Gå till innehåll
onsdag 24 april 2024

Gbgdykarn

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    70
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av Gbgdykarn

  1. Bra fråga, ett av dom är biltemas, helt nytt och verifierat från annan båt. Det andra mins jag intr, ev Wema. Båda är 0-190 ohm och har enligt tidigare ägare fungerat med befintlig givare
  2. Jag förstår inte skillnaden på att koppla direkt mot batteri eller att koppla den på plats. Inkopplingen blir ju densamma förutom kortare kablar? Hade inte lust att skruva av givaren idag då jag ska ut i helgen och är rädd att de krävs lite jobb att få tätt igen... ska testa att mäta samtidigt som jag har loss givaren nästa gång!
  3. Väcker denna tråd då jag har samma problem. Har kopplat enligt ovan, svart kabel från givare till minus på batteri, blå kabel till signal, röd kabel till plus men mätaren visar konstant tomt. Tröttnade och kopplade rätt på batteri till mätare och sedan blå till signal, då visade mätaren helt fullt. Tanken är halvfull och givaren löper fint, men den visar fullt hela tiden. Något som är konstigt är att när jag monterar mätaren på sin plats och kopplar enligt ovan (plus via brytare istället för tändning) och slår på brytaren så hoppar mätaren upp nån millimeter men stannar kvar på tom. Testat ny mätare då jag hade en jag vet fungerar och den gör exakt likadant. Vad kan detta bero på? Någon som är duktig på givare som vill bistå med tips? Beter sig en 0-180 ohms givare på detta sätt om den går sönder?
  4. Halloj! jakten går vidare, inte huttat den perfekta båten än. skulle vilja höra om nån har nån bra åsikt om de olika mastern? det finns vad jag vet 4 olika?
  5. Nu vände det, igen. Svårt med en 8-åring. första IF:en vi tittade på var i dåligt skick intedningsmässigt. tittat på en till nu där inredningen va i topp men hade mycket att önska i övrigt. sonen älskade den! nu ska jag bara hitta rätta båten!
  6. Här har du iaf ett prisexempel: http://www.hallandsmarinservice.se/default.asp?HeadPage=419&Prislista
  7. Tack för svar! har lovat sonen att han ska få välja båt, eller rättare sagt modell. vi har kollat på en Maxi 68 och en If än så länge. jag tänkter att kända märken är bättre då det blir lättare att sälja när det väl blir dax. IF gick bort, han gillade inte bodelen alls. Och som en god far jag är håller jag mitt ord. Han har snöat in på 68:an då det var bättre utrymmen. tips på likvärdiga båtar eller ska jag helt enkelt hitta en schysst 68:a?
  8. Hej Fick köpt en båt för ca ett årsedan, med förhoppningen om att även sambon skulle uppskata livet på havet. lång historia kort, på lördag seglar båten vidare med ny ägare.. jag och ena sonen är nu då på jakt efter en mindre segelbåt och har snöat in på IF. jag gillar linjerna, att den är långkölad. utrymmet invändigt duger gott åt oss. (Haft en marieholm 26 tidigare). självklart är allmänskicket, segel och motor av vikt, men jag har försökt läsa mig till vad jag bör se upp med, har ni tips på modell specifika problem? har sett om mastbalk (hur kollar man den) samt infästningen för vanten (synliga?) mvh
  9. Jag har flera käringar ombord, men det passar nog bättre i en annan tråd. åkte i vart fall förbi erlandssons idag för att köpa en billig pwm regulator för att fortsätta felsökningen. kopplade in regulatorn enligt tips ovan utan resultat för nån dag sedan. Kollat spänning ut från regulatorn och den har alltid visat samma som på batteriet. när jag står i kön för att betala inser jag att plånboken ligger hemma.. jaja, jag drar till båten och städar istället. mäter nu igen från regulatorn och ser då till min förvåning 13,1V. DEN FUNKAR. nu blir jag dock orolig, inte varit i båten på tre dagar. All el avstängd, betyder den höga spänningen att något drar ur batteriet eller är det normalt att de laddas under hela dagen trotts att noll förbrukare är på? solcell= 50W 2*75ah batteri ett förbrukning ett start
  10. Jag funderar på om det kan vara batteriet också. Men dom är ganska nya. (Ca3år) stod i varmgarage under vintern men glömde underhållsladda under vintern, Dock fulladdade innan jag stoppade undan dom. Får se, slutar väl med att jag köper ny cell, ny regulator, nytt kablage och sen 2nya förbrukningsbatteri. Tycker ett är lite lite men skulle vara kul att hitta felet innan man slängde ut de😂
  11. Hej, jag inser att kortslutning va fel ordval och förstår reaktionen. och förvånad över 4,5A, kastade en filt över panelen och då nere på noll. Sen hurvida multimetern visar rätt eller ej är en gåta. Äldre variant från feltema!
