Gå till innehåll
tisdag 23 april 2024
siteadmin
siteadmin

Besök Kustbevakningen under Båtmässan i Göteborg

  • I Kustbevakningens monter D08:02 går det att ta del av den breda verksamhet som myndigheten har. Kustbevakningen ansvarar för miljöräddning till sjöss och har ständig beredskap med specialutrustade miljöskyddsfartyg.

KBV_2.jpgMest dominerande i årets monter är myndighetens nya högfartsribb. KBV 453 är en speciellt anpassad RIB-båt (Rigid Inflatable Boat) för Kustbevakningen tillverkad i Italien hos den levande legenden Fabio Buzzi som har flera världsrekord inom offshoreracing. Denna 34-fots ribb verkar operativt på västkusten där kontroller av olika slag utförs tillsammans med räddningsuppdrag. KBV 453 har möjlighet att bistå sjunkande båtar och haverister snabbt och effektivt.

 

I montern kan du även ta del av teknik. Varför inte gå på djupet med hjälmdyk och få en upplevelse av hur det är att vara hjälmdykare, eller ta del av de många bilder på monterväggarna och i TV som visar upp händelser ur Kustbevakarnas vardag. Teknikbordet är dukat med en riktig ROV och utrustning som används för att undersöka föremål under vattenytan.

 

Förutom miljöräddning har Kustbevakningen även befogenheter inom räddningstjänst, kontroll- och brottsbekämpande verksamhet. I tull- och gränskontrollsammanhang har kustbevakarna långtgående befogenheter för att bevaka landets kuster för att upptäcka och förhindra brott, som till exempel smuggling. Redan för 370 år sedan hade Sverige en kustbevakning, strandriddarna. 1988 blev Kustbevakningen en egen civil statlig myndighet under Försvarsdepartementet. Tidigare var Kustbevakningen en del av Tullverket. Från och med 2015 sorterar Kustbevakningen under Justitiedepartementet.




Användar Respons

Rekommendera Kommentarer

Det finns inga kommentarer att visa



Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...