Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024

upptaget

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    14
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av upptaget

  1. På min första seglingskurs satt jag å tittade så mycket på den lilla pilen högt där uppe att min nacke var kass i flera dar. När jag köpte egen båt i somras såg låg pilen å skräpade i kajutan å där ligger den än, å jag har inte saknat den ett dugg.. Seglingskurs, lyx. Min nacke blev aldrig dålig men jag liksom alla andra har kommit över det där stirrandet. Jag må vara nybörjare men jag har seglat mer än en gång och lärt mig. Tittar numera på kompassen. Nu till ämnet, vad tycker du har varit jobbigast eller svårast på dina turer då du varit ute 'ensam'?
  2. Kanske till påsken men hoppas slippa skjuta björn: http://www.spitsbergentravel.no/start/
  3. Seglet gick inte upp för att jag uppfattade att den fastnade i segeltravaren. Den fastnade på samma ställe hela tiden och jag låg i en farled med färjetrafik (stressad). Men jag låg i blindögat, hade höga vågor som slog mot båten samtidigt som jag styrde och juxade med motorn. Sedan tänkte jag på väjningsplikt och hade förmodligen för mycket i mina tankar. Det blev för mycket helt enkelt och jag skyller på min okunskap och den hårda vinden. En liten rättelse i all vänlighet. När man hissar seglet är det lättast att styra upp så att vinden kommer rakt framifrån. Det kallar vi seglare "Vindögat". Blindögat är nåt helt annat. Jobbade i elverksbranchen och hade en del kontakt med en elbesiktningsman hos ett försäkringsbolag. Han sa vid ett tillfälle. "En bra besiktningsman måste ha tre ögon. Två ögon att se med och ett öga att överse med" Tror det gäller allt här i livet. Kom i det här sammanhanget på en bra sida som jag själv har haft mycket glädje av de senaste åren - trotts att jag seglat sen början av 1960-talet. http://www.landkrabban.se/ Så mycket sanningar, skrivet på ett, för alla, begripligt sätt Solen sken så jag blev helt vit i ögonhålorna efter allt stirrande på den där pilen i masten. Men jag skall tänka på hur jag brukar termerna framöver. Tänkte inte på att någon som seglat i över 50 år hade okunskap om detta.
  4. Din inställning är värd beundran, men som Thalatta säger, man kan inte allt på en gång. Till att börja med: Det du gjorde bra var att du insåg dina begränsningar och valde att gå i hamn. Sedan; 12 m/s är ingen nybörjarvind. Ett annat råd: Tänk efter före. Men också: Tänk efter efter. Var förberedd och klar innan du sticker ut Varför fick du inte upp storseglet? Antagligen pga att du inte gick rakt mot vinden och seglet låste sig i likrännan. Om du inte hade förseglet påhakat på förstaget så är det en övning att göra det i grov sjö. Med tiden kommer vanan och (fritt från Thalatta) Ack fjunet så lätt kommer med tiden att göra allt rätt. Är du med i någon klubb? Där kan du träffa erfarna kompisar som gärna visar. Lycka till Att 12 m/s inte är en nybörjarvind har gått in i ryggmärgen på mig. Nu har jag i alla fall lite kunskap om vad jag klarar av vindmässigt. Jag har också lärt mig att förberedelse verkligen är viktigt. Seglet gick inte upp för att jag uppfattade att den fastnade i segeltravaren. Den fastnade på samma ställe hela tiden och jag låg i en farled med färjetrafik (stressad). Men jag låg i blindögat, hade höga vågor som slog mot båten samtidigt som jag styrde och juxade med motorn. Sedan tänkte jag på väjningsplikt och hade förmodligen för mycket i mina tankar. Det blev för mycket helt enkelt och jag skyller på min okunskap och den hårda vinden. Jag är inte med i någon klubb. Tackar för ditt vänliga inlägg.
  5. Skönt att höra att man inte är ensam. Känner du igen dig i det jag säger om att ha respekt för vind och vågor?
  6. Jag håller med om att lärdom skall ta sin tid vilket jag har bevisat för mig själv. Min brydsamhet har varit min rädsla när det blåst upp och att jag varit ensam ombord. Jag vet ju inte vad som är normalt och tycker det är otäckt då det blir grått och vågorna stygga. Det är den rädslan jag vill övervinna och känner att jag gärna hade velat ge mig ut med någon som har erfarenhet i dåligt väder.
  7. upptaget

