Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024

Krippe22

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    31
  • Gick med

  • Besökte senast

Forum Inlägg postade av Krippe22


  1. Tack för tips Hbengtsson! 👍

     

    Jodå den ligger i vattnet och man får polera friborden från ponton/flotte el liknande och det har gått bra flera ggr tidigare.

     

    Det jag letar efter i första hand är ju e firma/team som kan komma till mig där båten är, och göra jobbet där. Alldeles norr om Stockholm.

     

     


  2. Christer jag tror du har rätt om att man ska vara försiktig och gå iväg om det inte känns bra och det är ju precis det jag analyserar när jag tar er hjälp nu. Och jag tycker jag har fått mycket bra input och förslag.  

     

    Men för att förklara sammanhanget och båtens skick lite bättre: Om jag köper båten har jag tänkt lägga en del pengar på renovering. Ny teak badbrygga, ny teak passerelle, ny teak trappsteg t skarndeck, ny klädsel soldyner fördeck och ovan garage, ny klädsel soffa salong, ny instrumentpanel, nytt hamnkapell, slipa trappsteg ner till salong, fixa golv talett + ev ny teak där, uppgradera passerellen så att den orkar lyfta vattenskoter (håller på och undersöker detta nu). Båten är ju 14 år så ett antal saker är slitna. Egentligen är inte min oro att de grå fläckarna skulle kosta 3000€ att fixa det är snarare att de inte går att fixa så att det blir snyggt överhuvudtaget, eller att man gör en fix för 1500€ som inte blir bra och så gör man en till etc, och det visar sig vara helt enkelt mycket svårt att fixa.

     

    Och javisst den här typen av båt är svår att sälja oavsett om det är det här exet eller något annat. Men jag har inte planer på att sälja under överskådlig tid, men jag vill förstås inte köpa ett dåligt objekt. Mitt största bekymmer för kostnader är vinterförvaring, eftersom båtklubbar inte vill ta upp och lyfta en så här pass tung båt och så fort man går till ett varv så börjar allt kosta skjortan...

     

    Jag förutsätter att mäklaren menar att lägga om top-coaten när han säger "sanding and repainting". Något annat funkar inte. (ytan överst på gelcoaten kallas top-coat och består av gelcoat med iblandad parafinolja)

     

    Om vi för en stund tänker att det är det som mäklaren avser så undrar jag om du kommer få jobbet gjort på ett ok sätt för de pengarna. Risken är stor att top-coaten lossar efter några månader pga dåligt underarbete, speciellt i halksyddsmönstret som ju är svårt att bearbeta med sandpapper. Dessutom måste ytan vara helt ren och det är inte heller lätt att få i ett halksyddsmönster.

    Sen handlar det vad jag förstår av videon om hela däcket. Att bara åtgärda delar av däcket kommer inte att bli snyggt.

     

    Jag får också lite dåliga vibbar och gillar Mackens fråga om det finns papper på CE-märkning etc.

     

    Om man som hugad spekulant på en båt är så förälskad, trots en rejäl skada på däck och trots att objektet kommer vara mycket svårsålt den dagen man ska sälja, att man vill göra om en vattentank till septiktank - ja då har det gått för långt tror jag.

    (Och ja, jag har varit i samma sits flera gånger men haft förnuftiga pesoner i min närhet som har avrått mig från köp som jag idag är mycket glad för att jag inte genomförde!!!)

     


  3. Hej!

     

    Nått tips på bra olja till badbryggan?

    Har slipad trärent nu (ek).

    Jag gillar att ha lite ljus träfärg, i alla fall på teak, snyggast som även håller ett tag tycker jag är att sandpappra lite försiktigt, lägga snappyteak, ger ljus fin färg, och sedan lägga tunt med Snappy sealer. Blir inte mörkt som med olja, utan behåller den fina ljusa färgen och ser och känns obehandlat ut men håller nästan en hel säsong :)

    • Gilla 1

  4. Tack för alla bra svar!   :)

    ciaraud och RikardE ni verkar ju ha en bra logisk förklaring till det som orsakat detta!

