Gå till innehåll
tisdag 16 april 2024

raol

Guldmedlem
  • Innehålls Antal

    6 743
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    68

Forum Inlägg postade av raol


  1. 13 timmar sedan skrev Kalle-Anka:

    En del personer har lätt för att lära sig att använda progressiva glasögon, andra har svårt för att lära sig det och sen finns det en del som aldrig kommer lära sig det, deras ögon och hjärna fungerar helt enkelt inte ihop med progressiva glas.

     

    Progressiva glasögon är lösningen för många personer men inte för alla.

    Jag är inte där än att jag behöver dem, men jag befarar att jag kommer att vara i kategorin personer som inte lär sig det. Jag har, efter drygt tjugo år med glasögon, fortfarande inte vant mig vid att jag ser bågarna hela tiden. Min hjärna filtrerar inte bort dem, utan de är ett nästan konstant störande inslag i synfältet. Jag behöver också närmast maniskt rengöra glasen för minsta fläck eller hudflaga stör oerhört. Tyvärr är linser inget alternativ för mig - jag är för rädd för ögoninfektioner.

     


  2. Stora båtar är lugnare och tryggare båtar. Saker händer i lägre takt. Det är, i min mening, bara tre saker som blir sämre med större båt:

    1. Allt är dyrare

    2. Tvätt, målning, osv, tar längre tid eftersom det är större ytor

    3. Man kan inte ta emot med armkraft mer än i mycket, mycket låg fart, utan risk för skador

     

    • Gilla 4

  3. Just nu skrev Georg_Ohm:

    Jovisst är det så. Men en av källorna till oljudet, är ju att vibrationerna fortplantar sig i båten, det är väl det som kallas för ”stomljud”? 
    Om man gör en tankemodell och där hänger upp hela lådan i gummiband så borde man komma bort från att ljudet/vibrationerna fortplantar sig i båten. 
    Så jag tror att mjuka, eller halvmjuka gummibussningar eller liknande mellan apparatlådan och båtens inredning, det gör ju iallafall inte saken sämre. Men testa att vänd på fas och nolla, alltså vänd stickkontakten i uttaget, jag vet ju inte om det funkar för dig, men en nätdel till en dator jag har i båten blir tyst då.

    Så är det förstås!

     


  4. Både ABS, och skärbrädans PE, är feta plaster som man nog inte lyckas måla med enkla medel. ABS vet jag att det finns grundfärger för som gör att det fäster, men vanliga färger funkar inte.

     

    Mitt förslag är aluminium eller polykarbonat (förfärgad).

     

    • Tack 1

  5. Det är nåt hemmagjort. En vanlig gummimatta som satts dit med korta skruvar eller nåt sånt. Ny gummimatta kan du köpa från Biltema och andra liknande butiker för småpengar.

    Inget som behövs. Tveksamt om det gör nån nytta alls, men tanken är förmodligen att minska vattenmotståndet en gnutta.

     

    • Gilla 5

  6. Tja, alltså... Om man ska hålla mot med motor, så kommer propellern att ge en tryckande kraft som motverkar vinden, och då är det ju 2^2, dvs kvadraten som gäller. Men kraften från propellern uppkommer genom att propellern accelererar vatten bakåt, så då blir det massa som sätts i rörelse över tid, vilket är effekt (1 W = 1 J/s = 1 N•m/s = 1 kg•m^2/s^3), och eftersom motorer "mäts" i ur mycket effekt de har, så är det kanske en vettig jämförelse. Om vindhastigheten fördubblas, så krävs åtta gånger så mycket effekt från motorn (om man antar att propellern är exakt lika effektiv oavsett belastning och varvtal, vilket den så klart inte är), men kraften blir "bara" fyra gånger så stor.


    För vår båt går det åt ungefär 0.5-0.6 hk för 2 knop (i praktiken kan den inte gå så långsamt ens på tomgång, men jag har extrapolerat från det fartintervall jag har god data för, 2.5 till 6.8 knop) och ca 3.9-4.0 hk för 4 knop. Väldigt nära en faktor åtta i effekt för en dubblering av farten genom vattnet. Mellan 3 knop och 6 knop är effektökningen 7.3-7.4 gånger.

