Gå till innehåll
torsdag 18 april 2024

appelis

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    19
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av appelis

  1. Polera och vaxa? Jag fick bort med tc-nano i min sittbrunn när det var nyspillt och trasa och babyservetter lämnade rött kvar. Såg lite udda ut att vaxa sittbrunnen en lördagkväll i gästhamn.
  2. Den kan flytta sig nedåt om man t ex lyfter med mastfoten utåt och har slingen spännd nedåt. Det gör den säkert även om man själv råkar lyfta foten för långt över toppen. Om man låter ett fall hålla mot så gör den inte det. Hänger fint jämvikt eller tung i foten när den kommit upp en bit. Känns tryggare men lite mer omständligt första gången iaf. Man får tänka på att det man fäster tampen i är det som håller hela masten. En brusten knap blir en tappad mast.
  3. Ryker lite låter onekligen mer som avgaser än luftbubblor. Sönderrostat låter mer troligt då.
  4. Bubblandet låter mest som luft i kylvattenslangarna och att pumpen fungerar. Det kan vara lite bökigt att få ur, men inget konstigt om det varit för lite kylvätska. Min pump går när man slår till tändningen, låta den gå och klämma lite på slangarna och böja för att hjälpa luften ner ur krökar fram till expansionskärlet brukar hjälpa. Nästa eller kanske första steget är att ta reda på vart vattnet tagit vägen. Ofta finns det vita/gröna beläggningar där det läckt.
  5. Mitt nexuslod visar inte djup vid min bryggplats, bara streck. Det kommer igång så snart jag backat ut. Däremot brukar det visa djup vid andra bryggor. Gissar att det är något som stör ekot vid min plats. Min logg har glappat eller hoppat ur i anslutningen mot servern någon gång, där är värt att känna på kablarna. Sen kan ju givaren vara trasig, instrumentet visar streck när det inte har ett tillräckligt nytt värde att visa. Även vindinstrumentet visar streck när det glappar i kablaget eller inte är inkopplat.
  6. Kolla på raceqs.com. Såg ett inlägg om det här nyligen. Jag testade tillsammans med en klubbkompis i onsdags. Man loggar och laddar upp sina spår och även data från lurens gyro. Efteråt kan man hyfsar enkelt lägga till linje och rundningsmärken och spela upp racet i flera olika vyer mm. Även om inte alla båtar är med kan iaf jag se mer av utfallen av mina vägval än vad jag förstår på banan. http://www.maringuiden.se/forum/topic/82006-f%C3%B6r-n%C3%B6rdigt/
  7. Ja, det är alltid trist för alla berörda när det brinner. I detta fallet berörde det mig mer att läsa att ett segelmakeri brinner än att läsa att en industrilokal brinner, då jag förstår att några kanske inte kommer att kunna segla i sommar som de tänkt och för att ett fint hantverk inte kommer att kunna utövas. Tänker jag lite till så är hantverket säkert någras försörjning, vilket naturligtvis är ännu mer ledsamt att förlora. Jag gissar att din poäng i detta fallet är att inte göra skillnad på folk och folk i form av seglare/båtfolk/landkrabbor etc, och även om seglare alltid kommer att ha en genväg till mitt hjärta ska jag göra mitt bästa för att inte skilja på folk och folk. Jag vet ju att jag träffat mycket trevligt folk med motorbåt eller utan båt och till och med några fjollar i segelbåtar.
