Jump to content
Wednesday 28 September 2022

Monticello

Medlemmar
 • Content Count

  73
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Monticello

 1. Verkar som att Oasis Firefly Carbon Foam har bättre specs än Victrons Blykolbatterier. Olika teknik eller olika sätt att mäta?
 2. Specs på ett Blykol batteri från Victron Cykellivslängd ≥ 500 cykler @ 100 % urladdningsdjup (urladdning till 10,8 V med I = 0,2C₂₀, följt av ca två timmars vila i urladdat tillstånd och därefter en uppladdning med I = 0,2C₂₀) ≥ 1000 cykler @ 60 % urladdningsdjup (urladdning under tre timmar med I = 0,2C₂₀, omedelbart följt av en uppladdning med I = 0,2C₂₀) ≥ 1400 cykler @ 40 % urladdningsdjup (urladdning under två timmar med I = 0,2C₂₀, omedelbart följt av en uppladdning med I = 0,2C₂₀)
 3. Jag har min nere i motorrummet som har både motorlucka och sedan tak över eftersom det är en HT båt. Det ska inte vara något problem under en motorkåpa
 4. Verkligen. Verkar som att det finns olika tekniker för tillverkning av denna batteri typ. Victron har en modell som kan köpas i Sverige men verkar ha en något sämre cyklingsförmåga. Kanske betteritypen är ett bättre miljöalternativ än ett lithium batteri.
 5. Hej, Text hämtat från Dagens båtliv. Låter onekligen intressant eftersom batteriet ersätter ett vanligt blybatteri och man slipper byta laddare osv. Verkar vara ganska ny teknik och det kanske är därför jag inte läst om det tidigare. Har ni koll här på forumet? Fördelar vs nackdelar? "En ny typ av blybatteri är på väg ut på marknaden. Det positionerar sig mellan AGM-batterier och litiumbatterier. Tekniken för dessa har varit känd i många år, men man har inte lyckats tillverka batterier som varit stabila förrän på senare tid. De har inte de traditionella blybatteriets nackdelar som sulfatering och långsam laddning utan närmar sig litiumbatteriets egenskaper. Prismässigt hamnar det mitt emellan AGM och litium. Artikeln avslutas med hur man bäst laddar ett blybatteri."
 6. Skulle välja 5.7 L motor, 350 block. Finns miljontals tillverkade motorer och därmed god tillgång på billiga reservdelar om oturen skulle vara framme.
 7. Sugen på en Pico One, den har fler möjligheter att läsa av spänning osv och direkt på olika förbrukare, den kan också läsa av, bränsle, vatten tank. Köp inte den billigaste versionen, välj den som är utbyggbar om du vill mäta fler prylar. Framgår inte vilken typ av batterier du har. Jag skulle inte gå ned till 50% med vanliga våta batterier, lägst kring 70% om de ska hålla länge
 8. Monticello

  Victron

  PZS är blysyra så är det du ska välja med din batterityp
 9. Är det en fråga i denna tråd som du önskar svar på? Du har beskrivit ett problem som du också beskriver hur problemet löses.
 10. Monticello

  Åland

  Krav vet jag inte men alla har nationalitetsflagg. Sedan har de flesta en liten vänskapsflagga, ålandsflaggan i det här fallet. Annars är det bara att tuta och köra, inget att anmäla. Väldigt fint här på Åland där vi just nu är på semester med båten
 11. Norrtälje gästhamn, 18 sek/l för diesel
 12. Vad jag förstår är alla Volvo Penta motorer godkända för HVO100
 13. Hur länge sedan är motoroljan bytt?
 14. Verkar som du har en inbyggd tank och det du visar på bilden är troligtvis avluftningsventilen. När du fyller tanken med bränsle måste luften ta vägen någonstans och det är genom den ventilen. Kan det inte vara så att du övertankade och bränsle och det kom ut via ventilen. Det är inte helt ovanligt. Det ser ut som bränsle kommit ut vid ventilen.
 15. Har du möjlighet att värma muttern? Värmen gör att muttern expanderar något. Värm och försök få loss muttern snabbt innan värmen går vidare till axeln
 16. Landström behöver du till ex batteriladdaren som går på 230v, laddaren omvandlar 230v till 12v. Landström är 230v som du sedan kan koppla till laddaren och sätta upp några vanliga 230v uttag. Vill du omvandla 12v från dina batterier så sätter du in inverter som omvandlar 12v till 230v
 17. Monticello

  Båtlarm

  Nu vet jag inte vad du har för båt men det medföljer en magnetkontakt och det går att komplettera med olika sensorer exempelvis volymskydd. Är det en hyttbåt med dörr eller lucka till batteri osv så kan du sätta magnetkontakten där. Då får du larm innan båten flyttas.
 18. Monticello

  Oxalsyra

  Har märkt att oxalsyran fungerar bättre på varm, solig yta jämfört med skuggsida av skrovet
 19. Det du får mer är nog den dubbla kostnaden. Hittar du rätt spec APGL-5 eller vilken standard som gäller så ska det vara samma sak
 20. Inget direkt svar på frågan. La in Eva matta i vår förra båt men sålde den och därför vet jag inte hållbarhet i tid. Kunde konstatera att mattan bleks i solljus på badbryggan, vilket den inte skulle göra enligt produktbeskrivning. På durk i båten inga problem. Mattan är lätt att skära ut och lägga. Viktigt med ordentlig rengöring av underlag. Väldigt skönt material att gå på, lite mjukt och värmande samt ger bra grepp vid våta fötter.
 21. Jag räknar inte på kostnaderna. Det är säkerligen dyrt sett till antalet kronor. Men det ger mig och min flickvän en ovärderlig paus från arbetslivet. Att komma ut på sjön ger oss en stor avkoppling och härlig upplevelse. Givet att vi har koll på alla fasta utgifter men dessa har jag i huvudet samt pengar till övers för oförutsedda utgifter. Vi har valt att inte åka utomlands på semestern. Tillbringar varje helg i båten i princip och sedan blir det hela semestern. Värt varenda krona vad det nu än blir 😀
 22. Tack för hjälpen. Har beställt ett värmerör nu. Önskar God Jul till er alla!
 23. Haha, ja det har du rätt i. Det står varningstext på engelska (läs amerikanska) på förvaringsboxen till pistolen, att man inte ska sikta på sig själv eller annan och sedan trycka in avtryckaren. No shit Sherlock!
 24. AndW den där ser kanonbra ut och verkar uppfylla mitt behov. Ska kolla upp den. Tack alla för hjälpen!
 25. Bhemac, funderat på en sån frostvakt men utrymmet är ganska litet vilket innebär problem med säkerhetsavståndet med den typen. Värmekabel har fördelen att det inte finns ett säkerhetsavstånd. Jag kan hålla koll på väderleken och enkelt åka till båten och sätta på värmaren när det blir kallt. Därmed eldar jag inte för kråkorna. Kanske ska ta en värmekabel på 4m och därmed får jag 40w effekt.
×
×
 • Create New...