Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024

Steenhouwer1

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    15
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om Steenhouwer1

  • Placering
    Kadett
  1. Jätte tack för era svar Yes det stämmer att jag kör fläkten minst 2 minuter innan start. Fick en fin genomgång av detta av försäljare vid köp samt att låta motorn gå ett par minuter för att motorn ska bli varm och att varvtalen ska gå ner strax under 1000 r/min innan avfärd. En sak jag dock blev lite fundersam över är att försäljaren sa att när motorn väl är varm så behöver man inte köra med fläkten på hela tiden. Nu var det länge sedan jag hade en båt med inombordsmotor men jag minns att jag kört med fläkten på hela tiden. Det var dock en betydligt äldre båt från slutet av 70 talet. Vad tror ni är bäst? Bör man köra fläkt hela tiden eller bara under start?
  2. Hej igen :-) Skrev för någon vecka sedan ett inlägg gällande funderingar kring Mercruiser 3.0. Stod inför båtköp som hade denna motor i och slog till i Tisdags på en Uttern T55 med en sådan. Är verkligen helnöjd med denna kombination! :-D! Riktigt fin motor som passar denna båt som hand i handske. Men nu till frågan. Har varit ute med den en del de senaste tre dagarna och allting fungerar kanonbra, men upptäckte nu när jag tittade djupare in i motorrummet att en ganska stor rund vit spiralformad kabel/trumma var av. Är det någon som vet vad denna gör och om det är något viktigt som man måste ersätta snarast? Den verkar iaf inte påverkat framfarten eller motorn någonting iaf. Min första tanke var att det kanske hade något med ventilering att göra, men å andra sidan så verkar motorn jobba med normal temperatur. bifogar en bild för att visa vad jag menar (obs! Detta är inte bild tagen på min motor. Denna är en äldre variant av 3.0:an) Det är alltså den vita stora spiralformade kabeln som ni ser upp till höger på bilden. tacksam för svar :-)
  3. Hej allesammans på forumet. Sålde förra veckan min Ryds 478 med en 50 hk fyrtakt Mercury för att byta upp mig till ett större båtköp. Har sedan barn varit mycket ute på sjön och har ett stort intresse för båtar. Pinsamt nog är mina kunskaper om motorer inte det bästa trots alla mina år med motorbåt. Hur som helst. Nu till sak Är somsagt ute efter en ny (begagnad) båt och undrar om någon har erfarenhet av ovanstående motor, och vad bör man tänka på när det gäller underhållet på denna motor? På mina utombordare så har jag varje år sköljt igenom motorn vid upptagning och sedan lämnat in motorn på service strax innan vi lägger i båten för säsongen. Har kolla runt lite och har fått uppfattningen om att det är lite mer att tänka på när det gäller underhållet på inombordare. Är det en korrekt uppfattning av mig eller är det en missuppfattning? Jätte tacksam för lite råd och tips Båtar jag tittat på är kring 5,5 meter och ska ligga i bräckt vatten (Östersjön).
  4. Hej allesammans på forumet. Sålde förra veckan min Ryds 478 med en 50 hk fyrtakt Mercury för att byta upp mig till ett större båtköp. Har sedan barn varit mycket ute på sjön och har ett stort intresse för båtar. Pinsamt nog är mina kunskaper om motorer inte det bästa trots alla mina år med motorbåt. Hur som helst. Nu till sak Är somsagt ute efter en ny (begagnad) båt och undrar om någon har erfarenhet av ovanstående motor, och vad bör man tänka på när det gäller underhållet på denna motor? På mina utombordare så har jag varje år sköljt igenom motorn vid upptagning och sedan lämnat in motorn på service strax innan vi lägger i båten för säsongen. Har kolla runt lite och har fått uppfattningen om att det är lite mer att tänka på när det gäller underhållet på inombordare. Är det en korrekt uppfattning av mig eller är det en missuppfattning? Jätte tacksam för lite råd och tips Båtar jag tittat på är kring 5,5 meter och ska ligga i bräckt vatten (Östersjön).
  5. Hej allesammans på forumet. Sålde förra veckan min Ryds 478 med en 50 hk fyrtakt Mercury för att byta upp mig till ett större båtköp. Har sedan barn varit mycket ute på sjön och har ett stort intresse för båtar. Pinsamt nog är mina kunskaper om motorer inte det bästa trots alla mina år med motorbåt. Hur som helst. Nu till sak Är somsagt ute efter en ny (begagnad) båt och undrar om någon har erfarenhet av ovanstående motor, och vad bör man tänka på när det gäller underhållet på denna motor? På mina utombordare så har jag varje år sköljt igenom motorn vid upptagning och sedan lämnat in motorn på service strax innan vi lägger i båten för säsongen. Har kolla runt lite och har fått uppfattningen om att det är lite mer att tänka på när det gäller underhållet på inombordare. Är det en korrekt uppfattning av mig eller är det en missuppfattning? Jätte tacksam för lite råd och tips Båtar jag tittat på är kring 5,5 meter och ska ligga i bräckt vatten (Östersjön).
