Gå till innehåll
torsdag 18 april 2024

Ledartavla


Populärt innehåll

visar innehåll med det högsta anseende på 2023-02-04 på alla områden

  1. 2 poäng
    Jag har numera en DJI Air 2s men har även några större då jag har flugit för Missing People på eftersök av försvunna personer. I jobbet kör jag tankbil för Circle K och flygfotar en del även där.
  2. 2 poäng
    Men du måste ju inte ha spridningstillstånd om du bara tänker behålla bilderna i din dator.
  3. 1 poäng
    Jo den enklaste Dji (mini se tror jag den heter) har en enklare app där follow me funktionen inte finns i Djis egen app. Men det finns andra appar man kan köpa där den funktionen finns. Man kan även programmera in flygrutter i förväg. Gå gärna ut och kolla på olika appar och deras recensioner före köp så har du koll på vad du skall ha.
  4. 1 poäng
    Flyger själv med en dji mavic 2 pro med hasselbladkameran, blir fantastiska bilder och film Om man lägger lite tid på att justera/ställa in kameran. Reser en del i jobbet och passar då på att flyga på olika platser i landet eller då vi är ute med båten. Att ta drönarkortet är lätt men inget krav under 250gr som nämnts ovan. dji mini är en bra och väldigt prisvärd drönare MEN den är liten och aningen vindkänslig, kan bli problematiskt om du flyger till sjöss. en till sak att tänka på är var du får flyga, i regel får man inte flyga i städer då det oftast finns en helikopterplatta i anslutning till sjukhus. Det gäller även tex i stora delar av Stockholms skärgård som är militära övningsområden. Sök på ”drönarkartan” så ser man vad som gäller där man ska flyga. Man kan söka tillstånd i dessa områden via FPC, brukar vara ok att lyfta inom ett överenskommet tidspann.
  5. 1 poäng
    Jag har själv en Dji Spark. Den är liten men väldigt kapabel. Köpte stora frigolitfötter till den för att - i nödfall - kunna landa på vattnet. Något jag dock aldrig använt. Nackdelen med en så liten (men ändå kapabel) drönare är att batteritiden är ganska begränsad. Å andra sidan flyger man inte så långt bort åt gången, och ett par extra batterier är nästan nödvändiga tillbehör i alla fall. Den har en del trevliga funktioner som automatisk panaroma/180°-fotografering och inte minst "follow me" - funktion. Dvs du kan få den att autonomnt flyga efter dig när du springer, cyklar (eller kör båt) ungefär som på ett sportreportage. Sensorer och extra navigationskamera ser till att den inte flyger in i träd o.s.v. Observera dock att de INTE fungerar om man flyger baklänges..... Jag skulle kraftigt rekommendera en drönare (eller drönartillbehör) så den körs med riktig fjärrkontroll, med riktiga spakar och reglage. De flesta kan manövreras från enbart en app i mobilen, men det är segt och knöligt. På de flesta fjärrar (som inte är så avancerade att de har egen skärm) kan man spänna fast mobilen, och den fungerar då som en utmärkt realtidsskärm med all info, medan man spakar på fysiska reglage. Köp även gärna en drönare av känt fabrikat, om du inte bara skall ha den för att leka med. Då bör det finnas support, extrabatterier och andra reservdelar en tid framöver. Gyrostabiliserad och inbyggd GPS gör drönare enklare att använda när det blåser, eftersom den då själv kompenserar så den inte "driver iväg". Om 4k-filmning är nödvändig framför full-HD kan man ju diskutera. Jag tycker mest det tar en massa plats på minneskortet. Men "gimball"-upphängning av kameran så den kan vinklas och tiltas är ett måste (men det har väl de flesta). Dji har kommit med en modell (tror den heter "mini") som utformats för att precis INTE kräva drönarkort. Tror den väger 1g under gränsen eller så. Man har nog bl.a. skalat bort lite prestanda på bildbehandlingen m.m. så att kylfläktarna inte behövs, förenklat chassiet m.m. och på så sätt gjort den lättare. Men drönarkort är annars inga problem att ta. Det gör du ganska enkelt online till en billig peng. En användning jag haft av drönaren som jag inte riktigt hade förutspått är inspektion av olika slag. I synnerhet tak. Istället för att krångla med stege och vingla upp 5-7m så flyger man över med drönaren med kameran riktad rakt neråt. Förutom att det är smidigare så är det dessutom mycket roligare....😜
