Gå till innehåll
onsdag 24 april 2024

Ledartavla


Populärt innehåll

visar innehåll med det högsta anseende på 2022-12-01 på alla områden

  1. 3 poäng
    Jag har liknande efrsrenhet från flottan fast i stridsledningscentralen på en patrulbåt. Dvs, inga fönster... men jag har inte speciellt lätt att bli sjösjuk. Konstigt nog kan jag inte jobba med en laptop på x2000. Då slår det till ganska snabbt. Det gungar även rejält för mig på land när jag varit på sjön. Kan ha lite svårt med balansen då om jag blundar. Tar runt ett dygn innan det går över.
  2. 2 poäng
    Ät bananer. Spyorna smakar trevligare i munnen ifall de har lite banansmak. Själv så har jag erfarenhet av sjösjuka från lumpen vilket jag gjorde i maskinrummet på HMS Carlskrona, vilket bland annat innebar en långresa över Atlanten till Sydamerika. Bland de första resorna som vi gjorde var från Karlskrona till Visby. Jag minns att hela båten gungade och att Gotland gungade när jag gick iland så jag undrade hur tusan det här skulle gå. Men efter någon vecka så hade kroppen vant sig och efter det hade jag inga direkta problem med sjösjuka under resten av lumpentiden. Självklart så blev jag sjösjuk och spydde ibland när det blåste, men det blev ju alla ombord. Så för mig handlar sjösjuka inte om ifall du blir sjuk eller inte. Det handlar mer om ifall du kan fortsätta att utföra dina arbetsuppgifter trots att du är sjösjuk. För mig gick det bra ifall jag hade någonting att göra som höll mig i gång, la jag mig i sängen och tyckte synd om mig själv så blev allting värre.
  3. 2 poäng
    När barnen var mindre och blev sjösjuka brukade jag ge dem en enkel uppgift, typ "säg till när pricken dyker upp bakom udden där borta" och sedan se till att de höll koll. Udden låg på avstånd. Tricket är att fokusera på något långt borta en stund, då minskar eller försvinner sjösjukan. Jag har lätt att bli sjösjuk när jag skall hämta grejer i ruffen eller stirra i ett sjökort eller packa en spinnaker i ruffen eller annat skoj, men styr jag blir jag aldrig sjösjuk av den anledningen. Men - för att påtala det som påtalats ovan - efter några dagar på havet brukar sjösjukan gå över säger de som ägnar sig åt den typen av segling. Jag som mest luffar runt i skärgården har inte erfarenhet av detta.
  4. 2 poäng
    Tänker också att frisk luft är det viktigaste. Vår mellangrabb blir dock sjösjuk även ute och går då gärna ner och sover en stund.. när han sedan kommer tillbaka brukar han vara mycket piggare.
  5. 2 poäng
    Frisk luft är ju också bra, jag tänker på barnen som hellre vill sitta i ruffen än i sittbrunnen, det är som gjort för sjösjuka. Man ser ju ofta i hamnarna när det kommer in båtar där det gungat mycket, att man har spolat däcket, tvättat madrasser, dynor och andra textilier, och att vissa besättningsmedlemmar är ovanligt bleka i ansiktet... Vi satt en gång i en restaurang, där det kom in en besättningsmedlem, pappan i familjen och avbokade bordet, då alla utan han var ordentligt sjösjuka. Bästa kompisen hade under något år en katt med ombord, den blev ordentligt sjösjuk, den fick sedermera stanna i land, jag har även hört att hundar kan bli sjösjuka, så denna farsot drabbar även husdjuren ombord. På föredrag av SSRS berättas det ibland att sjösjuka besättningar blir apatiska, förvirrade eller oförmögna att vidtaga enkla åtgärder för att reda ut en situation som istället resulterar i livräddning. Så man skall ju ta sjösjuka på allvar.
  6. 1 poäng
    Då blundar han och ögonen får inte motstridiga uppgifter till den gravitationens riktning på kroppen. Detta fungerar nog för de flesta.
  7. 1 poäng
    I princip vilken liten eller stor laddare som helst för 12V. Ju enklare är ofta säkrare/bättre (=inga överintelligenta "hyss"). T ex en sådan här duger nog alldeles utmärkt: https://www.biltema.se/bil---mc/fordonsbatterier/batteriladdare/batteriladdare-ip68-12-v-4-a-2000035786 Observera också att även en liten laddare kan ladda stora batterier fullt, det tar bara lite längre tid. Dvs man skall inte stirra sig blind på max angivet Ah-tal för batteriet i laddarens manual/spec - de fungerar på mycket större batterier också.
  8. 1 poäng