     

     

    • Gilla 2

  7. 13 minuter sedan skrev ABC:

     

    Bra historia! Bara kommenterar på att kraften är proportionell mot kvadraten på vindhastigheten, så kraften blir 4ggr så stor. Men det är mycket bara det 🙂 

    Nu står det dock effekt. Och då är det kubiken, dvs 2^3, eller åtta gånger.


  8. På stormfronten har jag inget att tillägga. Visserligen uppväxt med båt, men inte semester i båt, så ingen gav sig ut annat än dagar med bra väder, inom kanske en halvtimme från hemmahamn. I vuxen ålder började jag så pass sent att det finns utmärkta väderprognoser. Rör man sig i båt i svenska vatten ska man inte råka ut för storm eller liknande som fritidsbåtsförare. Då har man helt enkelt slarvat med planeringen. Det finns inga ursäkter där.

     

    Värsta jag varit ute i var hösten 2020 när vi körde upp vår nyköpta segelbåt från Rönnäng till Hunnebo. Då var det runt 12-14 stadigt och 18+ i byarna. Inget jag hade ens funderat på att ge mig ut i normalt, men vi hade inte mycket att välja på datummässigt. Det som gjorde det acceptabelt var att vinden var rakt östlig, så vi kunde få väldigt mycket lä bakom land för det mesta. Hade vinden varit västlig hade det varit 2-3 m våghöjd, och fullkomligt outhärdligt. Vågorna var bara måttligt jobbiga där det öppnade sig österut, som när vi korsade mynningen till Gullmarsfjorden. Men det var nog inte mycket över metern i våghöjd, även om det var branta vågor. Blött blev det...

     

    Med undantag för tromber. Såna kan uppstå vid i övrigt hyfsat väder utan nån direkt förvarning, men pga den höga vattentemperatur som krävs är det främst i slutet av sommaren och tidiga hösten som de kan uppstå, även om det kan bildas en del även på våren.

     


  9. Knappast nån avgörande skillnad mellan kapellväv i samma prisklass. Dessutom är det mycket sannolikt att tillverkningsmetoder, materialförsörjning och annat förändras så mycket över nåt årtionde att samma produkt inte ens är jämförbar med sig själv i äldre version. Och där kan det så klart gå både åt det bättre och åt det sämre hållet. Sen kan ett inarbetat varumärke köpas upp och användas till en helt annan produkt. Det är inte alls ovanligt.
    Man ska aldrig vara märkestrogen som konsument och blint köpa samma, utan inför varje köptillfälle kolla marknaden, läsa tester (om såna finns), kolla priser, leta omdömen och helt enkelt ta reda på vad som troligtvis är bäst för stunden.

     

    Bra kapellväv verkar kosta mellan 350 och 400 kr/m vid bredd ca 150 cm.

     


  10. 18 minuter sedan skrev Georg_Ohm:

    En järnvägstatiopn var iallafall förr i tiden en administrativ byggnad tillhörande en specifik järnvägslinje eller -linjer. En busstation är ju oftast en någorlunda obemannat större busshållplats eller knutpunkt för olika busslinjer. Det finns även "båtstationer".... som förr kallades för färjeterminaler, det var inte så himla längesedan.

    Jag LEDer ju diskussionen utanför ämnet, men det kan ju blåsa även på järnvägsstationer. Det är väl egentligen det att när det redan finns ett etablerade ord som då det som ligger oss närmast, lysdioden, men språket skall ju vara dynamiskt och det blir mer angliofierat eller amerikaniserat, Railway station på dom Brittiska öarna och Train Station i USA. Och då LED... ledljus är ju bra att ha i mörkret för att se var man sätter fötterna ombord, små lampor som inte bländar, förvisso kan man ju då har lysdioder som led ljus, dom är ju LED, light emitted diode om jag nu stavade rätt.

    Kanske orden storm, orkan, kuling och vad den nu kan vara byts ut mot sina brittiska/amerikanska motsvarande ord, där det kan bli fel om man "directtranslatar".

    Det är fullt rimligt att koppla fordon med plats i stället för fordonens färdmedium. Busstation har nämnts, och där heter det inte "vägstation" eller "asfaltstation", flygplats heter inte "rullbaneplats" eller "luftplats". Färjeterminal heter inte "havsterminal" eller "vattenterminal". Tågstation är dessutom kortare. Det finns egentligen inget som är till "järnvägsstationens" fördel bortsett från att det var det vanligaste ordet förr. Men språket förändras. Det som förr hette "dekal" kallas i dag oftast "klistermärke". En "vagn" heter i dag "bil". "Reamotor" blev "jetmotor". Och så vidare...