    Brokern säger nu att detta fixas för 1500€, och då är det sanding and repainting som görs. RikardE du pratar om att topcoata båten. För mig låter topcoata som att en nytt gelcoatlager läggs på, dvs ett tjockt lager, inte bara en lack eller färg. Repaint låter mer som en färg som när det blir slitage så kommer den gamla färgen under tillbaka, eller är det givet att mäklaren menar "topcoata" när han säger repainta? Det är ju mest området som har halkmönstrad yta som är har gråa fläckar, men även visst annat område. Om man lägger på nytt kan det väl lätt bli nyansskillnader mot angränsande ytor eller? :o 

    Kanske inte ett problem om man bara gör detta på det mönstrade området?

    För er info så saknar båten septictank. Den har en extra vattentank. Tror ni den kan användas för septic tank gnm att koppla in lite slangar etc? Mäklaren menar det. Viktigt är ju att man kan stoppa in en sug i ett tanklock vid relingen och tanka ur skiten eller hur? För mig känns det som att en septictank måste vara specialtillverkad för just det ändamålet eller vad säger ni?

     

    /Krippe

     

     

     

     


  5.  

     

    Mitt råd är att antingen avstå eller få pris på att få det fixat och pruta ner därefter.

    Båtar i denna storlek, modell och årsmodell är svårsålda även i perfekt skick så pruta lär inte vara några problem

    Är tanken att ta den till Sverige?

    Yep tanken är att ta den till Sverige. Och jag tycker att priset känns rätt bra. Visst den har några år på nacken och är inte i nyskick men känns väl omhändertagen. ja förutom detta gråa då :-(

    Hoppas jag inte verkar allt för negativ nu men denna båttypen med såpass många år på nacken är nästan osäljbar i Sverige om så den säljs idag eller om fem, tio år. Att den sen gått i Medelhavet gör saken än värre. Om du köper för att behålla och är medveten om läget så är det ju en sak.

    Kn du tänka dig flybridgebåt så är det ett mycket bättre val

     

    Är medveten om vad du säger. Och yes köper inte för att tjäna eller sälja under överskådlig tid. Gillar flybridge men gillar också stora sportscruisers. Var nere på Corfu och tittade på en sealine t51 330h för 1,3mkr, men den visade sig tyvärr vara lite misshandlad interiört.


  6. Nu kunde jag se videon också.

     

    Jag skulle aldrig köpt den båten över huvud taget - men det är en annan historia.

     

    Men du borde nästan få den till vrakpris.

     

    Dessutom är det ju teakdäck - vilket är en katastrof i sig.

     

    Vad kostar de skadorna, som ett teakdäck förorsakar, att reparera om 10-15 år!?

     

    Nej jag är van. De flesta grejer jag köper brukar inte vara precis det som många andra vill ha :-)

     

    Normalt är jag emot teak på skarndeck av estetiska skäl. Min erfarenhet är dock att teak suger upp skit på ett ypperligt sätt. Ett vanligt vitt däck när fukten är framme på kväll eller morgon blir tokskitigt och fult. Teaken döljer detta bra tills det bara är att skölja av. På denna helvita båt tycker jag dock att teaken på skarndeck är riktigt snyggt. Huruvida det pajar plasten under om många år är kanske sant men då får man väl ta bort teaken, torka upp, plasta lite och sen lägga nytt teak...

     

    Men allvarligt vad är det gråa? Oxidering? Kan man spraya gelcoat på ytan som ej kan poleras?

     

    /Krippe


  7. Mitt råd är att antingen avstå eller få pris på att få det fixat och pruta ner därefter.

    Båtar i denna storlek, modell och årsmodell är svårsålda även i perfekt skick så pruta lär inte vara några problem

    Är tanken att ta den till Sverige?

