Jump to content
Saturday 20 July 2024

Leaderboard


Popular Content

Showing content with the highest reputation on 01/19/2024 in Posts

 1. 1 point
  Tips Det finns Facebook grupper för de som söker besättning och de som kan segla med.
 2. 1 point
  Läsförståelsen hos några här på MG har en utvecklingspotential 😉 Jag gav en direkt URL till båtdata för en Linjett 32 med partialrigg men där RM saknades. Tipsade om att Seldens ofta kan ta fram rigg design dokument om man ger dem serie numret som är instansat i mastroten (men inte alltid). Beskrev vilka problem jag råkade ut för innan jag beställde riggrenovering (nya vant, nya vantskruvar, nya fall, byte av diverse slitna delar efter 20 års bruk, byte av skadade alu profiler till Furlex). Teoretiska RM är just teoretiska, beskrev hur seriösa båtvarv mäter RM på en byggd båt, då vet man exakt RM30 för en olastad segelbåt. Det jag ville uppnå var att få en renoverad rigg som är beräknad för en tungt nedlastad långseglingsbåt, de flesta inser att det är stor skillnad mellan 9.5 och 12.5 ton och inverkan på dimensioner. Min tanke med infon var att om någon på MG planerar översyn av rigg inför långfärdssegling skall de snabbare finna en väg till ”sanningen”. Inom politiken anstränger man sig för att missförstå varandra men vi seglare på MG gör väl aldrig så eller hur?
 3. 1 point
  Cirklar som fyller en yta (dvs samma sak som trådtvärsnitt i ett knippe här) har ungefär tio procent tomrum, så om ytterdiametern ger en total tvärsnittsarea på 30 mm^2, så är det bara ca 27 mm^2 tråd. I praktiken förmodligen lite mindre eftersom trådarna nog inte är perfekt packade och kanske lite oregelbundna. Så det är nog ca 25-26 mm^2.
 4. 1 point
  När jag kollade upp databladet för kabeln och vad 3AWG kan översättas till hittade lite skillnader. I Wikis tabell utgår man från en entrådig kabel och får därmed 3AWG att bli 26.7mm2 och ha en diameter på 5.83mm. Den kull passa fint. https://en.wikipedia.org/wiki/American_wire_gauge Medans databladet till min kabel, (fabrikatet är olika men jag misstänker att man tillverkar mot samma artikelnummer eller brandar om) https://www.nexans.se/.rest/catalog/v1/family/pdf/5030/H01N2-D säger att diameter för H01N2-D 25mm2 skall vara 6.5 mm och har därför har svårt att passa i ett 6.4mm hål utan mycket kraft och svordomar. Så om ni skall köpa största möjliga kabel till Orion Orion XS bör ni ha nog mäta så att den är mindre än 6.4mm diameter eller trimma bort några trådar från en fintrådig 25mm2 kabel. Personligen så tycker nog att Victron kunde ha valt något större hål på sina kopplingsplintar. Typ 7mm.
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+02:00
×
×
 • Create New...