Gå till innehåll
onsdag 24 april 2024

Ledartavla


Populärt innehåll

visar innehåll med det högsta anseende på 2022-06-24 på alla områden

  1. 1 poäng
    Eftersom piloten är en gammal modell med NMEA 0183 så lär det gå bra - i alla fall ur den aspekten - att ansluta den till plottern, och kunna få den att följa rutter o.s.v. som man ritat upp. Sedan är det alltid ett äventyr att få saker av olika fabrikat att fungera. Om det fungerar rent protokollmässigt kan jag inte svara på, men med NMEA 0183-protokollet finns i alla fall hopp. I mitt fall (se annan tråd) så fick jag ge upp med att få en Raymarine-pilot (nyare Evolution-serien) som bara har NMEA2000 att prata med plotter som inte var Raymarines egna. Inte heller fungerade navigationsprogram i PC. Helt enkelt för att Raymarine kallar sitt NMEA 2000 för "Seatalk NG", och kan därmed lägga till lite extra data som givetvis krävs för funktion och som inga andra än Raymarines egna prylar skickar och tar emot.
  2. 1 poäng
    Det kommer lite stänk innan, så man ser ändå att impellern fungerar. Det är snarare den smartaste konstruktionen iom att det är den enda lösningen där man ser att vattnet flödar genom hela motorn. Man ser även hur termostaten jobbar. Den vanliga lösningen är att ta strålen i botten på avgasplåten och då vet man bara att vattnet når botten av blocket. Har sett flera motorer överhetta trots stråle med den lösningen…
  3. 1 poäng
    Glad midsommar 🇸🇪 I år får jag nöja mig med att fira på landbacken men det blir en promenad på kajen i Hasselösund och Smögen så man får lite båtkänsla.
  4. 1 poäng
    Så här ska det se ut! Dubbla kylar (kylbox 18l och kylskåp 80l) samt en toalett som spolat några gånger. Kan nog sova lungt inatt och dom kommande dagarna. Glad midsommar vänner och fiender.
  5. 1 poäng
    Det varierar. Oftast är strålen inkopplad före termostaten/erna såatt strålen kommer direkt efter start, men på vissa Merc/Mariner ex. 2T V6:or och troligen även din 125 är strålen ansluten efter termostaten. Då kommer strålen efter några minuter på tomgång.
  6. 1 poäng
    "Bandet av polyester, 26 mm brett och 56 m långt, hade varit monterat på båt i 16 år." Utifrån dessa förutsättningar är det intressant att SXK kan dra följande slutsater: "Ankarband som varit utsatt för dagsljus i 5 säsonger bytes. Ankarband som varit väl skyddade mot ljus byts efter 10 säsonger. Dessa rekommendationer stöds av 7 mätningar men på endast ett band" Hur kan man dra de slutsatserna baserat på 1 st band. Det är ju inte ens i närheten av någon seriös undersökning Det är rätt häpnadsväckande att en välrenommerad intresseorganisation ger sådana rekommendationer på sånt extremt klent underlag. Riktigt oseriöst enligt mig. Och för de som förkastar band och hyllar lina, hur många båtägare vet vad det är för brottstyrka på linorna de har, vare sig som nya eller gamla. Att ankarband (oavsett tillverkare och material) som förvaras ute i solen blir porösa med tiden är faktum, precis som alla rep oavsett material, det är den risken/effekten man ska upplysa på sakligt sätt. Inte genom rekommendationer baserade på 1 exemplar. Jag har själv varit med och undersökt spännband för lastsäkring i provbänk för att just hitta rekommendationer för utbyte. Det kan skilja rätt mycket mellan nya oanvända band. Inte alla höll vad de lovade, även innom samma märke. På väl använda band gick det inte att dra någon tydlig slutsats av vad som påverkar försvagning. Utfallen föreföll nästan slumpartat. Det slutade med att det inte gick att dra en slutsats för rekommendationer. Vi provade band i 2 dagar, så det var ett rikligt antal test. Så jag ger inte mycket för SXK slutsats utifrån ett enda band.
  7. 1 poäng
    Liten elutombordare med batteri på 60Ah är som att segla plattläns i svag vind. Däremot om ekipaget måste gå emot diverse vågor och stark vind så blir det inte så kul. Och bara batteriet väger nästan dubbelt mot t.ex. en Honda 2.3 och skall laddas stup i ett. Litium väger hälften och kostar skjortan. En honda 2.3 om man inte kör riktigt fullt drar väl c:a 2 dl /tim och med 20 timmar/säsong så blir det 4 liter soppa. Avtrycket i både klimat och plånbok är i stort sett försumbart. Som talesättet säger : "Man skall välja sina strider", vilket i ett fall som detta är kampen för miljön.
