Gå till innehåll
torsdag 25 april 2024

Ledartavla


Populärt innehåll

visar innehåll med det högsta anseende på 2022-08-20 på alla områden

  1. 4 poäng
    Du blev inte lurad av ByggMax och du lurade inte ByggMax. Utbytessystemet fungerar exakt som du beskriver, man byter en flaska mot en annan oavsett datum. När flaskan är 10 år gammal eller mera och kommer in för fyllning kontrolleras den och tas ur systemet om den är i dåligt skick eller märks om med nytt årtal om den är i bra skick (lite förenklat).
  2. 3 poäng
  3. 2 poäng
    Jag läste nyss en tråd om gaspatroner till flytvästar, patroner med kort datum. Jag har råkat ut för detsamma med 2kg gasolflaskor. Förra våren bytte jag gasolflaskor hos ByggMax, för dom var då billigast. Intet ont anande märkte jag inte att flaskorna var alldeles för gamla. Nu i början av sommaren gick jag med mina tomma flaskor till en annan firma som inte bytte utan fyllde, och den firman ville inte befatta sig med mina flaskor då dom var mer än tio år gamla. Så vad gör jag, köper in mig på tre nya 2012, för någon tusenlapp eller mer styck? Nej jag gick till ByggMax och låtsades att det regnade, eller jag behövde inte låtsas… det duggregnade mellan skurarna. Låtsades iallafall som ingenting och bytte, betalade och åkte hem, med tre flaskor märkta med 2022. Om ByggMax lurade mig har jag inga betänkligheter att ge igen… Så kolla årtalet på dina gasolflaskor! Ps, märkfärgen är vattenbaserad och kan ”av misstag” tvättas bort….. ds.
  4. 2 poäng
    Nja… det finns mätningar gjorda på det där. En tvåbladig fast bromsar minst som låst, medan en trebladig fast bromsar minst som roterande. Och det här var ju en tvåbladig så…
  5. 2 poäng
    Min erfarenhet av Dymos plastband är att dom släpper efter något år. Jag hade märkt upp kablar och hittade alla etiketter liggande i en hög 😥 Gör man om ett elsystem skulle jag satsa på "vanlig" kabelmärkning med nummer. Då kan man lätt uppdatera dokumentationen om man ändrar på något eller kopplar in något mer på kabeln. Finns på Kjell, Biltema, m.fl.
  6. 1 poäng
    Kom ihåg, när det blir dags att koppla in batterierna igen, att de allra flesta regulatorer för solpaneler kräver att man kopplar in batterierna först och sedan solpanelerna. Det är också bra (ett krav?) att ha säkringar mellan batteri och regulator. Jag har både det och mellan panelerna och regulatorn. Vanliga sk dvärgbrytare funkar bra för mig. Då kan jag enkelt koppla ifrån det jag vill och koppla tillbaka i ”rätt” ordning.
  7. 1 poäng
    Det beror ju på var i kretsen solcellsregulatorn är kopplad, men om du kopplat bort batteripolernas polskor är dom ju definitivt frånskiljda från elsystemet. Annats kan en tjock filt eller en bit presenning över panelerna göra underverk.
  8. 1 poäng
    Precis den var lika långsam vid sjösättning. Skrapade bort det mesta av bottenfärgen i höstas och målade ny bottenfärg på. Inte helt slätt över allt då lite gammal färg satt kvar (som berget) under den nya färgen på sina ställen. Kölen har jag slipat ner, epoxi spacklat och lackerat så den är ganska jämn. Har en (defekt) inbombordare och vatten tank i, dessa väger ju en del och kanske bromsar farten? 🤔 Hur mycket kan inomboedardrevets två blodiga propeller tänkas bromsa?
  9. 1 poäng
    Nja, det vet jag inte riktigt hur kan man stänga av solcellsladningen eller deaktivera den. I alla fall har jag kopplad av alla batterier. Hoppas det räcker.
  10. 1 poäng
    Tack Georg får svaret! Kollade idag batterier efter laddningen och det var 12,7 till 12,8 för varje batteri. Tänkte kolla varje batteri imorgon igen. Däremot hittade en säkring som har smällt ned ordentligt inklusive säkringshållare. Det visade sig att säkringen ligger mellan landströmmen och batteriladdaren. Man kan tillägga också att det luktade illa i båten liksom rutten ägg. Detta leder mina tankar att det borde vara fel med själva laddaren. Frågan är om det kan vara också orsak till urladdningen av batterier?