    Om man söker på Biltemas sida på "Volvo Amazon" (som iallafall i mot slutet hade B20). Så finner du detta. Men jag hade nog hellre skruvat i stift från Bosch, Bosch W175 T35, då jag anser att boschstift är bättre i gamla motorer. Sådana finns inte hos Biltema.
  9. 1 poäng
    Sjösjuka, åksjuka, rörelsesjuka, kärt barn hart ju många namn... Sjösjukan uppstår när hjärnan inte kan tolka signaler, eller snarare får dubbla budskap från de "lägesindikatorer" som återrapporterar hur våra kroppsdelar förhåller sig till omgivningen, i detta fall till horisonten... ja väldigt enkelt förklarat. Jag har hört sådana som aldrig vänjer sig, sådana som har vant sig, sådana personer som aldrig drabbats av detta tillkortakommande, sådana som blir sjösjuka i början av säsongen men inte framåt höstkanten. Det sägs också att personer med god balans drabbas värre än andra... Själv blir jag sällan sjösjuk, men jag är inte immun på något vis. Jag blir illamående om jag sysslar med "någonting annat" ombord än exempelvis aktiv navigering. Det gäller att hålla blicken mot horisonten och parera med kroppen då det gungar som mest. Likadant i bilen, om jag som passagerare exempelvis fördjupar mig i en karta och/eller vägbeskrivning i några minuter så känner jag att illamåendet är på gång. Bättre då att hålla blicken mot horisonten och vägen. Jag och fler med mig kan ju också känna samma symptom på X2 som lutar i kurvorna, och Västra Stambanan är ju inte direkt spikrak. Numera åker jag hellre med MTR, om jag nu nödvändigtvis måste åka till Stockholm. Frun säger att hon är hjälpt av magnetarmband, iallafall på tåget... jag vet inte om det verkligen hjälper eller är en placeboeffekt. Tips till barn och gäster ombord är från min sida att sysselsätta dem med någonting, avleda och glömma bort att tänka på illamåendet. Att följa med i sjökortet klarar en åttaåring av, iallafall om han nån gång ibland får dubbelkolla på plottern. Att räkna trutar eller räkna båtfarare utan flytväst är också väldigt bra och avledande. En gubbe tillika fiskare och sjöman som jag för längesedan hade god kontakt med tipsade mig om att dricka Holländsk genever, ni vet den där nästan odrickbara tinkturen som levereras i lerkrus... Jag rekommenderar inte genever, iallafall inte den holländska, om man inte är illamående innan lär man bli det redan efter en klunk, iallafall blir jag det. Då hjälper det bättre att suga på en "Fischermans Friend" iallafall känner man inte smaken av refluxande magvätskor som annars triggar illamåendet.
  10. 1 poäng
    Bra trådlyft 🙂 Tråden är 11,5 år gammal och frågeställaren har inte varit inloggad på 2,5 år. Vi får hoppas du blir hörsammad ändå 👍
  11. 1 poäng
    Lugn och fin nu. Det är inte alls frågan om Biltema - inte för oss i alla fall. Det är ju du som nämner Biltema och trycker på att du minsann skall köpa Tudor igen, nästan i vart och vartannat inlägg. Det vanliga är att man just laddar upp batteriet (oavsett om det heter Varta, Biltema eller Tudor) som har låg spänning med något "känt" utanför båten innan man drar slutsatsen att batteriet är kasst. Helst även provbelastar under en tid. Sedan kollar man om vilken strömförbrukning ur batteriet som finns i båten när man "tror" allt är avstängt. I synnerhet som du bara mätt spänning och den verkar dessutom bara gå utför tyder dels på att du har ett snart helt urladdat batteri men även att något ligger och drar. Och du har ju några förbrukare, men vet du vad dessa "försumbara" förbrukare egentligen drar ? Argument som att du klarade dig med solpanelens laddning förra sommaren med ett annat batteri (fabrikatet viktigt) och att solen borde lyst lika mycket denna sommar är inget du kan ta fasta på. Paneler kan gå sönder (du har ju redan ett byte bakom dig, eller hur ?). Det handlar inte om batterifabrikat. Vi försöker bara tipsa dig om enkel felsökning som bör göras alldeles oavsett batterifabrikat, inte minst för att hitta vad som kanske orsakar att batteriet går ner sig så det inte händer med nästa också. Varför vägrar du ta ur batteriet och ladda upp det med vanlig laddare, kanske testurladda och göra i alla fall några av de vanliga tester som är rent sunt förnuft ? Du skriver ju att du inte är fullständig idiot.....🙄
Denna ledartavla är satt till Stockholm/GMT+02:00
×
×
  • Skapa nytt...