Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024
stavhammar
stavhammar

Svedea hjälper kvinnor ta plats bakom rodret

  • Män har en helt dominerande roll på fritidsbåtarna. Det visar Svedeas återkommande båtlivsundersökningar år efter år. Därför lanserades Båtstipendiet som syftar till att fler kvinnor ska ta plats bakom rodret. Nu är stipendiet för våren 2020 öppet för nya ansökningar!

Varje år genomför Svedea en båtlivsundersökning bland sina kunder. Resultaten visar bland annat hur snedvriden jämställdheten är till sjöss. De som kör båten är med förkrossande majoritet män. Med Båtstipendiet vill Svedea förändra bilden.


– Genom att ge kvinnor chansen att lära sig manövrera en båt hoppas vi öka självsäkerheten och viljan att ta plats bakom rodret. Sedan Båtstipendiet lanserades 2015 har närmare 50 kvinnor gått en intensivkurs i skärgården. Under en fullmatad tvådagarskurs får åtta stipendiater träna på att framföra båten i hög fart, lägga till och navigera, säger Göran Södergren, produktchef för båtförsäkring på Svedea.

 

Kursen innehåller många praktiska moment som att hantera en planande båt, tilläggning, undanmanöver och man-över-bord. Även teoretiska moment som sjövägsregler, säkerhet och miljö ingår. Dag två avslutas med examination som leder till manöverintyg för högfartsbåt över 25 knop.


– Efter kursen vittnar deltagarna om att de känner sig mycket säkrare och verkligen vill ta ett ökat ansvar för båtens framförande. Många uppskattar även kamratskapet som uppstår under helgen och några blir vänner för livet, säger Göran Södergren. 


– Dessutom finns en säkerhetsaspekt med att fler kvinnor lär sig hantera en båt. Ju fler ombord som kan manövrera båten desto bättre. Om föraren blir sjuk kan någon annan ta båten i säkerhet, säger Göran Södergren.

 

Läs mer hos Svedea


Foto: Svedea


Användar Respons

Rekommendera Kommentarer

Det finns inga kommentarer att visa



Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...