  11. 1 poäng
    Fyllerifirma...shit där skulle man jobba
  12. 1 poäng
    Eftersom du bor i Göteborgstrakten är nog det billigaste att hyra Kryssarklubbens inspektionskamera för 100kr per dag? Den verkar hålla hög kvalitet.
  13. 1 poäng
    Har också fått gasflaskor avvisade hos fylleri-firma. Åkte till lokala bensinmacken och byte så löste det sig. Det är bara att gilla läget. // Mats W
  14. 1 poäng
    Eller en sån här? Finns ju flera olika märken/system. https://www.clasohlson.com/se/Fjärrströmbrytare-med-app,-YoYoMotion-YoYoPower-4G/p/36-8364
  15. 1 poäng
    Helt normalt, det är ju en 2-taktare som går med olja i bränslet.
  16. 1 poäng
    Har 2x80W solpanel som ser till att återladda. Då behöver man aldrig oroa sig för att "någon" dragit ur sladden på bryggan, brandrisk p.g.a. 230V ombord o.s.v. Och alltid fulladdat när man kommer ner till båten nästa gång (om man inte kommer tillbaka typ samma dag, förstås). Hos oss är det inte ens tillåtet att regelmässigt lämna båten vid hemmabryggan med landströmmen inkopplad (undantag finns givetvis, träbåtar med länspump efter sjösättning och om man behöver landström tillfälligt av någon anledning).
  17. 1 poäng
    Aha, intressant! Känns väl då rimligt att anta att de var tillverkade februari 2022 och att det är fyra års hållbarhet på dem helt enkelt.
  18. 1 poäng
    Vi i SXK västkustkretsen har monterat säkringar och servat flytvästar sedan 2016, vi köpte nya bobiner från Baltic under våren 2022 och dessa har ett utgångsdatum 02 2026 Hälsningar Ove
  19. 1 poäng
    Min påfyllningsfirma har ett system där man får betala en avgift som motsvarar nybesiktning av flaskan. Betydligt billigare än att köpa ny flaska och du får en godkänd och fylld flaska i retur direkt.
  20. 1 poäng
    Hejsan ! jag har åxå letat efter bra endoskop! Köpte den som han åvanför länkade till !!. Tycker det är alldeles för dålig bildkvalitet... så jag lämnade tillbaka den och köpte denna i stället,, https://www.amazon.se/gp/product/B07ZWYZJWJ/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o00_s00?ie=UTF8&psc=1 skall utvärdera den och återkomma!
  21. 1 poäng
    Alla tryckkärl måste ha ett utgångsdatum. Till och med sodastream behållare. Skjuter luftpistol och på tävling kontrolleras att lufttuben är ok. En ny kostar runt 2000 beroende på märkning och håller i 10 år.
  22. 1 poäng
    Jag tror alla tryckkärl har en besiktningsdatum.
  23. 1 poäng
    Aha, kortare än jag trodde då. Men hur eller hur så kan de ju inte sälja utlösare då som går ut nästa månad. Får se vad butiken svarar, jag förväntar mig en ny produkt med bättre datum helt enkelt!
  24. 1 poäng
    Skepp o hoj , Slänger upp en bild på våran!
  25. 1 poäng
    Här har vi resultatet, tack för all hjälp!
  26. 1 poäng
    Super! Ja jag har några andra mätare av samma märke med lysdiodsbelysning, så jag tänkte dra alla dessa till samma vippströmsbrytare på instrumentpanelen. tack för all hjälp!
  27. 1 poäng
    Ja men det låter ju logiskt! @Georg_Ohm Då skulle jag istället för att koppla mätarens +\- till strömbrytarpanelen, koppla + till IGN & - till GND? Det skulle innebära att mätaren först får ström när jag startar motorn, vilket är bra. Mätarens belysning kopplar jag sedan separat till strömbrytarpanelen på instrumentbrädan. Förstår jag rätt?
  28. 1 poäng
    Tack @Georg_Ohm! Okej, så de två övriga kablarna från växelreglaget (lila=IGN & svart=GNB) är överflödiga med det nya instrumentet? / Lukas
Denna ledartavla är satt till Stockholm/GMT+02:00
×
×
  • Skapa nytt...