Gå till innehåll
fredag 19 april 2024

utsegla

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    223
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av utsegla

  1. Verkligt fin berättelse Raul. Jag minns dina första skrivningar från Hunnebotrakten. En upplevelse att vara med på din resa. Alltid spännande med ny båt. Tog upp i dag och fixa botten innan sjösättning onsdag. Var ett tag sen jag var inne på MG Du gjorde min min kväll med din Berättelse och fina bilder från kända ställen. Uno
  2. Det du upplever som att det slirar kan vara att linan spinns på på ena sidan på rullen och blir en hög, som rasar när det blir drag i linan vid inrullning.
  3. Nackdelen med SR är att INTE förstaget går med runt. Sviveln i toppen hissas omkring förstaget. Seglet rullas altså runt förstaget på smartrollern.
  4. Jag förstyvade förliket med elrör och även med en plastad wire vänd åt rätt håll, som jag najade i pistolhakarna. Wiren har jag nu i den "flygande" klyvaren, vars rulle jag tillverkat av två cykelnav och en plastskärbräda.
  5. Hade vissa besvär med min första rulle. Men Smartroller kom ut till mig och bytte tillen nyare upplaga. Sedan fungerade det så jag var nöjd. Men nästa vår hade min son bytt sin Furlex, som jag fick hans gamla. Bytte till den då jag anser att F rullar upp bättre. Smartrollern dög bra att "parkera" focken med. Nu ligger rullen i garaget. Den hamnar nog på Blocket snart.
  6. Skoj med pråket. Här är mitt bidrag bland snörena. Tampen är ett havsområde NO Shetlandsöarna. Storm jamt sa fiskaren Bobbis. Om det är jäl (snodd) i ään. Då får en göra ut ud han på tamp i skön, om en inte vell lägga hallslag när en skyder opp han på däck.
  7. Det var ju flöjbar du skrev. I en sådan kommer inga tulipaner in och kan ställa till det. Fin båt den nya då kan det bli mera segling.
  8. Hej Lasse! Har du snipan kvar och ligger i året runt? Jag har en fast tvåbladig propp och en spärr på frikopplad axel. Slår i spärren vid ca. två knop. När propellern står i sitt läge i lä om akterstäven sätter jag backslaget på back som låser axeln mot vattenflödet. Därefter frigör jag spärren och skruvar ett skydd över för att förhindra oavsiktlig inkoppling av spärren med haveri som följd. Foldingpropp tror jag ställer till förtret för oss som ligger i hela året. Tulpanerna blommar ju där vi inte vill under ytan. Gott nytt båt-år alla! Det var ett tag sen jag kollade på er i MG.
  9. Gäller grävda kanaler som gräns så är väl Götaland den största i Sverige.
  10. utsegla på maringuiden seglar med Johnson24. Hör av mig senare. Men kolla min sjöbod! Uno på Hönö
  11. Kolla att alla motorkuddar är hela. Det kan klongka mellan axel och hylsrör. Lycka till!
  12. Varför krångla till det? Lossa ändarna och avgå = GÅ. Exemepel: När ska ni gå? Hur dags gick nI? När skulle ni gått? KOMMA. Exempel: När räknar ni med att komma? När kom ni? När skulle ni kommit? Stanna vid båtplatsen. Exempel. Vem skall lägga till? Jag ska lägga till. Vem la te ve brögga? Vill man krångla till det: Lägga till = ADDERA? och motsatsen Gå = SUBTRAHERA? Nu utseglar jag J
  13. Drevet verkar vara av aluminium och axeln på elmotorn rostfri? Den har fungerat utan anmärkning 10 - 15 år så jag vill inte kosta på den rep. på verkstad. Tips om metallim som håller. Elektroniken fungerar.
  14. Jag har under de senaste åren hyrt ut vår stuga till båtgäster, som behövt lite längre praktiska båtlektioner och praktik. Är detta reklam får ni protestera. Kanske inte heller vad Ts avsett med boende? Såg med glädje på FB att mina tidigare gäster/elever skaffat egen båt att segla och bo i. Dom kom från Skåne och ville lära sig segla vid Västkusten. Och ändå bo privat. http://goto.glocalnet.net/seglaut/index.htm
  15. Bökigt om du inte har folk ombord som kan jobba med ändarna. Jag brukar vid liknande situationer ha en ände redo på mitten av sb-sidan och i ditt fall skulle jag satt fören i vassen och backat med sb dikt med drevet. Och fått i-land en ända till nocken på bryggan. Därefter tagit hem allt som gick på änden och kört fram med lämpligt "styrbordsroder" så kommer båten snällt upp med sidan mot vinden. Koppla från drevet när alla ändar är i-land och fastgjorda. Vi har ett badskär som vi alltid förtöjer långsides i lä om. Och frugan kör medan jag får fast alla linor ja ja ändarna då. Men talar vi om kulingvindar är det inte tal om att ligga där. Sen är det som dom andra säger är det inte alltid det går som man tänkt. Kastankare är bra om man är ensam vid liknande tilläggningar.
  16. Trevlig läsning! Synd bara att klantarna inte begriper att det är läge att sakta ner när de passerar en idyll som du beskrivit. Härligt med din iver att prova olika segelsättningar. Fortsätt gärna skriva och förnöj oss gamlingar, säkert andra också, som känner igen sig med dina bravader under segel!
