Gå till innehåll
torsdag 18 april 2024

Ledartavla


Populärt innehåll

visar innehåll med det högsta anseende på 2022-05-08 på alla områden

  1. 3 poäng
    Vill tipsa om ljudfälla jag byggde när jag installerade värmaren i vintras. Den bygger på vanliga avloppsdelar samt ljudabsorbent 25mm. bilderna säger nog mer om konstruktionen. resultatet= fullständigt dämpning, inte ett skvatt att tickandet hörs / fortplantar sig i båten. Ps. Byggde f.ö en ljudfälla till utblåssidan på värmaren också som funkar kanon men tror inte jag har bilder på denna.
  2. 2 poäng
    En sån, eller liknande vore väl smutt?
  3. 2 poäng
    Jag tycker det är två saker som du i detta läge ska prioritera och som du lätt gör själv. Byt motorolja. Brukar finnas en avtappningsplugg mitt bak på motorn. Annars köp en sug och sug genom oljepåfyllningshålet. Byt växelhusolja. Tappa av den gamla oljan genom att skruva ut nedre skruven på växelhuset först och sedan den övre. En stor skruvmejsel eller en slagskruvmejsel med stor bits krävs så inte skallen förstörs. Köp nya packningar till bägge skruvarna. Fyll på genom nedre hålet tills det kommer ur det övre. Håll kvar tuben eller, ännu bättre om du har en slang med pump, låt slangen sitta kvar medan du sätter i den övre skruven. Ta bort tub/slang och sätt i den undre skruven.
  4. 2 poäng
    Mät oljetrycket med en manometer. Kolla överströmningsventilen. Ingemar
  5. 1 poäng
    Om man använder tillräckligt korta nit, som inte skaver i linan på insidan. Eller korta RF-skruv i gängade hål. Skulle tro att det är viktigt att göra ett tajt hål, där linjenomföringen ska passas in. Går förmodligen med lämpligt smal hålsåg. Ju tätare dessto mindre belastning på nit eller skruv. Bombeslaget i änden på bommen, duger inte att poppnit med aluminiumnit... Glappar snart upp.
  6. 1 poäng
    En fabriksmonterad anod håller säkert ett år till men sen kan det vara ”på gärsgårn”. Ta det lugnt och kör en sommar till om ingen vill/kan hjälpa dig nu med oljebytet.
  7. 1 poäng
    Oj, beklagar! Förr eller senare är det bra om du lär dig. Tillsvidare kanske någon god granne kan hjälpa dig med oljebytet? Kanske i utbyte mot en fika? Är barnen inte för små kanske de kan ”hjälpa till” när grannen visar hur man gör? Vad jag har förstått brukar man hjälpas åt ganska mycket på öar.
  8. 1 poäng
    Jag håller med i sak. Naturligtvis borde jag lära mig att göra det själv. Men jag blev nyss (helt överraskande) lämnad av min man (sedan 22 år) och som ensamstående mamma till två barn är det just nu helt otroligt mycket jag måste lära mig att göra själv. Jag hinner inte, och orkar inte lära mig nu. Jag bor fn i sommarstugan på en ö utan broförbindelse (men med waxholmsbåt), livet skulle underlättas av att få båten i sjön. En granne kan hjälpa mig att sjösätta i övermorgon. Men jag vill ogärna att motorn blir helt förstörd. Jag hade hoppat på att få goda råd i det här forumet. Ska jag uppfatta era råd som att det är det läge att avvakta och hoppas att någon kan hjälpa mig sjösättam längre fram, efter att jag lärt mig göra service själv. Eller ska jag chansa och hoppas att det inte blir alltför stor skada på motorn? Tillexempel, vad händer om anoden inte byts?
  9. 1 poäng
    Enig, gör det som du kan och är enkelt att göra själv. Oljor, smörja upp proppaxel, tändstift, filter som är det enkla att komma åt. Köper du grejerna hos en Yamaha ÅF borde du också kunna få tips på vad som bör göras, vad det behöver, goda råda på vägen. att bara köra vidare med hänvisning till att du inte hittar någon som gör jobbet åt dig låter som ett sämre alternativ än att göra service utan stämpel i boken ..
  10. 1 poäng
    Ja det kan ju absolut vara så, speciellt med tanke på att den dör så tvärt? Inga missljud eller någon form av förvarning innan den tvärdör. Har svårt att förstå mig på kylningen.. Som jag försökt fattat det så går det från vattenpumpen upp till ena cylindern och sen vidare till den andra cylindern och termostathusen och sen en slang vidare förbi termostathuset till avgasröret igen? När jag öppnade termostathusen för att kolla in i ”hålet/avgaslimpan” där termostaten sitter så är det ju bara ett hålrum? Ska inte vattnet föras vidare där ifrån?
