Gå till innehåll
fredag 29 mars 2024

Sams

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    15
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om Sams

  • Placering
    Kadett
  1. angående uthyrning av villa. Min mamma flyttade till grekland för ett par år sedan och har hyrt ut sin villa på olika sätt, dels veckouthyrning på sommaren då hon tagit ca 7tkr i veckan och dels månadsuthyrning då hon tagit ca 10 tkr i kallhyra, men då har hon sjöglimt i nybbygt hus 20 min från Sthlm. Men det beror så klart på vart ni bor och vad ni har för hus, men tänk att ni ska ha in räntekostnader och en slant för löpande underhåll/slitage. Är huset uthyrt med diskmaskin och den går sönder så vill nog era framtida hyresgäster ha en ny/få den lagad. Kolla upp besittningsrätt och vad det innebär, har för mig att om man bor på en plats i 9 månader så har man besitningsrätt om det inte avtalats bort. Kan vara värt att ta hjälp av en jurist ett par timmar för att ordna ett hållbart kontrakt.
  2. Peter_k Jag är inte så orolig för min egen del vad gäller tävlingsregler, har svårt att se mig delta i några större tävlingar de närmaste åren och än mindre att göra bra ifrån mig, jag vill däremot inte att båten ska bli svårsåld när jag vill byta upp mig för att jag trixat för mycket...
  3. det verkar råda enighet i att skippa breddning av storskotsskenan, jag har redan bägge de vanliga alternativen för en viggen, en i sittbrunnsdurken ungefär i mitten av sittbrunnen och en som jag beskrev ovan strax akter om nedgångsluckan. Jag får fundera på om jag tycker det är värt att prova att sätta en bakom rorkulten eller inte... Varför är det bättre att använda genomgående bult? Det känns som att en ca 60 cm inplastad regel borde håla minst lika bra, eller är jag ute och cyklar? Anledningen till att jag vill göra på det sättet är för att slippa jobbet med att gräva ut balsan och dessutom så satte föregående ägare in nytt innertak för bara något år sedan och jag vill helst inte riskera att förstöra det genom att riva bort och sätta tillbaka.
  4. Jag har en Albin vigg som jag planerar att modifiera för att göra den enklare att segla ensam och för att få en renare sittbrunn för familjesegling. Det jag planerar att göra är att flytta (om möjligt och smart?) storskotskenan så att den sitter akter om rorkulten, dessutom vill jg ha en bredare än original. Detta för att dels nå storskotet utan problem även om det är många i sittbrunnen (nu sitter storskotskenan precis akter om nedgångsluckan) och dels för att kunna ta bättre höjd på kryssen (breddningen av skenan). Det jag undrar här är om ni tror att det hjälper för kryssegenskaperna och om det är tillåtet enligt klassregeln? Jag hittar inte något om det i den, men sen är jag inte heller expert på ämnet. http://www.svensksegling.se/ImageVaultFiles/id_5790/cf_32/Viggen-2000.PDF Jag vill också sätta fast skotskenor innanför stagen så att jag får bättre effekt av min fock (en rj85 fock som blir som en toppfock. Även här undrar jag om det kan tänkas bryta mot klassreglerna, hittar inte något men vad vet jag... Jag undrar också hur jag på bästa sätt ska fästa en sån skena, rufftaket har jag tänkt mig att de ska sitta på. Är det smart att plasta in träreglar att fästa skenan på eller behöver jag borra genom rufftaket och fästa innifrån med mutter och bricka?
  5. Hade jag varit i din sits så hade jag kollat på en adagio27, samma skrov som allegron, men med motorseglaröverbyggnad, mittsittbrunn, akterhytt, ratt och rorkult. brukar ligga mellan 90-180 tkr. Nu finns ingen uppe på blocket men kommer upp med jämna mellanrum.
  6. 10 år gamla campusbåtar brukar ju kosta runt hundringen, kan inte en sån vara något? Trailerbar, lättseglad ensam, rymlig sittbrunn, 0 grundgående och möjlighet att övernatta. Kul badbåt om inte annat.
