Gå till innehåll
fredag 29 mars 2024

uhs911

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    39
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om uhs911

  • Placering
    Fänrik
  1. Min motor går i bästa fall enbart på tomgång. När man ger gas så dör motorn. Det är en Mercruiser 4.2 Diesel. Har tömt tanken och fyllt på ny diesel, bytt båda bränslefiltrena. Misstänker att det är stopp någonstans och letar efter dieselkunnig verkstad/person i Stockholm som kan felsöka om det är stopp någonstans eller något annat fel, ex på spridare. Har ni någon ni kan rekommendera ?
  2. Javisst verkar det logiskt? Men så verkar det inte vara. 2390 är vad du för köra med din behörighet men ändå inte eftersom bilen inte är godkänd för den vikten. Jag kollade med "släpvagnskalylatorn". Vad är det för idioter som hittat på de här uppgifterna? Så är det, att få dra 2390kg på sitt B96-kort förutsätter en bil med en totalvikt om 1860. Mig veterligen finns ingen bil med en totalvikt om 1860 som får dra i närheten av så mycket som 2390. B96 har man främst nytta av om man vill köra en stor, tung bil och kunna dra ett hyggligt släp/trailer efter
  3. Jo mycket tomteverkstad är det. Vad som står i reg beviset att du får dra är ett teoretiskt värde som bygger på att du med utökad behörighet får köra med bil + släp med en totalvikt om 4250kg. Om bilens totalvikt är 1860 får man på sitt körkort mycket riktigt dra ett släp med en totalvikt om 2390kg. Ett sånt släp finns normalt sett inte, därav mitt "teoretiskt värde" ovan. Men om bilen inte får dra mer än 1200kg är det det du kan dra.
  4. Nej precis, det ska nog till bra många mil med en lätt överlastad trailer innan man åker på en vägning, speciellt om allt annat är ok (lysen funkar, inget körförbud på bil el släp osv)
  5. Du blandar ihop begreppen. Om polisen stannar dig när du kör omkring i en lastbil och du visar B-kortet så kommer de att säga att du inte har rätt behörighet för att köra lastbil = olovlig körning Om polisen stannar dig med en V70+ trailer vars totalvikt överstiger 3500kg så kommer de att säga samma sak som ovan, dvs fel behörighet = olovlig körning. Om polisen stannar dig med en V70+ trailer vars totalvikt understiger 3500kg, men något annat är fel ex släpet visar sig vid vägning vara tyngre än vad bilen får dra eller släpet är lastat med mer än maxlast så kommer polisen att säga att du visserligen är behörig att framföra ekipaget, men att det är överlastat. Gissningsvis har polis och åklagare lättare att svälja att någon med en stor suv eller större pick-up kör omkring med en soffa på ett hyrsläp med kåpa från OKQ8, även om totalvikten i så fall hamnar kanske någonstans 3600-3800 kg, än att någon med B-kort kör omkring med ett 60-tons timmersläp, en buss med skolbarn eller liknande. Men i princip är det samma överträdelse du gör dig skyldig till. Jag har sökt rätt mycket info angående det här och det är inget snack om saken. Det händer allt som oftast att folk åker dit för olovlig körning, mycket mera sällan för överlast. De enda som jag läst om brukar åka dit för överlast är husbilsägare som kommer tillbaka från utlandssemestern. Problemet med husbilar är att tillverkarna typar bilarna så att tjänstevikten hamnar väldigt nära totalvikten eftersom man vill få in totalvikten under 3500kg (för att få köra på B-kort). Husbilarna är ju ofta fulla med packning och pilsner och vin. Det vet poliserna i Helsingborg och Malmö om och där finns dessutom vägningsstationer i nära anslutning. I valet mellan att köra olovligt med en 1200-trailer eller överlastat med en 1100-trailer skulle jag lätt ta den senare.
  6. Jo, det är precis vad det är när det gäller B-kort! Om din bil har en totalvikt på mer än 2200kg så får du inte dra 1300-trailern på B-kort, oavsett hur lite last du har i bil och på släp. Vad bilen får dra och vad trailer och bil faktiskt väger har ingen betydelse. Det är bara för B96/BE-kort som man tittar på vad ekipaget faktiskt väger (tågvikt).
  7. Nej och åter nej! Ett 1300 släp funkar inte! Det är olovlig körning! Till och med om trailern är tom. Lika olagligt som att sätta sig bakom ratten på en lastbil eller buss (om man bara har B kort). Man blir av med körkortet vid en kontroll. Bättre i så fall att ta ett 1100 eller 1150 släp och lasta för mycket, då framför du en fordonskombination som du har körkort för och då blir det "bara" böter. Sannolikheten för att man åker dit på en vägning är dessutom mycket mindre än att Polisen kollar ditt körkort.