     

    Yep tanken är att ta den till Sverige. Och jag tycker att priset känns rätt bra. Visst den har några år på nacken och är inte i nyskick men känns väl omhändertagen. ja förutom detta gråa då :-(


  8. Hej Forummedlemmar! Kan ni hjälpa mig med detta?

     

    Jag funderar på att köpa denna Princess v55 från 2000. Det mesta kan fixas så den blir i topskick men det vita skrovet har gråa fläckar  see video. Säljaren menar att på de blanka delarna kan det poleras bort men att det på de delar av däcket som är skrovligt för bra fotfäste måste målas. Vad säger ni? Säljaren menar att detta kommit av användande av starka kemikalier i rengöringsmedel av skrovet?? Och att problemet är att på den skrovliga delen så kan man inte polera eller sandpappra utan måste måla. Är detta oxidation, vad tror ni? Har ni sett detta förut, hur fixar man? Ska jag avstå köpet pga av detta? Kolla video jag tog

     

    https://www.youtube.com/watch?v=8Z0Qsgj6lnQ

     

    Häls

    Krippe


  9. Nej ingen stålbåt. Hur mycket anpassning för att ligga i året om? Om man fixar isfritt är det ändå stor risk att ngt fryser sönder när det är 20 minus ute? Ska man ha på en liten värmare i båten som håller några plusgrader inne i båten? Är väl ändå risk att det blir kallt/frysert precis närmast skrovet/vattnet i vattinföreingar/utsläpp? Annat som kan gå sönder om man ligger i på vintern när det är många minus även om det är isfritt just där man ligger?


  10. Om min 50 fotare inte är registrerad och kustbevakningen tar in mig för random alkotest kommer de då inte att fråga om registrering? Hur stora böter, annat straff? Finns det andra tillfällen då en registreringscheck kan dyka upp?

    Och som kommentar till

    Soumi_batti skrev:

    Bra skrivet.Och rådet om att bortse från registrering, kanske hade landat bättre om det kom från någon som inte jobbar med transporter från UK?

    Förstår heller inte hur du kan tolka Capitans inlägg som råd. Det är ju intressant att veta hur folk gör. Sen är det intressant att förstå konsekvenser. Att sen välja om man vill bryta mot en regel eller en lag är upp till var och en. Så tycker i alla fall jag.

     


  11. Min båtklubb (stockholmstrakten) tar båtar upp till 12 ton. ganska bra för en båtklubb tycker jag. Kostar ca 3000kr per vinter ink upptagning och sjösättning med bra maskiner/larver som känns säkra och inte ger åverkan på båten.

    Nu funderar jag på en större båt på mellan 12 och 25 ton. Var kan jag vinterförvara den utan att det kostar skjortan? Jag vill fixa med det mesta själv. Båtklubb vore det bästa men vilken klubb tar upp så stora båtar? Måste ju finnas mängder med båtägare som inte har hur mycket slantar som helst att lägga på vinterförvaring? Svinninge utåt Vaxholm tar stora båtar och tar ca 20 kkr för en vinter med upptagning och isättning. Första vintern ca 30kkr. Är det enda alternativet??? Ganska mycket dyrare än 3000kr på båtklubb!!!

    Vänliga häls

    Krippe

     

     


  12. Vad jag förstår är det ett vanligt problem med kad 300 och dubbelmontage. Felet kan kanske bero på flera saker, men i huvudsak har det att göra med att ena motorns turbo inte kickar igång. Motorerna vill ju ha syncat varvtal, så ibland kan den motorn som inte får upp varvtalet hålla tillbaka den andra men när det är tillräckligt stor skillnad så drar den friska motorn iväg.

    Kan bero på turbotryck o liknande. Om du märker att det är olika från gång till annan och olika under olika delar av säsongen kan det bero på en temperatursensor. Om du söker på engelska hittar du en hel del forumtrådar o det hela.

     

     


  13. Helt sjukt. Tittar just nu på att köpa en 50 fotare fr UK.

    Tack för den här infon! Ska ha den i allra högsta åtanke.

