Gå till innehåll
onsdag 24 april 2024

Patrikone

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    101
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av Patrikone

  1. Hej, idag var jag ute för att ge startbatteriet i båten lite kärlek. Det är ett Optima Batteri Blå topp 12 V 50 Ah. Innan laddning var spänningen 12,34 V. När jag kopplade på laddaren, en CTEK M200, så gav den 16,74 V (!) mätt på polerna. Temperaturen i båten var kanske +2-3 grader C. Det kändes inte OK med så hög spänning så jag kopplade loss efter ett par minuter då den inte minskade. Vad tycker ni, ska jag fortsätta ladda? Jag är rädd att koka batteriet. Alla råd mottages tacksamt! Mvh, Patrik
  2. Bra tips och jag fann den där till slut efter lite letande. Dock kostar den 180kr vilket är ok, men jag tänker inte betala de 120kr de vill ha för frakt av denna enkla del )
  3. Hej, Finns det någon vänlig själ därute som möjligtvis har en kromad "ring" som sitter runt instrument till Volvo Penta? Se bild. Jag köper gärna en sån i så fall. Vänligen sänd PM. Tack! Patrik
  4. Jag har haft samma irriterande problem i över ett år, oavsett hur mycket jag tätade och bytte lister så var det alltid nån liter (söt)vatten i svinet, men upptäckte nyligen att det var duschmunstycket som hade en läckande packning och droppade varje gång jag satte på tryckvattenpumpen. Då handtag och slang sitter infällt i skrovet och det är en lucka för så hade detta gått mig helt förbi. Säkert inte lösningen på ditt problem men illustrerar hur svårt det kan vara att hitta läckor. Jag har också fått in vatten när jag tvättar båten med slang via friskluftsintagen till motorrummet, säker på att det inte är det som kan vara problemet?
  5. Det är en fin båt och D3 är väl avvägd till den om det är en 190'a.
  6. Jag har haft min 190'a i två säsonger nu, kört själv snart 100 timmar, går som en klocka. Motorn är från 2008 och totala timmar strax 300. Pigg o rapp, startar lätt och väldigt bränslesnål samt tyst, jag är jättenöjd på det hela taget, motorn är inte så dyr att serva heller. Har inte haft några större problem, men uppdaterade mjukvaran när jag köpte den, det skall ta hand om mystiska elfel som fanns på de tidiga motorerna som jag läst många klagat på. Tips är också att byta till ett större luftfilter, orginalet är för tajt, det tar hand om ett annat 'turbo-fel' som det skrivits en del om och som även jag råkade ut för, dock var det lättfixat. Jag tror inte du behöver vara orolig, dock vore det intressant att höra vilken båt den sitter i?
  7. Någon som kan rekommendera en firma i Göteborg som kan Engbos ankarspel?
  8. Hej, Idag när vi var ute så gick det bra att lägga ut ankaret men när vi skulle gå så funkade det inte att hala in ankaret som det brukar. När jag trycker på knappen för att hiva upp så tar det typ en minut eller mer innan ankarspelet reagerar. När det reagerar så går det också otroligt långsamt att dra in linan och det sker flera avbrott innan hela linan var inne. Det är liksom att ankarspelet gett upp och inte orkar längre och bara är "slött". Inte varit så innan. Nägon som vet vad det beror på?
  9. Hej, jag är på jakt efter en larm-display till Volvo Penta, den med sju varningslampor som komplement eller ersättning för EVC larm i varvräknaren som inte syns eller hörs... Har en D3 190 A-C 2008/09. Köpa en "ny" kostar närmare 2000 kr och hittar ingen på Blocket. Någon som har en liggande och vill sälja så skicka pm. Tack! Mvh Patrik
  10. Skicka PM till mig så får du en rekommendation.
  11. @Caribic410, självklart, men hur gör man det? Min dieseltank ligger under durken och är inte tillgänglig och någon "manlucka" finns ej att inspektera i. Jag vet alltså inte ens om tanken är symmetrisk och vilken ev lågpunkt vatten kan stå i dit jag skulle kunna leda slangen för uppsugning på grund av trim och list. Med biocid får man ju lite nattro på vintern iaf. Dessutom får man ju den verkliga eller inbillade effekten av övriga tillsatser med, så inte helt bortkastade pengar Nu när du nämner det känner jag suget att undersöka hur det ligger till med ev vatten i tanken, har du några tips för det?
  12. Hej, har en hälsosam skepsis till alla tillsatser som kostar mer per liter än årgångsviner.. Dock är det väl en bra idé att pytsa i lite bakteriedödare i dieseltanken på hösten vid upptagning.
  13. Tjena, jag har samma problem och även på andra iOS enheter än datorn. Jag kan heller inte se profilinfo. Vad hade du för full email adress stavhammar? Mvh, Patrik
  14. Hej, vilken GPS tracker har du skaffat? Jag har en Redknows och den drar ärligt talat nästan inget alls i standby läge, sitter den mot förbrukaren skulle jag inte vara alls orolig för dess milliampere. Redknows'en (och en del andra trackers) har ju dessutom larm som skickar sms vid låg spänning eller avbruten strömförsörjning så du har bra koll på den. Sitter den mot startbatteriet och du startar båten en gång i veckan så har du snart laddat tillbaka den lilla ström som larmet drar. Är du ändå orolig så skaffa en liten solpanel, då får du dessutom alltid ett fulladdat och lyckligt batteri varje gång du kommer i båten
  15. Har mejlat dem också, inget svar Har du samma panel som mig Rob1?
  16. Jag använde boracol förra året och var nöjd med resultatet, inga alger eller prickar på teaken. Var dock försiktig vid applicering, jag har en aluminiumdörr in till hytten som det skvätte på och det blev lite stänk-fläckar som inte går bort på den. En vecka efter la jag på brunsåpa som jag tycker rengör bra och ger en lite "fet" yta. Använde en mjuk ryktborste till hästar som jag köpte på biltema för båda medlen för att skona teaken. Brunsåpan, som egentligen är gulaktigt kristallklar gör nog inget med färgen trots namnet, så bra för oss som gillar den silvriga ytan.
  17. http://m.naturskyddsforeningen.se/sites/default/files/dokument-media/broschyr_sidvis_0.pdf
  18. Patrikone