  7. Elite marina vid liljeholmskajen har isfri hamn där det bor en del folk. Kostar 1800kr i månaden plus el, men tror inte de har dusch osv så det får man ordna med själv.
  8. Vi slog till på en albin viggen i förra veckan, ny motor, nya segel, plotter, autopilot, spoltoa, ekolod, osv. Vi tror vi gjort ett riktigt klipp. 33k la vi.
  9. Angående åldersgräns så tycker jag att det är väldigt rimligt, drt finns ju ganska mycket förskning som visar att barn under 12 inte bör vara i trafiken själva alls för att de inte har ett tillfäckligt brett uppmärksamhetsfång. Känns i te rimligt att en 12-13åring får köra något som går i över 100km/h på allmän plats. Räcker gott med 20knop för barn under 18, för deras och vår säkerhet och för att slippa buset från de iaf..
  10. Jag vill förtydliga med att jag inte egentligen tycker att vattenscootrar borde förbjudas. Jag bara förstår inte varför det inte skulle vara möjligt. Jag tycker däremot att man gärna kan sätta en åldersgräns och att någon form av reglering är nödvändig för väldigt snabbgående båtar.
  11. Jag förstår inte varför man inte teoretiskt skulle kunna förbjuda enbart vattenskotrar (mot att förbjuda alla snabbgående båtar.) jag drar paralleller till 90-talets kickerskultur där butterflykniv var en viktig ascessoar. Den typen av kniv klassades då under vapenlagen istället för knivlagen, så att förövaren skulle få hårdare straff. Den är knappast dödligare än en morakniv eller stilett men de som ägde en var överlag en samling idioter med för stora hävdelsebehov och för små mandomar (lite som i vattenscooterförare).
  12. Såna här fina tips som Annachen lämnar är det jag är ute efter, små säregenheter man bör tänka på med de olika modellerna. Vi har gjort ett utrustningsformulär där vi räknar in och värderar utrustning vi tycker är viktig, t.ex. Ny motor (2007-2013) 10 kkr, rullprofil 7kkr, sittbrunnskapell 10 kkr osv. På så sätt får vi fram mest prisvärda båten för oss. Den vigg som det länkades till högre upp i tråden var t.ex. En av de mest prisvärda båtarna på blocket utifrån vår lista, den föll på den omoderna placeringen på köket istället.
  13. Misstänkte att det var så som ni säger, nu är Viggen det vi lutar mest mot och jag får tacka för tipset här ovan. Jag är glad att jag fick min gamla båt såld överhuvudtaget förra året när man ser priserna på välutrustade segelbåtar runt 25 fot...
  14. Jag och min fästmö är i båtköpartagen, vi är ute efter en 23-24 fotare som rymmer två vuxna och två små barn. Vi har hyfsat god koll på vad vi är ute efter och har avgränsat oss till dessa tre primärt (jag vill alltså inte få tips om vegans förträfflighet eller maxi77's överlägsna innerutrymmen.) Våra behov är en trygg lättseglad båt som ger mycket för pengarna, Viggen har billigast snittpris, birdie 24 och misil2 ligger rätt jämnt prismässigt men Misil är ett orustbygge och birdie är självbyggd, samtidigt är Misil en gammal konstruktion och birdie modernare. Vi har en budget på ca 30kkr men 5 upp eller ner går att leva med. Så vad är era erfarenheter av dessa tre? Vad ska man se upp med hos respektive modell och vilken är bäst för familjesegling i sthlms skärgård?
  15. Nu har jag inte seglat rival, men rj85 har jag seglat och ägt, den påminner ju väldigt mycket utseendemässigt, 4 sover i de flesta utan problem (det är ju självbyggen så hur alla ser ut är omöjligt att säga...) dessutom skulle jag säga att de är sjukt undervärderade, du kan nog få en hyfsad för 15k, säkert en bra med men då får du kanske vänta.. Rekommenderas starkt, men den är initialerna som tusan men stabiliserar sig snabbt på en jämn lutning så om din sambo aldrig seglat kan det vara bra att förbereda hen på det och be om en provsegling innan ni slår till så du inte skrämmer slag på din sambo.
×
×
  • Skapa nytt...