Gå till innehåll
torsdag 18 april 2024

Newhill

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    15
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av Newhill

  1. Raka stävar bidrar väl knappast till mindre motstånd i vattnet. Den befinner sig ju så gott som helt ovanför vattenytan. En annan fråga är hur dessa båtar med minimalt utlagda bogar och smalt förskepp, beter sig i lite hårdare väder? Tänker på motorbåtar typ Axopar, XO med fler. Eller är de bara tänkta för plattvatten och att se coola ut vid bryggan?
  2. Byggde också en Flugan på 70-talet. Utan farsans hjälp vet jag inte om jag fixat det då. Kul båt som gick fint med en Evinrude 20hk. Här är en länk till en CAD-ritning av en modifierad Flugan. Lite mer V-botten. Vet inte vem som lagt upp den. http://www.boatdesign.net/gallery/showphoto.php/photo/7436
  3. Hej! Det ser ut som en Sefyr 585 Seabird. Den ska vara byggd på samma skrov som Monark 585. Ritad av Pelle Pettersson. Bilden är ur Båtvärlden 1988.
  4. En så liten båt är det bättre att bygga så stabil och stum som möjligt. Jag skulle förutom spanten även lagt in längsgående stringers av plywood som i höjd går upp till durken. http://forums.iboats.com/forum/boat-repair-and-restoration/boat-restoration-building-and-hull-repair/629522-1988-glastron-gx-199-restoration
  5. Rowing är detsamma som grov väv. Den funkar både med polyester och epoxi. Det som INTE funkar med epoxi är matta. Så kallad emulsionsbunden matta. En massa fibrer kors och tvärs som hålls ihop av en emulsion. Den löses upp i polyestern.
  6. Det ser ju kungligt ut Kom ihåg att spackla upp radier i innerhörn så blir det mycket enklare att plasta dit mattan. Det finns många sätt att göra billigt spackel. Polyester + fint sågspån, vetemjöl, krita eller annat fint material.
  7. Jag tror det blir svårt att trä igenom den styrcylindern genom ett hål. Den är så otymplig och hyrdaulslangarna är så styva. Jag tror det duger gott att ha som på din skiss. En helt annan femma om det är akter för utombordare.
  8. Jag insåg just att jag måste göra knäna LÄGRE för att styrningen (röd på bilden) skulle få plats :-( post-12007-0-25893600-1458314512.png Eller kanske det går att ta hål för styrcylindern i knät? Kolla google bildsök på "transom i/o" En massa bilder där knäna inte går speciellt högt.
  9. Hej! Jag tycker det ser vettigt ut som du har skissat. Ju högre stringers ju starkare konstruktion. Här är ett par länkar till byggprojekt. http://transomfix.dcpolk.com/ http://www.classicmako.com/projects/ed_ring/default.htm
  10. Borra några hål ca 10 mm dia, max 20 mm djupt i nedre delen av akterspegeln, från insidan. Kolla om spånet är fuktigt och murket. Kan enkelt plastas igen om allt är ok. Du kan även borra framåt längst ned i motorbrunnen. I min båt var träet i aktern dyngsurt och tungt. Två tjocka plywood ihop. I botten låg det två ca 120x45 reglar längs inre steglisterna. Sura och tunga. De låg "lösa", bara ingjutna i skummet. Även regelvirke kring motorbrunnen. Skummet var till största del torrt, men jag tog bort allt och ersatte med stringers/spant. Jo, skummet stabiliserar och dämpar ljud. Det ska finnas bättre skum nuförtiden, så det kan vara ett alternativ. Det behövs mer förstärkningar om man kör utan skum. Några bilder från rep/ombyggnad från drev till utombordare på bracket
  11. Jag använde bottenfärgborttagare. Man penslar på och det blir som "snor" som man skrapar bort. Vända borde gå med några starka kompisar till hjälp. Men känns den "tung" kan du ha vatten instängt.
  12. Testa att värma ringen. Varmluftpistol eller försiktigt med gaslåga.
  13. Hej! Har du kollat om det är fukt/röta i skummet och akterspegeln? I så fall, passa på att fixa det. Jag har en del bilder från en sådan reparation.
  14. Tack för svaret. Toppen! Då vet jag det
  15. Newhill

    Flytblåsa

    Hej! Läste i ett annat forum att Anytec-båtarna har en flytblåsa. Det låter som en bättre lösning än skumfyllning som vissa båtar har. Någon som vet mer om denna blåsa? Material etc?
×
×
  • Skapa nytt...