  17. Ett beslag, rostfri pinne som pekar 45 grader när rodret står midskepps, ute på rodret ca 25 cm lång. Kom igenom akterspegeln med en teleflexkabel, så att det blir möjligt att få ca 45 grader åt båda håll. Liknande styrning har jag fast under akterdäck på min 24 fots snipa. Man fåt dock aldrig släppa rodret med någon fart akteröver då smäller der i de mekaniska stoppen för maxroder. Det går ju att få till på akterspegeln om det inte redan finns. När jag styr med rorkulten snurrar ratten snällt med. Lycka till!
  18. Man kan ha det på flera sätt med skotningen av focken. Jag har en winsch som används på båda bogarna. En hel skotlina som överhalas vid slag. Winschen hamnade där för att gömma det fula hålet efter vallasskorstenen när dess tid var ute. Fungerar förvånansvärt bra får bara se till att skotet viras runt åt rätt håll. Vad gäller den seglandes tyngd skulle jag behöva sitta längst framme i fören, då snipan seglar lite fortare men vikten i näsan. Men kappsegling är det inte tal om även om man kappseglar med sig själv. Stundtals var jag uppe i svindlande fem knop i den måttliga sjöbrisen i går em.
  19. Hade ett liknande problem, som väl knappast TS har råkat ut för då han tycks ha intaget på drevet. Min motor kokte i början på säsongen. Jag kollar på sugsidan genom att blåsa i slangen och det bubblade fint ur silen under båten. Bra då sätter jag sugslangen i en pyts med vatten. Inga problem den drack ur pysen som en kalv. Bra inget fel. Startar motorn inget kylvatten?????? Jag skulle ändå ta upp och bottenmåla. Gissa om jag kollade silen. Och där satt en vattenblommningssliska som stängde utifrån men släppte ut luft inifrån. Bottenventilen hade blivit en fungerande backventil. Mycket får man vara med om med som båtägare. Håller med Thomas-1 Se till att få till en fungerande bottenventil. Jag stänger alltid ventilen när jag går hem från båten. Har en båtgranne som hittat sin snipa på botten i hamnen två gånger på kort tid. Hävertverkan är farligt om vacumventilen tätnar. Roligare kan man ha…
  20. Tack Toaen fin skrivning om Er fina miljö ute i Bohuslän. Själv njuter jag av att från båten kolla in sjöfåglarna som kommer nu en efter en. I förra veckan kom tärnorna och i går sjösatte ejdrarna sina små. Men dom lever farligt för hungriga trutar spanar om det är någon unge som blir efter. Ingen ide att försöka när kullen håller sig samlade. Även gudingarna är med och avskräcker med kraftiga näbbar. Nu njuter vi av en härlig årstid.
  21. Angående plask av kylvatten jag löste jag detta med en krökt slang i avgashålet i aktern. Vid lite fart går utsläppet under vattnet och splachet minimeras. Slangen hittade jag på en bilskrot. Har säkrat den med en lina för den har en tendens att ryka loss vid längre anv. Slangen på bilden är lite för kort men dyker vid sex knop, då båten sätter sig på häcken.
  22. Hej där! Har de besvär du beskriver sedan 20år tillbaka. Det var riktigt jobbigt med min Yanmarmotor 2qm, en tvåcylindrig stenkross. Som tur var för mig sprack topplocket och det blev motorbyte till en VP 2030 29 hkr och det blev betydligt tystare vid motorgång. För övrigt kan jag tipsa om att använda en masker/hörapparat med volymkontroll i vilken man hör ett svagt ex. Skogssus. Denna apparat hjälpte mig att få herraväldet över tinnitustjutet. Har ett högfrekvent oljud konstant i båda sidor. Samt ett dovare ljud som hörs när det är tyst utanför öronen. Jag trodde inte på expertisen som hävdade att man vänjer sig med åren. Men dom fick rätt. Jag tål eländet bättre nu när ja disponerar min tid och inte behöver stressa. Jag hör sämre nu det kanske gör att jag inte heller är så ljuskänslig längre? Min bästa terapi är att vara ute under segel. Och vintertid för nya motorn som är så tyst att man kan höra sjöns ljud utanför doghouset vid motorgång. Prova att komma ut med någon och lyssna vad du kan acceptera för oljud med olika maskiner. Lycka till med nya båtköpet.
  23. I min beredare är en slinga för glykolvattnet. Med beredaren monterad liggande gick det inte att lufta den. Jag ändrade till vertikal montering och då gick det att lufta. Fyll värmeslingan med bunkringsslangen så åker luftfickorna med med det bättre flödet i slingan. Stäng så så blir vattnet kvar i slingan utan luft. Montera slangarna. glykolen blandar sig med rena vattnet i slingann är det passerar motorn. Är det dåligt flöde i varma tappvattnet kan det vara skräp i en ev. backventil eller veck på slangen? Lycka till!
  24. Angående ägg ombord så berättade min pappa att han hade kokat ägg åt besättningen. Och då han inte hade något lock på kastrullen hade han handen som stopp för äggen när han hällde av kokvattnet. Det blev för varmt och alla äggen hamnade i Siri, slaskespannen. Frukost snart för gubbarna, så han plockade upp äggen som brunfärgats av kaffesump och kiss mm. Och sköljde av i rent vatten. Frukosten avlöpte och gubbarna utbrast förtjust: Hur har du lyckats få tag på så många bruna ägg. Succé. Han fick till något att han köpt direkt av någon bonde eller så. Har ni hört om tuppen som blev så arg på påfågeln när han såg att färgade ägg en påsk?
×
×
  • Skapa nytt...