     


  11. 22 minuter sedan skrev vega1959:

    Jag har provat aluminium i två år i Stockholms Skärgård, det blev bara en gul beläggning på anoderna, det såg inte ut som de offrades alls . De sista åren har jag gått tillbaka till aluminium.

    Du testade aluminium, var missnöjd och gick tillbaks till aluminium? Var det händelsevis en annan metall i nåt av fallen?

     


  12. 1 timme sedan skrev kblomster:

    En tillverkare (Jotun) har dragit sig ur. International fick avslag på VC17m men har kvar Trilux och andra färger. Andra tillverkare kör på som vanligt. Jotuns uttalande i media har visat sig inte stämma med verkligheten i vissa avseenden.

    Har du ett datum för när domedagen kommer också?

    Eftersom ansvarig myndighet inte talar ur skägget utan uttalar sig otydligt och avvaktande, kan jag inte tolka det på annat sätt än att de planerar att införa ett förbud i närtid. De vet hur mycket kritik och skit de kommer att få när det väl sker, så deras strategi är förmodligen att hålla tyst om det tills allt är klart och beslutet är fattat.


  13. 47 minuter sedan skrev kblomster:

    Koppar är godkänt på EU-nivå som verksam substans i båtbottenfärger. Det är inte förbjudet och kommer inte bli förbjudet i närtid; riskerna bedöms som hanterbara.

    Jag skulle inte känna mig så säker på det. Vi vet ju att nationella förbud i vissa fall kan tillåtas för saker som är tillåtna EU-övergripande. Att en del tillverkare valt att exkludera den svenska marknaden måste bero på att de fått signaler om att även koppar kommer att förbjudas inom kort. När det väl sker, för jag tror det sker inom några få år, då kommer båtliv på västkusten bli mer eller mindre omöjligt, och säkert 80-90 procent av båtarna kommer att skrotas.

     


  14. 5 minuter sedan skrev kblomster:

    I Stockholm tror jag vissa båtklubbar har gett sig på att mäta mängden koppar per kvadratcentimeter skrov för att på så sätt hitta västkustfärger, men det är nog relativt ovanligt enligt vad jag uppfattat.

    Hmm, om man använder östkustfärg med viss mängd koppar men målar många lager, jämfört med ett lager västkustfärg, hur kan de skilja på det?

     


  15. 10 minuter sedan skrev Fredrich:

    Oj, ja det glömde jag visst skriva :)
    12.8 x 4.6 @~20 ton

    Då håller det jag skrev, absolut.
    Ena brorsan och jag skrapade ca 85 procent av vår båts botten på sammanlagt kanske 8-10 timmar (minns inte exakt). Inte per person, utan totalt (hade bara en skrapa). Måla brukar ta ett par timmar.
    Vår båt är 9.4 x 3.2. Så det bör bli ungefär dubbla bottenytan för din båt, så ungefär dubbelt upp den tid det tog för oss. Om man sparar 80 papp är det en bra timpeng...

     


  16. 2 minuter sedan skrev Fredrich:

    Stort tack för alla svar!

     

    Jag tolkar det som att det är ganska låg risk att det blir problem på grund av att det är en västkustfärg som använts tidigare. Om man fortsättningsvis använder en för ostkusten ok färg så blir det bra.

     

    Även om båten inte har TBT (vilket är oklart pga avsaknad av intyg) så ser ut som att fler och fler marinor inte tillåter självpolerande färg, och Trilux 33 är just självpolerande. Så risken är hög att vi måste byta till hård färg för att få plats på någon marina.

     

    Är det ens möjligt att byta från mjuk till hård färg utan att avlägsna den gamla färgen helt? Kostnaden för båtsanering och ommålning för en båt i den här storleksklassen landar på 80.000+ så det är en avgörande fråga inför köpet

    Ingen möjlighet att göra jobbet själv? Visst, du skriver inte hur stor, bara 12+ m. En båt på 13-14 meter fixar nog två friska personer att skrapa ren över en helg, och målningen tar kanske en halvdag till. För en minimal kostnad. Men snackar vi skepp på 20-30 m, ja då är det förstås en annan sak.

     

×
×
  • Skapa nytt...