  8. http://www.brandkaren-attunda.se/nyheter/industribrand-i-upplands-bro/Känns extra sorgligt när det drabbar seglare:(
  9. http://boatprojects.blogspot.se/2012/12/beginners-guide-to-nmea-2000-nmea-0183.html?m=1 Här lärde jag mig att koppla min GPSMap 620 till min VHF, vilket borde vara ungefär samma sak. Min 620 är single ended och VHFen differential, vilket det ser ut som att din autopilot är också. 720:ns TX till NMEA+ Jord/12V- till NMEA- (Tror att jag tagit jord vid GPS:en som går tillsammans med TX i ett försök att få mindre störningar eller lättare att byta ut GPS:en)
  10. Vi har provat cykelstol på pushpit. Vi gör inte så längre, och jag vill avråda alla från detta. Lilla tjejen, 8-10 månader gammal, fastspänd så med flytväst på. När vi tittat bort tillräckligt länge var hon väldigt nära ur både flytväst och stol, några cm ifrån att trilla överbord. Man kan lätt räkna ut vad som kunde hänt och hur stor chans vi hade haft att hitta henne om hon hade fallit över bord - i tid. Kan till detta tillägga att jag provat i bassäng vad som händer när våra barn inte bottnar eller har flytväst på - de sjunker, direkt, ända ner till bottnen. Efter detta är de båda med oss under så gott som ständig uppsikt, i sittbrunnen, i ruffen eller på en kudde på durken då de somnat (därifrån kan de inte trilla någonstans, men det gäller ju förstås att inget trillar ner på dem). Allt går mycket saktare och vi behöver räkna med att kunna släppa allt när som helst för att kunna flytta barnen när de är på fel ställe, vilket hos oss främst är framför nedgången till ruffen, händer i skotvagnen eller knän/fötter över sitsen på sittbrunnen. Vi behöver också undvika att hamna i situationer när båda behöver segla båten. Flytvästen är väldigt händig att ta tag i när det ändå råkat bli så och det behöver gå fort att flytta dem. De har lärt sig hyfsat bra var man inte får vara och när. Våra barn verkar inte tycka om att sitta fast, varken i cykelstol i båten eller i mammas grepp, men när de får röra sig fritt i sittbrunn/ruff är de oftast nöjda. Båda har accepterat sina flytvästar och de är så gott som alltid på utan problem. Vi försöker ännu lära dem att gå ner i ruffen och sitta still medan vi lägger till/hissar/tar ner segel, vi kanske lyckas till slut, så vi kan gå ut även när det blåser mer. Mitt bästa tips är att allt måste vara på barnens villkor från början. Tycker de inte att det är roligt att segla mer än 20 minuter i sträck eller 2 timmar, så gör man inte det. Min erfarenhet är att den tiden är kort i början men snabbt ökar allteftersom de vänjer sig. Vi kom från 20 min seglingar till 1-timme seglingar med bryggsegling. Vi cyklade ner till båten och åt lite kex och frukt och cyklade hem igen. Ibland när de var trötta så vi kunde sova en stund innan vi cyklade hem. När det började gå bättre att bara vara i båten utan att segla sedan kunde vi segla mycket längre. Tiden de har roligt att segla kan man förlänga med leksaker och lekar av olika slag. Vår stora flicka har haft roligt länge flera ggr med en spann vatten och en skurborste på sittbrunnens durk, eller en flytande tamp som hon kan dra lite i och se hur den tar sig fram över vattnet. Ibland är de hur nöjda som helst med att sitta på varsitt knä och bara titta medan autopiloten håller kursen. Att segla hela dagar får jag nog bara drömma om i flera år till, tills barnen kan roa sig själva i ruffen eller vill och kan vara med och segla.
  11. Värme, möjligen med ytterligare hjälp av 6-66, fick min skruv att lossna. Se inlägg här: http://www.maringuiden.se/forum/topic/76756-lossa-runddragen-låsskruv-på-foldingpropeller/#entry536940
  12. Ja, havstulpaner! och så har jag slutligen lärt mig stava till insexsnyckel Trodde jag, insexnyckel
  13. Jag köpte brännaren Crabmeat föreslog, coboltborr och några torx. Borrade ner en bit i insektshålet och hamrade i en torx. Behövde inte slå hårt alls, den gled in lätt. Efter att ha värmt på en stund på godset runt skruven från alla håll kunde jag skruva ut skruven som om den aldrig suttit fast. Tack för alla tips!