  6. Absolut beror det mycket på ägaren. Jag har sedan jag själv blev båtägare lämnat in den på service varje år innan den läggs i sjön.
  7. Okej Jätte tack för att du tog tid att svara Ska definitivt ta till mig det du skrev Såg också på ett annat forum att det var en som förespråkade Tohatsu. De verkar vara riktigt bra motorer. Mycket intressant att du nämner att en 2-taktare också inte riktigt har samma servicebehov som en 4-taktare. Har hört lite fram och tillbaks om vilken motortyp som håller längst. En 2-taktare eller en 4-taktare. Jag som inte är något proffs på motorer vet bara att en skillnad är att i en 2-taktare så blandas olja med bränsle, och spontant tänker jag då att det borde vara bättre då oljan smörjer motorn. Jätte tack återigen för ditt svar
  8. Hejsan Är idag en nöjd ägare av en Ryds 478 -08 som jag delar med min pappa under 2 år. Den har idag en Mercury 50 hk fyrtakt (-08) som jag generellt tycker är en trevlig motor. Hade dock problem förra året med att säkringar hade smällt och relät för uppladdning var trasig. Men annars har den fungerat bra. Nu såhär slutet på sommaren så funderar min far och jag att gå skilda vägar i båtägandet. Han kommer att skaffa en större hyttbåt och jag kommer förmodligen slå till på en båt lite större än jag har idag. Troligtvis en Daycruiser Men nu till den viktiga frågan gällande utombordare: Vilket märke är egentligen bäst, säkrast och mest hållbar? Vilken har bäst ryckte? Jag tänker mig en motor typ mellan 40-90hk. 2-takt eller 4-takt spelar egentligen ingen roll, och ålder spelar egentligen inte så stor roll heller om det till exempel finns en äldre utombordare som man vet har bra rykte. Kan passa på att fråga också om det finns någon bra rekommendation på Daycruisers mellan typ 4,5 meter - 6 meter? Stort tack på förhand för svar
  9. Troligtvis är det att motorn inte laddar har jag insett efter många felsökningar. Misstänker att det är något laddningsrelä som inte fungerar. Problemet är att det inte går att hitta någon som helst information på nätet om detta. Likt förbannat så är man iaf tvungen att ta upp båten och vänta över en månad för att få skiten fixat! :/
  10. Hej Tror jag skrev ett tidigare inlägg om mitt problem, men efter mycket funderande och forskande så tror jag att jag kommit på vad felet är. Båten laddar ut batteriet. Har fått 3 korta varningssignaler som ljuder vart 3-4:e minut som förmodligen varnar för detta. Någon nämnde att det kan ha att göra med något "laddningsrelä", men hur mycket jag än söker så hittar jag inget tillbehör som heter laddningsrelä till en Mercury EFI fyrtakt 50 hk. Heter det någonting annat, eller kan det vara någonting annat? Tacksam för svar.
