Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024

LuminaL

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    450
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av LuminaL

  1. På YSE / YSB så fungerar bränsle reglegleringen igenom att öppna en bypass direkt efter "pumpen" som då recirkulerar bränsle till före pumpen. Reglagearmen går direkt på en skruv med nålventil. Stängd bypass är fullgas på motorn (allt bränsle trycks vidare till spridaren), öppen är avstängd motor (inget tryck på högtryckssidan, allt går tillbaka till före pumpen). Blir inte så mycket enklare än detta 🙂
  2. YSE / YSB har samma insprutningssystem. YSM har ganska många saker som skilljer från dom tidigare generationerna, bla insprutningspumpen och regleringen (och blocket...) På YSM så har du en arm (Engine stop lever) framför regulator fästet (governor lever 2, armen reglage vajern går till) dom sitter uppe på blockets gavel ovanför vevstartsfästet och oljestickan. Vrider du på den armen så tvingar den governor lever 2 att stänga regleringen på insprutningspumpen. Du bör ha ett stoppreglage vid instrument panelen, i stort sett en vajer som går ner till motorn och fäster på "engine stop lever". Dra ner motorn på tomgång och dra i den vajern så ska motorn stanna. Spaken vid spridaren är troligen Dekompressions spaken. Den öppnar en ventil så att kompressionen uteblir när du vevstartar motorn manuelt. går att använda för att nödstoppa motorn om den skenar men ska nrmalt bara användas vid start av motorn eller när du ska lufta bränslesystemet.
  3. Det är inte givarna logg / lod som läcker? sitter nog o-ringar på "pluggarna". Är det skit i tätytorna eller dåliga packningar / O-ringar så kan det läcka lite.
  4. Forshedadämpare och Treslagenlina. Inte mer än tre varv lindat. Mer än det så verkar det vara lätt att slita av dämparen. Med det har du bra fjädring i både lina och dämparen. Blir det riktigt vågit eller ryckigt så lägger du en fender under linorna mellan relingen och knapen.
  5. Kontrollera så du inte får undertryck i tanken. Testa att öppna tanklocket när problemet börjar.
  6. Ofta är dom gamla motorerna lätta att skruva med. Men det kan vara svårt att hitta delarna. Så om du har skruvat med motorer förut och har plats någonstans där du kan ta isär motorn så kan det vara värt att renovera. Har motorn fungerat sedan 70-80 talet så är det ju inget fel på designen i sig. Men block, top och cylinder kan vara i dåligt skick. Jag har en gammal Yanmar och funderar på att försöka få tag på 2-3 utkänta motorer och plocka ihop till en med dom bra delarna.
  7. Vad spänningskällan ger är bra att veta men eventuella förluster i kablage och kopplingar ger en spänningsförlust och därför är det spänningen vid plinten på agregatet som är intressant. Mät direkt på ingången på kylaggregatet, det är lådan med stiften i din bild som man kan mäta på. Symptomen är precis vad man kan förvänta sig av spänningsförlust i kombination av lite dåligt batteri / spänningskälla. Har hjälpt flera som har haft samma/ liknande problem. Några har kunnat få kylen att gå med motorn igång då generatorn har höjt spänningen till 13,8v+ och då har spänningen vid aggregatet varit högre än än spänningen där undersspänningsskyddet på aggregatet gått in. En fick den inte att gå då heller, men i den installationen var en koppling nästan avbrunnen. spänningen var OK obelastad men sjönk till under 6V belastad några sekunder. Den kopplingen var väldigt varm efter ett startförsök... Kan tillägga att man lyckats koppla förbi säkringen i det fallet så det var nog bara tur att den inte började brinna.
  8. Det är enklast att sätta ventilen någonstans efter sjövattenpumpen för då behöver man inte vara orolig för att den ska "sugas ihop" av pumpen. Samt att man får så kort del av systemet som möjligt som ligger med sjövatten när motorn är avstängd men med öppen bordgenomförning. Eftersom slangen du länkar till är till för kylvatten ska det inte vara några problem.
  9. Vart man monterar vakumventilen / hävertbrytaren i systemet beror lite på hur dom har konstruerat motorn och kylningen. Det viktigaste är att ventilen i sig sitter ovanför havet och att den är högst i systemet så att den kan stoppa hävertverkan. i Volvo bilden ovan så sitter troligen inte anlutningen för kylvattnet tillgänglig vid avgassidan där vattnet blandas med avgaserna. Då har dom valt att visa en placering där man kan kapa eller ersätta med alternativ slang före värmeväxlaren. i Martec bilden så är det en extern värmeväxlare och då är det inga problem att sätta ventilen innan kylvattnet går in i avgassystemet. Men jag tror dom har blandat / förväxlat Raw / fresh water i den bilden (med värmeväxlare) för ventilen brukar inte sitta på det interna kylvatnet då det är ett slutet system.
