Gå till innehåll
fredag 19 april 2024

tommytoj

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    27
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av tommytoj

  1. Ok, tack för det....jag får prova:)
  2. Jag är ganska novis i ämnet, kan du IngemarE peka i fotot var jag ska lyfta?
  3. Japp, det blir samma helt obelastad.
  4. Hej Har en 40W solpanel som endast ger 7,5V när jag mäter på kontakterna o den är riktad mot solen. Även mätt direkt i boxen enligt bild men får samma där. Någon som har en ide vad som kan vara trasigt o hur man åtgärdar det?
  5. Hej hej, klorin har jag kört med med bra resultat, man får dock köra flera ggr. När det gäller läckaget, 1. har du testat att dra åt skruvarna som spänner fast rutan? 2. är du säker på att det läcker in mellan rutan o ramen? Det kan läcka runt hela ramen oxå.
  6. i denna tråd kan du se vad jag köpte från Kina och som jag är mkt nöjd med. https://www.maringuiden.se/forum/topic/94236-batterimonitor/?tab=comments#comment-750686
  7. Gå på 100Ah shunt så är de tillräckligt. Jag har inte placerat min där solljus kommer åt men jag tycker displayen är riktigt stark iaf.
  8. Fantastisk produkt, ett av de bästa köpen jag gjort till båt. Mina stannar kvar nere i lågfart, 5-6kn.
  9. Sådär, nu har den använts en säsong o nån efterfrågade återkoppling. -Jag valde skyddad placering då jag inte vet vad den tål för miljö. -Som jag tidigare skrev så är den en enkel övervakning, jag har enbart använt den till att se hur många Ah jag har kvar o hur mkt solcellerna laddar. För mig är det tillräckligt att se att jag bara tar ut max 20% av batteribank. Så kort o gott.....den gör sitt jobb, varken mer eller mindre o är värd varenda spänn. /Tommy
  10. Jag ställde frågan utifrån att jag tyckte det tog lång tid innan trycket byggts upp. Jag kollade vidare i manualer o youtube på nätet o fann att det va helt normalt med ca 40s som det tog för min. Dock har jag beställt o fått hem anknäbbar från Kina så jag byter nog efter säsongen.
  11. Jag har en sådan platta oxå, köpte ny för 1700 förra året☺️ Den funkar riktigt bra o har stöd för extra ljusstark skärm.
  12. Tänkte likadant först men det är ju det brytaren är till för, att kunna välja!
  13. Den är inkopplad på följande vis: Förbrukare funkar i samtliga lägen. Dvs startbatteriet kan försörja på läge 1 osv. Det man gör är ju att man väljer vilket/vilka batterier som ska försörja förbrukare. Samma sak gäller för generatorladdning.
  14. Det spelar ingen roll om huuvudströmbrytaren står på 2 eller 1+2, samma fenomen ändå!! Och jag har inget inkopplat mellan shunt o batteriminus.
  15. Ja det där med elschema vore säkert bra....om man kunde! Men jag tänkte mer uppenbara fel. Vad kan anledningen vara att jag bara ser hälften av en förbrukade ampereuttag?
  16. Installerat en batteriövervakning. Shunt inkopplad mellan förbrukningsbatteriminus och minusplint för förbrukare och mäter med klen kabel på förbrukarbatteriplus enl kopplingschema. Har oxå ett startbatteri som har samma minus men som kopplas ihop av en 1-2-1+2 huvudbrytare. Innan montage i båt testades allt i garaget o funkade då helt perfekt med mätvärden på ström som kollades med tångamperemeter. Nu till mina 2 ytterst irriterande fel: 1. Jag får inte med generatorladdning till övervakningen trots stor tjock svart kabel från motor till förbrukarplint. 2. Displayen visar bara hälften av vad förbrukare tar och laddning, (solpanel, landström), ger. Det spelar ingen roll om jag sätter huvudströmbrytare på 2 eller 1+2!! Ös på med tips, jag blir galen!! Ps. jag har ytterst begränsad elkunskap så skriv era svar därefter// Tack på förhand
  17. Vilket forum, guldstjärna till dig syd- Antar att de där anknäbbarna sitter där det står Duckbills? Äre 2 totalt eller 2 på var sida?
  18. ok, tack för det syd- Var köpte du anknäbbar o packningen till stolen? Nåt speciellt att tänka på vid byte o kommer du ihåg ungefärlig tidsåtgång? mvh// Tommy
  19. tommytoj

    Vakuumtoalett

    Har ny båt för året, Sea Ray 240 SD -00), o kan inte detta med vakuumtoa. Nån som vet hur handhavandet är steg för steg? Och dessutom när jag vrider om nyckeln startar ju vakuumpumpen, ska den gå hela tiden tills den stängs av med nyckel? Om inte, vad behöver göras för att åtgärda detta? Ös på med er svar o tips för att kunna använda denna utan strul!! Tack
  20. Det kommer inte vara några problem. Det man kan tänka på är att automatlåda är 100ggr bättre än manuell i ramper, lätt att slita ut kopplingen om man tar upp frekvent.
  21. Precis så resonerade jag + att min ekonomiska sida och nyfikenheten tog över när det inte gällde mer pengar. Jag är annars en person som gärna betalar för bra prylar när det gäller saker som jag absolut inte vill ska strula. Visst vill man lita på en batterimonitor men det är ju lixom inte i blindo om den pajar.
  22. Jag beställde 50A o det va minsta. Har för mig att 350A va största.
  23. Hej igen lite senare..... Tvärtemot vad en del sa så köpte jag denna https://www.aliexpress.com/item/32953646419.html?spm=a2g0s.8937460.0.0.74db2e0eDRJBRK. Fick den för drygt 300kr så tänkte att det får bära eller brista, o det vet jag inte än!! Nu har jag kopplat upp den i labbmiljö, (garaget), och testat lite. Den har inställning för batteribankens Ah ochman kan sätta larm mot överspänning/låg spänning. Vad visar den då? -Spänning -Momentan ström (toatalt, alltså summan av vad som går in/ut med -framför om man furbrukar mer än vad man gör av med -Watt -Tid kvar tills batteri är förbrukat med nuvarande förbrukning -% stapel av vad som finns kvar av batteriet Tycker nog den kan funka för mig, rent tekniskt duger den för att hålla reda på att man inte förbrukar mer än ca50%. Det man inte vet ett skit om är kvaliteten och hur den funkar i båtmiljö men jag kommer prova denna nästa sommar och placera den lite skyddat. Tack alla ni som svarat, vilken fantastisk information alla sitter på här.
  24. tommytoj

    Batterimonitor

    Hejsan, mitt första inlägg här Jag har en batteribank på 4x75Ah som jag vill ha lite mer koll på, Vill höra era åsikter om dessa funkar. Vad är bra/dåligt etc. Jag är analfabet när det gäller el så skriv efter det. https://www.aliexpress.com/item/32953646419.html?spm=a2g0s.8937460.0.0.74db2e0eDRJBRK https://www.aliexpress.com/item/32557947118.html?spm=a2g0o.detail.1000014.6.6c5b68dfwGnPWI&gps-id=pcDetailBottomMoreOtherSeller&scm=1007.13338.146400.0&scm_id=1007.13338.146400.0&scm-url=1007.13338.146400.0&pvid=d1c56261-9d45-4de7-9cf5-4a86a8c3de20 mvh// Tommy
×
×
  • Skapa nytt...