  14. Sneglade på den men mest 191345. Denna är lite samma som torx och banka? bättre? kostnaden för denna är jag beredd att lägga extra om det är minsta lilla chans att lyckas bättre. En fördärvad propeller blir ju långt dyrare.
  15. Hur är det med grispittarna om man känner att man inte vågar dra mer, kan man ångra sig och skruva ur dem innan man drar av dem? Jag tänker på nästa steg om trox-variaten inte funkar t ex om den inte tränger sig in i skruven av den kraft jag kan tänka mig att slå med mot mitt drev. Felvända borr låter ju också händigt.
  16. Provar lägga upp bild: Planen är nu att hämta en brännare enl Crabmeats förslag, även några coboltborr och torx. Sedan värma och knacka med Lintotts varning i åtanke och fortsätta med att borra upp, slå in torx och mera värme om det inte går. Tänker att ha en slang med vatten bredvid om det skulle bli för varmt, eller borde jag ha något mer? Tänker mest på gummit, 6-66 och ev 5-56 som jag sprutat på. Grispittarna verkar snarare vara ett verktyg att ta till när skalle saknas av annan anledning än att man dragit sönder den för att skruven sitter fast.
  17. Dimensionen gissar jag är M8, med nedsänkt hål för insektsnyckel. Själva pinnen innanför gängorna är 4-4,5mm och tillsammans med gängorna visar mitt skjutmått nästan 8mm. Det låter som att jag ska låta svinpitt-funderingen stanna vid en fundering? Går det förresten att backa ur en sådan om man känner att det inte kommer att gå? Vad tror ni om att borra ned en bit och slå in en bits? Jag tänker då mest på om drevet (inkl. axel och propellerkonan) tar skada av slagen. Hålet för insektsnyckel är ju lite koniskt innåt, så det borde ju träffa rätt så mitt i. Sen är det kanske svårare att hålla samma riktning som skruven om jag tänker mig att borra ur hela skruven (utan att förstöra gängorna i konan)?
  18. Jag får inte loss ena låsskruven till min foldingpropeller och har ett gäng funderingar kring detta. Det är en tvåbladig foldingpropeller i brons som sitter på ett VP 110S drev. Den var så gott som helt runddragen och jag fick inget grepp med mina bits eller inseksnycklar. Jag sågade ett spår som gav med sig när jag vred till. Sprutar nu 6-66 från flera håll, direkt på låsskruvens gängor och på pinnen den låser från utsidan och vid propellerbladet i hopp om att lite ska komma in bakvägen och försökt lite till. Knackar sedan “försiktigt” lite då och då när jag kommer förbi båten. Vet inte hur hårt eller hur upprepat jag vågar slå på olika håll mot propellern, jag vill ju inte skada drevet. - Funderar på att borra ur med låsskruvens pinnes storlek? Får jag loss resten av låsskruven då utan att skada gängorna? Känner jag när jag kommer in till axeln som håller propellerbladet? - Använda sk grispitt, biltemas eller proffsverktyg? Hur tjock grispitt? Stommen på skruven ser ut att vara ca 4,5mm (med öga och skjutmått mot den andra låsskruven). Är rädd att dra av den så det blir ännu värre. - Värme, varmluftpistol/brännare? Kyla, hur? - Brukar man fästa låsskruven med något lim-aktigt? Har den bara ärgat fast? ev dragits för hårt tidigare? Den har nog suttit några år. - Är det läge att anlita fackman? Skär de isf bara bort propellern och rekommenderar en ny? Och som lösning för denna säsongen: vågar jag skruva tillbaka det andra bladet och köra vidare tills jag måste få bort propellern? Det saknas något gram skruv så obalansen är inte jättestor? Kan allt 6-66 på bulten innanför som fäster konan i axeln ha gjort att den riskerar att lossa så jag tappar propellern när jag vill ha den som mest?
×
×
  • Skapa nytt...