Gå till innehåll
lördag 20 april 2024

Ledartavla


Populärt innehåll

visar innehåll med det högsta anseende på 2023-03-15 på alla områden

  1. 5 poäng
    Jag vet inte varför, men jag får en känsla av att Mellis har gått samma retorikkurs som Putin, Lavrov, Peskov, Zacharova mfl.
  2. 3 poäng
    I marsnumret av Praktiskt Båtägande finns en artikel om bottenmålning. Där redogörs med tydlighet vad som gäller och vad som är på kommande när det gäller TBT på båten. Kränker väl upphovsrätten om jag sätter in hela artikeln men på bilden är avsnittet som berör ämnet. På nästa sida berättas också att spärrfärg inte är att rekommendera eftersom det inte går att garantera att inget gift läcker ut. Notera att då avser man för ändamålet avsedd spärrfärg applicerad enligt konstens och manualens alla regler, inte ett obestämt lager självpolerande bottenfärg.
  3. 3 poäng
    Jag lärde mig så här på seglarläger på Gåsö för 100 år sedan. Oftast använder jag tagelgarn som jag köpt. Linda hårt, så hårt att det blir svårt att dra in öglan under tagelgarnet. Bra att slösa lite så att ändan A är lång så men får grepp om den, annars får man ta fram plattången.
  4. 2 poäng
    Ja, det där var inte rätt från min sida tyvärr. Sorry. Ett skiljerelä mellan plus på batterierna bör ge dig rätt funktion. Smartshunten kommer bara mäta förbrukningsbatteriet.
  5. 1 poäng
    Kul att dem försöker iaf i dessa ovissa tider. Men… Det kändes bra mycket mer skralt än tidigare år. För egen del så saknades många utställare samt Penta hörnan med uppställda motorer & surr med deras representanter. Efter bara 2 timmars spatserande & en massa tränande på att ta av & på skorna så gick jag därifrån med att Aquador 300ht var en positiv överraskning samt att Galeons designers bör lugna sig lite med spriten när dem ritar ”båtar”.. Kul också att Westline kämpar på med mässorna år efter år. Hejja Sverige! Mvh,
  6. 1 poäng
    Det är underlagets temperatur som är viktig, för även om du lägger på "varm" epoxi så kallnar den snabbt ner till underlagets temperatur. Varning för kallt underlag! Förutom att härdningen går långsamt så finns det risk att fukt kondenserar på det kalla underlaget. Ytan bör inte vara mer än ett par grader kallare än lufttemperaturen. Egentligen ska ytan vara tre grader varmare än daggpunkten, men om man inte har koll på aktuell luftfuktighet så duger oftast min tumregel. Gäller dock inte om båten står på fuktig mark eller på en gräsmatta. Vatten och fukt är din största fiende när du ska lägga på epoxi. Är skrovet kallt kan luftens fukt kondensera på skrovet och då fäster inte epoxin. Om det regnar och regnvattnet rinner över ej härdad epoxi tvättas epoxin bort effektivt. Om natten varit kall är det klokt att avvakta med epoxijobbet så att ytan hinner värmas upp. Tänk på att kölen kommer att vara kallare under längre tid än skrovet. Det var lite generella råd och du hittar säkert mera från tillverkarna när du valt produkt. Klokt att inte försöka stressa fram en färdig båt för det är säkert jättetråkigt att ha hela botten täckt med epoxi som inte sitter som den ska. Hoppas på en varm och torr vår! Lycka till! Mackey
  7. 1 poäng
    PB har nu genomgått en metamorfos och förvandlats till en...🥁🥁🥁...väderkvarn!
  8. 1 poäng
    Framför allt kränker PB säkert trådstartaren, PB kan därför se fram emot ett antal arga mail från hr Mellgard, och kanske en stämning eller fem.
  9. 1 poäng
    I vårt fall så är ankarboxen bred med en stor yta som går in under däcket där det skall mycket till för att vatten skall kunna komma i direktkontakt med ett uttag, därför känns det som ett bra alternativ. Om man sätter uttaget på sidan av båten i höjde med förarplatsen så får man ju en sladd som ligger över skarndäck plus att man har ett uttag som och påverkar framkomligheten på den sidan. Det som skulle tala för den sistnämnda lösningen är att närheten till placeringen för el-centralen, med en mycket enklarare kabeldragning. Båten i fråga är en Årö 28 som påminner till stor del om Westfjord 28 /Wahlis