  8. OK, då kan du med nuvarande behörighet ( dra en båttrailer vars totalvikt är 1190. Drar du en 1200-trailer (eller större) är det olovlig körning (kan bli indraget körkort). Det kollar Polisen snabbt på plats mha reg nummer. Du kan också dra ett efterfordon som väger upp till (bruttovikt) 2310 kg förutsatt att du lastar bilen så mycket det går. Med B96 kan du dra en trailer vars totalvikt är max 1940kg eller ett efterfordon som väger upp till 2310kg Med ett BE kan du dra en trailer som väger 2200 eller ett efterfordon som väger upp till 2310kg. U-H
  9. Om efterfordonet saknar bromsar, får bruttovikten inte överstiga dragfordonets bruttovikt. (Bruttovikt på ett efterfordon är vad fordonet väger inklusive last.) På efterfordon bryr man sig inte om totalvikter (som med en trailer), utan endast faktisk bruttovikt. Med "Maxlast för en Passat...", menar du totalvikt för bilen eller max dragvikt? Om 1730 är bilens tjänstevikt (=bilens vikt + full tank + du 75kg) och bilens totalvikt är 2200kg och vi säger att du kör ensam med full tank så får du bara dra 1730kg med din 30-vagn. Om du lastar in en stadig kompis eller några sandsäckar i bilen som väger 100 kg så får du dra 1830 med en 30-vagn osv. Du kan lasta din bil till den väger 2200 kg och då kan du dra 2200 kg med en 30-vagn. Om 1730 kg är bilens totalvikt får du bara dra 1730kg så länge ditt efterfordon saknar bromsar, oavsett vad bilen tål. Dragbilens begränsning är inte lika strikt som med ett släp där ju draganordningens begränsning gäller (max släpvagnsvikt). För ett efterfordon som är tänkt att framföras i max 30km/h anser inte Transportstyrelsen att draganordningens begränsning gäller eftersom påfrestningarna blir så mycket lägre i 30km/h.
  10. Precis, bilen får inte dra mer än 1200, spelar ingen roll vilket körkort du har.Utöka din behörighet så får du dra 2390kg Inte med den bilen!
  11. Kolla här en bit ner på sidan, vet inte hur aktuell den tabellen är: http://bilmodeller.se/slapvagn/
  12. Precis, bilen får inte dra mer än 1200, spelar ingen roll vilket körkort du har.
  13. Då måste han ha en bil som väger 3 ton, brutto. Nej . men 3 ton var lite att ta i kanske. jag drar mitt ekipage med en 940 det handlar om dragkroken en del också Jo visst, det går ju att dra en hel del, men man får inte. Ett 30-släp (efterfordon) får inte vara tyngre (bruttovikt = vikt på vågen) än dragbilens bruttovikt. Så har man ett lite för tungt 30-släp får man helt enkelt lasta upp bilen med några polare eller liknande åtgärd. Jag har själv haft 3 incidenter med släp och båtsläp som gjort att jag fått upp ögonen för det här med att dra för tungt/för fort/på fel sätt. Aldrig så här illa dock: https://www.youtube.com/watch?v=j-IqlnCnKaM
  14. Har du inte glömt en sak nu? 4250 kg är max tågvikt numera med utökad behörighet. Själv så får jag dra 1630 kg med min VW Golf TDi 4-motion. Och på jobbet drar jag runt på 60 ton med 24 meter.Nej, jag redogjorde bara för vad som gäller för B-kort, som frågeställaren innehar. Utökad behörighet, B96, innebär nytt körkort, nästan samma krav som för riktigt BE. Dessutom hjälper det inte vilket körkort han har, han kan inte dra den vikten han anger med de bilar han har. Inte ens du får dra det med hans bil. Nu har du missat en sak. De vikter han har uppgett gäller ju om man inte har E-kort. Alltså tjänstevikterna. Med ett E så gäller ju bilarnas dragvikter vilka ligger på 1600-1800 kg vilket jag inte ser som ett hinder för mig att köra med hans bilar? Ja så måste det naturligtvis vara, det är bilens "b-dragvikter" han uppgett, inte vad bilen får dra. Han skrev "som bilen får dra" och tyckte det var låga dragvikter men tänkte att det kanske är några gasbilar, e-bilar eller något special. Då är det en lättare bil, B96/BE eller båtupptagningsvagn (30-släp) som gäller för trådstartaren. Man ska inte uppmuntra till lagbrott, men det kan ju vara bra att veta att du nog kan lasta båten på ett 1200-släp (efter Passaten då), töm båten på allt, lägg ankare i bilen osv och kör med 50-100 kg övervikt. Blir böter om du blir stoppad. Kör du med ett 1300-släp blir det olovlig körning. Det är mycket värre.
  15. Då måste han ha en bil som väger 3 ton, brutto.
×
×
  • Skapa nytt...