Gå till innehåll
lördag 20 april 2024

Ledartavla


Populärt innehåll

visar innehåll med det högsta anseende på 2021-08-28 på alla områden

  1. 3 poäng
    Njae, om jag var ansvarig för att felet uppstått så skulle jag nog ta mitt ansvar. /B
  2. 1 poäng
    Följande är ett citat från Cowab ”Varför heter det rostfritt stål? Vi alla har nog någon gång sett att en kökskniv eller annan utrustning av rostfritt stål rostar, men vissa produkter är mer rosttröga än andra. Läs vidare om vad det är som gör att rostfritt stål rostar. Varför rostar rostfritt stål? Att rostfritt stål inte kan rosta är en vanlig missuppfattning, det är ett vilseledande namn som ger en falsk förväntan som aldrig kan uppfyllas. Rost kan bidra till svåra skador och det kan uppstå snabbt, speciellt om det utsätts för skiftande väder, klor eller salthaltig vattenånga m.m. Att till exempel bilen eller grillen rostar efter ett tag är inget ovanligt, fukt i kombination med smuts är en av förutsättningarna för att rost ska uppstå. Rostfritt stål har en högre motståndskraft mot oxidation än vanligt stål. Oxidation är en kemisk reaktion mellan ett ämne och syre där elektroner förflyttas från friska molekyler till andra oxiderande ämnen vilket bidrar till att stålet rostar. Rostfritt stål är ett slitstarkt material och används därför till allt från stora skyskrapor och maskiner till små köksknivar. Det finns många kvaliteter på rostfritt stål, över 250 stycken, indelade i fyra huvudgrupper: austenitiska, ferritiska, ferritisk-austenitiska (så kallat duplexstål) och martensitiska. De rostfria stålen delas alltså in i olika typer utefter deras metallurgiska struktur. Det de har gemensamt är att de innehåller minst 10.5 viktprocent krom, vilket är deras förmåga att stå emot korrosion (rost) långsammare. Kromet i stålet är inte det enda som påverkar motståndskraften mot rost, utan också kolhalten. Ju lägre kolhalt, desto högre rostbeständighet. | Läs också: Gör lagret redo för högsäsong - Planering och optimering Självläkande rost Rostfritt stål kan självläka med hjälp av kromet i stålet. När kromet kommer i kontakt med luft bildas en tunn hinna av kromoxid, denna hinna skyddar stålet från rost och har en självläkande förmåga. Om stålet är skadat eller har repor kommer stålet som nyligen exponerats använda syret i luften för att delvis reparera skadorna genom att bilda ett nytt lager där det först förstördes. Underhåll Hur ska man då behandla och underhålla rostfritt stål för att det ska hålla så länge som möjligt? Att hålla stålet rent och behandla det med jämna mellanrum är grundläggande för att det ska hålla länge. Det är enklare att underhålla rostfritt stål inomhus eftersom det inte utsätts för skiftande väder eller liknande. Använd bara en trasa med milt rengöringsmedel för att tvätta stålet. Rostfritt stål som står utomhus behöver lite mer behandling för att motstå rost. Se till att hålla det rent så kommer stålet att hålla länge. Det finns många olika typer av stål, det är därför viktigt att kontrollera om produkten du köper är tillverkad av rostfritt stål, eller om det bara är det övre lagret som är i rostfritt stål och ett annat stål eller metall under.”
  3. 1 poäng
    Guppar söderut med vindar på 10-15 m/s och alldeles för mycket regn. Är nu på Fyn, Danskarnas hamnar är väldigt välorganiserade och levande med klubbhus (segel, motor, rodd, kajak, dykning) och restauranger. Vi duckade för en kuling och fick god underhållning i hamnen: klubbseglingar med kulingbyar Kajakkurser tex att välta kajak och tömma den på vatten
  4. 1 poäng
    Man kan ladda ner Victrons app och gå in i ett demo-läge och se vad man kan ställa in med de olika inställningarna. Finns rätt mycket faktiskt.
  5. 1 poäng
    Och den skall jag också titta närmare på.
  6. 1 poäng
    Jag har en Victron smart battery protect som jag köpte på Amazon.se. Jag har 65A-varianten men det finns modeller som klarar högre strömmar om det behovet finns. Att den heter "smart" innebär bla att den går att konfigurera precis som man vill själv med en smarttelefon via bluetooth. Det kan vid en första anblick tyckas vara en löjlig nördfunktion men det är faktiskt väldigt praktiskt. Bla kan man ställa in spänningsnivåerna precis som man själv vill. De här värdena går att påverka via appen Victron connect:
  7. 1 poäng
    Jag köpte en billig solcellregulator, PWM, som sitter mellan batteri och förbrukare. Den är inställd för att stänga ner förbrukare om spänningen sjunker för mycket. Startkretsen ligger utanför den. Den tål 30A enl kinesiska uppgifter och funkar bra. Kostade en dryg hundring på ebay.de
  8. 1 poäng
    Ett absolut no,no är att använda en vanlig stålborste. Jag har sett resultatet och det är inte snyggt.
  9. 1 poäng
    Seawolf, som skriver här ibland, sålde den här. https://www.batterybrain.co.uk/ Jag tycker det är toppen att inte behöva ha något dedikerat startbatteri. Onödig vikt till liten nytta. Nu kör jag 3*112AH rakt av.
  10. 1 poäng
    Nu är det säkert bara en schematisk bild men ett litet påpekande i fall att... Säkringen på kabeln mellan batteri och solregulator skall sitta nära batteriet.
  11. 1 poäng
    Familjekappsegling idag på Broken klubbholme! Jag, Tommy och Peter kom 2:a. En tur på 2 timmar enligt traditionell bana.
  12. 1 poäng
    Här kan man fördjupa sig lite i korrosion av rostfritt stål. https://www.damstahl.se/sokresultat/?q=korrosion
  13. 1 poäng
    Mera teknik, mera problem! Fast jag har ju samma funktion via solcellsregulatorn så man kanske ska inte ska "gnälla". Har inte du den funktionen också? Då kan du ju koppla ett relä eller en kontaktor på lastutgången så kan du bryta även stora förbrukare.
  14. 1 poäng
  15. 1 poäng
    Hur du än gör skall du försäkra dig om att materialet är det samma som i skrovet, eller att genomföringens material är av rätt typ. Det finns genomföringar till ekolod och loggar av plast, Silva/Nexus har sådana, och det finns en blindplugg som passar i dessa.
  16. 1 poäng
    Eller kanske dra i en genomföring som man sen pluggar?
  17. 1 poäng
    Jag skulle popnita fast en aluminiumplåt med trycktäta nitar och ha Sikaflex 221 som tätningsmassa.
  18. 1 poäng
    Ett alternativ "utanför boxen" för att komma under en låg bro (förutsätter nog lugnt vatten...).
  19. 1 poäng
    I Göteborgstrakten så lägger nog många sin röst på Steve Olsson i Amundön. Det är en bit från Björlanda men det finns en anledning till att de har kunder från hela Sverige. Dyra men väldigt bra.
  20. 1 poäng
    Jag har använt Marinteknik för att byta kona på min VP D4 och var nöjd med det. De hämtade drevet söder om Göteborg och satta på den senare på våren. Jag hade god telefonkommunikation när det uppstod osäkerheter. Jämfört med andra båtmeckar så tycker jag de är bra.
Denna ledartavla är satt till Stockholm/GMT+02:00
×
×
  • Skapa nytt...