Gå till innehåll
fredag 19 april 2024

Los_capitanos

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    264
  • Gick med

  • Besökte senast

Forum Inlägg postade av Los_capitanos


  1. Har en konstig lukt i båten. Inget man känner när man är där men, efter ett par dagar i båten, när man kommer hem känner man en lukt på kläderna.

    Frugan tycker det luktar kemikalier, jag tycker (lite långsökt) att det luktar plast fast ändå inte. 

    vi kar inget läckage eller något, vad vi har sett.

     

    Vad kan det vara och hur får vi bort det?


  2. Hej,

     

    Var införskaffar man papperskort över Europas kuster ned till Medelhavet, A2, 1:50.000 ?

    Har sökt lite på nätet men inte hittat någon bra site att köpa ifrån.

    (Holland, Belgien, Norra Frankrike, Norra Spanien, Portugal...)


  3. Hej,

    Har denna länspump som fungerat kanon tills igår.

    Var i båten och skulle tömma VV beredaren när jag upptäckte att länspumpen inte startade när vattnet steg "koppen".

    Testade då att "manuellt" starta pumpen (via vippkontakt på panelen) och pumpen startade som den skulle och pumpade ut vattnet.

    Känns som om nivåvakten i den slutat att fungera då när "Auto" är inställt så startar det inte.

     

    Finns det något jag kan göra, går det att laga, eller är det nyinköp som gäller?

     

     

     


  4. Den testen jag gjorde i hamn var att helt enkelt spola vatten "underifrån" luckan när den var stängd.

    När det regnar läcker den ej.

    Kanske läge att göra om testet samt stänga handtagen med en distans så luckan trycker bättre mot tätningslisten. Skall nog testa.....

     

    Vet ej varifrån vattnet kom vid testet. Jag var uppe på däck och frugan kollade i förpiken..... Det hon sa var att det läckte.


  5. Hej,

     

    Under en tuff segling i somras visade det sig att sängkläderna under förluckan var blöta. Efter test i hamn visade det sig att luckan läckte vi markeringen på bilden. Kan man justera luckan på något sätt eller är det bara att införskaffa ny tätningslist?

    Tätningen tycks vara "fastskruvad" med lite lister verkar det som. Behöver jag isf skruva av hela luckan, sika samt skruva tillbaka (samt byta täntninglist) eller finns det bättre sätt?

     

    Båten är en Jeanneau SO 449 från 2016.

     

     

    IMG_2382.HEIC IMG_2379.HEIC


  6. 2 timmar sedan skrev IngemarE:

    Som @raol skriver så har de flesta reglage en justerskruv för friktionen/trögheten. Mycket vanligt att man får dra åt den lite efter ett par år.

     

    Du har ju dessutom själv hört att det "ryktas" om att den finns även i ditt reglage:

     

    Ja, du får väl själv lyfta kåpan/kolla på insidan och prova. För det är bara du som kan bekräfta det, vi andra kan bara göra antaganden om det är orsaken.... 😉

    Well well, det jag avsåg ha hört var själva handtagsstoppet (på utsidan). Nu har ett par av er samt lite mer sökande visat att det bör finnas en bromsskruv på insidan vilket ju låter troligt.

     

    Tack för klargörandet, nu skall jag bara byta om till orm och krypa in i luckan för att se hur det ser ut….🤓

    • Gilla 1

  7. 7 minuter sedan skrev excel319:

    Du skriver inte vad du har för reglage men om vi antar att det är ett VP, så sitter det bakom kåpan och undertill på reglaget en justeringsskruv som justerar hur trögt reglaget ska gå. När reglaget blir gammalt kan friktionsbromsen bli utsliten och då hålls inte handtaget kvar i önskad possition. På min båt får jag varva upp till 2500 rpm för att spaken glider tillbaka och då hamnar jag på önskade 2000 rpm när spaken stoppar sin kräftgång. Prova att justera skruven så får du se om det är utslitet eller justerbart. 

