Gå till innehåll
fredag 29 mars 2024
suzz
suzz

Gobius – vårt bidrag till ett renare hav!

  • Att det lönar sig för företag att satsa miljömedvetet är septiktanksmätaren Gobius ett tydligt bevis på. Jämfört med 2014 har FM Marin fyrfaldigat försäljningen till fritidsbåtar. Helårsprognosen för 2015 pekar på ett försäljningsvärde på närmare fem milj. kr. Succéproduktens upphovsman Anders Meiton är självklart mer än nöjd.

Två icke helt oväsentliga detaljer ligger bakom framgången. Främst kanske det faktum att det från den 1 april i år är förbjudet att tömma fritidsbåtars toalettavfall i hav, sjöar och vattendrag. Men också att Gobius är marknadens enda produkt som gör det enkelt för ägare till fritidsbåtar att på ett tidigt stadium mäta volymen i fritidsbåtens avfallstank.

 

– Den nya lag som kräver att fritidsbåtars toatank töms i särskilda tömstationer, och inte rätt ut i havet, kom som ett brev på posten för oss, säger Anders Meiton, entreprenör och skapare av Gobius. Gobius är marknadens enda produkt som mäter från utsidan tanken med en egenutvecklad metod ”knacka och lyssna”. Man kan jämföra med att knacka på ett glas med vatten. Beroende på vätskemängden låter ljudet av knackningen olika. Stolt berättar Anders Meiton att de har godkända patent i Sverige och USA.

 

Ända fram tills nu har det varit tillåtet att tömma toatanken på en fritidsbåt rätt ut i havet.

 

Många båtägare har inte haft en aning om tanken är på väg att bli full och behöver tömmas. Nästan alla har någon gång överfyllt sin septiktank och sett en äcklig sörja rinna ut i vattnet på utsidan båten. I värsta fall överfylls tanken i båten och det mesta rinner ut i båten genom toaletten.
Av misstagen lär man sig och med hänsyn till miljön, den egna säkerheten, trycket från omgivningen och även till det sunda förnuftet, börjar man använda sig av de nya tömningsstationerna som nu finns i många småbåtshamnar. Tidigare fanns det på marknaden mätutrustningar som monterades inuti toatanken och de var dessutom mycket besvärliga att installera och otillförlitliga, fungerade sällan.
– Man kan ju föreställa sig hur trivsamt och hygieniskt det är att hantera en sådan tankmätare, kommenterar Anders Meiton. Den självklara lösningen är naturligtvis att mäta nivån från utsidan, inte inuti, och det gör Gobius.

 

Under årets första månader har tankmätaren Gobius sålt som aldrig förr. Landets fritidsbåtägare har insett behovet av en lättinstallerad, väl fungerande och samtidigt hygienisk lösning på behovet av att mäta toatankens volym.

 

När Transportstyrelsen sjösatte den nya lagen tog försäljningen av Gobius oanad fart. Och mer är att vänta.
– Ja, om bara var annan av landets fritidsbåtar installerar Gobius innebär det en volym av minst 30 000 sålda enheter, konstaterar Anders Meiton och tillägger:
– Potentialen är minst sagt betydande. Lägg därtill att vi säljer på en internationell marknad så går det inte att uppskatta hur stor marknadsandel Gobius kan erövra på sikt. Framgångarna här Norden visar att miljötänk lönar sig för företag som kan erbjuda anpassade och relevanta produkter. I det avseendet är Gobius ett strålande exempel.

 

För mera information, vänligen kontakta
Anders Meiton, VD
FM Marin AB
031-650170
0708-490627
anders.meiton@fmmarin.se

 

FM Marin AB
Vi utvecklar en helt ny typ av tankmätare som mäter från utsidan tanken, ingenting inuti. Företaget marknadsför sina produkter främst till båt- och fritidshusägare runt om i världen. Produkterna är enkla att installera, lätta att använda, tillförlitliga och bidrar till en bättre miljö. Ytterligare information finns på www.gobius.se.




Användar Respons

Rekommendera Kommentarer

Det finns inga kommentarer att visa



Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...