Gå till innehåll
torsdag 15 november 2018
Gäst
Gäst

Nu startar Volvo Baltic Race

  Tre länder, fem båtar, elva nationaliteter

   

  På lördag klockan 11.00. Ett startskott, en vindpustoch så är Volvo Baltic Race igång.

  Fem mäktiga V.O. 60-båtar gör upp om titeln och förutsättningarna finns för att det ska bli riktigt, riktigt tätt.

  - Det blir garanterat spännande, men vi tänker vinna, säger förra årets trea Thomas Blixt.

Tre länder, fem båtar, elva nationaliteter

 

På lördag klockan 11.00. Ett startskott, en vindpustoch så är Volvo Baltic Race igång.

Fem mäktiga V.O. 60-båtar gör upp om titeln och förutsättningarna finns för att det ska bli riktigt, riktigt tätt.

- Det blir garanterat spännande, men vi tänker vinna, säger förra årets trea Thomas Blixt.Den inledande etappen är en inomskärs kappsegling i Göteborgs skärgård. Andra sträckan är en havskappsegling mellan Göteborg och Köpenhamn. Efter dessa två seglingar bör vi fått en fingervisning om vilka båtar som är vassast i sjöslaget om Kattegatt och Östersjön.

 

I liten indikation fick vi redan helgen som gick. Då avgjordes Færder'n, den stora årliga segeltävlingen i Oslofjorden och tre av Volvo Baltic Race-båtarna var med. Vann gjorde Team Elanders, med Matthew Humphries som skeppare. Två var Sony Ericson med Thomas Blixt, slagen med cirka åtta minuter i en segling som varade i nästa 20 timmar. Tredje båten, JMS Next Generation (med förre världsmästaren i bandy, Jonas Claesson, ombord), hängde inte riktigt med i samma tempo men gjorde ändå en god insats.

 

På goda grunder kan vi också misstänka att Mikael Lundh, skeppare ombord på Avant, också vill ha ord med i laget. Det finns heller ingen anledning att räkna bort Team AV-Teknik som har en stark besättning, ledd av den kroatiske inredningsarkitekten (!) Marko Murtic.

 

- För att vinna måste man behärska alla tävlingsmomenten kappsegling inomskärs, havskappsegling och bankappsegling enligt olympisk modell, fastslår Thomas Blixt.

 

Volvo Baltic Race har alla förutsättningar att bli sommarens stora seglingshändelse i Kattegatt och Östersjön. Alla fem deltagande Volvo Ocean 60-båtar har tidigare seglat jorden runt i Whitbread och Volvo Ocean Race.

 

När tävlingen inleds nu på lördag är det med en kappsegling inomskärs. Andra etappen går till Köpenhamn och därefter fortsätter flottan till Kiel i Tyskland. Efter ännu en inomskörs kappsegling seglas femte etappen till tyska Warnemünde och därefter följer tävlingens längsta segling från Warnemünde till Sandhamn. Gotland Runt inleds den 4:e juli och då står även dessa båtar på startlinjen. Finalen i Volvo Baltic Race blir därefter en bankappsegling utanför Sandhamn.

 

Regattan besöker alltså tre länder. Men ännu mer internationell är deltagarlistan. Seglare från inte mindre än elva länder är med. Australien, Nya Zeeland, Kroatien, Ukraina, England, Irland, Norge, Sverige, Kanada, Slovenien och Nederländerna är representerade. Många av seglarna är proffs sedan många år och med sig har de erfarenheter från såväl Whitbread/Volvo Ocean Race som America's Cup, Admiral's Cup och Sydney Hobart - det vill säga från flera av världens mest prestigefyllda och krävande seglingstävlingar.

 

Ta just Thomas Blixts båt som exempel. Efter Færder'n förstärks besättningen med rutinerade nyzeeländaren Jeff Scott vid rodret. Jeff har bland annat fyra Whitbread/Volvo Ocean Race bakom sig och en gång har han varit med på den vinnande båten. Minst rutinerad i Blixts uppställning är Martin Strömberg, 21, som "bara" är studentvärldsmästare i matchracing.

 

Blixt har också graderat upp sig när det gäller båt. Förra året var det Assa Abloys träningsbåt han kom trea med. I år är det Assas tävlingsbåt (tvåa i senaste Volvo Ocean Race) som bär Sony Ericsons färger.

 

Den här båten är något styvare och det ökar våra chanser. Men jag räknar med att hela tävlingen blir ruskigt tät, förklarar Thomas som dock kommer att få hård konkurrens.

 

Matthew Humphries (som seglat Whitbread/Volvo Ocean Race hela fyra gånger) kom tvåa i förra årets Baltic Race. Då blev han slagen på mållinjen av Team RS med Gurra Krantz som projektledare. Räkna med att Matthew är sugen på revansch. Dessutom har han ett mycket bra team och en bra båt. I senaste Volvo Ocean Race hette den News Corp och kom femma.

 

De övriga tre båtarna på startlinjen i Volvo Baltic Race var alla med Whitbread Round the World Race 1997-98. Trea då var Swedish Match. Hon heter nu Avant och skeppare ombord är Mikael Lundh. Femma 1997-98 var Silk Cut. Hon seglar nu under norsk flagg och heter JMS Next Generation. Slutligen har vi Chessie Racing (sexa 1997-98) som nu heter AV-Teknik. Skeppare och ägare är kroaten Marko Murtic.