    Båten (segelbåt) är från 2017 med en Yanmar. Har de samma lösning tro?


  8. Jag får inte ”fast” gasen på vår segelbåt. Efter att framväxeln lagts in och jag börjar gasa behöver jag komma upp i ca 1500 varv (ca. 20 grader) för att reglaget skall sitta. Under 1500 varv hoppar reglaget tillbaka till tomgång. Det ryktas om att det skall sitta en skruv i botten av handtaget som man skall kunna dra åt men kan det verkligen vara orsaken?


  9. Behöver hjälp!!

     

    För 2 veckor sedan upptäckte jag vatten framför bogpropellertunneln i främre kabinen, se bild. Det verkar som om jag får ca 0,5 - 1,0 deciliter per 24 timmar. Vattnet är inte salt jämfört med havsvattnet vid provsmakning. (Min fru håller inte med mig, hon smakar salt påstår hon) Vad jag också bör nämna är att jag för 2,5 veckor sedan hade ett enormt internt vattenläckage när jag använde den inbyggda högtryckspumpen för att rengöra däcket (hittade ca 100 liter färskvatten under sängen i främre kabinen. Jag har fyra möjliga orsaker till läckaget nära bogpropellertunneln:

    1. Det är "gammalt" vatten från sötvattenincidenten.

    2. Det är havsvatten.

    3. Det är en blandning av 1 och 2.

    4. Det är regnvatten. (Inte troligt eftersom vi inte hade regn senaste veckorna) Vad ska jag göra, några förslag hur man tar reda på den verkliga orsaken?

     

    Tack på förhand.

     

    Bifogar även en bild på hur bogpropellstunneln är uppbyggd

    Outside_1.jpg

    Inside_1.jpg


  10. 1 timme sedan skrev IngemarE:

    Det är (numera) dessutom ett av de bästa alternativen.

     

    230V-elektronik är idag i allmänhet väldigt mycket mer strömsnål än förr (bortsett från värmande apparater såsom mikro och kaffebryggare där fysikens lagar sätter gränsen). Invertrar med ren sinus har också gått ner rejält i pris, samtidigt som utbudet av "specialversioner" för 12V av t ex TV minskat. De som finns för 12V saluförs dessutom ofta till överpriser av specialbutiker (=båt, husvagn), och det är oftast inga bra eller moderna produkter.

    Köpte t ex förra året en 12V "LTC" SmartTV på Hjertmans, vilken visade sig ha ryskt ursprung (hälften av de förinstallerade apparna var ryska) och hade en kinakopia av Android som inte var kompatibel med playtjänster som Netflix, TV4 Play m.m. LTC skyllde på TV4 och Netflix, och ansåg - i praktiken - att det inte är deras fel att TV-bolagen inskränkt sina appar att inte fungera med "piratkopior". Och användarinterfacet skall vi inte tala om....

     

    Min båt är från varv förberedd för en 32"-TV och en liten 300W inverter. Då kan du välja vilken billig och bra TV som helst, och en inverter (bör absolut dock vara "ren sinus", inga "modifierade" och/eller "fyrkantvåg") på ett par hundra W kostar under tusenlappen. När vi haft strömavbrott har jag ibland haft igång vardagsrummet med all prydnadsbelysning, satellitmottagare och 50" TV på ett bilbatteri och en 200W inverter.

    Eller varför inte satsa på en inverter på minst 1500W, så kan du köra kaffebryggare, en mindre mikro och diverse andra saker på den också.

     

    Fördelen med inverter är också att den är anpassad för en ganska grisig och varierande 12V. De TV-apparater som är avsedda för direktdrift på 12V må heta att de är skyddade och anpassade, men i verkligheten är de inte alls så tåliga mot den ganska "smutsiga" 12V vi har i våra båtar.

    Tack för ett grymt bra svar.

    Är det svårt att installera en sådan där grunka? (Inverter)


  11. 2023-01-27 vid 15:02 skrev Jacques:

    Guuud vad trist.. ☹️🤷‍♂️
     

    Har du pratat med supporten, och isf vad säger dom?