  10. 1 poäng
    Olidligt spännande! Om du hittills i denna 3000+tråd bara bjudit oss smakprov måste du ju sitta på massor med hemlisar och hett stoff i frågan! Kan du inte ge oss lite mer? Man bara dör av nyfikenhet!
  11. 1 poäng
    Vi är alla tacksamma för den underhållning du bjuder på, dock inte på det viset du själv anser är jag rädd. Smakprov eller ej, tre år efter ditt altruistiska arbete i kampen att få fortsätta sprida hormonstörande ämnen i ett känsligt innanhav påbörjades har du inte kommit en millimeter närmare sjösättning. Underhållningsvärdet är stort för alla som ser på från läktaren medan du gräver ditt hål djupare.
  12. 1 poäng
  13. 1 poäng
    Grattis till inlägg 3.000! Tänk vad lite resultat du fått efter så här många inlägg och timmar vid tangentbordet. Båten är fortfarande på land och chansen till sjösättning är längre bort idag än när tråden började.
  14. 1 poäng
    Tragiskt att en rättshaverist som Mellgard ändå verkar vara ståndaktigt fortsätter sin Golgata mot korset.
  15. 1 poäng
    Aha, kanske dags för lite renommésnyltning igen? Eller bara döva det dåliga samvetet med lite halmstrån i form av klippta meddelanden från kompisar?
  16. 1 poäng
    Jag skulle sätta en snygg teakbräda som jag sätter barometer och klocka på eller så skulle jag fixa en eller ett par snygga knopar att sätta på den.
  17. 1 poäng
    Klok men senfärdig kanske? "Kompisen" har ju inte reagerat på ditt smörande meddelande på typ ett halvår av bilden från "igår" att döma. Eller det kanske är 1,5 år? Eller ännu längre?
  18. 1 poäng
    Min ankarboxinstallation, utförd enligt ovan, har varit i drift utan problem i åtminstone 10 år.
  19. 1 poäng
    Kloka förslag ovan. Ta en större spegel eller vad du nu väljer, så täcker det hålet du får när du tar bort 110-voltsuttaget med amerikansk standard också.
  20. 1 poäng
    Den här tråden påminner mig mycket om de gånger när jag har haft lite långtråkigt och samtidigt fått besök av Jehovas Vittne. Efter en lång diskussion och argumenten börjar tryta för de besökande, så slår dom fast att jag har fel för det de säger står i bibeln. Nu tror jag inte på bibeln och så faller hela diskussionen. Mellgard klipper i stället för bibeln till med "jag har målat över med av mig godkänd färg", och då faller även den diskussionen.
  21. 1 poäng
    Medborgarskap har inget med vilken flagga man har eller får segla under. Båten ska ha flaggan för det land där båten är hemmahörande, vilket normalt är där den är registrerad. För fritidsbåtar som inte är registrerade så är hemmahörande det land där den har sin hemmahamn och som säkerligen också är det land där den är försäkrad. Medborgarskap på ägare är orelevant.
  22. 1 poäng
    Flagga på (större?) fartyg i internationell trafik tror jag det finns regler för i LAW OF THE SEA eller SOLAS. Men jag kan inte minnas att jag själv har läst en sådan regel och kan inte säga 100%. Ska bläddra lite om jag får tid. Tror främst det borde stå i LAW OF THE SEA. Tror att det är mer än tradition som tillsäger att det lands flagga fartyget är registrerat i ska hissas i aktern i normalstor storlek och liten besöksflagga högt upp. De som seglat runt världen kanske har koll på detta och kan svara.
  23. 1 poäng
    Nu finns vi på Allt för sjön, kom förbi! IMG_7927.MOV
  24. 0 poäng
    De förstår jag med Du hade kunnat skriva något trevligt istället
Denna ledartavla är satt till Stockholm/GMT+02:00
×
×
  • Skapa nytt...