Gå till innehåll
lördag 20 april 2024

lagomroligkille

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    37
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av lagomroligkille

  1. Summa summarum så här långt så är det två som är väldigt förtjusta i Ryds Camping, och säger att dessa inte bara är rymliga utan går helt ok i sjön med. Även örnvik 550 verkar gå bättre i vattnet än man kan tro med dessa gamla glada 70-talare. Flipper 575 är känd som stampig men tycks också vara pupulär pga designen och inredningen. Gillar den med. Någon tipsade om örnvik 565 och när jag googlar tänker jag OJ.. vad fin och bra den verkar! Men lite nyare och troligen utanför min budget om jag dessutom vill ha en fyrtaktare på. Flipper 640 jättefin absolut men för dyrt och stort för mig. Två båtar jag är nyfiken på men hittar väldigt lite om är tidigare nämnda uttern 520ht (som kan vara för liten), - och nyligen upptäckta Hansvik 18ht! Den ser ut som grejen för mig! Charmig campingbåt, mittlucka plus smala skarndäck, dubbla räcken fram och på taket, L-soffa bak, ombonad och trevlig.. Någon som vet mer om den?
  2. Nu kommer det skina igenom att jag är ganska fåfäng, eller ja, petig med utseendet på båten.. Fick tips om Scandic 575 och även Jofa Winth men kommer nog inte bli några såna för jag tycker de är lite fulare helt enkelt. Ryds Camping, framförallt de med högre tak, är inte heller några skönheter men de är iaf lite charmiga tycker jag. Men smaken är som baken! Flipper 575, framförallt de nyare är rätt snygga i min bok. Sedan kom jag och tänka på två andra båtar där jag framförallt gillar stuket på skroven. Nämligen Nordkapp 17 och Selco 18. Båda verkar finnas med utombordare. Någon som vet något om dessa? Hittar väldigt lite info.
  3. Tack för alla bra svar! Ni har bjudit på tre saker som också får mig att pendla hit och dit som en snipa i sidvind: Uttern 520 har mittluckan/fönstret vilket är fiffigt. Hytten ser också trevlig och ombonad ut på google-träffarna, med ryggstödsdynor och teakdetaljer. L-soffan i aktern ger möjlighet till framåtriktad åkning och stort matbord. Men 5,2 meter.. är den för trång för fru och två småbarn (3 och 5) att övernatta i? Hur är skrovet jämfört med en klinkbyggd 70-talare eller en Flipper? Flipper 575 ser också väldigt ombonad och trevlig ut i inredningen med mycket detaljer. Pappa hade en sån när jag var liten och jag och bror sov på varsin akterbänk. Kul också att möjligheten finns att ha ganska stor motor och åka snabbt (om än stampigt). Har sett många med 100hk + (en galning har 225hk/60 knop på sin)! Ryds Camping/560 sägs ju vara just rymlig för sin längd vilket lockar. De allra flesta jag sett till salu är skitiga och blekta, och ser ganska "budget" ut i inredningen, med lösa dynor på plastbritsar och få detaljer. Mycket synlig målad glasfiber. Osäker också på hur sjögången står sig mot en uttern 520 eller Flipper 575 i högre farter (upp mot 25-30 knop), även om en säger här att gången är helt ok ändå! Jag tänker mig fyrtakt, 60-90 Hk beroende på båtval. Hur skiljer sig de platta klinkbyggda 70-talarna mot flipperns platta sportigare (?) skrov? Hittar ingenting om Uttern 520s skrov..
  4. Hej! Har precis sålt storbåten och funderar nu på en liten HT på 5-6 meter. Gillar charmiga retro- HT från 70-talet, men känner att det finns en hel djungel av båtar med till synes små skillnader (samma stuk och planlösning), t ex: Örnvik 550 HT Uttern 560 HT Ryds Camping Crescent 505 Bella 530 HT - Samt några fler.. Finns det några större/väsentliga skillnader att känna till, t ex vad gäller kvalitet/gång? Är svårt att ta ställning vilka av de ovan som är värda att kolla vidare på genom att bara läsa och titta på bilder. Rymden i båtarna är också svår att uppskatta. Sedan har vi några billiga "sportigare" 80-talare också, bland annat: Uttern 520 HT Flipper 575 Scantic 575 Är dessa bättre när det går sjö än de klinkbyggda campingbåtarna? Eller är de bara mer lättdrivna? Säg att man vill ta sig hem snabbt från en ö några distans bort och vattnet inte är helt platt. Vet att det finns en massa modernare HT med djupare V än dessa, men vill gärna hålla min budget runt 50-80 tusen.. Alla tips och råd är välkomna!