    Aschbergs artikel är ju också bra. Jag vill inte tänka på hur mycket tid bryggbyggaren fått lägga på det där. Och så ändå bara skit i slutändan.

    En fråga t dig som tagit in lite större båt. Väger den över 12 ton? I så fall hittar du ngn båtklubb som har tillräckligt kraftiga lyftar för att få upp den? Min båtklubb säger max 12 ton. Svinninge ut mot vaxholm tar större båtar i alla fall 18ton men då börjar det kosta typ dryga 20000 per vinter. Alltså en helt annan kostnad än de runt 4000 per vinter på båtklubb.

    Häls

    Krippe


  14. Var inne och kollade och visst de ser fina ut och precis under 3mkr.

    Men om jag jämför med ex sealine t51 som är nästan dubbelt så stor båt... och finns för 3mkr, och köper jag från UK kan jag hitta den för 2.5 mkr eller lägre.

    OK köper att storebron har gedigen kvalite. men jag tycker flybridgen ser alldeles för liten ut. Om jag ska jämföra den med cockpiten på windy 32, så går det inte... Jag går på en större båt men jag kan inte duka upp för så mycket mer än 4 personer om jag vill sitta ute?


  15. Läste deta om Sealine S41 som jag gillade så mycket på papperet och på bilder (på YBW) . Stod också att den hade problem med chine walking, studsar från sida till sida i planingsläge...  Flera som intygade detta...

    We had KAD300's in ours, apparantly they were recalled and re-engined, or at least a lot were as the Yanmar engines were connected to Mercruiser legs which kept killing themselves. So clearly I would opt for one with KAD 300's on that basis. Of course just what i read so don't sue me anyone!

    The S41 was very very unstable on the plane, was the reason i sold mine in the end. I doubt it would ever be a major issue, but made you always feel uncomfortable unless the sea was completly flat.
    I was told that fitting auto trim would make it a much happier boat.
    The so called Chine walking as mentioned above ^^

    Klart att det inte behöver vara så för alla eller att en enkel fix får till det, men detta i kombination med kommentarerna ovan om att det är för lite motor eller placeringen av motorerna för långt bak låter inte helt bra...  Någon anna som har kommentarer kring sealine s41?

     


  16. thundergod angående budgeten så är det inget exakt tak. Mycket handlar om hela ekonomin. Vad jag är rädd för är om jag köper en båt över 10 ton och inte kan ha den hemma vid bryggan och i året om, så kommer kostnaderna att börja dra iväg ordentligt när den måste ligga på professionellt varv. De låter mig inte göra service själv etc.

    Enklaste dealen är att jag byter min windy 32 mot en windy 37 och lägger några 100 000kr imellan. Eller så kanske jag köper en betydligt större båt och lägger upp till 2mkr mellan. Så budget är kanske upp till 3.5mkr. Med förhoppning att jag kan sälja/byta in min fina windy för miljonen.

    /Krippe


  17. Tack för tipset thundergod. Det är en bra poäng. Jag har aldrig åkt med en windy 37 och sen väger ju 2ton mer än än windy 32m dvs nästan 40% mer men data verkar visa på att den går nästan lika fort och drar nästan lika lite. Förbluffande tycker jag. Men som du säger hur funkar det med två kad 300 eller kad44 när det är ytterligare 2 ton 8,5 ton totalt och kanse en inte optimal struktur och viktbalans?

    Jag såg denna windy 32 som har KCR trimmat sina kad44 och hävdar 90 hk extra, 17% högre vridmoment och lägre soppaförbrukning. Kanske kan det vara en hjälp på vägen på en seg sealine s41? http://www.blocket.se/ostergotland/Windy_32_Scirocco_2001_41351962.htm?ca=11&w=3

    Om jag köpte en windy 32 idag skulle jag ju aldrig köpa en med lilla motorn kad 32 som en hel del är utrustade med. Samtidigt inbillar jag mig att om jag köper större båt 40 fot och uppåt och allra helst en flybridge runt 50 fot så blir det mindre viktigt att den känns pigg och går i 40 knop. Är det motsägelsefullt att tänka så eller ligger det ngt i det?