    Navix el-panel

    Hej, Se min panel med huvudströmbrytare etc som sitter i min Grandezza 26 från 2008. Jag undrar vad Direct Supply egentligen betyder? Jag måste iallafall ha den på tillsammans med Service för att kylen skall funka. Undrar också om denna skall stå i läge "på" alltid för att t ex ge ström till den automatiska pilspumpen om den behöver det? Jag har inte haft den på innan när jag inte varit i båten, först nu som jag funderade på detta. Tacksam för svar och tips om denna panel. Tack!
  19. Sök t ex på Ebay på "underwater led boat lights", finns massvis där att välja på. Även om du inte köper där så är det mycket inspiration där. Jag har ingen erfarenhet av såna ljus alls men jag misstänker att effekten inte blir lika vacker som på Floridabilderna på Ebay i våra murkna vatten
  20. Den är inte så dum alls, köpte en häromdan på det stora blå.. http://www.biltema.se/sv/Bat/12-V/El-tillbehor/Sakringsbox-2000036339/ Snygg installation Martin!
  21. Tack för alla svar, ny kunskap blev det och ett par nya verktyg att lägga till samlingen Ljudet blev också helt suveränt, helt klart ett stort lyft jämfört med tidigare.
  22. Tack för alla råd! Oavsett så är boven den tjocka muttern i strömbrytaren, hur tänkte Biltema där? Hursomhelst, jag åker nu ut till den stora blåa butiken och köper ett rejälare krimpverktyg, lika bra att bita i det sura nu, jag har saknat ett allt för länge. Oavsett, bara av intresse och oaktat allt annat, vad säger ni el-gurus om dimensionen på den gula kabelskon, håller en sån för så mycket ström? Försöker lära mig lite @Thalatta; Jag vill ha ett bra ljud i båten, inte för att spela högt nödvändigtvis, men med fylligare ljudbild. Skall inte förpesta naturhamnar med hög musik (Boom-Boom), lovar! @Pos42; Bor i Göteborg. Tack för ditt inlägg med och snälla erbjudande. Lödkabelskor är bra men se ovan om muttern.. har lyckats pressa mina 10 mm2 hyfsat jämnt och snyggt, du vill inte veta vilket verktyg jag använde, men tveksam om nävarna orkar tjockare gods, behöver ju en väsentligt större ögla. @Georg_Ohm; Tack även till dig men jag skall fixa detta i påskhelgen, men för framtida utmaningar kommer jag nog följa spåret Glad Påsk alla!
  23. Hej, jag skall göra en installation till ett slutsteg. Enligt info som jag fått så krävs 10 mm2 kabel för upp till 50 amp (!) ström. Har skaffat kabel och börjat krimpa till de andra anslutningarna men bultarna på den separata strömbrytaren jag vill ha har väldigt stor diameter och det enda jag har som passar är den gula runda kabelskon på bilden. Är den för klen för ev så hög strömstyrka? Den är märkt 10-12 men inget om max amp vad jag kan se. Kraftigare kabelskor med stor ögla till typ batterikabel blir för stora för att jag skall kunna krimpa dem.. Hoppas bilden beskriver problemet. Behöver råd. Tack!
  24. Kolla med Önnereds Svets, de är riktigt duktiga men förbered dig på att det inte blir billigt.. http://www.onnereds.se/kontakt-28969287
  25. Jag sålde min Yamarin 64 '05 150 hp yamaha (270 timmar) förra året i februari med en obromsad kärra dock. Begärde 250 o fick 247,5. Sålde den på 10 minuter vid visning med flera köpare så det var nog billigt, men jag hade ju redan beställt ny båt.. Min kompis köpte en månad senare en '06 i Uddevalla för 225, men det var ett otroligt lågt pris för tiden. Om båten är i väldigt fint skick, t ex utan fula repor i det blå skrovet, skulle jag väl tro att du enkelt hittar en köpare på 260 med en bromsad trailer som är ovärderligt att ha till en sån båt. En sån bra båt till de pengarna, det är ju möjligt för många att hosta upp en sån summa, skulle jag kanske prova 269-275 med på Blocket om jag inte var desperat att sälja snabbt. Lycka till!
×
×
  • Skapa nytt...