    Nybörjare

    Jag köpte en båt i somras och uppfyllde en dröm som jag haft i över 20 år. Med den gav jag mig ut till havs på egen hand och seglade ensam. Jag tog mig söderut längs västkusten och lärde mig lite segling på det viset. Jag har inte så mycket erfarenhet och då jag inte har någon att ge mig ut med så får jag vara själv. Vid ett tillfälle gav jag mig ut när det blåste ungefär 12s/m och jag hade problem med att få upp storseglet. Jag kämpade länge och fick aldrig upp den för vinden var för stark så jag tänkte försöka segla enbart med försegel. Men vågorna var alldeles för stora för mig och jag försökte många gånger ge mig på dem för att övervinna rädslan. Efter ett tag så bekände jag mig besegrad och tog mig i hamn för att vänta ut blåsten. Saken är att jag vill ut igen och det är inget ovanligt med dessa vindarna på västkusten. Jag måste ut för jag kommer aldrig få erfarenhet om jag inte ger mig ut. Så finns det någon vänlig själ där ute som kan dela med sig av sina erfarenheter från ensamsegling? Vad tycker du är jobbigast eller har varit svårast vid dina turer?
  8. Här på västkusten blåste det rejält förra veckan. Uppemot storm i byarna vissa dar. veckan som kommer får du ganska måttliga vindar som i stort sett blåser åt rätt håll. Väst och nordväst. Nån dag såg det ut som det skulle bli sydväst. I dag skall det blåsa ca 10 m/sek i medelvind och upp till 14 m/sek i byarna. Resten av veckan säger prognosen betydligt måttligare vindar. Skulle inte tveka ett ögonblick att ge mig iväg idag, men är du ovan, kanske du skall vänta tills i morgon. Från Tistlarna/Nidingen är det ju öppet hav tills du nästan är hemma. Vi seglade motsatta vägen för snart en månad sen - en transportsegling. Klagshamn, Torekov, Glomen, Domsö, Kungshamn. I stort sett dikt bidevind från Torekov och kulingvindar mellan Torekov och Glommen. Själv har jag en motorseglare med kosterskrov. Båten seglar inte allt för illa, men den behöver mycket vind för att "pråmen" skall flytta på sig. 10-12 m/sek är idealet. Seglar man förliga vindar kan det ju blåsa mer än om man ligger på kryss. Viktigt är ju att kunna reva på ett säkert och effektivt sätt. Lycka till Tack så mycket för ett jätte utförligt svar. Jag har kopierat det du skrev så att jag kan läsa det igen.
  9. Nybörjarvindar att rekommendera, hur många m/sek anser ni vara fina?
  10. Jag har plockat hem SMHI appen också.
  11. Tack så mycket jag laddade hem en app från 'klart' och där kan man se vindstyrkor och så. Kan man lita på dem?
  12. Amatören anropar: Blåser det mer på land än ute på vatten?
  13. Jag vill segla från Göteborg ner till Helsingborg men folk säger att det blåser så att träden böjer sig. Jag har väntat i några dagar nu för det blåser mer än det gjorde då jag var ute. Tror jag. Sen läste jag att det blåser mer på land än ute på vatten. Stämmer det?
  14. Nybörjare här! Hur starka vindar anser ni vara bra att segla i? Jag var ute i ett par dagar Onsdags-Torsdag och det var ganska lugnt då. Tyckte att det blåste mer ute än på land. Tror att det var 6-8 m/sek då. Vad tycker ni?
×
×
  • Skapa nytt...