    / Krippe

     


  18. Pelle75 det du tar upp är en del av det jag funderar på. Vi ligger mycket vid små skär. Går in där det är grunt. Frugan står där framme och kollar efter stenar. Barnen skriker, och så är det sidvind och det blir stressigt, men till slut får vi för det mesta till det, efter lite trixande.

    Om jag går upp till 50 fot och 17 ton betyder det att jag inte kommer att orka/klara av att ta mig in på dessa ställen. Kommer det att betyda att jag inte går ut till stora och lilla Nassa?

    Större båt har ju ofta kanske både bog och akterpropeller, och fjärrkontroll på dessa. Kompenserar det inte en hel del för problemen som du beskriver Pelle75?

    Jag gillar ju själv att segla men tänker ofta att ett minus med segelbåt är kölen och problemen att komma in på vissa grundare ställen där jag idag kommer in med Windy 32an. Är det inte så om du jämför med Bavaria 34an? Blir det samma med en 50fots motorbåt som går 1.30 djupt. Är det ett stort minus?

    surprise

    / Krippe

     


  19. Tack för svar s340!

    Jovisst du sparkar in öppna dörrar \smiley\http://www.maringuiden.se/js/ckeditor/plugins/smiley/images/regular_smile.gif\ title=\smiley\ width=\20\ />

    Jag vet att windy 37an är kanon. Att den är helt rätt för mig och att den är det bästa som finns i den klassen.

    Men...

    Som Capitan säger

    Skillnaden mellan Windy 32 ni har idag och Windy 37 är inte mycket mer än i ruffen. I sittbrunnen så är skillnaden inte så jättestor

    Jag tror dock skillnaden är rätt stor. Jag tror det blir mycket mer fungerande med 3 barn om vi får förruffen som Windy 37an har och en fungerande salong. Men den stora frågan för mig är hur mycket mer upplevelse, hur mycket mer kommer vi att älska att kliva upp ytterligare i storlek?

    Och skulle vi i så fall satsa på en stor daycruiser typ denna Princess V58 från 2003, dryga 3mkr, http://www.blocket.se/ostergotland/Princess_V58__byte_tages__39405154.htm?ca=11&w=3

    Eller kommer vi att uppskatta en juste flybridge som denna Sealine t51 2003, 3 mkr, http://www.blocket.se/stockholm/Sealine_T_51_42830617.htm?ca=11&w=3

    Ett plus för mig är om vi kan få med en vattenskoter Seadoo på ett bra sätt där vi enkelt får ner och upp den på badbryggan eller in i garaget. Kan man ha en skoter på windy 37ans badbrygga? Känns ganska tveksamt att ha den på windy 32an.

    Och om jag ska gå på flybridge borde jag gå på ett mer traditionellt kort och köra en princess 50, 2004, men som ni ser 1mkr dyrare ca 4mkr. http://www.blocket.se/goteborg/Princess_50___2004_17915437.htm?ca=11&w=3

    Tycker dessutom att Sealinen är snyggare.

    Sen har vi ju alternativet Sealine s41, 2000, typ samma pris som min windy 32, dryga miljonen,

    http://www.bataffaren.se/Boatspec.asp?id=2053&company=5&ftg=5&top=0&surl=http://www.bataffaren.se/Default.asp

    Den är2 ton tyngre än windy 37, och med en intressant lösning tycker jag, och för att vara från 2000 mycket snygg invändigt. Ser lite konstig ut med toppen men jag ror det sjukt praktiskt och härligt. I och med att den väger mindre än 10 ton kan jag ha den på min lokala båtklubb på vinterförvaring (för peanuts 3000kr per såsong, inklusive i och upptagning) vilket gör att jag inte behöver ha den i vattnet vid min brygga, som i och för sig kanske kommer att funka jättebra, eller bli problem när isen går på våren, eller att skrovet ligger i hela tiden och inte får torka ur. Vad säger ni, ngn som vet eller har tankar om detta? Täcker försäkring en båt som ligger i året om och som när isen går på våren i samband med en storm kapar sönder hela båten...?

