Gå till innehåll
onsdag 24 april 2024

Ledartavla


Populärt innehåll

visar innehåll med det högsta anseende på 2022-11-29 på alla områden

  1. 2 poäng
    Angående ansvarsfrågan så har jag lite att tilägga efterflertalet år ha arbetat i just BRF-styrelser (två stycken olika). Sitter säkringen nere i föreningens elrum (där oftast mätarna sitter) så har bostadsrättshavaren skyldighet att kontakta den som styrelsen anvisat (den kan vara medlem av styrelsen eller en firma direkt). Vi hade tex berättat för hiss-företaget att de inte fick skicka ut jouren för småsaker utan styrelsens godkännande då vi hade stora kostnader att de ringdes sent på nätterna utan en anledning som får anses rimligt. Men i detta fallet har du ju kontaktat styrelsemedlemmen som bett dig ringa jouren och då är det ju solklart föreningens kostnad. Det är ju inte ditt fel att en säkring går utanför din lägenhet. Där du saknar nyckel. I nästa mening skulle jag skicka med en uppmaning att vara förstående mot eran styrelse eller själva arbeta i den. Alla som köper en bostadsrätt skall ha intentionen att själva ställa upp minst ett år för att göra rätt för sig. Det kan vara oerhört otacksamt, har personligen fått motstå både hot och rena personangrepp när jag försökt utföra mitt uppdrag. Ett uppdrag som jag åtog mig ytterligare ett år för att ingen orkade engagera sig. Ett av det mest uppseendeväckande exemplet är nog när en medlem ville att styrelsen skulle betala dennes parkeringsbot de fått när denne parkerat utan tillstånd på handikaplatsen med hänvisning till att de inte orkade bära maten från garaget och det var så dåligt med parkeringsplatser (det har inte blivit färre platser sedan de köpte sin bostad.....) (förutom mordhotet eftersom tvättstugan inte var städad förstås)
  2. 2 poäng
    På ett båtforum borde vi väl ha ett marint perspektiv på dilemmat? Normal misshandel torde väl närmast innebära verbalt våld eftersom det är det normala på sjön. Exempel: I naturhamnen: "Jag kör väl generatorn så jävla länge jag vill! Dessutom har du en jävligt ful båt!" Helt klart minst dagsböter i det här fallet. I farleden när du påpekar att du har företräde med hänvisning till nautiska regler och får svaret "Men jag har större båt, haha!" Du svarar "Men jag har större k*k och snyggare kärring!" Här blir det däremot dagsböter för båda. Lite mer för den senare dock. Han kränkte motparten, även om det var rättmätigt. Men också för att han lämnade sin maka i mental turbulens genom att i samma mening ge henne ett kränkande tillmäle samtidigt som hon fick en charmerande kommentar som delvis misogynt objektifierade henne som kuttersmycke.
  3. 1 poäng
    Nej, precis, en sådan elektrisk givare med instrument har inte jag... eller det kanske jag har, som skickar sin signal till kontrollboxen, jag får väl titta efter litet noggrannare. Men jag lånade en vanlig 52 mm laddtrycksmätare med en lång slang och en passande anslutning till ett likadant hål som den elektriska givaren är fastskruvad i och som i figuren ovan. För övrigt ett rätt billigt instrument från en känd "temabutik". Iallafall så kunde jag se att trycket gick ned betänkligt då kompressorn kopplades ur. Sedan kom sig turbon på litet högre varvtal runt 2500- 3000 rpm, men då var kändes det som om trycket ändå inte räckte till.
  4. 1 poäng
    Den kanske har gått på grund?
  5. 1 poäng
    Även dessa finns - liksom gamla porslinssäkringar - i olika tröghet. Trögheten avser tiden det tar för säkringen att lösa vid en viss överlast, inte att säkringen alltid skulle ha en viss "marginal". Främst är de tröga till för att inte lösa på startströmmar som alltid blir på induktiva laster (t ex motorer som kompressorer i kylskåp, äldre dammsugare, vissa maskiner o.s.v.). Vanligen sitter "normaltröga" säkringar i hemmacentralen (märkta "C", t ex C10 för en "trög 10A"), men jag kan tänka mig att det kan förekomma att man sätter snabbare ("B") i lägenhetscentral för att få bättre selektivitet. Dvs att säkringen inne i lägenheten skall hinna lösa före lägenhetens huvudsäkring (som oftast finns på mer oåtkomlig plats) vid överlast och fel.
  6. 1 poäng
    Precis vad jag avsåg. Om en av fastighetens huvudsäkringar löser ut så slocknar det delvis i hela fastigheten (i äldre fastigheter med enfasmatning till lägenheterna så slocknar det helt i ungefär en tredjedel av lägenheterna). Sen finns det en eller tre huvudsäkringar/lägenhet beroende på om det är enfas eller trefas matning till lägenheterna. Med enfas så slocknar hela lägenheten. Med trefas så slocknar en del funktioner i den enskilda lägenheten, bl.a. så kan trefasanslutna spisar uppvisa konstiga uppvärmningsbegränsningar. Om fastighetens huvudsäkring löser ut så är det definitivt föreningens ansvar. Ett elfel i en lägenhet påverkar väldigt sällan fastighetens säkringar. Lägenhetssäkringarna löser ut långt före fastighetens. I huset där jag bor så har fastighetssäkringen löst ut vid ett tillfälle under tiden vi bott här. Då var det elfel i kabeln på väg in i fastigheten. Även nätägarens säkring på matningen löste ut. Då var det nätägarens ansvar att ta kostnaden för både akututryckningen och reparationen av den skadade kabeln (isolationsfel i en gammal skarv som fick grävas upp så det blev provisorisk kabel tills grävjobbet genomförts) eftersom felet låg utanför fastighetens anslutningspunkt.
  7. 1 poäng
    Normalt beteende är väl beteende av normalgrad?
  8. 1 poäng
    Du får roa dig i vintermörkret med att leta fram domar för misshandel så kanske du får en insikt vad normalgraden avses straffrättsligt. Skilj på normalt beteende och normalgrad som en graderingsnorm.
  9. 1 poäng
    Skulle behöva något sådant men inte så långt. Funderar på specifikationen: Det är väl bara jag som är trött, men brottstyrkan är lägre än surrningsstyrkan?
  10. 1 poäng
    "Angående detta med hjälpstart på bilar så har folk oftast för bråttom att prova och starta. När man lagt ström på det dåliga batteriet så behöver man återställa startspärren innan man provstartar." Hur återställer man startspärren?
  11. 1 poäng
    Ah, det där var fiffigt! Har en hel plastback full med olika varianter av gamla lastspännare huller om buller, är ju alltid lika jobbigt att trassla ut dem...
Denna ledartavla är satt till Stockholm/GMT+02:00
×
×
  • Skapa nytt...