Jump to content
Wednesday 28 September 2022

Monticello

Medlemmar
 • Content Count

  73
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by Monticello


 1. Specs på ett Blykol batteri från Victron

   

  Cykellivslängd
  ≥ 500 cykler @ 100 % urladdningsdjup (urladdning till 10,8 V med I = 0,2C₂₀, följt av ca två timmars vila i urladdat tillstånd och 
  därefter en uppladdning med I = 0,2C₂₀)
  ≥ 1000 cykler @ 60 % urladdningsdjup (urladdning under tre timmar med I = 0,2C₂₀, omedelbart följt av en uppladdning med I = 
  0,2C₂₀)
  ≥ 1400 cykler @ 40 % urladdningsdjup (urladdning under två timmar med I = 0,2C₂₀, omedelbart följt av en uppladdning med I = 
  0,2C₂₀)


 2. Hej,

   

  Text hämtat från Dagens båtliv. Låter onekligen intressant eftersom batteriet ersätter ett vanligt blybatteri och man slipper byta laddare osv. Verkar vara ganska ny teknik och det kanske är därför jag inte läst om det tidigare. Har ni koll här på forumet? Fördelar vs nackdelar?

   

  "En ny typ av blybatteri är på väg ut på marknaden. Det positionerar sig mellan AGM-batterier och litiumbatterier. Tekniken för dessa har varit känd i många år, men man har inte lyckats tillverka batterier som varit stabila förrän på senare tid. De har inte de traditionella blybatteriets nackdelar som sulfatering och långsam laddning utan närmar sig litiumbatteriets egenskaper. Prismässigt hamnar det mitt emellan AGM och litium.
  Artikeln avslutas med hur man bäst laddar ett blybatteri."


 3. Sugen på en Pico One, den har fler möjligheter att läsa av spänning osv och direkt på olika förbrukare, den kan också läsa av, bränsle, vatten tank. Köp inte den billigaste versionen, välj den som är utbyggbar om du vill mäta fler prylar.

   

  Framgår inte vilken typ av batterier du har. Jag skulle inte gå ned till 50% med vanliga våta batterier, lägst kring 70% om de ska hålla länge


 4. Krav vet jag inte men alla har nationalitetsflagg. Sedan har de flesta en liten vänskapsflagga, ålandsflaggan i det här fallet. Annars är det bara att tuta och köra, inget att anmäla. Väldigt fint här på Åland där vi just nu är på semester med båten


 5. 2018-07-06 vid 15:41 skrev ArneRadar:

  Någon som vet hur det gick med Volvo Pentas försök med HVO (Nestes HVO NExBTL)? Man slog på stora trumman 2007 för detta biobränsle och skulle göra försök med Vaxholmsbåtar. Det skrevs en hel del då, men sen har jag inte hört hur det gick eller om det blev något.

   

  Här en blänkare som bygger på en pressrelease från VP (originalpressreleasen har jag som PDF men den verkar borttagen från VP's web):

  http://www.batliv.se/2008/03/12/article373/

   

  Sen har det väl framförts mycket kritik mot HVO p.g.a. att det (ofta?) innehåller palmolja (som huvudsakligen odlas på ett mindre miljövänligt sätt), fast det är ett politiskt snarare än tekniskt argument.

  Vad jag förstår är alla Volvo Penta motorer godkända för HVO100


 6. Verkar som du har en inbyggd tank och det du visar på bilden är troligtvis avluftningsventilen. När du fyller tanken med bränsle måste luften ta vägen någonstans och det är genom den ventilen. Kan det inte vara så att du övertankade och bränsle och det kom ut via ventilen. Det är inte helt ovanligt. Det ser ut som bränsle kommit ut vid ventilen.


 7. Landström behöver du till ex batteriladdaren som går på 230v, laddaren omvandlar 230v till 12v. Landström är 230v som du sedan kan koppla till laddaren och sätta upp några vanliga 230v uttag. Vill du omvandla 12v från dina batterier så sätter du in inverter som omvandlar 12v till 230v


 8. Nu vet jag inte vad du har för båt men det medföljer en magnetkontakt och det går att komplettera med olika sensorer exempelvis volymskydd. Är det en hyttbåt med dörr eller lucka till batteri osv så kan du sätta magnetkontakten där. Då får du larm innan båten flyttas.


 9. Inget direkt svar på frågan. La in Eva matta i vår förra båt men sålde den och därför vet jag inte hållbarhet i tid. Kunde konstatera att mattan bleks i solljus på badbryggan, vilket den inte skulle göra enligt produktbeskrivning. På durk i båten inga problem. Mattan är lätt att skära ut och lägga. Viktigt med ordentlig rengöring av underlag. Väldigt skönt material att gå på, lite mjukt och värmande samt ger bra grepp vid våta fötter.

  20170414_154504.jpg

  • Like 1

 10. Jag räknar inte på kostnaderna. Det är säkerligen dyrt sett till antalet kronor. Men det ger mig och min flickvän en ovärderlig paus från arbetslivet. Att komma ut på sjön ger oss en stor avkoppling och härlig upplevelse. Givet att vi har koll på alla fasta utgifter men dessa har jag i huvudet samt pengar till övers för oförutsedda utgifter. Vi har valt att inte åka utomlands på semestern. Tillbringar varje helg i båten i princip och sedan blir det hela semestern. Värt varenda krona vad det nu än blir 😀

  • Like 1

 11. Bhemac, funderat på en sån frostvakt men utrymmet är ganska litet vilket innebär problem med säkerhetsavståndet med den typen. Värmekabel har fördelen att det inte finns ett säkerhetsavstånd. 

   

  Jag kan hålla koll på väderleken och enkelt åka till båten och sätta på värmaren när det blir kallt. Därmed eldar jag inte för kråkorna. Kanske ska ta en värmekabel på 4m och därmed får jag 40w effekt.

×
×
 • Create New...