Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024

Ledartavla


Populärt innehåll

visar innehåll med det högsta anseende på 2022-01-01 på alla områden

  1. 2 poäng
    Återkoppling: Dagen före nyårsafton öppnade jag upp presenningen i fören så att det blev bra genomdrag i tältet - jag vek presenningen så det är dock inte perfekt vad gäller tältets vindfångsegenskaper. Idag (Nyårsdagen, alltså bara två dagar senare) var jag nere för att hämta seglen och det var stor skillnad vad gäller upplevd fuktighet i både tält och båt. Där det för två dagar sedan dröp av fukt (presenningens insida), var det nu betydligt mindre vattendroppar (men förvisso några grader kallare idag - minus två istället för plus två) Seglen då? Som legat sedan slutet av november i en båt i ett alltför tillstängt tält? Alla segel som legat i förpiken var torra och fina medan den nya fina genuan som legat i stickkojen var blöt, eller rättare sagt segelsäcken var märkbart fuktig på gränsen till blöt. Nu är de alla hemma i källaren och får bli varma och torra!
  2. 2 poäng
    Nu är det bara några timmar av 2021 kvar så jag tänkte passa på att önska er alla ett riktigt Gott Nytt År! och hoppas att ert 2022 blir minst lika bra som 2021. Vad är årets viktigaste händelse? Sjösättning kansk!? Eller vad tycker ni?
  3. 1 poäng
    Husqvarna CB-N. Raksöm med olika avstånd samt back. Separat elmotor med remdrift samt uttag för extern lampa som jag har bytt till starkare och modernare led. Finns några till salu på nätet om du googlar.
  4. 1 poäng
    Hög luftfuktighet behöver inte vara ett problem om det samtidigt är kallt. Hög luftfuktighet och över ca +10 grader kan däremot vara dåligt. Exempel som faktiskt använder sig av mögelindex ovan och hur index varierar med temperatur: här är temperatur och relativ luftfuktighet från min vind senaste året. Ibland hög luftfuktighet men det är inget stort problem eftersom det samtidigt är kallt. Enda gången det inte var okej år slutet okt/början nov, där syns ett rött område. Min krypgrund är inte lika rolig. Där måste jag sätta in avfuktare snarast, eftersom den håller runt 15 grader sommarhalvåret samtidigt som luftfuktigheten där är hög.
  5. 1 poäng
    Om man kör en vanlig elektrisk avfuktare måste man tänka på hur och vart man leder bort vattnet som bildas. Jag har en avfuktare i min källare, och det är en hel del vatten som bildas i den var dag, jag leder bort detta till golvbrunnen, den i avfuktaren inbyggda behållaren räcker inte till på långa vägar. I båten bör man ju då leda ut detta vatten i det fria, genom en självläns eller annan bordsgenomföring.
  6. 1 poäng
    För alla petimätrar här inklusive jag själv: det där mögelindexet är taget från en avhandling som en finsk akademiker gjorde på furu (föredömligt länkad från inlägget), så man får ta det som tumregel snarare än absolut sanning. I övrigt har ju tråden kommit fram till vad som gäller: antingen städar man ur det som mögel typiskt sätter sig i, t ex textilier och annat som lätt blir smutsigt, eller avfuktar riktigt ordentligt så att fukt/mögel inte blir ett problem. Avfuktar man bör man försluta det utrymmet så gott det går, så att man inte försöker avfukta hela omgivningen. Alla glada som har krypgrund bör veta hur det funkar i både teori och praktik 🙂
  7. 1 poäng
    Jäg tänker precis tvärt om. Just när båten står uppställd där det är hög luftfuktighet vill man stänga igen den helt och skapa ett torrare klimat inuti båten än utanför. Sedan tror jag man ska ventilera under presenningen oavsett var i landet båten ligger. Möjligen skulle det funka att hålla torrt med avfuktare under en krympplastad båt om arbetet är välgjort, men varför. Utsidan på båtar tål ju väldigt ofta fukt bättre än insidan.
  8. 1 poäng
    Mät spänningen över motorbatteriet med en riktig multimeter. Om du inte har en multimeter ute på havet har du troligen inte heller flytväst.
Denna ledartavla är satt till Stockholm/GMT+01:00
×
×
  • Skapa nytt...