Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024

petter_b

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    397
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av petter_b

  1. Tror att jag sagt det förr; tack för en bra tråd, en riktigt guldgruva. Jag undrar om du kan berätta litet hur du gör för att få så fin finish efter gelcoat + topcoat? Vilka slippapper använder du etc?
  2. Lysande! Nu ser vi fram emot nya inlägg i tråden i ytterligare 10 år. Eller kanske läge att starta en ny?
  3. En bra bok att köpa: https://www.hjertmans.se/produkter/bocker-present/bocker/handbocker/el/elsystem-for-batar
  4. Var hittar man ”sockerbitar” med brons?
  5. Om du vill börja försöka att förstå hur det är tänkt att fungera så försök att klura ut hur batterierna är ihopkopplade med varandra. Hur är startmotor och generator inkopplade? Hur är solcellerna och ”landladdaren” inkopplade? Hur är strömbrytaren som du skriver om inkopplad? Rita ett kopplingsschema. Om det går att fråga förra ägaren så kanske du kan få litet hjälp på traven där.
  6. Om du köpt en sådan mätare som Lintott tipsade om så ska du koppla loss varje batteri för sig och mäta på. Var dock väldigt noga med att inte orsaka kortslutning pga verktyg eller lösa kablar, det bli extremt starka strömmar.
  7. Tack för en grymt bra tråd. Jag har just hittat tillbaka till Maringuiden efter c:a 3 års uppehåll men ”hängde” ganska mycket här ett tag, har dock inte sett den här tråden förut av någon anledning. Är du färdig med båten nu? 😉 Jag noterar att tråden har 10-årsjubileum på söndag nästa vecka, det borde firas!
  8. Hur går projektet? Jag har själv en B16 och tänker ev någon gång i framtiden är också ge mig på en ”helrenovering”. Jag skulle också gärna se fler bilder om det finns.
  9. Kan vara bra att satsa på syrafritt också när du lägger till nya slangklämmor.
  10. Jag har fortfarande samma problem, har inte lyckats hitta någon inställning.
  11. Om det är bråttom / ont om tid så räcker det att spackla (med epoxy, tex) så att båten inte sjunker, sedan kan du fixa resten någon annan gång.
  12. Hur gör man för att komma till första olästa Inlägg? När jag läser forumet på mobilen så kommer jag numera alltid till första inlägget, mycket irriterande!
  13. Lucas, ja. Kabeln var 25 mm2 tror jag men den var lindad med eltejp på vissa ställen och syftet verkar ha varit att dölja att kabeln "brunnit", jag antar att det kan påverka effektiviteten hos kabeln.
  14. Tack för alla tips, nu är det löst. Motorn är en en Thornycroft 345 från 1976, den finns även i diverse traktorer och kallas då Leyland 6/98. Start- och laddkretsen är litet märklig i original, det finns som sagt inget startrelä med ett relä för att ge ström till statorlindningen och ett annat för att tända / släcka laddningslampan. Det fungerade mycket riktigt att starta andra motorn först och varva den för att få mer ström men inte speciellt pålitligt och jag har en Sterling-regulator som bara ger ström till startbanken när husbanken är tillräckligt laddad. Nu började jag med att montera ett relä, det hjälpte dock inte. Bytte några kabelskor, etc och det hjälpte inte heller. Till slut bytte jag kabeln mellan batteri och startmotor/solenoid och nu fungerar allt som det ska.
  15. 12,4 V betyder att du inte har någon laddning alls. Det låter på din beskrivning som att kylskåp och startmotor är kopplade till samma batteri(bank) vilket är mindre bra.
  16. Jag har samma batteribank till båda motorerna och den ena startar utan problem, tror inte att det är något fel på batterierna.
  17. petter_b

    Startrelä

    Min stybordsmotor är litet svår att starta ibland, det blir ett kraftigt spänningsfall och startmotorn orkar inte dra runt. Jag har kommit på att en skillnad mellan babord och styrbord är att det finns ett startrelä på babords motor men inte på styrbords. Nu tänkte jag montera ett även på styrbords motor och undrar var man hittar ett lämpligt relä. Något bra tips från forumet?
  18. Elsystem för båtar, http://batteknik.se/elsystem/elsystem_ombord.html.
  19. Glömde du kanske någon sorts referens till den pålitliga switched?
  20. Är inte wellpappskärmen ivägen när man ska zooma etc?
  21. Är det sandwichkonstruktion med balsa ed mellan glasfiber?
  22. Näst efter att kunna skilja + från - så är det har en av de mest fundamenta kunskaperna man kan skaffa sig inom "ellära". Har man inte koll på detta är det bäst att hålla fingrarna borta från båtens elsystem.
  23. Enligt www.svensktbatregister.se: Söker du uppgift om en båt som har varit registrerad i det tidigare statliga båtregistret (t.ex. reg.nr. ABC12), så kontaktar man Riksarkivet i Marieberg per e-mail: riksarkivet@riksarkivet.ra.se. En förfrågan är kostnadsfri men måste alltså göras per e-mail och inte telefon!
  24. Det är en enkel match att blanda eget spackel men t.ex. microballonger.
×
×
  • Skapa nytt...