Gå till innehåll
onsdag 24 april 2024

askbom

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    64
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av askbom

  1. Hallå alla, någon som har bild eller vet vilken självläns en uttern 5000 Ac har. Båten har börjat läcka in lite och jag är tvungen att byta i helgen. Jag hoppas någon här vet vad det ska vara för modell/storlek. Då kan jag få med mig en ut till båten och slippa att åka ut en gång extra för att plocka bort den, för att sen hinna tillbaka innan firman stänger. Med vänliga hälsningar Jögga
  2. Jag har en Uttern 5000 ac och den är reggad för max 50 hk. Jag köpte den förra året och tidigare ägare hade denna motor på. Jag bryr mig mindre om miljönytta och acceleration. Jag byter för att slippa oljeblandning och för att den drar för mycket. Om jag tappar lite ork/kvickhet mot att jag slipper bära med mig extratankar så får jag ta det. Om någon sitter på någon 50-60 hk 4-takt så är jag mer än villig att sälja 75 hk
  3. Jag håller med, den funkar över förväntan. Men tyvärr tycker jag den är väl törstig för det jag använder den till. Jag behöver få ner förbrukningen tyvärr. Så det blir tyvärr att sälja och gå på 4-takts sortimentet.
  4. Tack för svar,Seaswirl och er andra. Då får det bli en nyare Honda på 50- 60 hk.
  5. Nu behöver jag hjälp igen. Har precis bytt båtlivet mot husvagn för grabbens skull, men då jag inte kan vara helt utan båt har en dagstursbåt inhandlats. Det jag undrar är hur man kan få reda på vikter på begagnade lite "äldre" motorer. Idag sitter det en Yamaha 75 hk 2-takt från 1995 på båten. Nu vill jag ha tag i en 4-takt mellan 60-80 hk någonstans runt 2001-2010. Men att hitta specs på vikter är stört omöjligt. Jag vill helst inte belasta akterspegeln med en motor som är tyngre än den jag har idag, men ändå få ut lite mer fart och samtidigt spara bensin. Är det någon som kan ge tips på var man hittar dessa uppgifter? Eller rent av äger en 60-80hk 4 takt och har vikten.
  6. Tack så mycket, ska absolut prova att byta varvtalsgivaren mellan motorerna och se om det blir någon skillnad.
  7. Nu har jag felsökt och upptäcker att kompressorn går hela tiden. Jag kan vrida tillbaka nyckeln ett steg och då stannar den. Kan det ha med varvtalsregulatorn att göra? Jag har en "ställbar"regulator och funderar på om den kan vara ställd så att den alltid laddar? Finns det någon anledning att göra så. ?Maskinerna fungerar kanon,så också båten.Lätt upp i plan jämn gång och rejäl kraft. Det enda är att babords maskin laddar hela tiden medans styrbord "kickar igång" vid 1700 varv. Någon som kan hjälpa med idéer till om det kan vara så att man ställer ena maskin med tryck redan från början,medans den andra hämtar kraft när man vill iväg. Båten är köpt utomlands vilket gör att man kan ha valt att ha laddningen på gela tiden för att motverka vågor/strömmar. Är det svårt att själv ställa in varvtal när kompressorn ska börja ladda?
  8. Jag tänker att felsökning blir svårt då kompressorn alltid går igång när den ska,problemet är att den ej slutar vid gasavdrag. Att den sen startade och stoppade när jag åkte lugnt in till bryggan på 1000-1200 varv, känns mer som att det är något kontaktfel. Ska ta bort relä och kontaktstycken och göra rent och spraya kontakspray på. Håll tummarna alla.
  9. Tack !! Då behöver jag inte bry mig om det relät. Får kolla glappkontakt i helgen,annars är det väl bara att beställa givare/varvtalsrelä.
  10. Vad har relät som har nr 15 för funktion ? Jag hoppas naturligtvis att det kan vara det som spökar. Då handlar det om ett par hundra kronor istället för tusentals kr
  11. Tack!! Om du kommer på var i Tyskland du beställde som gör att det blir billigare än de 3500 dom ska ha på marineparts, så får du gärna höra av dig. Ska försöka åka ut i helgen och se så att det inte är "nr 15 som spökar. Då problemet ibland försvinner för en stund. Med min lilla kunskap så känns det som om det skulle kunna vara någon form av glapp eller kanske ärgade stift eller kablar.
  12. Kan det vara nr 15 på bifogad bild ? Eller är det nr 9 ?
  13. Tack jag får kolla det. Vet du vad det grå relät är till för ? Vet du om man kan få tag i givaren hyggligt billigt? 3500 kr för givaren känns så där,om det sen är det någonting annat.