  12. Tack Ska testa detta, den sitter så till att det är klart enklast att ansluta cell först, sen batteri. ska rycka loss alla kablar nästa gång jag är nere och se om det blir nån skilnad
  13. Med kortslutningsmätning menar jag att jag mätt i serie med en multimeter och inte med en tångampere mätare. hade bara multimetern. på pluskapeln från regulatorn, mätte över säkringshållaren menar du att man ska ansluta batteriet till regulatorn först, och sen cellen? ska det spela någon roll?
  14. Tjena har en gammal solcell och en gammal regulator (Sunwind tech 1000) 50W solcell (tror jag) tycker inte att laddningen är okej, upplever att förbeukningsbatteri ligger på mellan 12,0-12,3 (full laddat= 12,7V?) tror att ni här kan hjälpa mig med att felsöka, nedan är vad jag gjort/konstaterat: - Volt från panel till regulator vid direkt solljus= 17-19V - ut från regulator= Konstant samma som på batteriet (mätt på regulator med batteri inkopplat och sen bortkopplat mätt direkt på batteri) - 17-19V ut från regulator när batteri är bortkopplat - ”kortslutnings mätning” av ampere 4,5A när allt är inkopplat - Både röd och grön diod lyser konstant. röd diod på regulator= allt rätt kopplat, grön diod= full laddat batteri - drog ner batteriet till 12V, bort med all förbrukare och steg då till 12,3V efter 15 minuter med solcell inkopplad (grön diod lyser konstant) Funderar på om regulatorn är kass, eller är detta korrekt? Trodde laddspänning borde ligga på över 13V?
  15. Tack för svar! jag delar er uppfattning och tror att det är skönhetsfel. till hösten när båten står på land kanske man ska släppa en bult för att se om den är böjd eller iaf ej centrerad. Men misstänker att en grundstötning som skulle flytta hela kölen i sidled är något som skulle synts i kölsvinet runt/vid bultarna? kan det vara som så att det vid tillverkning monteras på bästa sätt och att de sedan spacklar/epoxi-behandlar eller vad dom nu gör med botten för att täcka skarven? isåfall kan det ju vara detta som spruckigt för tidigare ägare och bara ordnat med sika? Jaja, det är ju tätt och fint. Var ute 4-5h i ganska gungigt hav och inte en tillstymmelse till vatteninträngning via kölbultar:) tack!
  16. Hej, efter mycket googlande vänder jag mig till experterna. jag hittar inget svar på min fråga gällande skarven mellan köl och skrov på vår båt och tänkte kolla om ni kan bidra med tankar och ideer? Fenköl i järn, bultarna ser som nya ut, inget läckage, inga sprickor i kölsvin/infästningar och inga skador som tyder på grundstötning på kölen. När jag bottenmålade båten så reagerade jag på att kölen inte är ”centrerad”. man kan säga att den sitter 2-4mm åt styrbord, längdledden är korrekt och ser även ut att ligga rakt mot skroven i höjdled. Kölen är ju monterad mot skrovet som ett liggande Z Och det är alltså skarven mellan kölen och skrovet i detta Z som är ett par mm åt sidan så att säga. smart som jag är tog jag självklart ingen bild.. vet inte om ovan förklaring räcker? så, behöver ma göra något åt detta med tanke på att det är tätt? jag är långt ifrån en tävlingsseglare. Är det spackel och ny tätning från utsidan som gäller för att lösa skarven eller är det demontering//nymontering av kölen? tack på förhand
  17. Kul med båt! Själv relativt ny båtägare, igen dock uppväxt på sjön och haft båt tidigare i livet. Många timmar på havet i södra skärgården (där du ska segla) runt röda skären/söder om södra spetsen av näset, hålskär/franholmen samt rösö/inloppet söder ifrån till fiskebäck (enligt bild ovan) finns det ganska mycket luriga grynnor i din färdväg. Lättast är att ha med en gps med sjökort, annars funkar även ett papperskort eller t.ex eniro på sjön. bestäm en färdväg innan avfärd och studera den. Följ sedan med i sjökort/app under resans gång så du har koll på vart du är. glöm inte att njuta!