  5. Tack för svaret! Då vet jag det iaf, att det inte ska tömmas ur först som någon påstod! Då kvarstår bara frågan om engine flush - anslutningen duger till vinterkonservering eller om någon del av motorn inte blir skyddad då. Vill vara säker! Vore ju trevligt om den inte frös sönder.
  6. Hejsan! Jag har forskat och läst och frågat men får inget säkert svar, så jag provar att fråga här: På Volvo Penta 4.3 gxi -03 finns ju en blå "engine flush" - anslutning för vattenslang. I år så provade jag för första gången att konservera den vägen. Jag skippade spolmuffen. Motorn på tomgång. Körde först slang med kranvatten i några minuter, sedan fick den suga i sig 10 liter glykolblandning. Har jag tabbat mig? Har fått svaret att det är ok men att jag skulle ha tömt block och knän genom dräneringspluggarna först. Men måste jag det på en sötvattenkyld? Fick inget mer svar.. Har också läst om amerikaner som gjort som jag men dränerat först.. på salt/sjövattenkylda! Om det kom ut glykolblandning genom avgasröret är det nog lugnt skrev någon. Mitt glykolvatten rann nog lite ur avgasröret när jag körde men mest kom ut under skölden vid "högtalarna" (dp-sm) tror jag (var svårt att se uppifrån båten). Någon här som har stenkoll på vattnets väg på en sötvattenkyld motor med engine flush? Hälsningar Carl
  7. Tyckte det lät så bra med kinesiska träoljan i.. Ja du ser, man ska alltid läsa på lite till. - Vilket jag gjort nu, ett år senare. 😩
  8. Mahognybets Bets med hög UV-stabiltet. Innehåller kinesisk träolja och järnoxidpigment. Främst avsedd för mahogny, men lämplig även för teak. Förstärker träets lyster och djup. Framhäver mahognyns karakteristiska röda ton. Baserad på Grundolja Marin A vilket gör ytterligare grundning överflödig. Slutbehandla med Båtlack 30-552, Inredningslack 30-554 eller Träolja Marine B 30-551. 330 ml.
  9. Tack för tipset! Efter slipning smetade jag på "Honduras" olja från Biltema. Så den är nog ganska mättad. Men har faktiskt rå linolja hemma, så kan testa. Ettan ska jag testa! Ser ut att vara en självklarhet för alla träbåtsägare.
  10. Hej! Ska ta bilder nästa gång jag åker ner till havet. Såg att jag skrivit fel, ska förstås stå ca en mm breda springor (inte cm)! Det är solid mahogny, ca 2-3 cm tjock. Sprickorna/springorna är mest i skarvarna runt rutorna. Tänk dig att man bygger en ram runt ett fönster med gummilist, med fyra mahognyplankor. De skarvar som blir då vid ändträt har rört sig när det blivit fuktigt samt torkat. Brun sikaflex?
  11. Hej! Jag har som kanske syns på profilbilden, en plastbåt (Ockelbo) med överbyggnad av mahogny. Taket och däcket täckt med glasfiber. Den har stått länge utan att få kärlek just vad gäller överbyggnaden. Har länge tänkt bygga en ny sådan, varpå jag mest brytt mig om resten av båten. I samband med att jag nyligen beslutade mig för att slipa och lacka den med några lager, så testade jag även att smeta i brun akrylfog för utomhusbruk i de stora sprickor som uppstått i skarvarna nära fönstren under åren.. det var tätt för en sommar, men efter en vinter då läcker den återigen när det regnar. Någon som har något tips på vad man kan täta hyfsat osynligt med? Ca 1 cm sprickor, mest kring skarvar nära fönstren.. något som håller sig bättre (fäster bättre) än brun utefog?
