Jump to content
Monday 23 June 2025

Leaderboard


Popular Content

Showing content with the highest reputation on 05/19/2024 in all areas

  1. 3 points
    Ibland kan det vara extra bra att hänga på MG... När jag läste den här tråden som bla handlar om huvudbrytare med glapp drog jag mig till minnes att jag upptäckte lite mekaniskt glapp på M10 bulten vilket jag hade glömt bort tills nu. Inköp av ny Hella gastät huvudbrytare står på att göra listan imorgon.
  2. 2 points
    Tänk vad mina skattepengar kunde ha kommit till bättre användning än till det här tramset 😠
  3. 2 points
    Det är en liten djungel, och just denna typ av BA15D är den som ofta heter BAY15D där "Y" talar om att bajonettstiften sitter på olika höjd. Vanligt på kombilampor med dubbla glödtrådar för att få rätt ljusstyrka på rätt funktion. För att sedan komplicera till det ytterligare finns t ex BAU15S (men även D) som används på färgade lampor, t ex gula för blinkers så man inte skall kunna sätta dit en "vanlig" vit 15S. På dessa sitter bajonettstiften inte mittemot varandra, dvs 180°. Som @Lintott skriver så kolla först vilken lamptyp som passar, sedan får du titta på hållare.
  4. 1 point
  5. 1 point
    Haha och där lyste min okunskap igenom 😆 förutsatte att det var en kamrem.. lättare att laga?
  6. 1 point
    Har till åklagarmyndighet sänt information om misstänkta tjänstefel inom Transportstyrelsen. Ansvariga inom Transportstyrelsen har i till regeringen överklagningsbara förelägganden åsidosatt och inte lämnat information om Resolution MEPC.104(49) som från år 2003 utgjorde del av AFS-konventionen. Enligt MEPC.104(49) är det tillåtet att ha kvar tennorganiska föreningar som TBT i underliggande färglager. Prov för mätning för kontroll av efterlevnad av AFS-konventionen ska enligt MEPC.104(49) endast tas från yttersta färglagret. https://wwwcdn.imo.org/localresources/en/KnowledgeCentre/IndexofIMOResolutions/MEPCDocuments/MEPC.104(49).pdf Vidare har ansvariga inom Transportstyrelsen spridit sanningslös information om att det sedan 2008 finns krav om att färglager innehållande TBT måste avlägsnas. Samt spridit sanningslös information om att gamla färglager läcker ut TBT 20 år och längre efter att det målats på. Ansökan om resning är inlämnad till Högsta förvaltningsdomstolen.
  7. 1 point
    Fem knop är över skrovhastigheten på en 490 lång båt. Vattenlinjen är dessutom kortare än så, du får nog räkna med spannet 3 - 4 knop som realistiskt. En v-bottnad båt med tvär akter är inte lättdriven i de hastigheterna så min gissning blir 86 lbs. De är kanske svåra att få tag på för 12 volt dock. Om du tänker köra länge så rekommenderar jag en modell med steglös elektronisk hastighetsreglering, de är mer energieffektiva. De där billiga motorerna med fem hastigheter fram och tre back har en tendens att bränna kontakterna i reglaget när man kör länge.
  8. 1 point
    Det står rek motor bör ha 40-60hk, vilket är 29kw-44kw. Men en sån kommer den gå mycket snabbare än 5knop kanske även 20? 1kw är ungefär 3hk vilket räcker till 5knop, även 0.5kw 55lb dragkraft kan ge dig 3knop.
  9. 1 point
    Här finns en sockelguide https://ljusgrossisten.se/belysningsfakta/sockelguide/ Den enpoliga kräver att det sitter minus till höljet och plus till stiftet. De tvåpoliga kan anslutas med plus till ena o minus till andra polen. Sen gäller det att välja en glödlampa med endast en glödtråd och två kontaktstift. Då kommer strömmen att flyta korrekt genom glödlampan. Ska du göra en korrekt installation så ska du ha en glödlampa med vertikal glödtråd (som i din gamla rörlampa). Annars blir lysvinklarna felaktiga från lanternan. Till nyare lanternor så sitter det ofta tvåpolig Ba 15d med assymetrisk bajonettfastsättning för att få glödtråden korrekt vänd inne i lanternan. Den typen av glödlampa är nog tyvärr för hög för att få plats med i din lanterna. Jag förstår att du vill försöka behålla lanternan. Den är väl "tidstypisk" för båtmodellen.
  10. 1 point
  11. 1 point
