Ett antal liknande fall hör/ser man. Ofta är det sensorerna, men i några fall är kylkanaler delvis igensatta. Suzukin fixades med kaffe-avkalkning!

     

    15 års livslängd är rena skämtet om det handlar om privat sommaranvändning. Jag påstår att en väl skött gammaldags 2-taktare håller 50 år eller 5000 timmar. En modern 2-taktare eller en 4-taktare måste hålla 30 år eller 3000 timmar, förutsatt skötsel. Min oro ligger på elektroniken och korrosionen. Korrosionen kan man hantera genom skötsel, men elektroniken är efter 10-15 en risk för ganska dyra byten av komponenter. Det är nog bara att ta med i kalkylen.

     

    På blocket erbjuds 13 år gamla fyrtaktare för halva nypriset. Det ger en fingervisning...

    Även om jag verkligen uppskattar era värdefulla och kompetenta insikter och redogörelser känner jag mig nu mer förvirrad och ambivalent än innan jag startade tråden 😂 Fram till dagens inlägg hade jag bestämt mig för att utesluta alla båtar på minst 10 år som huvudsakligen körts på västkusten men nu vet jag inte längre, särskilt då 4taktare och inombordare som mest är aktuellt fått sig en törn härinne. 


  6. 7 timmar sedan skrev Dava:

    Det känns väl snarare som så att motorer känns gamla efter 10-15 år och därför byts ut. Jag har bytt motor på i princip alla mina båtar då motorn som följt med varit från 80-talet och det känns bättre med en modern motor. De gamla samlar damm i garaget tills någon dyker upp och behöver en motor :)

     

    Senaste båten kör jag med en elmotor... Yamaha-motorn från 2008 fungerade fint, men varför släpa runt på en tung bensinmotor 2020?

     

    (Bör kanske tillägga att jag seglar så motorn används endast vid stiltje)

    Oavsett om de gått på västkusten eller inte? Vore det så generellt hade de flesta begagnade båtar fordrat motorbyte strax efter inköp. Utombordare som körts på västkusten torde väl ge upphov till en kortare livslängd än inombordare samt utombordare på ostkusten?


  7. Stämmer det att livslängden på utombordare som körts på västkusten kan uppskattas till blott 10-15 år som en generell tumregel? Finns det sätt att förlänga livslängden i efterhand, dvs när den enligt den generella tumregelns schablontid närmar sig sin död?


  8. 48 minuter sedan skrev Georg_Ohm:

    Detta är väl ingen absolut sanning, men svensksålda brittiska och amerikanska båtar brukar ha instrument som är graderade i metriska enheter. Men det kan ju vara så att tidigare ägare bytt ut instrumenten mot sådana som visar grader celsius, knop, bar och sådant...

    Bra tips och värt att hålla utkik efter när den ev ska ses.

    • Gilla 1

  9. 21 timmar sedan skrev Jorgen01:

    Är det en svensksåld  USA båt eller har den gått i Atlanten sina första år?
    Vilka packningar är bytta?
    Är limporna bytta?
    Ruttna träreglar där motorfästena är skruvade.

    Tycks vara svensksåld, säljaren har inga säkra uppgifter på båtens första år. Kan återkomma ang frågan om limpor resp packningar. 


  10. 2 timmar sedan skrev Jorgen01:

    Är du hundra procent säker att den alltid gått i sötvatten?

     

    Det finns hur mycket som helst som kan gå sönder på en nästan trettio år gammal båt och motor.

    Rosten behöver inte vara det värsta, det finns slitna drev

    och fuktiga akterspeglar.

     

    Vad skall du betala för ekipaget?

     

     

     

    Bra att du nämner det; den har med största sannolikhet endast gått i sötvatten de senaste 14 åren. Emellertid omgärdas de 12 åren dessförinnan av en större oklarhet så under den perioden är det inte uteslutet med annan användning. 215 000 kr.

    Utöver årlig service de senaste 14 åren anges förbättringar enligt följande. 

     

    Nya batterier 2st 80 am ,2020
    Nya mätare samtliga, givare 2020
    Nya packningar i motor bytta 2019
    Ny länspump 2019
    Nya tändstift 2019


  11. Om jag förstår er båda rätt finns det egentligen inget som utesluter att det inte är förenat med orimligt stora besvär och kostnader att använda den i bräckligt vatten eftersom utfallet helt beror på motorns skick? 

     

    Vad är det värsta som kan hända och kan ni göra en grov uppskattning av sannolik tidsram inom vilken det kan inträffa?


  12. 59 minuter sedan skrev Rascal:

    Om det ursprungligen är en motor som härstammar från bilvärlden så brukar dom vara känsligare för rost men man vet inget med säkerhet. Själv har jag en sjövattenkyld motor som nymonterades i båten 1963. Det är en Ford Zephyr rak 6 cyl. konverterad av F:a Nils Gustavsson på Lidingö. Den funkar fortfarande utmärkt. 

     

    Som du använder i bräckt vatten?

    Jag har ingen aning om dess härkomst annat än att det har ovan angivna beteckning. Utan någon som helst förkunskap i ämnet kan jag ändå tänkamig att din motor är betydligt mer robust byggd. Min undrar rör främst en prognos (worstcase och best case) för hållbarhet om jag använder den i bräckt vatten. 


  13. Hej, 

     

    Jag överväger att köpa en båt som jag avser sjösätta i Östersjön. Betänkligheten härvid är att det rör sig om en inombordare med sjövattenkylning (från 1994) Den har enligt uppgift vårdats och servats väldigt väl genom åren och endast gått i sötvatten. Vad är er rekommendation mot bakgrund av detta?

×
×
  • Skapa nytt...