  14. Jag har ett problem som jag hoppas någon av alla kloka härinne kan hjälpa mig med. Som titeln säger, När jag startar motorn och åker på runt 1000 varv så står kompressorn stilla som den ska. Sen vid gaspådrag så startar den som den ska runt 1600-1800 varv. Men problemet är att vid nerdragning av gasen så fortsätter den att snurra/ladda. Senast jag var ute och provade så startade den som den skulle och stannade när den skulle. Jag trodde problemet var löst och tuffade in mot bryggan i 1000-1200 varv och då startade och stannade den precis som om jag gav gaspådrag och sedan drog av igen. Vad är det som talar om att kompressorn ska starta. Kan det vara ett relä eller varvtalsregulator som är glapp/fel på Jag kan även vrida av nyckeln ett hack bakåt vilket gör att kompressorn stannar ? Motorn är en kad/kamd 42 1994 årsmodell Jag skulle vara väldigt tacksam om jag kunde få en lösning eller tips på vad det kan vara.
  15. Någon som kan tipsa mig om hur man tätar denna proppeleraxel, vågar inte dra mera utan att riskera varmgång i axeln.Måste jag lyfta för att kunna täta om den här varianten Hoppas som vanligt på hjälp härifrån 😀😂
  16. Det är inte kulventilen utan mellan en 90graders krök och stosen till plastslangsdelen som sitter över det som droppar. Kulventilen och anslutningarna till den är täta.Har du något förslag på TÄTNINGSMEDEL som man kan aplicera på skarv mellan dessa båda. Alltså 90 graders böj och stos. Då dom sitter fast så kan jag inte skruva loss och täta med gängtejp.
  17. Det sitter redan kulventil, men då den är stängd och det fortfarande droppar så litar jag inte på den. Jag hoppas det finns något tätningsmedel som man kan lägga i skarven mellan stos och rörgänga utan att skruva loss nämda delar.
  18. Hej alla !! Idag har jag sjösatt båten och fått ett problem jag hoppas någon har lösningen på. Jag bytte alla genomförningar och det gick bra,men tyvärr satt kran och rördelar som går vidare upp till sjövattenfilter så hårt att jag beslutade att låta dom sitta kvar i år. (Ej rostiga eller anfrätta) men tydligen lyckades jag rucka på en stos så att det droppar in lite vatten ( en droppe var femte sekund ungefär) försökte att täta skarven med sikaflex men vattnet fortsätter att droppa. Är det någon som har ett bra tips på tätningsmassa. Som kan läggas på och som både stoppar torkar även när det droppar vatten. Att försöka skruva loss stosen och täta är inte möjligt då jag troligtvis kommer skruva på genomförningen och förvärra problemet genom läckage genom skrovet. Att lyfta båten igen är heller inte att föredra då det är både dyrt och krävs att man bokar kranbil. Hoppas någon kan hjälpa mig Hälsningar Jögga
  19. Hej jag har en båt med mycket ärgade batteripoler. Nu behöver jag ta loss pol för pol och rengöra och fetta in dom. Hur gör jag detta utan risk för en explosion eller gnistbildning ? Det är ett mycket trångt utrymme och jag kommer ligga inkilad med ansikte och kropp väldigt nära,samtidigt som jag ej är någon "klippa" på el. Så om någon kan förklara på ett lättfattligt vis skulle jag vara tacksam. Jag har även fått tips på att hälla kokande vatten på polerna och undrar om det är en lösning i år? Nästa år ska det bli 4 nya isatta Med vänliga hälsningar
  20. Jag kan det mesta som står på spanska (google translate)-)) men jag funderar faktiskt på att antingen plocka bort panelen lacka om den och sedan fixa typ plastfilm med namn på eller tillverka en ny. Det var inte så farliga priser på firman som nämns ovanför. Men troligtvis blir det att plocka bort och lacka själv sedan fixa snygga dekaler. Men tack för alla tips jag fått.
  21. Har ej funderat på något pris än jag kollar runt på möjligheter. Sedan får jag välja den bästa lösningen då. Att beställa en helt ny instrumentbräda låter helt klart som jag skulle kunna göra men inte i år då jag både köpt ankarspel/värmare +annat smått och gått.jag kan ta lite bilder i morgon och posta så kanske du har några smarta idéer.
  22. Tack för tipset men det låter som riktigt dyrt. Kan kanske vara något när alla andra investeringar har gjorts.
  23. Tack för tipset. Jag skulle helst vilja ha en film över hela panelen men det är så mycket knappar/instrument så det blir svårt.
  24. Jag har köpt en båt i Spanien och undrar om någon har några idéer om vad man kan göra för att byta instrumentknapps beskrivningen till svenska. Det finns plast remsor men det vill jag inte ha. Så om någon annan har något tips så är jag tacksam.instrumentpanelen är i lackad svart plåt likaså säkring skåpet
×
×
  • Skapa nytt...