Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024
suzz
suzz

Initiativet Hållbara Hav och Briggen Tre Kronor gästar Valdemarsvik

  • I början av maj kommer briggen Tre Kronor af Stockholm för första gången till Valdemarsvik. Besöket sker i Initiativet Hållbara Havs regi och föranleds av den stora miljösatsning som gjorts genom saneringen av Valdemarsviken. Besöket sker i samarbete med Valdemarsviks kommun, Valdemarsviks Sparbank och Gryts skärvårdsförening.

     

    Tre Kronor anländer till Valdemarsvik lördag den 9 maj kl 22:00 och lämnar Valdemarsvik via Fyrudden tisdag den 12 maj kl 12:00.

Länge önskat beök

”Detta är ett besök som vi sett fram emot att få göra i flera år säger Briggen Tre Kronors och Hållbara Havs Vd Göran Lindstedt. Den miljösatsning som Valdemarsvik gjort i samarbete med Naturvårdsverket för att stoppa läckaget av krom från bottensedimenten i fjorden är ett av Sveriges största i sitt slag och ett positivt föredöme för många andra kommuner.

 

"Med våra stora miljöprojekt i kommunen vill vi återställa balansen i miljöer som skadats av oss människor. Tillsammans med medborgare och näringsliv skapar vi en plats där livsmiljöerna skapar värde för både nutida och framtida generationer”, säger Monika Hallberg, Kommunchef i Valdemarsvik.

 

Viktiga erfarenheter

”Det är inspirerande för oss att ta del av Valdemarsviks erfarenheter och sprida dessa i andra sammanhang där Hållbara hav verkar. Samtidigt är det också ett exempel på vilka stora kostnader det innebär att sanera miljöföroreningar i efterhand istället för att stoppa dem redan vid källan”, säger Göran Lindstedt.

 

Etta med kök tipsar om miljövänligare hem

Tillsammans med fartyget Tre Kronor af Stockholm presenteras Initiativet Hållbara Havs miljöutställning ”Etta med kök” för skolungdomar och allmänhet. Här får besökarna praktiska tips och råd om vad man själv kan göra för att minska kemikaliebelastningen i sina egna hem och på Östersjön.

 

Saneringen av Valdemarsviken

I anslutning till miljöutställningen ”Etta med kök” finns även möjlighet att ta del av en utställning om saneringen av Valdemarsviken, ett av Sveriges största miljöprojekt som Valdemarsviks kommun genomfört.

 

Seglingar och Öppet Skepp

Under söndagen blir det möjligt att gå ombord på Tre Kronor och alla dagar finns möjlighet att följa med på seglingar med den vackra briggen. Under seglingarna får deltagarna vara med och sätta segel och segla fartyget. Samtidigt finns också möjlighet att lära sig mer om Östersjön och dess speciella förutsättningar och vad vi kan göra för att bevara det som ett friskt och levande hav för våra barn och barnbarn.

 

Initiativet Hållbara Hav samlar intressenter från forskarvärlden, näringslivet, det offentliga och miljöorganisationer som verkar för Östersjöns bästa och för en hållbar utveckling i Östersjöregionen. Hållbara Hav är ett initiativ som med ett tvärvetenskapligt synsätt och ur ett brett perspektiv belyser Östersjöns miljö och möjligheter. Initiativet vill också peka på de insatser som initierats och som pågår, och de positiva resultat som åstadkommits vilket leder till konkreta insatser för Östersjöns framtid.

 

I ett konsumentperspektiv är vår ambition att förmedla kunskap och hållbara alternativ. Som verktyg används en digital och en mobil miljöutställning om miljögifter i vår vardag (kemikalier, läkemedel och plast), fartyget Tre Kronor af Stockholm och konferenslokalen Kolskjulet på Kastellholmen.

 

Initiativet Hållbara Hav hittar du i Almedalen, i olika hamnar längs våra kuster och övriga Östersjön samt på vårt årliga seminarium i slutet av sommaren på Kastellholmen. Se www.hallbarahav.nu




Användar Respons

Rekommendera Kommentarer

Det finns inga kommentarer att visa



Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...