    Vad säger ni?

     

     

     


  20. Tack för Synpunkter Adam! Du har nog helt rätt. Windy 37an är det enklaste och säkraste valet för mig. Så fort jag känt på annan båt som jag åkt mycket med Aquador eller Nimbus så tycker jag Windyn känts överlägsen både vad gäller kvalite och genomtänkta lösningar. Inget som slammrar, inget som glappar. Bra grabbräcken att hålla i när det går stor sjö. Funktionell. Enkel men snygg design. jag har stort problem med Fairlines design typ 1999-2006. Gräsliga färger mm. Princess bättre, men delvis samma sak där. Finns dock undantag på Failine och princess under de åren har jag kunna se på bilder. Finns också äldre fairline som jag tycker ser betydligt snyggare ut. Dock gillar jag skrovform och båtform i allmänhet på Fairline och Princess.

    Vad gäller Sealine har jag fått upp ögonen mer och mer för dem. Många verkar hävda att de är billigare och av smre kvalite än Fairline Princess och Sunseeker, men jag är inte övertygad. När jag ser modellprogrammet sen 2000 ser jag en båtleverantör som är betydligt mer nytänkande än de tre ovan. Har en mer skandinavisk och modern design under första halvan av 2000-talet än de tre stora.

    Vad äller Flybridge har jag varit tveksam. Båten måste ju vara snygg men även praktisk och funktionell. En för kort båt med flybridge ser inte snygg ut. Kommer man dock upp emot en 50fot förändras detta totalt dock enligt min mening. Vad säger ni?

    Ett annat problem med många flybridgebåtar som är äldre än ca 2007 (Min uppfattning är att många nya flybridgebåtar inklusive Nord West har mycket större och jäsigare flybridge), är att deras flybridge är tråkig. Soffan och förörmiljön känns inte ombonad/lyxig/etc. Jämför med Cockpiten i de flesta daycruiser båtar 30 fot som är superhärlig, dels förarmiljö och stolar soffor bredvid, men även soffan därbak. Där för övrigt Windys U soffa, som ngn nämnt tidigare, både i 32:an och 37:an är fantastisk. Man sitter bra och har lätt 6 personer runt bordet för middag, frukost, eller en drink. Känns trist att köpa en större flybridgebåt och inte kunna få samma komfort och utrymme för trevligt socialt umgänge...

    Så jag är beredd att tumma lite på byggkvalite från Windyn för att få kanske en helt annan upplevelse med mycket större båt. Om det är så att det inte behöver kosta skjortan i jämförelse som Capitan i alla fall menar på (om man kan undvika vinter-varvsavgifter, etc). Om det är så att större Penta än kad 300 som inte har drev kanske inte behöver kosta speciellt mycket mer i service för man slipper delvis drevservice som är dyr om man är lite händig kan man göra det mesta själv, lätt pumpa ut oljan etc, så behöver det kanske inte vara så avskräckande att gå upp till en båt som väger 17-25 ton, dvs ca 5ggr tyngre än min windy 32 eller ca 3ggr så tung som en windy 37 på 6,5 ton. Eller vad säger ni? 

     

    Läste på ett engelskt forum igår att de räknar med att Sealine T 51, i 23 knop, går ca 250 sjömil på full tank ca 2000l dvs 8l/nm, 4ggr så mycket som Windyn, alltså. Men kör man 9knop så drar den ca 3l/nm. 8 liter per sjömil blir ju dyrt i förhållande til idag. Tror jag tankar för ca 40 000kr per säsong idag... Men med stor båt kanske jag tuffar runt i 9 knop och är rätt nöjd med det och någon enstaka gång står jag på... I så fall är det ju inte så farligt, eller? Vad säger ni är det 8L/NM när man kör 23 knop med 17 ton båt? indecision

     

     

     

×
×
  • Skapa nytt...