  8. 1 poäng
    Hej Som jag skrev tidigare så hade jag samma problem med Ritar batterier och fick samma värden som du fått när jag mätte med batterimätare, men när jag anslöt en 55w lampa så hade mina 100 Ah batterier bara mellan 8 och 15 Ah kvar. Det var först när inte en batteribank på 480 Ah klarade att driva kylen en natt som problemet upptäcktes men hade troligen pågått under en längre tid. Hälsningar Ove
  9. 1 poäng
    Man vill ha jämn bränna ska man ligga med fötter eller huvud mot solen. Ligger man tvärs så blir det skugga längs med ena långsidan av kroppen och olik bränna på höger och vänster sida av kroppen. Inget jag med bonnbränna (T-shirt rand) bryr mig om, men för frun som vill bli jämnstekt spelar det roll. Dock bör man ju lika gärna kunna ligga med huvudet mot solen. Men kanske vissa tjejer (och vissa män) får två cirkelformade bleka fläckar strax ovanför naveln men nedanför brösten pga skugga. I vardagen kan jag tänka mig att ovansida bröst normalt får mycket sol, så när det ska solas vill man få sol även under/nedanför dem och ligger då med fötterna mot solen. Men jag tror nog egentliga skälet är omedveten rutin, att det helt enkelt känns naturligast att lägga sig så som man lägger sig.
  10. 1 poäng
    Plastningen klar och skyddad med epoxi. Tog cirkus 150-200 timmar och det gick åt 17kg polyester, åtskilliga meter glasfiber, två burkar spackel och en halvliter epoxi.
  11. 1 poäng
    I dagarna har jag betsat och oljat båten. Använder Epifanes mahogany bets och Easy flow impregneringsolja. All mahogany ska betsat och oljas och en del av teaken betsas men skall ej oljas då det i sig är ett fett träslag. Kvar att göra är att slipa golvet och ge det samma behandling sedan ska impregneringsoljan få gotta till sig i några veckor innan det är dags för fernissa. Jag har bestämt mig för att fernissa även teaken så kommer att använda Epifanes teakfernissa. Är lite nervös över hur nåten ska klara sig då jag märkte för sent att den inte är till för att övermålas. Har dock läst att det ska gå bra om den fått härda minst ett halvår vilket det har så håller tummarna. Annars blir det mycket extrajobb.... Sedan skall främre stolar och bakre stolar med lådor få samma behandling men osäkert om jag hinner det i sommar. Fokus är att behandla allt utom stolarna och de bakre lådorna så att jag kan testköra båten i sommar. Skulle vilja får in rutor också. Hinner jag mer är det en bonus. Fin blir den iaf.
  12. 1 poäng
    Tackar, kul att tråden är till nytta! Att döma av trådarna på MG så finns det väldigt många bra sätt att få snygg finish och många är säkert bättre än mitt. Men var och en blir salig på sin tro, såhär gör jag: * Slipar med 240 papper, Festool Granat. Därefter lägger jag ut kolpulver med en markör, då syns det där man slarvat och gått för fort fram. * Upprepar ovanstående tills det blir fritt från ”hålbottnar” från gelcoatmålningen. För egen del så tycker jag att det är rätt trist att slipa, så jag delar hellre upp slipningen i flera pass på ett par timmar snarare än en lång dag. Då behåller jag skärpan och är noggrann, när man märker att man börjar slarva så är det dags att bryta. Om man lyckats måla en jämn och fin gelcoat/topcoat så kan man hoppa över 240 pappret och gå direkt på steget nedan (400 papper) men för egen del så har jag aldrig lyckats lägga ut ett jämnt lager utan att det blir ” pinholes”. Så jag lägger istället ut flera lager (cirkus fem) med roller och då blir det oftast gropar. * Slipar med 400 papper, lägger ut kolpulver för att kunna se eventuella sliprosor från 240 pappret, slipar mer där jag missat. Och repeterar tills det är bra. * Samma med 800 papper. * Samma med 1200 papper. * Kör 3M ”grön kork”polish med lammullshätta. Viktigt här att man har en bra (roterande) maskin som tål att man trycker rätt hårt utan att tappa i varv. Man behöver jobba längre på ytorna än man först tror, men det betalar sig. * Samma med 3M ”gul kork” och skumgummidyna till skillnad från ovanstående. * Som avslutning ett bra vax. Lycka till!
Denna ledartavla är satt till Stockholm/GMT+02:00
×
×
  • Skapa nytt...