  18. Bara jag som anser att detta är ett udda krav? Svensksåld båt tillverkad innan 16/6 1998 behöver ej vara ce-märkt, samma båt tillverkad 16/6 1998 men såld i t.ex USA men importerad efter 16/6 1998 måste vara ce-märk. Som exempel, brand totalförstör båten: Min Maxi 84 från 80-talet som köptes av mig i Sverige 2019= behöver ej CE. Försäkring täcker. "Min" Maxi 84 från 80-talet som köptes av mig i USA 2019= behöver CE. Försäkring täcker inget.
  19. Vi har tidigare haft em ryds 485 (tror jag) hade en 35hk på den. Minns inte fart exakt men höll väl ca 25knop, relativt lätt planad med 3-4pers och en dagspackning. Hade fullkapel till båten där vi hade möjlighet att endast behålla den förliga delen, med en iläggs skiva va de perfekt vind/solskydd. 15hk tror jag är alldeles för litet! Min bror har en uttern 4... nånting. Med 30hk. Ok fart, men jag upplever den som mer instabil i vattnet och förflyttning av "barlast" (viktigt att sitta på rätt ställe) Edit, de va jag och min far som hade rydsen. Nu 10-15 år senare och utan båt i 4 år har jag köpt en maxi 84. 3 barn och sambo. Än sålänge seglat själv men övernattat med familjen i hamn och gud va plats man får. Billigt är det med! Iaf om man jämför med motorbåt Kan tillägga att jag bor i GBG
  20. Jag kollade en del på båda dessa, seglingsmässigt vågar jag inte säga nått. Men som PeterK skriver, en stor skillnad är ståhöjden, pentryt, utrymme i allmänhet. Dock ang toan så anser jag att den är rätt likvärdig, en lucka under förpiken. Jag valde tillslut en maxi 84, om det var smart vet jag ej, men jag kommer inte vara ensam pch värderade utrymmet!
  21. Tack för svar! Nån som vet en butik i Göteborg som brukar ha reservdelar till äldre pentor hemma? Tänker på t.ex larmenheten, lampor, buzzer och givare?
  22. Får se om man slänger på sig torrdräkten och tar sig en kik nu i dagarma eller om jag ska vänta tills jag lyfter upp den. Tack för svar, gällande varningslampor/buzzern, några ideér?
  23. I tisdags eftermiddag bestämde jag mig för att flytta båten mellan Torslanda i Göteborg till Lerkil i Kungsbacks. En trevlig tur med ganska blåsigt, första etappen blev till Donsö då jag ville fylla tanken och stanna för natten. Kom nämligen iväg senare än tänkt och hade motvind hela vägen ner. Valde att gå för motor (org MD7A) och reagerade på hastigheten. Uppskattat 7-10m/s och utan varvräknare så gick jag på ljudet och låg nog på drygt halvgas. Lyckades bara hålla ca 3knop och resan fick en kass start på grund av det. Fan va tiden gick. Tryckte i mig en pizza och gick och la mig tidigt. Säkert ett tio tal båtar i hamnen trotts att de är sent på säsongen. Första natten nu gjord, sov som en kung! 0800 lämnade jag donsö, gick för motor den först biten, halvväg till valö ungefär. Sedan rullade jag ut förseglet med ca 70% för att se vad farten skulle bli, västlig vind i samma styrka, så rätt in i sidan och höll mellan 5.5-6 knop. Nöjde mig med förseglet och efter ca 2h var jag i hamn i lerkil. Tankegången kring växtlighet under ytan som kunnat hämma farten för motor avskrevs pga farten jag fick med segel. Allt fungerade väl, iaf nästan allt av det jag testade. I korthet, seglade hem båten. Har lite småfrågor: Rullen är av "hood-lösning". Upplevde den som svår att bara rulla ut 70%, blen fullt utrullad först och efter lite möda fick jag till ett lagom stort segel. Har nån tips ang denna hantering? Varningslampa på motorinstrumen för oljetryck samt hög temp lös inte när jag vred på nyckeln till tändläge, endast laddlampan lös. Även buzzerna va tyst. Kan detta bero på något annat än trasig buzzer/glödlampa? Vart köper man då dom isåfall till en org panel för penta? 1980talet, md7a. Sista fråga, hastighet vid motvind och motorgång, är en maxi 84 med en md7a så klen? Vid samma gas fast i lä/lite medvind gjorde jag ca 4 knop. Kan de bero på foldingpropeller? Kan man käna kraft/hastighet med orginal fast propp?
  24. Det va jag som fuskskrev, eftersom TS va från Stockholm-ish så kunde jag med att fuska
×
×
  • Skapa nytt...