Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024
suzz
suzz

Bara hälften av alla som åker båt använder alltid flytväst

  • Bara hälften av alla som åker båt använder alltid flytväst och en av tre uppger att de använder flytväst ibland. Men de äldre använder i högre grad alltid flytväst jämfört med de yngre när de åker båt, det visar en ny undersökning från Trygg-Hansa som kartlagt över 4 000 svenskars beteende i och vid vatten.

I juni drunknade sju personer som var ute med sin fritidsbåt enligt siffror från Svenska Livräddningssällskapet, och förra helgen drunknade lika många personer (sju), men trots riskerna på sjön väljer många vuxna att inte använda flytväst. Under de senaste fem åren har totalt 143 personer omkommit i drunkningsolyckor i fritidsbåtar*. Enligt Svenska Livräddningssällskapet skulle hälften av de som drunknat i samband med att de fallit överbord ha klarat sig om de använt flytväst.

 

Enligt Svenska Livräddningssällskapet är 85 % av de som omkommer i drunkningsolyckor män och sju av tio är över 50 år. Men Trygg-Hansas nya undersökning visar att det är de äldre som i högre utsträckning använder flytväst. 57 % av de som är mellan 65 och 79 år uppger att de alltid använder flytväst när de är på sjön, men bland de som är mellan 18 och 29 år uppger bara 42 % att de alltid använder flytväst.

 

- Om man vistas på vatten och hamnar i en nödsituation utan flytväst, är risken för att drunkna väldigt hög. Vi önskar att alla som åker båt alltid har flytväst på sig, det skulle minska risken att drunkna och med det rädda liv, säger Karin Brand, generalsekreterare på Svenska Livräddningssällskapet.

 

Barnen har flytväst

 

För många föräldrar är det viktigast att barnen bär flytväst. I en undersökning som Trygg-Hansa låtit Novus genomföra bland föräldrar till barn som är 5-12 år visar det sig att nio av tio alltid sätter på barnen flytväst när de åker båt.

 

- Att nio av tio barn har flytväst när de åker båt är naturligtvis bra, men det är inte tillräckligt. Vi skulle vilja att alla barn alltid bär flytväst på båten och alla vuxna borde föregå med gott exempel inför barnen och själva använda flytväst på båten, säger Johan Eriksson, kommunikationschef på Trygg-Hansa.

 


Källor

 

* http://svenskalivraddningssallskapet.se/nyheter/2015/debatt-idag-tar-vi-pa-oss-flytvasten-for-de-omkomna-som-vagrat

 

Om undersökningen:
Undersökningen har genomförts av undersökningsföretaget Novus, på uppdrag av Trygg-Hansa. Undersökningen är riksrepresentativ och genomfördes som en webbenkät i Novus Sverigepanel under perioden 20 – 28 april 2015. Målgruppen för undersökningen är den svenska allmänheten 18-79 år. Totalt sett innehåller hela undersökningen
4 465 intervjuer.

 

För mer information, kontakta gärna:Johan Eriksson, Kommunikationschef, Trygg-Hansa, telefon: 070 168 28 72, mejl: johan.eriksson@trygghansa.se

 

Trygg-Hansa har gjort skillnad i människors liv sedan 1828 och ingår idag i en av nordens största skadeförsäkringskoncerner; försäkringsgruppen Codan/Trygg-Hansa. Vi ger människor möjlighet att leva sina liv fullt ut och skapar trygga förutsättningar för företag att växa. Vi erbjuder mer än bara försäkringar. Genom service som avlastar hjälper vi till både när olyckan är framme men även i förebyggande syfte för att minimera risker och
undvika skador.

 

Trygg-Hansa har runt 1700 medarbetare på 30 orter i landet och vi ingår sedan 2007 i internationella RSA – en av världens sex ledande försäkringskoncerner. Läs mer om Trygg-Hansa påwww.trygghansa.se, www.facebook.com/trygghansaeller www.linkedin.com/company/trygg-hansa.




Användar Respons

Rekommendera Kommentarer

Det finns inga kommentarer att visa



Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...