Gå till innehåll
torsdag 18 april 2024
suzz
suzz

Program - Initiativet Hållbara Hav och Briggen Tre Kronor i Oskarshamn 7-8 maj

  • Segla med briggen Tre Kronor i Oskarshamn så bidrar du till arbetet för Östersjön! Lyssna på Malcolm Dixelius föredrag om projektet Sydostpassagen/Vrakriket, se utställningar på kajen och besök briggen Tre Kronor under "öppet skepp".

Initiativet Hållbara Hav /Briggen Tre Kronor har skapat ett gemensamt program med Oskarshamns kommun, Attraktiva Oskarshamn AB och Oskarshamns Hamn AB, vilka är värdar för besöket i nära samarbete med Oskarshamns Sjöfartsförening. Varje år besöker Initiativet Hållbara Hav och briggen Tre Kronor ett stort antal länder runt Östersjön samt städer längs Sveriges kust för att belysa Östersjöns utsatta situation. Besöket i Oskarshamn sker i Initiativet Hållbara Havs regi och föranleds av intresset för Oskarshamns kommuns stora miljösatsningar.

 

PROGRAM I OSKARSHAMN- NORRA KAJEN (Norra Strandgatan 12)

 

ANKOMST OSKARSHAMN: Den vackra briggen anlöper Norra Kajen kl.14.00 den 6 maj.

 

MILJÖUTSTÄLLNING "ETTA MED KÖK" - Torsdag 7 maj och fredag 8 maj kl 09.00-16.00

Utställningen är framtagen i samarbete med forskare vid Stockholms universitet och är utformad som en ”Etta med kök” där du finner information om plaster, kemikalier och läkemedel i produkter i våra hem, vilka som är skadliga och hur vi kan undvika eller hitta alternativ till dessa. Syftet är att på ett enkelt sätt hjälpa den enskilda individen och att i förlängningen rädda Östersjön. Fri entré.

 

UTSTÄLLNINGAR HAMNSANERING OCH HÅLLBAR STADSDEL INRE HAMNEN

Torsdag 7 maj kl. 11.00-14.00 och fredag 8 maj kl. 13.00-16.00.

Lokala miljöutställningar kommer också att finnas på plats. Projektet Ren Hamn informerar om hamnsaneringen, som är Sveriges största miljöprojekt av sitt slag. Samhällsbyggnadskontoret har en utställning om den hållbara stadsdelen som planeras i Inre Hamnen. Oskarshamn Energi AB informerar om det nya kraftvärmeverket som invigs i höst. Utställningarna kommer att finnas i och i anslutning till Båtmuseet på Norra Kajen.

 

LUNCHKONFERENS - SYDOSTPASSAGEN/VRAKRIKET MED MALCOLM DIXELIUS

Torsdag 7 maj kl.11.00-14.00. Charity lunch med föreläsning. Pris 595 kr.

Malcolm Dixelius föreläser om projekt Sydostpassagen/Vrakriket. Länge har tankar funnits på att bättre ta tillvara de unika vrak som finns på havsbotten utanför Kalmar läns kust. Nu är man ett steg närmare en verklig satsning på marina fornminnen. Bokning av lunchkonferens sker via oskarshamn.com/briggen eller Turistbyrån 0491-770 72.

 

ÖPPET SKEPP PÅ TRE KRONOR Torsdag 7 maj kl. 14.30-19.00 och fredag 8 maj kl. 13.00-16.00

Under besöket i Oskarshamn bjuder Tre Kronor af Stockholm in till "Öppet Skepp" med visningar av skeppet. Besättningen finns på plats, visar och berättar om fartyget samt om våra seglingar och arbetet för Östersjön. Fri entré.

 

SEGLINGAR

Segla med och upplev hur det är att segla ett äkta segelfartyg på samma sätt som man gjorde vid mitten av 1800-talet! Under seglingen får alla som vill vara med och prova på. Man behöver inte kunna något om segling utan besättningen berättar och instruerar så att alla kan vara med. Vi har en utmärkt skeppskock samt KRAV-certifierad restaurang ombord.

 

SEGLINGSBOKNING Följ länk på www.briggentrekronor.se eller köp biljett ombord under

Öppet Skepp. Ring 08-586 224 00 för info.

 

LÅNGSEGLING STOCKHOLM- OSKARSHAMN 4-6 MAJ

Möt våren med Tre Kronor när vi seglar från Stockholm till Oskarshamn! Avgång från Kastellholmen, Stockholm måndagen den 4 maj kl.18.00. Ankomst Oskarshamn onsdagen den 6 maj kl. 14.00.

Pris 2 950 kr. Samtliga måltider ingår.

 

MIDDAGSKRYSSNING I OSKARSHAMN 8 MAJ kl.17.00-21.00

Fyra timmars härlig kryssning med Tre Kronor af Stockholm. Alla som vill är välkomna att delta i seglingen med hjälp av besättningen. I slutet av kryssningen serveras skeppskockens goda två rätters middag i salongen ombord. Pris 995 kr.

 

DAGSEGLING OSKARSHAMN - VALDEMARSVIK 9 MAJ kl.09.00-22.00

En hel dags segling med Tre Kronor af Stockholm. Seglingen avslutas med övernattning (valfri) ombord vid kaj i Valdemarsvik. Avgång från Norra kajen i Oskarshamn lördagen den 9 maj kl.09.00. Ankomst Valdemarsvik kl. 22.00. Pris 1 950 kr. Samtliga måltider ingår.

 

För mer information: Christina Thimrén Andrews, Initiativet Hållbara Hav/Briggen Tre Kronor,0708-188238, christina.t.andrews@briggentrekronor,se

 

Ted Lindquist, Oskarshamns kommun. 0491-76 42 86, ted.lindquist@oskarshamn.se

 

Jan Hardebrant, Attraktiva Oskarshamn AB. 072- 5603072, jan.hardebrant@oskarshamn.com

 

Initiativet Hållbara Hav samlar intressenter från forskarvärlden, näringslivet, det offentliga och miljöorganisationer som verkar för Östersjöns bästa och för en hållbar utveckling i Östersjöregionen. Hållbara Hav är ett initiativ som med ett tvärvetenskapligt synsätt och ur ett brett perspektiv belyser Östersjöns miljö och möjligheter. Initiativet vill också peka på de insatser som initierats och som pågår, och de positiva resultat som åstadkommits vilket leder till konkreta insatser för Östersjöns framtid.

 

I ett konsumentperspektiv är vår ambition att förmedla kunskap och hållbara alternativ. Som verktyg används en digital och en mobil miljöutställning om miljögifter i vår vardag (kemikalier, läkemedel och plast), fartyget Tre Kronor af Stockholm och konferenslokalen Kolskjulet på Kastellholmen.

 

Initiativet Hållbara Hav hittar du i Almedalen, i olika hamnar längs våra kuster och övriga Östersjön samt på vårt årliga seminarium i slutet av sommaren på Kastellholmen. Se www.hallbarahav.nu




Användar Respons

Rekommendera Kommentarer

Det finns inga kommentarer att visa



Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...