Gå till innehåll
torsdag 25 april 2024

Ledartavla


Populärt innehåll

visar innehåll med det högsta anseende på 2022-11-14 på alla områden

  1. 2 poäng
  2. 2 poäng
    Tror det kommer bli mer syntetisk diesel i framtiden, så den typen av motorer kommer nog fortsätta att finnas. Som @kossor skriver är inte el ett lämpligt alternativ för allt, även om det just nu är väldigt politiskt korrekt att ge sken av det när man talar miljömål. Men det var det med etanol också - ett tag. Tills man bl.a. insåg hur mycket miljöpåverkan framställningen hade. Verkligheten för att både nå miljömål och ändå ha ett fungerande samhälle kommer sannolikt baseras på mycket mer mångfald och variation i drivning och drivmedel. Allt är inte lämpligt i alla situationer, men det finns alltid något som är bäst någonstans. Syntetisk diesel är ju heller inget fossilt bränsle, vilket är just det man vill dra ner på. Inte förbjuda förbränningsmotorer, även om de flesta inte förstår skillnaden. Minns Mythbusters som körde runt en gammal Merca-diesel med filtrerad "begagnad" frityrolja från MacDonalds. Gick alldeles utmärkt, i alla fall på deras provrunda.... Själv är jag glad att den nya 36-fotsbåten klarar sig på 0,7l/nm om man vill. Och bara har en motor.
  3. 2 poäng
    Elbilar är en parentes i framtiden, så mycket metaller finns ej att tillgå på jorden så att all trafik kan bli eldrivna. Du glömmer stora entrepenadmaskiner de kommer aldrig kunna bli eldrivna då energi förbrukningen inte kommer att kunna magasineras i ett batteri. Diesel såväl förnybar som fossil kommer finnas under mycket lång tid, var så säker. Likaså pratar du egentligen mot dig själv att båtarna på sikt kommer vara modell större. Tror inte det jag, 45-50 fots båtar med dubbla motorer kommer inte svensson ha råd att tanka längre fram, skulle tro runt 25-30 fot och en motor blir ett säljbart objekt
  4. 2 poäng
    Använder ni karta och kompass när ni kommer till en ny stad - eller Google maps?
  5. 2 poäng
    Att försöka gå via de franska kanalerna med osäkert vattendjup kan innebära lastbilstransport, vända eller vänta till nästa år (detta har drabbat en del kanalfarare i år). Vår plan ligger fast, att gå utsidan till Medelhavet dvs passera Portugals kust.
  6. 2 poäng
    För chefen att tänka på; svart blir oerhört varmt i solen. Så varmt att man kan bränna sig.
  7. 1 poäng
    Man får inte glömma att det ligger otroligt mycket politik och ekonomiska intressen i elektrifieringen som sker plus att det mesta i denna värld bygger på tillväxt/hålla bollen rullande Miljö är absolut inget som kommer i första hand hos de styrande även om de ibland vill få det att se ut så Kan vända snabbt Vad gäller priser så kan jag bara tala för motorbåtar där det gått ner ganska kraftigt i år Väldigt lite säljs och marknaden verkar stå still trots att många båtar nu ligger ute till vettiga priser
  8. 1 poäng
    Är det inte så då att Poppet valv leder ut kylvatten vid låga varv? Tror mig läst det på forumet tidigare. Men jag kan ha fel...
  9. 1 poäng
    Klarade provet. Var totalt 26 frågor. 20 frågor var om skyltar/märken, varje bild hade ett nummer, sen en lista på betydelser som man skulle skriva in numret som passade för varje bild. 5 frågor där det fanns svarsalternativ. Bara 1 fråga där man behövde skriva svaret med egna ord. Man klarar provet utan att behöva kolla i boken egentligen om man läst igenom 2 gånger som jag gjorde för att förstå grunderna, och gick igenom övningsfrågor som jag fick ovan. Tog max 30min att göra provet. Tack Volvo_Penta för övningsfrågorna och er andra som svarat. För 700kr (200kr för boken, 500kr för provet) var det värt att ha lärt sig och få kanalintyget. Går att läsa igenom de ca 45 sidorna och göra provet på samma dag, men jag läste det på nån dag för att verkligen förstå och inte bara för att klara provet och glömma informationen efteråt.
  10. 1 poäng
    Ofta (men inte alltid) har utombordare en bypass i form av en s.k. popet valve. Denna tar över kylningen vid högre varv. Funkar denna men inte termostaten blir symptomen som beskrivs.
  11. 1 poäng
    Jag använder alltid båtsportkortet som översikt tillsammans med plottern och gör översiktsplanering i papperssjökortet innan färd och kör sen med "okulär plottning" på pappret, det vill säga, stämmer av min position jämfört med den som plottern visar under resans gång, så jag lägger ingen rutt i plottern utan den finns i huvudet eller på "pappret". Så jag ser plottern som komplement snarare än ersättning för mina båtsportkort.
  12. 1 poäng
    Byggde denna till min skoter... Typ väderoberoende. Klarat sig bra i 6 år. https://www.maskinisten.net/viewtopic.php?p=3741990#p3741990
  13. 1 poäng
    Om tempen kommer ner till rätt nivå vid högre varvtal så är det inget fel på termostaten. Jag skulle reklamera servicen och be dom se över motorn. Misstag kan ske och något kan ha blivit fel.
  14. 1 poäng
    Jag vet inte hur långt in späckhuggarna går. Men jag antar att det är säkrare om man seglar nära intill kusten.
  15. 1 poäng
    Jag gör en anteckning till mig själv.
  16. 1 poäng
    Ska bygga en i vinter jag också. Fast chefen säger svart 😀 Så här jag jag tänkt. 1 Runda av hörn. 2 Måla fyra lager biltema epoxi-primer, ALLA ytor, även insida. 3 Slipa. 4 2-komp lack på utsida. Jag ska bygga bänkar och styrkonsol på samma sätt.
  17. 1 poäng
    Tex den här: https://www.seasea.se/båtel/batteriladdare/laddare-blue-smart-ip65-15a Den kan du montera kontakterna på batteriet permanent och vid behov koppla in laddaren via snabbkontakten. Gillar dessa laddare som man kan ställa in laddspänningen själv på via appen. Och för deras ”Storage-läge” som inte dödar batterierna i förtid vilket andra laddare kan göra.
  18. 1 poäng
    Gamla sjökort i papper använder jag för planering, översikt och backup ifall plotter och smartphone lägger av. I övrigt navigerar jag 100% digitalt med plotter och appar, vid svåra förhållanden och i för mig nya vatten brukar jag läsa pappers-sjökortet parallellt utifall det digitala lägger av. Har dock aldrig hittills råkar ut för att digital navigering lagt av på ett sånt sätt att jag tvingats navigera enbart på papper men det kan ju såklart hända.
  19. 1 poäng
    Å andra sidan var väl hans mål att komma till Indien? 😉
Denna ledartavla är satt till Stockholm/GMT+02:00
×
×
  • Skapa nytt...