  12. Hej igen alla kunniga och hjälpsamma! Har äntligen efter några somrar på land fått ordning på min båt, med nypackat och nymålat drev, med ny drivaxel, ny bränslepump, nya stift, nytt batteri.. ja.. en dyr och kämpig försommar! Nu har jag iaf kört två turer och så långt går båten som tåget. En fröjd! Men har några frågor: 1: Varvräknaren har ballat ur och visar nu maxvarv konstant. Förra gången, på premiärturen så började den rycka lite för att plötsligt börja visa rätt när jag precis skulle avsluta turen. Startade om motorn och såg till min förtjusning hur den rörde sig rätt när jag gasade vid bryggan. Skönt tänkte jag. Men idag när jag var ute så var det samma visa igen: 6000 varv konstant och det blev aldrig bra. 2: Har varit ute i max 50 minuter hittills. Temp-mätaren har inte gått över 50-60 grader ännu.. verkar väl bra. Limporna känns lite mysigt ljumna sådär, men när jag följer babords limpa framåt upptäcker jag att både oljefiltret och dess hållare är riktigt varma, typ så jag kan nudda det i max en sekund innan det gör ont. Är detta ok? Filtret och oljan är två år gammalt men förr-förra sommaren körde jag 10 min innan jag tog upp båten pga drev-oljud. 3: Har vp 4.3 gxi och således "engine flush"- uttag. Brukar koppla på en slang från bryggan när jag kört klart, slå på färskvatten och köra en minut på tomgång.. är det någon vits med detta när man ligger vid bryggan? Jag menar impellern går ju ändå så det lär väl bli "krig" mellan sötvatten från kranen och saltvattnet från drevet? Vet någon vilka delar av motorn som detta färskvatten cirkulerar kring? Räcker det med att använda detta uttag med glykol på vintern, eller är det bättre att köra med muff på drevet? 4: Drevet (dps-m) hade trötta anoder och rätt mycket korrosions-skador, därav omlackeringen. Här om dagen när jag skulle torka upp lite gammalt vatten och olja under motorn så upptäckte jag att rödfärgen lossnade när jag nuddade undersidan på motorn med armen. Vad jag kan se i mitt trånga motorrum så är det korrosion även på undersidan av motorn. Den vittrar.. svårt att säga/se hur mycket. Tips på åtgärd för att stoppa detta? Är det ett el-problem eller är det normalt i Svenska västkustförhållanden (där jag stått på land de senaste åren).
  13. Tack för alla svar! Ska försöka få tag på en RAL, men om jag förstått rätt så är det lättare att få låna en NCS och sedan låta färghandlaren berätta vad som är närmast i RAL-systemet enligt deras dator. Det är inte bara så ytliga att man kan Sickla/skrapa ner.. det är så man tydligt ser glasfibern på något ställe, kanske två.
  14. Har du något tips på vart de har gelcoatspackel i en massa färger? Biltema har t ex typ.. tre färger.
  15. Hej! Min båt har fått en del skavanker, bland annat från presenning som slagit i vinden och nött mot skrovet. Men det är inte så mycket att det inte går att spot-laga (jag vill inte lacka om hela båten). Det finns några gamla lagningar i fören i fel kulörer (inte så snyggt). Så frågan lyder: Hur hittar jag gelcoat spackel eller liknande i exakt rätt kulör? Tips på leverantörer/butiker mottages gärna. Båten är en gammal Ockelbo DC21 från 69. Färgen är någon form äggskal/gulvit. Antar att jag behöver skava bort en liten bit med flit i mitt sökande för att kunna identifiera färgen?
  16. Det trodde jag det var med vissa undantagsvaror/tjänster. 14 dagar vid internetköp.. men aja. Synd
  17. Företaget (och personen) finns på riktigt på Eniro företag mm, men har ingen hemsida.
  18. Hejsan! En snabb fråga. Jag har köpt en bränslepump av ett företag som säljer via blocket. Jag har fått paketet samt en faktura idag Nu vill jag returnera pumpen. Har inte tagit den ut sitt paket. Bara öppnat locket på kartongen. Då säger säljaren kort och gott att "som vanligt inga returer på bränsle eller eldetaljer". Hittar inget om detta på Konsumentverket men finns ju bransch bestämmelser.. ett dokument jag inte lyckats öppna ännu. Stämmer det som säljaren påstår?
