Gå till innehåll
lördag 20 april 2024

spidibom

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    7
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om spidibom

  • Placering
    Kadett
  1. Hej! Behöver byta min tryckvattenpump för saltvattnet, eftersom den förra spontant avled. (Har alltså två kranar i köket, för långa seglatser och akring.) Fick höra att många pentrypumpar inte tycker om saltvatten, utan att det tar död på dem efter ett tag eftersom membranet tar skada - eller nåt sånt. Någon som har tips på vilken typ av pump man ska ha för att det ska hålla, eller nåt sätt att lösa det? Fick tips om att köra sötvatten i den efter varje anvädning, men det känns ju orimligt stökigt.
  2. TS här. Tack för alla svar och goda tips! För att systematisera, så det jag nu följande alternativ för lösningar: Köpa en exv. Nasa Clipper Duett, logg + in-hull lod. Separata visare med bara stora siffror (vi gillar gammaldags). Kostar typ 2000 spänn för logg+lod inkl allt. Ett ekolod kompatibelt med Raymarine C80. Vet dock inte vilka som är det. Verkar som Airmars produkter? De jag sett har dock varit väldigt dyra! En annan nackdel är att det kanske inte är så framtidssäkert ifall vi vill byta till en mer modern plotter? Ett NMEA2000-ekolod att koppla in till vår Garmin GPSmap 421 och sätta upp NMEA-nätverk. (Men bara NMEA2k-sladdarna kostar dock nästan lika mycket som ett Nasa ekolod!) Loden verkar kosta typ 2000-3000 spänn. Dyr men kanske framtidssäker lösning? Vi borde väl någon gång skaffa ett NMEA-nätverk. Köpa en mer funktionsrik fish-finder med display för typ 800 pix, som vanligen kommer med en akterspegelgivare, och försöka använda den som in-hull givare. Ett alternativ till in-hull för oss kan vara en kombinations thru-hull+logg-lod-givare, att byta ut nuvarande trasiga logg-givare med. Men verkar som att vissa i tråden har dåliga erfarenheter av den lösningen. Känner att det är väldigt svårt att navigera detta och komma på vilket som är bästa alternativet! Lutar just nu mot alternativ 1, eftersom det känns enklast och billigast. Var har ni för tankar och input?
  3. Efter massa grävande i gamla foton så har jag konstaterat att det är en Garmin GPSmap 421. Enligt https://support.garmin.com/faqSearch/en-GB/faq/content/FLh0kD9F6D8OGIPuj0sfJ9 så går det inte alls att koppla in ett ekolod på den. Och den började tydligen produceras 2009, så har ju också några år på nacken. Däremot så kostar Raymarine C80 fortfarande sådär 5000 kr begagnad, har massa fans online, och verkar gå att plugga in till ekolod - kanske är värt att försöka styra kartor till den, köpa ett kompatibelt ekolod, och ha den som primärplotter? Den kopplar även till vår Raymarine-radar (som vi någon gång tänkt faktiskt hänga upp...) Kan tilläggas att vi är rätt fattiga och ogärna lägger pengar på grejer om det inte absolut behövs.
  4. Vi har ingen logg eller vindpaket heller - utan förlitar oss på GPS-position för det första och fingret-i-luften för det andra. Vi hade nog tänkt avstå från logg av samma anledning faktiskt (vi ogillar tanken att sjunka). Men har efter några seglingar i strömt vatten börjat bli mer sugna ("hmm, är det jävligt strömt eller har nåt satt sig i propellern?!"). Så är nyfiken på vilket paket du köpte, Thallatha? Den lilla Garmin GPSMAP-plottern är från 2013. Raymarine C80 från 2004. Navman Trackern är nog från 2003. Oklart ifall Garminen klarar av ekolod. Så kanske bästa vore att skaffa en ny plotter egentligen? Tack för erfarenheterna kring genomgående lodplacering, Thallatha! Verkar ju lite av ett äventyr att få på plats.
  5. Oj då, menade såklart järnköl, inte järnskrov! Haha, terminologin är fortfarande inte helt på plats! Tack så mycket för väldigt hjälpsamt svar! Visste inte att plottern kan visa ekolodet också! Båten är dock för tillfället lite av en röra då det gäller plotters: har en stor Raymarine C80 plotter utan kartor, en NAVMAN tracker 5500 utan kartor, och en liten Garmin plotter från 2013 med kartor, samt navigationsdator med OpenCPN och GPS-dongel. Inget pratar med något då det ännu inte finns något NMEA-system. (Orsaken till kartbristen är att grejerna är så gamla att de är svåra att hitta kartor till.) Har lite svårt att veta vad jag ska göra med alla dessa prylar - har ni kanske något spontant förslag på vilken jag ska satsa på att investera i? Eller ska jag köpa en ny? Ska jag investera i ett NMEA2000-system? Även, går det alltså att koppla in ett ekolod direkt till någon av dessa eller måste signalen gå genom någon... mojäng? Tack för hjälpen och för att ni står ut med min uppenbara båt-inkompetens! (Jag jobbar på att lära mig!)
  6. Hej! Jag har en Allegro 33 som är under långsam upprustning. Jag skulle vilja sätta ett ekolod på båten, då det känns väldigt användbart för både navigering och ankring. Jag är alltså inte så intresserad av att kunna se fiskar och småsten, utan mest av att veta hur djupt det är. Men jag vill ogärna borra i skrovet. Jag har hört att det går att sätta ekolodet på insidan av skrovet, men den mesta informationen jag hittar om detta är både svårbegriplig (för min ännu tämligen låga båtkompetens) och riktad mot fiske på små motorbåtar. Allegron har ju ett rätt rejält järnskrov - går det då att sätta ekoloder på insidan då? Vilken typ av ekolod behöver jag? Fungerar exv en Lowrance Hook-3x som kommer med en "Skimmer tranducer"? Var på båten bör jag i så fall sätta den? Väldigt tacksam för hjälp!
  7. Ser på att köpa båt i medelhavet, och har kommit fram till att Albanien verkar både trevligt och billigt. Någon som har koll på båtplatser med uppläggning i Albanien? Är det lätt att hitta? Hur mycket kan det tänkas kosta?
×
×
  • Skapa nytt...