Gå till innehåll
tisdag 23 april 2024

Ledartavla


Populärt innehåll

visar innehåll med det högsta anseende på 2022-11-10 på alla områden

  1. Detta inlägg kan inte visas eftersom det är i en lösenordsskyddad forum. Fyll i lösenord
  2. 2 poäng
    Fast LiFePO4 kräver så många andra ändringar i el-systemet så det blir dyrt! Och som startbatterier är de nog inte så lämpade.
  3. 2 poäng
    Bygg en egen slip: http://www.dagensbatliv.se/reportage/egen-slip-batvagn-pa-rals-loser-batforvaring-for-manga
  4. 1 poäng
    Du har säkert rätt, inte spelar det på någon roll hur hårt man far. Men jag är gammaldags och tycker att det är slött att tappa en knop bara för att det finns växtlighet på skrovet. När jag var yngre så skulle det alltid gå så fort som möjligt, nuförtiden trimmar jag seglen helt enligt vad som är bekvämast för besättningen.
  5. 1 poäng
    Hej! Sk PTFE fett. Det är nån poly-tetra-flour-eten nånting. Vattenavstötande å hal/glatt som teflon. Jag köpte en speciell liten minispruta som jag laddade med det fettet. Har långa rör med smörjnippel å så klämmer jag i ett drag varje säsong.
  6. 1 poäng
    Ja, man kan undra över varför en ugn eller t.ex. ett kylskåp ska vara uppkopplade. Men, beroende på situation är det ibland smart. Som exempel, mågen och jag var till fjällen för att åka skidor och han hade lånat en stuga av en bekant. På kvällen serverade han mig en kall öl. Ca. en kvart efter det ringer stugägaren och säger till mågen att han glömt att stänga kylskåpsdörren. Inte så dum funktion. Tänk om ägaren gjort samma sak när han lämnade stugan för att åka tillbaka hem. Då kunde dörren stått öppen flera veckor. Hur många har inte funderat över om de dragit ur strykjärnet, när de åkt på semester och kanske t.o.m. vänt om för att kolla.
  7. 1 poäng
    Tack så mycket för utförliga svar! //Klas
  8. 1 poäng
    Jag tror att den dåliga generatorn har gjort att du haft väldigt dåligt laddade batterier en bra stund så de tagit stryk Men du kunde starta på dem ? En skenande bogpropeller är ingen annorlunda belastning än en startmotor som får gå en stund. Laddas batteriet upp efteråt (eller det får återhämta sig) är det inget som det skadas av. Att det du nämner ligger på samma batteri/batteribank spelar heller ingen roll - du kör ju t ex inte startmotor och bogprop samtidigt. Dessutom är ett bly/syra väldigt tåligt mot hård last. Dvs i den betydelsen att det inte går sönder, även om spänningen kan sjunka tillfälligt (dvs under lasten) ganska rejält p.g.a. den inre resistansen i batteriet. Sedan skriver du "fräscha batterier". De flesta batterier upplevs som "fräscha" ända tills de plötsligt blivit så dåliga att de inte orkar det vanliga, en cell går åt skogen eller liknande. Hur gamla är de egentligen ? Sedan hade jag först laddat dem separat med en "känd" laddare och lämnat dem bortkopplade ett dygn eller så och sedan mätt. Detta för att utesluta att något ligger och tjuvdrar ström ur batterierna på startsidan.
  9. 1 poäng
    Egentligen är det inget konstigt alls utan bara olika generationer i utvecklingen, där viss teknik (t ex LTE) införts i en tidig utgåva på en viss plattform för att sedan vidareutvecklas och lever vidare ännu bättre i samband med plattformsbyte. De olika generationerna karakteriseras av ett antal olika funktioner, tekniker och parametrar. För att göra det enkelt för "Svensson" så har man försökt plocka in dem i olika "grupper" som 2G, 3G, 4G och 5G. F.ö. talades det sällan om 2G förrän 4G blev på tapeten. Men i verkligheten är det alltså många olika tekniker och deras versioner som ligger i varje "grupp" som tillsammans utgör respektive standard. Ett annat exempel på rörigheten är ju TV-marknadens plötsliga användande av LED i beteckningen. Sammanföll märkligt nog med att "riktiga" LED-displayer (OLED) började hamna i apparater (men då ändå fortfarande som väldigt små skärmytor och displayer). Trots att det egentligen bara handlade om att bakgrundsbelysningen bytts från kallkatodrör till LED så hävdade många säljare att detta minsann var en LED-TV (rätt, på sätt och vis) och inte LCD. Det sista stämde ju inte, då tekniken för bildpunkterna fortfarande var LCD-baserad. Sedan kom så småningom "riktiga" LED-TV, som helt riktigt inte var LCD. Som nu fick kallas OLED, oavsett teknik för bildpunkterna (som visserligen oftast är just OLED). Rörigt ? Javisst.
  10. 1 poäng
    Aha! Nu har jag fått klarhet i hur det hänger ihop. Först lanserade man alltså LTE och var väldigt noga med att det INTE var det som var 4G (och Telia fick smisk på fingrarna för att de kallade det 4G fast det inte var det) men så senare (om jag förstår det EFTER att riktiga 4G hade lanserats) så gjorde man en pudel och kom på att man nog skulle få kalla LTE också för 4G. Det tro tusan att marknaden är förvirrad när man håller på och ändrar fram och tillbaka...
  11. 1 poäng
    Förstår jag det rätt att detta är ännu en sändare som kommunicerar via 2G/3G? Är det inte dumt att köpa en produkt som så snart kommer att sluta fungera? Jag känner lite att @Georg_Ohms fråga ovan är relevant, vad borde man köpa som fortsätter funka efter nedstängningen? Själv har jag en GeoSafe sedan många år och är väldigt nöjd med den, men blir väl snart tvungen att köpa någonting annat...
  12. 1 poäng
    Å så har de modifierat till version 2:
  13. 1 poäng
    När jag byggde ett roder till trimaranen jag hade så limmade jag plywood och sedan så limmade jag dit en tunn lina runt hela kanten för att den skulle vara exakt lika tunn hela varvet runt, efter det så plastade jag med väv och lamineringsepoxy. Kanten blev extremt hård och tålig mot slag efter detta, och jag seglade i runt 15 knop med detta rodret utan några som helst vibrationer. Jag ändrade lite på vinkeln mot akterspegeln för att få ett lite mer distinkt grepp vilket kan ses på en bild där rodret är rakare istället för lutande bakåt.
  14. 1 poäng
    Grovsåga en plywod skiva till formen spackla sedan med vanligt sandspackel; vill minnas att det hette lätthand,vanligt spackel som när du tapeserar.Bygg rodret som du vill ha det och gör en plugg.Ronnie
  15. 1 poäng
    Istället för att slipa bort lacken kan jag rekommendera värmepistol och skrapa bort lacken. Då riskerar man inte att slipa igenom faneren och det går fortare.
Denna ledartavla är satt till Stockholm/GMT+02:00
×
×
  • Skapa nytt...