Gå till innehåll
fredag 19 april 2024

Helleman

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    144
  • Gick med

  • Besökte senast

Forum Inlägg postade av Helleman


  1. 2024-03-28 vid 14:14 skrev Rollen:

    Dräneringshålet är inte i slangen, utan i plastanslutningen. Det är två spår i den. Det ena för O-ringen. Det andra sitter dräneringshålet i.

    Aha, ok, tack!

    Får göra rent det nästa säsong helt enkelt. Som sagt, kan väl inte vara superallvarligt att det är igensatt?


  2. Skaffade tolken och testade linjeringen och den var bra. 👍

    Har nu bytt bälgar samt monterat ihop drevet igen utan några större problem.

    Dock lyckades jag inte hitta dräneringshålet på vattenslangen som måste vara riktad nedåt enligt manualen. Såg på lite videos att den kan bli igensatt och svår att hitta, men jag lyckades ändå inte hitta det. 😊

    Misstänker att dräneringshålet används för att kvarliggande vatten ska kunna rinna ut vid upptagning av båten, så att det inte fryser och går sönder?

    Då är det ju isf inget problem nu utan jag får leta lite mer när jag tar upp båten i höst igen. Dock konserverar jag med glykol på hösten, så även om det blir stående vatten så fryser det inte.

     

    Nästa steg blir att starta motorn och se att vatten kommer ur drevet som vanligt samt att jag kan få drevet att snurra med växel i, sen är det bara att fortsätta med resten på båten inför sjösättning om en månad. 😁


  3. Fick loss drevet idag. Det gick bra att dra ut drevet tills dess att drevet knappt hängde på de 6 skruvarna längre, då blev det plötsligt väldigt svårt att få det att komma mer utåt. Testade att dra in drevet igen och det fick ganska enkelt, men utåt så stannade det på samma ställe. Till slut så tog vi bort drevvaggan och endast höll i drevet (de 6 skruvarna hade släppt helt) och ruckade på det för att få loss det, och när jag sänkte drevet så att det låg mot ”armarna” på pivothuset, då lossnade det.


    Betyder detta att det är läge att linjera med en tolk?

    Vad är det som linjeras med tolken? Tänker mig att axeln går genom stödlagret och in i splinesen på utgående axel från motorn. Men vad i detta kan linjeras? Allt sitter väl ordentligt fast?

     

    Kände på stödlagret och det rullar väldigt mjuk och lent, inget skrap alls. Dock så kanske det inte rullar superenkelt,  men det är ju å andra sidan 0-gradit och det kalla fettet i lagret gör det nog ganska trögt.

     

    Bifogar lite bilder på axel och knut på drevet. Ser helt ok ut tycker jag. Eller?

    IMG_1522.jpeg

    IMG_1523.jpeg

    IMG_1524.jpeg


  4. 4 timmar sedan skrev Mange249:

    Har själv bytt bälgar på DP-SM utan att lossa pivothuset. Det gick relativt smidigt, men lite pilligt är det såklart.

     

    Det är mycket lätt att lossa och återmontera drevet så länge linjeringen är korrekt. Går det trögt är det dags att justera med tolk.

    Ok, låter hoppfullt! 😊

     

    Den där tolken har jag letat efter, var hittar jag den? Har hittat den på amerikanska sidor, kanske sökte jag på ett Amerikanskt artikelnummer (taget från Amerikanska youtube-videor). Priserna varierade med en faktor 10 mellan 300kr och 3000kr…

    Borde gå att få tag i Sverige eller iaf Europa?


  5. 3 timmar sedan skrev Georg_Ohm:

    Den är väldigt bra, kan verkligen rekommenderas!

    Även mig har den räddat flera gånger. Senast förra vintern då jag demonterade oljekylaren.

    I denna blåa plastlåda finns även bits av typen XZN som kan användas på motsvarande skruvar som brukar återfinnas vid drivaxlarna på gamla volkwagnar och andra fordon.

     

    Nu när jag tittar närmre på det så ser det faktiskt ut som att pivotskruvarna på mitt drev liknar xzn. Kanske är de det som sitter på mitt drev av någon anledning?

    Kollade en video där dom lossade pivotskruvarna och där såg jag att de hade insex-skruvar, så insexbitsen jag beställt kommer nog inte fungera för mig tyvärr…

    • Gilla 1

  6. 6 timmar sedan skrev Helleman:

    Sorry, slarvigt skrivet av mig, det ska vara ett insexs bits. Jag har kollat det på Mekonomen men lyckades inte hitta ett bits i den dimensionen...

     

    Hittade denna: https://www.xlmoto.se/product/hylsa-insex-unior-12-tumstorlek_pid-619900

    Men vet inte hur kvalitén är. Kanske chansar på en sådan.