 

Tävlingsschema:

19 juni Kl. 11.00. Första etappen inleds in Göteborgs skärgård. Etapplängd: Cirka

30-40 sjömil.

20 juni Kl. 15.00. Andra etappen (Göteborg-Köpenhamn, cirka 175 sjömil) startar.

21 juni Målgång i Köpenhamn.

22 juni. Kl. 18.00. Prisutdelning.

23 juni Kl. 18.00. Start för sträckan Köpenhamn-Kiel (cirka 150 sjömil).

24 juni Målgång i Kiel.

25 juni Kl. 11.00. Kappsegling inomskärs i Kiel (30-50 sjömil).

26 juni. Kl. 08.30. Femte etappen startar (Kiel-Warnemünde, cirka 100 sjömil).

27 juni Kl. 12.00. Prisutdelning.

Kl. 15.00. Sjätte etappen startar (Warnemünde-Sandhamn), cirka 400

sjömil).

29 juni Målgång i Sandhamn.

1 juli "Parade of Sail" Sandhamn-Stockholm tur och retur.

2 juli Kl. 18.00. Prisutdelning.

4 juli Kl. 13.00. Gotland Runt inleds (cirka 360 sjömil).

5 juli Målgång i Sandhamn

7 juli Kl. 11.00. Bankappsegling i Sandhamn.

Kl. 19.00. Slutlig prisutdelning.

 

 

Presscenter: Information till media och resultat kommer att finnas tillgängligt på presscentret efter varje tävling.

 

Pressmeddelanden: kommer att skickas ut efter varje leg. Under de längre delsträckorna kommer även information om vad som händer på båtarna att distribueras till media. Alla pressmeddelanden kommer att finnas tillgängliga på

www.volvobalticrace.org

 

Pressbåtar: Det kommer att finnas ett begränsat antal platser på pressbåtarna. För mer information kontakta presschef Rikard Bjork, tel: 070-710 69 53 (rikard.bjork@effektivamedia.se)

 

Platser på tävlingsbåtarna: Journalister är välkomna att följa med ombord på tävlingsbåtarna, både under delsträckorna och vid parade of sails. Det finns dock ett mycket begränsat anatl platser. För mer information kontakta presschef Rikard Bjork, tel: 070-710 69 53 (rikard.bjork@effektivamedia.se)

 

Bilder: Officiell fotograf är Oskar Kilborg och hans bilder kommer att vara tillgängliga on-line under hela tävlingen. De får användas fritt. Log on to http://media.vemuk.com.'>http://media.vemuk.com. Nya användare måste registera sig gratis med namn och lösenord för att få tillgång till de högupplösta bilderna. För mer infomation kontakta: Oskar Kihlborg: oskar@kihlborg.se Mob: +46703 22 5000 or

Patrick Anderson, bildchef, Patrick.Anderson@volvooceanrace.org

Mob: +44 777 55 33 956 archive: http://media.vemuk.com

 

 

 

News feeds: Ett produktionsbolag kommer att följa tävlingen med ett kamerateam. De producerar news feeds som kommer att vara tillgängliga efter varje leg. Materialet levereras på DVCam och ytterligare inslag kan produceras på begäran. För mer information kontakta Caroline Dewoon, caroline@kihlborg.se Tel: 0706-705 570

 

Streamad video: Rörliga bilder från båtarna och intervjuer kommer att produceras varje dag. Bilderna finns tillgängliga på en server via en länk på tävlingens hemsida www.volvobalticrace.org. För direktkontakt med servern som streamar bilderna kontakta Richard Wästberg richard.wastberg@buckminster.se Tel: 0708-31 24 51.

 

Positioner i realtid: Tävlingen kan följas i realtid via positionssystemet på tävlingens hemsida www.volvobalticrace.org. På hemsidan finns även direktlänkar till positionssystemet.

 

Sailing instructions: kommer att finnas tillgängliga tillsammans med listor över besättningar och evenemang fredagen den 18 juni.

 

Evenemang på land: Information om konserter, uppträdande och andra evenemang på land vid hamnstoppen kommer att finnas på alla presscenter.

 

Hemsida: Alla pressmeddelanden, besättningslistor och resultat kommer att finnas på tävlingens hemsida www.volvobalticrace.org

 

För mer information kontakta:

 

Rikard Bjork, Press officer, tel: 070- 710 69 53

Email: rikard.bjork@effektivamedia.se

 

Göteborg

Volvo Baltic Race Press Office, The Ericsson House, Norra Älvstranden

Tel: +46 7021 32069

18 19 June 10h00 19h00

20 June 10h00 17h00

 

Copenhagen

Volvo Baltic Race Press Office, Amelia Kai

Tel: +45 2373 4180

21 June 12h00 19h00

22/23 June 10h00 - 1900

 

Kiel

Volvo Baltic Race Press Office

Kieler Yacht Club

Tel: +49 431 88130

24/25 June 10h00 19h00

26 June 07h30 15h00

 

Sandhamn

Gant Gotland Runt press office, Sandhamn Hotel

Tel+ 46 7021 32069

29 June/7 July 10h00-23h00

 

Användar Respons

Rekommendera Kommentarer

Det finns inga kommentarer att visaSkapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Registrera ett nytt konto i våran gemenskap. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu


 • Marinklubbar×

Viktig Information

Maringuiden använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Du kan ändra dina inställningar för detta, annars räknar vi med att du godkänner detta. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Användarvillkor och GDPR policy Sekretesspolicy