     

    Har du meckat lite med inställningarna och kunnat påverka fellarmen i någon riktning?

     

    Förstår att det är enerverande, är inte fullproppad med tålamod själv 🙄😅, men ibland behöver man tydligen uslas en stund innan det hoppar igång.

    Jo, har pratat med dem men de förstår inte varför positionen "hoppar" så mycket. Det jag grejat med är att jag gjort en större zon för att pss undvika fellarmen. Fast det känns så där....


  12. 2023-01-19 vid 07:32 skrev Jacques:

    Tack för denna.

     

    Har aldrig upplevt det du beskriver, efter en stökig start har den som sagt funkat 100.

     

    Fortsätt gärna uppdatera här. 

    Nu har den nya kommit och, tyvärr, det första som händer är att den fellarmar. 
    Så min slutsats är, använd inte denna produkt då den inte är att lita på. 


  13. 2022-11-08 vid 20:23 skrev Los_capitanos:

    Det blev en C-pod mini. 

    Uppdatering. 
     

    Som sagt, det blev en C-pod mini vilket jag ångrar då den fellarmar ca 2 ggr per månad.

    Med fellarm menar jag att den påstår att båten helt plötsligt är utanför det området jag definierat. I alla fallen påstår den vara ca 300-500 meter uppe på land. (Ligger i vattnet)
    Har pratat med supporten en hel del och de skall skicka en ny (säger att de inte kan hitta något fel på min nuvarande). Vi får se om den nya är bättre. 

     


  14. 26 minuter sedan skrev DanielMalmgren:

    Förstår jag det rätt att detta är ännu en sändare som kommunicerar via 2G/3G? Är det inte dumt att köpa en produkt som så snart kommer att sluta fungera? Jag känner lite att @Georg_Ohms fråga ovan är relevant, vad borde man köpa som fortsätter funka efter nedstängningen?

     

    Själv har jag en GeoSafe sedan många år och är väldigt nöjd med den, men blir väl snart tvungen att köpa någonting annat...

     

    26 minuter sedan skrev DanielMalmgren:

    Förstår jag det rätt att detta är ännu en sändare som kommunicerar via 2G/3G? Är det inte dumt att köpa en produkt som så snart kommer att sluta fungera? Jag känner lite att @Georg_Ohms fråga ovan är relevant, vad borde man köpa som fortsätter funka efter nedstängningen?

     

    Själv har jag en GeoSafe sedan många år och är väldigt nöjd med den, men blir väl snart tvungen att köpa någonting annat...

    Ooops, glömde kolla detta. Dumt av mig om det är så att 4G inte stöds…..


  15. 2022-11-07 vid 11:06 skrev Kane:

    Ja, mer eller mindre.

    C-pod mini och Northtrackern är ju på hela tiden by default medan Geosafen får man larma på manuellt.

    Har hänt några gånger i år att C-poden larmat för förflyttning, då är det skönt att kunna kolla positionen med de andra.

    Det blev en C-pod mini. 

    • Gilla 1

  16. 21 minuter sedan skrev Kane:

    1. Geosafe, C-pod mini, Northtracker Scout

    2. De 2 sistnämnda för att de är godkända som spårsändare av försäkringsbolagen. Geosafen för att den har in- och utgångar som ett "klassiskt" larm. Notera att den inte finns (än?) med 4G-stöd utan använder 2G-nätet.

    Har du alla tre igång samtidigt?


  17. Hej,

     

    Troligtvis finns det lite trådar kring detta ämne men jag hittar dem inte, förutom några "ganska" gamla.

     

    Skall skaffa GPS "övervakning" till båten. Har kollat på nätet och det finns ca "flera hundra" olika att välja på.

    Så varför inte använda intelligentian här och helt enkelt fråga;

     

    1. Vilken GPS larm lösning har du?

    2. Varför valde du den?

     

    Tackar på förhand.

     

     

×
×
  • Skapa nytt...