  6. 1 poäng
    De två problem du kan ha med stålbåt är korrosion, dels i form av vanlig rost och dels i form av galvanisk korrosion. Ett bra målningsprogram (ofta epoxyfärger) av stålet invändigt och utvändigt är därför bra för skydd mot vanlig rost. Generellt är det viktigare att skydda utsidan men man är dum om man inte oxå målar insidan. Se till att det hålls torrt i kölen i alla utrymmen och att eventuell kondens som kan bildas på bordläggningens insida kan rinna ner till kölen och inte fångas upp och blida pölar på ovan kant av förstyvningar, lister etc. Är det begagnade äldre båt så är det viktigt att kolla statusen på alla ytor, spant etc i alla utrymmen och tankar. Ett stort problem här är ofta att bordläggningens insida är inbyggd av inredning utan möjlighet till inspektion, det är inte bra. Galvaniskk korosion bl.a. pga fel i elsystemem kan ge stora skador väldigt fort. Så hålla koll på jordning och isolationen av elsystemet är mycket viktigt. Viktigt att tänka på om man själv ger sig in och börjar pilla i systemet. Har man bara 12 volt så är problemet inte lika stort, men med 220 volt kan det gå fort. Bimetallkorrosion är också viktigt att känna till. Man får tänka på vilka metaller man monterar i kontakt med stålskrovet. Stål är annars ett ypperligt material som är lättlagat om olyckan är framme. Går att laga lätt i alla årstider och väder🙂 Och billigt att reparera också skulle jag vilja påstå.
  7. 1 poäng
    Att ta drönarkortet är relativt enkelt. Det är prov som man gör på Trsnsportstyrelsens hemsida. Det som gjorde att jag tröttnade och sålde min drönare var dels att jag kände att det inte var helt populärt att flyga samt att i princip allt bild- och filmmaterial måste granskas av Lantmäteriet så man får spridningstillstånd. Varje bild eller filmsnutt som mer eller mindre visar horisonten måste skickas in för granskning, och det är ju lite för de bilderna man har en drönare. 🤷🏻
  8. 1 poäng
    Kan ingenting om hur man kör en drönare men vill bara notera att det krävs någon slags körkort och tillstånd för att få flyga dem. Läste lite snabbt på Transportstyrelsens sida och det verkar, vid en första anblick, krångligt. Se till så du har de tillstånd som krävs. Lycka till!
  9. 1 poäng
    Brukar använda koniska kopparbrickor , (som används flitigt i kylbranschen ) på Volvo:s dieslar . Passar i muttern och tätar utmärkt mot pumpnippeln eller mot spridaren. Bara ett billigare och mindre krångligt förslag. Konorna i stålrören blir slitna efter allt för många luftningar.
  10. 1 poäng
    Georg Ohm. "Men kläm ihop flatstiftshanarna litet, så sitter dom bättre fast." - Ööööhhh kolla vid tillfälle skillanden mellan mänskliga kön. Ang flatstifts-förgreningarna, så är det honorna som kan klämmas samman lite för att sluta bättre runt hanarna. .
  11. 1 poäng
    Båda företagen har väl minst ett hundratal olika färger i sitt sortiment. Skriv därför gärna vilket specifikt artikelnummer frågan gäller. För oftast är rätt färg till rätt ändamål viktigare än varumärket på burken. Givetvis finns det många som säkert kan svara dig redan nu, men det är mer den kategorin som anser allt från dessa företag vara skräp. Men då det faktiskt inte är så, är sådana svar inte så användbara 😉.
Denna ledartavla är satt till Stockholm/GMT+02:00
×
×
  • Skapa nytt...