Jump to content
Sunday 29 January 2023

AlfaAlfa

Medlemmar
 • Content Count

  480
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by AlfaAlfa


 1. Jag ville användt akryl - inte polykarbonat.

   

  Akryl er styvare, poly är mjukare- som gör att t.ex lås och annat vill vara lettare att passa till och träffer på samma ställe när man stänger dörren eftersom dörren blir styvare.

   

  Akryl repas inte så lett och kan poleras upp igen - det kan inte poly. Den repas lett.

   

  Men i akryl måste man använda borr til plastmaterial. 

  Och det tål inte lika mycket stryk/stöt, men billigare så du kan göra dörren i tjockare material - så går det ut på ett...

  • Like 1

 2. Jag tror nog att detta är profitt och inte något tekniskt som ger skilnaden i pris. Om du köper en olja som har spec: 10W40 API SJ så vill du inte få några problem med motorn... SG tror jag blir svårt att hitta eftersom det er för gammalt nu. Så detta är egentligen en olje för gamla motorer innan 2001. Dom flesta gör olja som har bättre prestanda... och om du kör med någon form av etanol inblandning bör du använda API SN olja...

   

  Det är långt viktigare att du använder motorn så att den inte får problem - som att inte ge järnet innan oljen är varm (över 70gr). 

  Det finnes masser med bra olja som har SJ spec.

   

   


 3. Men att ha en propeller som viker sig har lättare för att vara i obalans. Obalans sliter på växelhuset och propelleraxeln...

   

  Men om man planerar att  syssla med jordbruk - köp för all del inte båt med propeller!

   

  Det er inte så att detta är något stort problem med att gå på grund. Växellådan och axeln klarar av lite extra...


 4. Har haft RIB Unlimited 702 med motorhiss från BOBs Machine Shop för E-TEc 150 G1. Denna gick 60knop + efter detta.

  Eftersom dessa båtar har bra balans i längdriktning ville jag ha så liten setback som möjligt. Det blev 4" som fungerade bra.

  För att få bästa performance så vill man kunna lyfta högt och det betyder ny nosecone med lågt kylvatten-intag, samt vattentrycksmätare för att inte vänta på att motorn ska bli för varm om man hissar för högt, men se kylvattentryck momentant. 

   

  Detta ger mycket mera att spela på med trim tilt och hiss. Du får också möjlighet för helt andre propellrar med andre egenskaper med hissen. Vassa blad i attacksidan, mera cupping för grepp och boglift med mycket mera. Det blir mera lekfullt att köra båt!

  Men man borde också ha lite flera propellrar!


 5. Jag rekommenderar ProMarine - Protection och Rib-Shine på hypalon. Det funkar och det håller i hela säsongen!

  Efter att ha provat och blivit besviken av "alla" andra produkter... Hempel, Jotun, 3M, International, PolyMarine, StarBrite och flera jag har glömt...

   

  Poly Marine är det näst bästa, men mycket sämre.

   

  Efter >20 år med RIB...

   

  Och så j... trött på att fixa och tvätta mina pontoner utan att det blir bra


 6. ProMarine Rib-Shine, det tar bort oxidering och ger färgen tilbaks - bästa mädlet jeg provat (testat Hempel, Jotun, 3M ...mmflera).

  Sen ProMarine Protection för att behålla luster.

   

  Jag köpte i UK. Vet inte om dom har Svensk importör...


 7. Det ville jag inte gjort. Motorn kommer studsa lite upp och ner under transport, klossen kommer falla ur... det blir ett j... napp i aktern när detta sker - har provat. Men en plank som fästas i båt och i motor med motorn uppfälld. Det kan man få att sitta. Men motorn har inga problem med att stå nedfällt - så lat den bara stå sådan.


 8. Jag har användt gasreglaget. Gjort fast med dubbelt halvslag på gummit så den inte glider, sen dragit tampen till styrbord sida, för där fanns en pinne till tampen. Enkelt. Gjort på 30 sec.

  Så bara åt ena hållet.

   

  Om man bara skal en liten sväng med båtan bakom bilen...


 9. Ja, om detta är  Bravo Bravo 3 x eller Bravo 3 xR  drev...

   

  som Merciry skriver om propellers Fit for use on standard Bravo Three, Bravo Three X and Bravo Three XR drives.


 10. Tyvärr så vill detta inte ge mera hastighet. Kolla hur en torped ser ut i fören. En torped går genom vatten med fören i vatten hela tiden. Då ska den vara ganska rund om den ska vara effektiv. Det flyttar på vattnet så att det det blir lägra tryck på den torpedens sida/propellerbladet som kommer efter kanten som träffar vattnet först. Det sänker kraften som behövs för att få propellerbladet genom vattnet - som på en torped.

  image.png.9ed16e4232548c70a1cbaaf33a1bbcea.png

  OM du kollar på denna propeller över så ser du att den kanten som träffar vattnet först är rund.

   

  Om du har en propeller som sitter på en motor som är monterat så högt på akterspegeln att propellerbladen skär igenom vattenytan för varje rotation - då gör det skillnad om du har vassa propellerblad där dom träffar vattnet. Då vill denna ytskärande minskade kraften vara viktigare än att reducera trycket efter för bladen.

  image.png.5e0a8938a762f2b808f37c05dcba7f9f.png

  På denna propeller (cleaver) skär man sig. Utan att man känner det - så vassa är dom. Men det gör dom också mycket sköra, med än så tunn yta som ska överföra mycket energi till vattnet.

   

  Detta är egentligen mycket rolig och intressant fysik!

  https://www.mercuryracing.com/blog/prop-school-part-8-propeller-finishes.html

  • Like 1

 11. Det beror mycket på skrovet. Du borde ha mellan 35-43 knop. Med smalare skrov 43 knop, med bredare skrov så mera åt 35. Mycket lettare att vara precis med propeller om du namnger båtens märke...


 12. 1 hour ago, od5 said:

  6000 varv får jag inte upp den i, mellan 5500- 5700 gör ingen skillnad

  200 varv som inte ger skillnad i knop... det är inte så effektivt, men om du tycker att detta är bra och att Black Steel och Ballistic är bra propellrar - även om varv inte ger dig hastighet genom vattnet, vad ska man säga...

×
×
 • Create New...