  19. Tack för ett ambitiöst svar! Den är elektrisk insprutad och har sötvattenkylning och "engine flush" (för att kunna spola ur sjövatten i hamn). Sattes i båten 2005. Har väl gått ca 200-300 timmar. Tycker den bör vara värd mycket mer än en renoverad b20, och även mer än dps-drevet. Men förstår din poäng, att många överdriver värdet eftersom det är är efterfrågan som styr.
  20. Hej igen! Testar med en liten "bump" Har planer på att lägga ut annons men vet inte vad jag ska sätta för pris. Har en som säger 40 000 och en som säger 90! Antar att det borde va nånstans där i mellan. Vill ju inte bli lurad. Har letat vidare men hittar fan inget att jämföra med! Därför jag frågar. Borde ju finnas någon här med en uppfattning?
  21. Hej! Har letat i många timmar nu efter motorer och drev liknande mina till salu, men inte ens hittat något liknande! Verkar ovanligt! Så testar nu att fråga. Motor vp 4.3 GXI med drev DPS-A från 2003. Vad kan man tänkas sälja det för? Kostar ju sjukt mycket nya, men mitt paket har nu 14 år på nacken. Har inte gått mycket, kanske 200 timmar. Har fått för mig att ca 40-50 tusen är lagom men utan riktiga belägg. Jag tycker folk verkar sälja renoverade "gamla" aq145, aq271 och 270-drev mm för nästan så mycket!
  22. Tackar för svaret. Det lutar nu mot att det blir Windyn! Antar att jag får byta propellrar så ska den nog kunna plana hyfsat lätt och toppa ca 30 knop med min 4.3 gxi. Tips på stigning mottages gärna så klart. Har googlat länge och det finns då inte löpmeter att läsa om Windy 24 cc/hc -70 (gamla modellen). Mest bilder, och en hel del tyska och polska sidor samt någon norsk så klart. Mer fakta och länkar om båten vore trevligt! Även tips gällande t.ex motorn.
  23. Hej! Min gamla trotjänare till båt, en Ockelbo 21 "Kabin" (DC 21 med träöverbyggnad) mår inte så bra numera och jag är i valet och kvalet mellan: Att plasta och laga och byta ut trä - eller att köpa mig en fin Windy 24 CC - 70 utan motor - och flytta över min fina vp 4.3 gxi med Dps-drev -03. Har dock några frågor jag grunnar över: Hur är egentligen Windy 24 CC i sjön om man jämför med Ockelbo DC21? Skiljer ju typ en meter i längd, 50 cm i bredd och höjd och ett ton i vikt! Min lilla Ockelbo är ju sjukt pigg med vp 4.3 gxi och flyger upp ur vattnet med duoprop-drevet. Hur seg tror ni Windyn skulle vara om jag flyttade över drivlinan? Är den för klen för åbäket? Kommer den dra dubbelt så mycket soppa? Sedan undrar jag över Windyns sjöegenskaper generellt. Vindkänslig? Stampig? Säker? Känns den tung och klumpig? Andra tips som kan hjälpa mig i valet och kvalet välkomnas så klart också. Hälsningar Carl
  24. Hej! Jag har en "Ockelbo 21 kabin" - en träöverbyggnad byggd på ett DC21 skrov från -70. Motor vp 4.3 gxi mer dps-drev -03. Upptäckte i somras när jag lyfte på durken mellan stolarna (där kylboxen brukar sitta i DC21) att sidoväggarna där i facket har spruckit längst ner och släppt från botten. Har läst nånstans att en sak att se upp med vid köp av gammal Ockelbo är att balkarna släpper från botten. Dessa sprickor är dock till synes begränsade till facket framför tanken i min båt. De går båda ca en halvmeter framåt in under hytten. Undrar nu om det är värt arbetet att plocka ur båtens inredning och golv för att sedan slipa och plasta detta, eller om det bara kommer släppa igen? Har ändå haft planer sedan jag köpte båten på att bygga om hela träinredningen och kanske även överbyggnaden. Så detta kan få markera startskottet. Jag tror att skadan uppstått av kombinationen gammal båt och höga vågor samt möjligtvis lite vatten som legat och frusit. Jag tror mig uppleva att båten känns lite mer fladdrig/vibrerande i höga vågor nu än förut. Vill gärna ha svar på detta då jag annars har en annan (redig windy) båt på g att flytta över min motor till för 29 000. Bifogar några bilder snart. Hälsningar Carl
×
×
  • Skapa nytt...