    Ordet "återkopppling" känns ju väldigt adekvat här. Sisådär 75-90% av alla elfel ombord beror på dålig kontakt. Ja multikontakten ser likadan ut i andra ändan av kabelstammen, ibland finns det fler, om du som jag har en förlängning, och dessutom en Y-förgrening om du har fler än en styrplats ombord. Jag köpte en ny hobbybil, ja ny och ny, det är en 71:a, halvljuset lyste knappt upp sig självt, det var bara 9 volt där. I andra ändan av bilen satt det en likströmsgenerator, den gav 12, 5 volt när motorn varvades. Då detta fordom har en militär historia bakom sig så sitter det diverse mystiska regulatorer och radioavstöringsfilter i elsystemet, då dessa kopplades förbi ökade spänningen endast med 0,5 volt. Jag hade två växelströmsgeneratorer liggandes hemma, monterade in en av dessa. Jo det laddade bra men den lät som ett tröskverk, lagren är kassa. Växelströmsgenerator två var tyst och gav exakt 0,0 volt... Så jag beställde en ny växelströmsgenerator, och när den var monterad funkade den bra i fem minuter... en ny efter reklamation, och den fungerar felfritt... Alla som vet hur en luftkyld VW-motor ser ut förstår att det är svårt att byta generator när motorn sitter kvar i bilen, främst därför att det sitter en stor fläkt inne i en fläktkåpa på generatorns utgående axel på baksidan... eller det blir på framsidan, på baksidan sitter remskivan. Resten av elproblemen var ju kontaktproblem, oxid i diverse kontaktpunkter, taskig chassijord här och där, halvljuset är fortfarande svagt, men vindrutetorkarna går mycket snabbare iallafall.. När det gäller all el till belysningen passerar ju den en megastor omkopplare som helt reglementsenligt skall kunna bryta bort allt (synligt) ljus till förmån för avskärmad belysning, även blinkers, bromsljus, instrumentbelysning och spänningen till kontrollamporna släcks då denna vridomkopplare vrids i olika lägen, en källa till spänningsfall. Dessa biljobb har ju då försenat jobbet med båten, som jag nu blir smått tokig på. Kontaktproblem, jag fixar ett problem och upptäcker två nya. Det började med att drevlyften inte funkade, reläsocklarna hade lossnat, sedan var ju motorn elektrisk dåd, min multikontakt är trasig... så fixade jag det, och nu blev det spänningslöst igen, hade plusspänning, men inte minus i godset, så fixade jag det, och nu finns det ingen plusspänning, mätte mig bakåt i systemet och då var det huvudbrytaren/batteriavskiljaren som först var glappig sedan helt kass. Och när det var fixat så funkade inte takbelysningen, och radion går inte att stänga av....dessa grejerna kanske jag kan felsöka i morgon. (F.d. militär hobbybil... en VW-modell som Svenska Volkswagen aldrig importerade, en VW181, jag har letat i 15 år efter en sådan, och klart att den var svår att finna då den är kamoflagemålad...)
  12. 1 point
    Nej. SBU utfärdar inga sådana förbud generellt. Du får köpa en sjötomt, anlägga en brygga och ta upp och sjösätta din båt där utan att SBU har någon som helst påverkan över hur du beter dig.
  13. 1 point
    Jo den hasplade igång då jag bytt, luftat och fyllt filtrena med diesel. Tog dock en stund med startmotorn. Hackade på ett par cylindrar men bäst som det var kom alla på en gång. Ingen rök vid uppstarten och har den väl gått igång så kan jag stänga av den och starta den efter en stund och hinner knappt vrida på startnyckeln förrän den går igång. Matarpumpen är ny sen i fjol. Nya slangar. Det som är gammalt är packningarna vid banjokopplingen ovan på tanken. Ska byta dom också om det inte bättrar sig. Det är precis som den tappar trycket nånstans då den stått ett tag. Ska se i morgon hur den beter sig. Sjösatte för övrigt idag . /Moltas.
  14. 1 point
    Jag sög upp dieseln genom luftnippeln. Kolla bilden som RikardE bifogade ovan. Den som han pekar på. Jag lossade på nippeln, anslöt en 8 mm slang, sög lite tills det kom diesel och drog åt nippeln. Sen pumpade jag lite, ett par tre ggr, med pumpen. Anslöt slangen igen, öppnade nippeln igen, pumpade ca10-15 ggr (det kom ut diesel varje gång) och drog åt nippeln. Avslutningsvis pumpade jag ca 10 ggr med stängd nippeln. Det blev grymt stumt mot slutet. Hoppas ni fattar.... Ha d gott hej!
  15. 1 point
    RickardE, TACK! Då har jag gjort rätt. (Trodde ett tag att det fanns andra nipplar man kunde öppna) Har vidare pumpat med gummiflärpen som har en pil i din bild. Anders67, Tror inte jag överdragit vattengivaren. Har pumpat ca 100 ggr utan att det kom ut diesel. Dock tänkte jag inte på att förfylla filtret. Skall till båten idag och försöka få till det. När jag "lyssnade" i slangen igår, samtidigt som jag pumpade, lät det som om att luften kom ut (när pumpen var "nere") samt att så fort jag släppte, lät det som, pumpen sög tillbaka luften.....
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+02:00
×
×
  • Create New...