Gå till innehåll
fredag 19 april 2024
suzz
suzz

Omfattande sjöräddningsövning öster om Umeå den 30 september

  • Strax efter kl. 9 på onsdagsmorgonen den 30 september avgår vägfärjan Capella mot Holmön med ett stort antal passagerare ombord. Men strax efter avgång inträffar en allvarlig incident ombord som får till följd att sjöräddnings- och sjukvårdsresurserna i Västerbotten sätts på prov. Det är huvuddragen för en omfattande sjöräddningsövning öster om Umeå onsdagen den 30 september.

Sjöräddningsövningen, som går under namnet Helge, arrangeras av Sjöfartsverket i samarbete med Trafikverket och Västerbottens läns landsting. Sjöräddningen i Sverige bygger på samverkan mellan myndigheter, organisationer och rederier och därför deltar flera parter i övningen - Sjöfartsverket, Västerbottens läns landsting, Trafikverket, polisen, Kustbevakningen, Sjöräddningssällskapet samt Umeå kommun.

 

I övningen, som inbegriper Trafikverkets vägfärja Capella kommer cirka 150 personer att delta och syftet är att tillsammans förbättra samhällets förmåga att hantera en sjöolycka i området kring Holmön. Ett delmoment i övningen är en skadeplatsövning som innefattar ett sextiotal skademarkörer.

 

- Det övergripande syftet med övningen är att öva samverkan mellan alla inblandade parter. Finns det resurser och struktur för att hantera en liknande olycka? Klarar alla deltagare att samverka? Mig veterligen har vi inte övat med Holmöfärjan tidigare, säger Stefan Ahlin, regional sjöräddningssamordnare och lots vid Sjöfartsverket i Skellefteå.

 

Media är välkomna att observera övningen på plats. Kontakta Stefan Ahlin, 070-643 71 08, för anmälan om observatörsplats. Övningen pågår kl. 9-14.30 onsdagen den 30 september.

 

Ytterligare upplysningar:
Sjöfartsverket: Daniel Lindblad, 010-478 48 40
Västerbottens läns landsting: Ulrika Johansson, 070-582 70 62
Trafikverket: Thomas Elwinger, 070-508 46 13




Användar Respons

Rekommendera Kommentarer

Det finns inga kommentarer att visa



Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...