    Köpte denna istället: https://www.autoexperten.se/verktyg/handverktyg/krafthylsor--och-krafthylsverktyg/hylsor/krafthylsa-1-2-sexkant-1-2/?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMI-N2us5jehAMVJlCRBR3piQeyEAQYASABEgKhD_D_BwE&gclsrc=aw.ds


  7. 1 timme sedan skrev Lintott:

    Då får man söka hos den andra stora verktygsbutiken.

    https://www.mekonomen.se/hylsa-1-2-12-kant-tum-sae-sonic-10926431

    De vänder sig i stor utsträckning mot verkstäder och har ofta större sortiment. Biltema har blivit mycket "fritidsbutik" numera med begränsat sortiment.

     

    Sorry, slarvigt skrivet av mig, det ska vara ett insexs bits. Jag har kollat det på Mekonomen men lyckades inte hitta ett bits i den dimensionen...

     

    Hittade denna: https://www.xlmoto.se/product/hylsa-insex-unior-12-tumstorlek_pid-619900

    Men vet inte hur kvalitén är. Kanske chansar på en sådan.


  8. 6 timmar sedan skrev Rollen:

    Om du ska lossa drevet ska du inte skruva bort pivotskruvarna. Drevet sitter med sex muttrar i pivothuset. Om du ändå ska skruva bort dem passar en 1/2" insexhylsa.

    Hmm, konstigt, mitt svar från imorse verkar inte kommit iväg...

    Men här kommer svaret igen:

    Jo jag har sett att några byter knutbälgen utan att ta bort pivotskrivarna, men det ser väldigt bökigt ut med att få allt på plats, särskild den lilla jordklamman som ska sitta på slangklämman till bälgen. Tänkte prova att göra detta utan att lossa pivotskruvarna, men om det blir bökgt så vill jag vara beredd på att lossa dom...

     

    Har du något tips på var jag kan få tag i en 1/2" insexhylsa? Googlar jag får jag i princip endast träff på insexhylsor med 1/2" fattning, inte storleken 1/2".

    Hade hoppats på att kunna köpa en på Biltema, men det verkar inte ha tum-storlekar...


  9. 2 timmar sedan skrev Jorgen01:

    Man kan inte ha för mycket verktyg, hylsor och bits, det gäller bara att man hittar dem när man skall använda dem.😀😉

    Hehe, det är iofs helt sant! Min fru sa samma sak igår när jag beklagade mig över dilemmat. 😂

    • Gilla 1

  10. 13 minuter sedan skrev Rascal:

    Om någon har bytt till torx på ditt brev kanske du ska prova med ett torx-bits för att få rätt svar.

    Problemet är att det är ett ganska kraftigt torx-bits som behövs, och jag har inte den storleken.

    Men jag ska chansköpa lite storlekar och hoppas jag hittar rätt. Men om någon vet så slipper jag köpa flera storlekar i onödan.


  11. Ska lossa drevet på min Bavaria med en Volvo Penta V8 bensinmotor och drev av modellen DP-SM. Volvo Penta SX-drev är väldigt likt.

    I manualen står det att tappskruven till pivothuset är insex, men kollade min idag och jag har torx.

    Någon som lossat sitt drev och har torx-skruv och kan berätta dimensionen på den?

    Bifogar en bild från manualen som kanske kan beskriva vad jag menar.

     

    Jag ska byta drivknutsbälg, därav jobbet ovan.

     

     

    IMG_0005.png


  12. Nu har det kvittrande ljudet kommit tillbaka tyvärr, så jag bytte nog servopumpen i onödan…

    När jag monterade remskivan på den nya servopumpen noterade jag att servopumpens remskiva inte helt linjerar med övriga remskivor. Servopumpens remskiva behöver komma in någon millimeter till, men den är i botten och går inte trycka in längre. Blev kontaktad av en annan ägare av denna motorn som också tyckte att servopumpens remskiva inte linjerar med övriga.

    Om remmen drar lite snett så är det ju inte konstigt om den låter och har sig tänker jag. Jag kan även se att remmen blir lite fransig på ena sidan, där den antagligen ligger och drar snett.

     

    Som jag skrev ovan så tycker jag fästet för servopumpen känns klent, kanske har det deformerats något som gör att linjeringen blir lidande?

    Någon som upplevt samma sak?


  13. 1 timme sedan skrev Themariner:

    Det finns firmor som 3D printar billigt om det inte funkar. 

    Har kollat på det också och det blir dyrare, men kanske överkomligt för ändamålet. Har ingen cad-modell, så den behöver tas fram och kostar timmar/pengar.

    Dock har jag pratat med Comstedts som gör en adapter till Fusion-högtalare som har rätt mönster. De använder en firma som laserskär med ett mycket bra resultat. För 6,5-högtalare är det slut för i år, men han kommer göra en ny sats inför nästa säsong och då kan jag vänta tills dess och åtminstone köra med distansring i mdf tills dess.

    Så det är min backup, men jag tror på plastskärbrädan. 😊


  14. 17 timmar sedan skrev vega1959:

    Hoppas du ligger själv när du drar på ljudet.