  11. 1 poäng
    Ja det kanske du har rätt i, jag ska be någon på båtklubben ta en titt på plats ⚓️ tack för hjälpen!
  12. 1 poäng
    Okej jag ska prova plocka av alltihop o först smörja o se om de hjälper. tack
  13. 1 poäng
    Funkar utmärkt med aluminium, så klart. Anledningen till att aluminiumnitar inte används så mycket är för att de kan vara för svaga när det gäller att hålla fast saker. För många ändamål funkar det garanterat fint ändå, särskilt om man överdimensionerar lite. Men jag skulle inte vara så säker på att det blir ett passande hål. Jag hade skippat popnit och i stället borrat ett lite för stort hål och letat upp en passande "ögla" i plast för att skydda linan från den vassa metallkanten.
  14. 1 poäng
    Du har ju redan fått ett antal lämpliga svar, men jag skriver ändå 😉 Det är som sagt nog inte meningen du skall sätta mer än en kabelsko på shuntens vardera sida. Ena sidan skall till batteriminus och den andra till en minusplint. Shunten i sig är nog inte tänkt att vara en kopplingscentral, varken elektriskt eller mekaniskt.
  15. 1 poäng
    Den runda multikontakten såg ut att sitta rätt. Är det någon som kan bekräfta att det är detta som är givaren till oljetryck? Det gjorde nämligen ingen skillnad på varken varningslampan eller oljetrycksinstrumentet när jag kopplade ur den kontakten/givaren.
  16. 1 poäng
    Pudlar. Håller med, det bör vara en Buster R…
  17. 1 poäng
    Tackar, ser det som win-win med ett forum, man ger och tar tips. Tyvärr finns det en del som är dåliga på att dela med sig, har flera sådana vänner. Vi är alla olika
  18. 1 poäng
    Det ser ut som en Buster R, och annonser man ser på Busterbåtar brukar ha fantasipriser, tex denna: https://www.blocket.se/annons/stockholm/buster_r/100657928 Det är som att det är något fantastiskt bara för att det är aluminiumbåt. Här kan du se rapporterade försäljningspriser: https://www.sokbat.se/modell/buster/r
  19. 1 poäng
    Ser enligt mig ut att vara en Buster Mini med en Tohatsu 25hk.
  20. 1 poäng
    Hålet ingår i konstruktionen av popnit. MEN! Du behöver en popnit med rätt mått (rätt längd, rätt diameter) samt i materialet monell (monel?) som är en legering som inte skadar aluminium. Du behöver också en popnittång av kraftigare modell. Monellnitarna är rätt hårda att jobba med.
  21. 1 poäng
    Börjar med att se på kontakten 👍 Tack för tips
  22. 1 poäng
    o-förångare, ISOTherm. Uppfattat! Tackar för detta mina herrar (?). Och ja, en termoelektrisk kylbox har jag in min ägo. Den surrar med ett fläktljud. Rätt värdelös men fungerar på hotellrum utan kyl och konstant matning. Tog mod till mig och gick ner till båten och tryckte på knappen märkt "kylskåp". Utan tvekan ett kompressorljud vid sidan av boxen någonstans. inte rotat runt då båten står på sin trailer och jag ogillar detta. I vilket fall som helst så blev det tyst efter 7-8 minuter och den runda var fryskall. Fungerar UA. Vred på termostaten och då drog den igång igen. Sen finns det annat och göra med elsystemet. Men är HVT så det löser sig.
  23. 1 poäng
    Ja sannolikt är det det. Kompressorkylar kännetecknas ju av att det finns en kompressor och en evapravator, eller vad det heter.. en sådan som syns på bilden. Supercool hade/har en halvledare med kylflänsar och en liten fläkt. Supercool har väl mer eller mindre övergivits då dessa aggregat drog en hel del ström i förhållande till den kylan de presterade. Kompressorkylskåp/boxar är mer energieffektiva, även om det finns undantag.
  24. 1 poäng
    Fick lite fart efter din tråd på det där med att täta luckor. Hittade en passande d-list och passade på att byta på alla luckor. På själva luckan för batterierna la jag även till en plattlist som jag hade på hyllan- hoppas det funkar bättre med tätning nu. över batteripolerna tog jag en bit armerad gummislang jag hade över och klippte upp och buntade fast.
  25. 1 poäng
    Huvudet på spiken! Det är en perfekt beskrivning av vad man önskar i en båt! (Förutom toalett, dusch, varmvattenberedare, stort kök, flera rum, badbrygga...)
  26. 1 poäng
    Köp en 24V-laddare så slipper du dela batterierna vid laddning.
Denna ledartavla är satt till Stockholm/GMT+02:00
×
×
  • Skapa nytt...