  10. Du kan titta på Diva 39 och 35. 39an är åt det långsmala hållet. 35an är lite bredare.
  11. Finns flera ställen det kan läcka och dra in luft. Men börja med att kontrollera alla banjokopplingar och slangar. Luftningsskruven på finfiltret och ev förfilter är också vanliga felkällor. Om du inte har det så kan du montera en "Bränsleblåsa" direkt efter tanken tillfälligt så du kan trycksätta lite under felsökningen. är det ett lite större läckage så bör det läcka när du pumpar med den.
  12. Det är inte en YSM? den har tomgångs justering. Sitter det en axel för hand veven mitt på gaveln som remmarna sitter på? till höger om oljestickan. Generator och vattenpump på samma sida? YSE och YSB har samma reglering (utan tomgång). Vevstart sitter med kedja på dessa, vattenpump och generator sitter på varsin sida om motorn.
  13. YSE Har två spaks reglage original. motorns bränsle reglering är väldigt enkel och saknar tomgång, varvtalet justeras helt via reglaget. om du mäter varvtalet på PTO axeln (remdrivningen) så kan du räkna fram motor varvtalet. YSE12: PTO:3380/Motor:3000 Om motorn har en-spaks reglage så har någon byggt ett eget system. Då får du kolla hur det är byggt för att få en tomgångsfunktion.
  14. Oftast kan man byta packboxarna själv i sjövattenpumparna. Vilken pump och motor är det?
  15. Är det inte längre än så så borde motorn du hänvisade till fungera. Litium batteri till det så blir det inte så tungt med batterierna heller. Borde gå att montera batterierna inne i ruffen och dra ut kablarna löst med motorn när den används. Gör ett fäste inne i ruffen för motorn också så att den inte åker runt om båten lutar mer än tänk 🙂
  16. CB66 brukar vara så lättseglad att det inte är några problem att segla sig ur en hamn, eller paddla. 🙂
  17. Att batterierna är fulla är jätte bra men hjälper inte om en anslutning eller brytare är bränd / lös på vägen. Det är enkelt att kontrollera med en multimeter bara att mäta vid startmotorn och alla eventuella anslutningar på vägen. Har du spänningsfall så är det något lurigt. Jag har haft en bil där jordflätan orsakade denna typ av fel. Den gick oftast men dog plötsligt ibland. Visade sig att jordflätan i stort sett var av. Vibrationerna från bilen kunde göra att den tappade anslutning och motorn stannade. Det var skit att felsöka för det var bra kontakt när man mäter bara att det vid belastning blev hög resistans och inte fungerade. Eftersom den stannade plötsligt men inte beskrevs som mekaniskt stopp och går segt på startmotorn så är det ett liknande symptom som är relativt enkelt att kontrollera. Det finns naturligtvis flera möjliga felorsaker men man måste börja någonstans.
  18. Kolla anslutningarna (kabelanslutninga, brytare etc) mellan startmotorn och batterierna.
  19. Om du drar up mycket vågor så drar det också mycket bränsle. Troligen behöver du ner närmare 4 knop för att inte dra upp sjö med en så kort båt. Testa att åka klart över planingsfart eller ordentligt under den fart där du börjar få tydliga vågor efter båten. så blir bränsle ekonomin bättre. Däremellan är det bara dyrt och du irriterar alla andra runt dig i vattnet då du gör onödigt mycke vågor.
  20. Jag har en påse/säck/hållare för mina ankringslinor. liknande "liros ankarsäck" men mer rektangulär. Hänger den på pulpit fram eller bak när jag har ankaret ute. slänger ner linan i säcken vart efter jag tar hem och när jag lägger ut så fäster jag bara änden i en knap så löper den ut utan hjälp. Kör Muliplait och treslagen lina 50Meter och tre uppsättningar ankare med lina. Spolar av med färskvatten när jag har tillgång och linan torkar snabbt med öppen säck. Ett tips om du inte vill använda ankarspel i slutänden.
  21. Du behöver lite marginal på dom 83A som startmotorn teoretiskt vill ha. 1000W är när den snurrar och är belastad. Startströmen är mycket högre (dvs när startmotorn står stilla och ska börja snura). Till det behöver du tänka på försluster i kablaget mellan batteriet och startmotorn. Samt att det ska fungera när du behöver felsöka och kanske har ett delvis urladdat batteri. Titta på ett batteri med CCA +300A och +50Ah så bör du klara startströmen med rimliga kablar och att mata startmotor en stund om det behövs.
  22. Det synns dåligt på bilden men har du midskepps knapar så kan du använda dom för att hålla ut båten från bryggan. Verkar vara så du har det i bilden men kulfendern är i vägen. Om du har det så behöver du bara hålla fören i sidled och då går det bra att ha linan rakt ut i sidled men jag rekomenderar att du har rykdämpare på linan.
×
×
  • Skapa nytt...