    Jag vill inte ha dunka dunka, utan jag vill ha lite lagom med bas på låg volym när jag ligger på solbädden. Då är jag precis mellan högtalarna, så då vill jag inte spela för högt! 😊

     

    Men givetvis, ligger man i andra båtars närhet så är hänsyn, i alla avseenden, a och o.


  15. Hålen ska vara 175mm och 133mm, så ganska stora för att vara hålsåg och tyvärr för stora föra Biltemas största.

    Finns att köpa från annat håll men då börja det kosta ganska mycket…

    Får läsa på vad det där var för verktyg du länkade. Ser ut som något som bara skär ut ett hål? Funkar verkligen det i en sådan tjock plastskärbräda?


  16. 12 timmar sedan skrev No_jah:

    Materialet i skärbrädan är iallafall väldigt lättbearbetat, förutom att man alltid får det där tråkiga fnaset/skäggen, och det är enklast att få bort genom att skrapa kanterna med en kniv/rakblad. 

     

    Det bästa sättet att ta skära ut ringen är nog med en handöverfräs med cirkelanslag.

     

    Ett annat sätt är ju att använda två hålsågar, om du hittar hålsågar med passande diameter. Då sågar du först ut ytterdiametern, och sen innerdiametern.

     

    Men det bör ju även gå med en sticksåg med smalt blad tillsammans med centrumanslag.

    Jag har bara en sticksåg för ändamålet men inget centrumanslag. Men inser ju att det skulle vara mycket enklare med centrumanslag.

    Jag får fråga några vänner som är hobbysnickare som säkert kan ha något.

    Jag har en del hålsågar, men inte i dessa dimensioner. Ska googla och se vad sådana skulle kunna kosta. Kan ju vara värt investera i.

    Tack igen för tipsen. Jag hade faktiskt tänkt att bara köra med sticksåg efter en ritad cirkel, men det kanske inte alls blivit bra…


  17. 9 timmar sedan skrev No_jah:

    Det där var inte en dum ide’!

    Frågan är hur lätt det är att såga i den och få det snyggt, men det kanske går att slipa till med sandpapper typ. Klart värt ett försök.

    Tack!

     

    Edit: Skärbrädor beställt! 😊

    • Gilla 1

  18. Jag tänkte byta ut mina högtalare som sitter i Targabågen på min Bavaria 27 Sport.

    Dock, de högtalare jag tänkt montera är lite för djupa, så jag skulle behöva en distansring på 10mm, eller någon annan listig lösning.

    Dock hittar jag ingen distansring som kan fungera på dessa högtalare, och det är generellt ganska ont om distansringar, om jag inte vill använda MDF, vilket jag helst inte vill då det nog inte blir särskilt snyggt samt att det inte kommer att tåla fukt så länge tänker jag.

    Finns det någon här som monterat lite djupare högtalare i sina båtar och stött på samma problem, eller någon som har bra idéer?


  19. 52 minuter sedan skrev Tollaren:

    Härligt att det löste sig! Bara njuta av båtsommaren!

    Kan tillägga något också, att det är viktigt att byta bränslefilter inför varje säsong speciellt på dessa motorer. Bränslepumparna är väldigt känsliga för smuts. Tidigare modeller hade dessutom problem med att färgen i pumparna lossnade och satte igen pumpar och filtret i regulatorn.

    Jag har fått byta två pumpenheter, en på en 5,7 Gxi och en på 5,0 Gxi.

    Ja jag har hört att pumparna är väldigt känsliga, så jag byter bränslefilter varje år (gjorde så på förra båten och gjorde så nu första våruppstarten med denna båten) och jag primar det också för att undvika att pumparna går torrt. Jag vinterkonserverade också med bränsle blandad med 2-taktsolja för att inte pumpmembranen ska klogga igen, vilket de annars kan göra tydligen.

     

    Inte kul att behöva byta 2 pumpenheter, dom är inte billiga!

     

    Har en kompis med en VP 5.0 i sin båt. Tolkar jag servicebulletinen från Volvo Penta om filtret till tryckregulatorn korrekt, så innefattar även det 5.0 GXI, eller hur?


  20. Nu har jag varit ute och provkört och nu går den som den ska igen! 😊

    Det var alltså silen som var tillräckligt igensatt så att bränslet inte kunde gå tillbaka i returen korrekt, med förhöjt railtryck som resultat. Anledningen till att den gick så himla knackigt efter ett första pådrag måste varit att det byggts upp ett ganska högt railtryck som inte kunde falla tillräckligt snabbt och därmed gav en förhållandevis ännu fetare blandning, så att några cylindrar till och med dränktes så att de misstände.

     

    Nu kom jag upp i plan och hade lika låg förbrukning som jag hade i början av förra säsongen.

     

    Stort tack till Rollen och Tollaren som pekade på exakt felkälla! 😊🙏

×
×
  • Skapa nytt...