  11. Vad du än gör! Skaffa "Inte" denna båt med en Mercury motor. Det är rena rama skiten! Vi hade en 568 Gti med en Mercury 90hk Optimax innan. Vi fick problem med att den drog batteri samt att en tännspole gick sönder och att varningssystemet gjorde att vi inte kunde köra fortare än 10 knop. Trodde vi kunde fixa problemet själva, men nej, man var tvungen att lämna in båten på en verkstad med väntetid på upp till 1 månad. 5000:- kostade det. Efter att båten var fixad så sålde vi den och var utan båt halva säsongen. Nu innan sommaren i år iförskaffade vi just en Ryds 478 fast med en fyrtakts Mercury 50hk istället. Fungerade bra de första två turerna. Sen började varningsystemet att pipa. Liksom det som hände med föregående båt så är det extremt oklart med vad dessa varningssignaler betyder. Kan bero på massa orsaker. Allting i deras handböcker avslutas med "kontakta verkstad/återförsäljare". Det står även att man kan gå in på larmföretagets hemsida för att titta, men det står "INGENTING" på hemsidan annat än en beskrivning på vad företaget gör. Skandal!!! Vi har gått på återförsäljarnas råd att kolla impeller, olja, oljefilter, termostat, kylstråle. Allting fungerar kanon, men båten piper i alla fall. Dessutom laddar båten ur batteriet så vi blir tvugna att ladda upp det med jämna mellanrum. Ska in på nätet för att söka efter råd på reservdelar som man ska köpa. Bokstavligt talat helt omöjligt! Så man blir återigen tvungen att vänta minst en och en halv månad på att få båten fixad. Ännu en säsong åt h-vete! Motorn går just nu fint, men det är fruktansvärt irriterande och stressande när båten låter som en ambulans vart 3 minut man är ute på sjön. Vi har under de senaste tio åren haft 4 båtmodeller: Flipper 630 DC -02 med 150hk Evinrude (Motsvarande Mercury Optimax) Ryds 510 GT -95 med Johnson 60 hk (vanlig 2-taktare) Ryds 568 Gti -07 med Mercury Optimax 90 hk Ryds 478 Gt -08 med Mercury fyrtakt 50 hk EFI Kan ni gissa vilken båt som har fungerat fläckfritt?? Den äldsta Rydsen från 95 med den gamla Johnson 2-taktaren på. Den bara gick och gick, plus att jag personligen tyckte att den gick finast i vattnet av alla dessa. Den enda nackdelen med denna var att den drog lite mer soppa pga att det var en gammal 2-takt. En sak har jag lärt mig på detta. Skaffa inte nytt skit med en massa onödig elektronik som bara finns där för att strula, samt att man blir mer beroende av verkstaden med dessa. Hitta en båt med en äldre mer välservad motor istället! Om båttypen Ryds 478 GT. Jo den är trevlig så länge man åker inskärs. Ska du ut mer utrskärs i lite högre sjö så kommer du märka en stor skillnad mellan en 478 och en 510. Tyckte till och med att 510 var mer stabil än sin storebror 568 då den är lika bred som den större och lägre.
  12. Hej Hoppas att någon har erfarenhet om detta på det här forumet. Var ute och körde med min nyligen införskaffade Ryds 478 för ca 1 månad sedan. Var ute och körde i ca 1 timme när plötsligt motorns varningssystem började tjuta. Den gav ifrån sig 3 varningssignaler, och sedan dröjde det ungefär 3-4 minuter tills den började ge ifrån sig 3 signaler till. Jag stannade båten för att kontrollera vad det kan vara. Läste kort på nätet att det kan ha att göra med låg oljenivå. Kontrollerade detta och fyllde på en extradunk jag hade med mig. Startade båten igen och körde iväg, men efter 2-3 minuter så började den tjuta igen. Stannade båten och tittade vidare på webben och såg att det också kunde ha med kylningen att göra och att man kunde kontrollera det genom att titta på vattenstrålen från motorn att det rinner som det ska och samtidigt kontrollera att inget täpper igenom hålen där motorn tar in vatten. Såg fint ut så jag startade båten och körde iväg igen, men pipen kom tillbaka igen. Tänkte spontant att nu skiter jag i att det piper, jag måste bara in till hamnen. Tyckte ändå att det var konstigt att den pep då motorn gick kanon. Jag gjorde ändå ett tredje stopp för att söka på vad varningssignalerna kan ha för andra orsaker. När jag sedan skulle starta båten igen så gick den inte att starta. Startmotorn gick extremt trögt och det var som att den inte orkade starta. Då tänkte jag direkt att det kunde vara batteriet det är fel på. Kollade med förra ägaren, och batteriet har suttit i båten i 8 år. Så det borde väl vara dags att byta. Köpte ett nytt batteri och båten fungerade klockrent igen andra gången jag åkte. MEN, problemet som jag trodde var löst försvann inte så lätt. När jag skulle ut en tredje gång så börjar båten ge ifrån sig 3 signaler igen. Exakt på samma sätt som sist. Jag vågade såklart inte åka ut längre med båten, men jag tog en liten tur runt strax utanför min hamn, och efter 3 minuter så kom signalerna tillbaka igen. Jag gav upp och körde tillbaka båten till hamnen igen, fruktansvärt frustrerad över att man inte vet vad det är, och ännu värre för att Mercurys handböcker måste vara det sämsta som någonsin har skapats. I nästan hälften av boken så står det "kontakta din återförsäljare". Mercury måste tjäna mer pengar på att få sina motorer lagade än vad de får för att sälja dem. Så är det någon som har varit med om liknande problem, eller är det någon som kan lista ut vad detta kan handla om? Väldigt tacksam för hjälp
×
×
  • Skapa nytt...