Gå till innehåll
tisdag 23 april 2024
suzz
suzz

Louis Vuitton America's Cup World Series Goteborg

  • Göteborgs Kungl. Segel Sällskap har fått uppdraget att vara sportsligt ansvariga för Louis Vuitton America’s Cup World Series deltävling i Göteborg. Tävlingen kommer att gå utanför GKSS hamnen i Långedrag. På piren i hamnen ser du tävlingen från första parkett och som medlem i föreningen har du fri access under alla tävlingsdagar.

    Öppningstider 27-30 augusti: Torsdag 10.00-18.00, Fredag 10.00-18.00, Lördag 10.00-23.00, Söndag 10.00-18.00

Bakgrund

America’s Cup är en av världens mesta anrika idrottstävlingar och har sitt ursprung i en kappsegling som hölls på Isle of Wight år 1851. Tävlingen, då i form av en kappsegling runt ön, vanns av skonaren America som tilldelades den trofé som döptes efter dess första innehavare till America’s Cup.

Sedermera donerades trofén, ”The Auld Mug”, till New York Yacht Club (NYYC) enligt villkoren i avtalet ”Deed of Gift”, vilket gjorde pokalen tillgänglig för ständig internationell tävlan. Deed of Gift utgör även ramen för utformningen av tävlingen, där grundförutsättningen är att en båt med tillhörande team utmanar den senast vinnande båten samt team om America’s Cup.

Idag

Louis Vuitton America’s Cup World Series är den första delen av tävlingen i 2017 års upplaga av America’s Cup och börjar sommaren 2015. Med alla America’s-Cup team seglandes i foilande AC45f-katamaraner är serien en tidig möjlighet att samla poäng till America’s Cup Qualifiers, från vilken det segrande teamet får rätten att utmana den nuvarande innehavaren av pokalen, Oracle Team USA.

Om AC45f-katamaranen

Historia och prestige i samband med America’s Cup lockar inte bara världens bästa seglare och båtkonstruktörer utan även medverkan av förmögna entreprenörer och sponsorer. Det är ett test, inte bara i seglingsskicklighet och båt- och segeldesign, utan också av kompetens inom företagande, finansiering och ledarskap.

Artemis Racing

 

©Sander Van Der Borch

Ett av de utmanande teamen om America’s Cup 2017 är en svenskt, Artemis Racing. Teamet består av en mycket meriterad besättning som tillsammans seglat 61 America´s Cup och har totalt tagit 11 medaljer i OS. Artemis Racing representerar Kungliga Svenska Segel Sällskapet i utmaningen om America’s Cup. KSSS har som officiell utmanare och representant för Artemis Racing gett GKSS möjligheten att agera sportslig ansvarig i Göteborg.

Läs om teamen

Format

2 race per dag om 20-30 min.

28 augusti 13.00-14.30 - Träning, Långedrag
29 augusti 13.00-14.30 - Race, Långedrag
30 augusti 13.00-14.30 - Race, Långedrag
Mer om format och ställning

Se tävlingsområde

Första parkett i Långedrag

Kom nära tävlingarna på GKSS i Långedrag som håller piren öppen fredag (ingen entré), lördag och söndag. Fri entré för GKSS medlemmar, 50 kr entré för ickemedlemmar (gratis för barn tom 12 år). Entréband finns i GKSS info-tält vid piren.

På piren bjuds det på gratis kaffe och det finns fina möjligheter till god mat och fika i anslutning till publikområdet. Kom gärna förbi GKSS info-tält och lär känna klubben och vår verksamhet ytterligare. Här finns även möjlighet att köpa GKSS-kläder.

Lokaltrafik: Vi rekommenderar att du tar dig hit med lokaltrafik då det finns begränsade parkeringsmöjligheter. Spårvagnslinje 11 tar dig till station ”Långedrag”. Ca. 5 min. promenad till GKSS Hamn.

Talattagatan/Pejlingsgatan: Observera att Talattagatan kommer vara avstängd för fordonstrafik lördag 29/8 samt söndag 30 augusti mellan kl. 11.00-14.00. Pejlingsgatan kommer vara markerad med stannaförbudsskyltar lördag 29 och söndag 30 augusti för att säkerställa utrymningsvägar. Undantag för trafik till och från fastigheterna samt rörelsehindrade.

Hamn: Det kommer råda begränsad tillgänglighet till GKSS område med motorfordon under perioden ovan. Som hamnliggare kommer du att få hjälp med avlastning av våra hamnvärdar som håller uppsikt över ditt bagage under tiden du parkerar bilen. Observera att tävlingsområdet utanför hamnen (se tävlingsområde under format) är avlyst under kappsegling, vänligen respektera detta.

Race Village i Frihamnen

Evenemangets Race Village bjuder dagligen på livesändningar på storbildsskärm, följ teamen på nära håll, titta på båtarna och låt barn och vuxna ta sig an aktiviteter, underhållning och mat. Goda parkeringsmöjligheter och fri entré.

Öppningstider: Torsdag 10.00-18.00, Fredag 10.00-18.00, Lördag 10.00-23.00, Söndag 10.00-18.00

Bil: Från centrala Göteborg tar du Göta Älvbron mot Hjalmar Brantingsplatsen. Efter bron håll höger och följ skyltningen mot Frihamnen. Ta tredje avfarten i rondellen mot Södra Frihamnspiren.

Lokaltrafik: Ta spårvagnen till hållplats ”Frihamnen” (linje 5, 6 och 10). Ca 5 min. promenad till Race Village.

Färja: Under evenemanget går det en färja dagligen mellan Race Village och Göteborgs Operahus.

Parkering: Parkering finns i Frihamnen utanför huvudentrén till Race Village. Avgift 100 kr/dag under Race Villages öppettider.

 

Läs mer på:
http://gkss.se/Kappsegling/gkss-kappseglingsprogram-2015/americas-cup-world-series/

 

http://acws-gothenburg.americascup.com/en/news/170_Full-event-schedule.html




Användar Respons

Rekommendera Kommentarer

Det finns inga kommentarer att visa



Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...