Gå till innehåll
tisdag 23 april 2024

Ledartavla


Populärt innehåll

visar innehåll med det högsta anseende på 2021-05-13 på alla områden

  1. 2 poäng
    Gör mall innan och klipp/skär efter den. Som sagt tidigare, rengöring och rengöring och rengöring med aceton. Du kan aldrig rengöra för mycket. Jag själv köpte i våras från Ebay färdiga (formpassade) via en kille som hade min båts mallar. Han har MÅNGA mallar till övriga båtar. Räknade på att köpa 3 rullar, vart nästan samma pris med formsytt. Han kan göra 4 olika färger och till min båt (Bayliner 2855) kostade det 4500kr inkl frakt till ALLA golvytor och fotsteg ect.
  2. 1 poäng
    Jag har aldrig förstått vad som är så bra med pressade anslutningar i bränslesystemet. Ofta är det vid dem det börjar läcka. Vanliga slangklämmor går att dra åt. För övrigt har nyare Volvo Pentamotorer inga pressade anslutningar, utan vanliga slangklämmor.
  3. 1 poäng
    Axeltätningar i plast brukar ha grafitfläta. Man ska göra ringar av flätan. Man brukar få plats med tre stycken. Grafitflätan är självsmörjande och ska inte fettas in. Lättast är att lägga flätan runt axeln, eller något rör med samma diameter, och skära av ändarna snett med en vass kniv. Då blir det exakt längd. Peta in ringarna med skarvarna förskjutna. Hade det varit min båt hade jag bytt hela tätningen mot något bättre.
  4. 1 poäng
    Nä, eller jo plottern, men använder inte funktionen så jag vågar inte gissa på antal distans. Ca 15 övernattningar och totalt ca 50 turer med båten.
  5. 1 poäng
    Nä, inte från den modellen. Åkt uttern s64 med 150 hk diesel. Trevlig båt men motorn gjorde väl ingen glad. Vibrerade och riste. Motorn kändes helt död innan turbon började ladda. Då kändes den mest trött. Jobbade rätt hårt vid marchfart. Hur s64 är jämfört med Ryds 23 gällande vikt och gång vet jag inte, men vikten kan väl googlas. Jag upplevde den som undermotoriserad.
  6. 1 poäng
    Är det? Jag har också en liten båt. Har i snitt ca 65 motortimmar per år.
  7. 1 poäng
    Som flera redan tipsat om rengöring är nyckeln till godare doft, kan ta tid om odören sitter i plasten men det blir helt klart bättre år för år med de begagnade båtar vi köpt. Förbättra ventilation under täta madrasser har vi fixat på olika sätt: IKEA ribbotten (Sultan Långåker) som sågades till att passa i förpiken, bygger några cm luftspaltmatta som bygger 10 mm, finns tom så tunn som 3,5 mm I vår köpte jag åter 10 mm matta och den här gången från tyska SVB, priserna varierar kraftigt mellan internet och fina gatan.
  8. 1 poäng
    En 35 fotare i bra skick som seglar bra i dessa tider för under 160'? Årliga kostnader brukar man säga ett minst 10% av inköpspriset och det är nog rimligt. Men om du sedan skall vinterförvara en båt så beror det mkt på var det är. I delar av Stockholms regionen kan en 35 fotare säkert kosta 20-30' att vinterförvara. Där jag bor har jag haft min 30 fotare inomhus i hangar för 4'
  9. 1 poäng
    Sitter en värmeväxlare om den är sötvattenkyld (slutet system) Den ser ut som en tub (tjockt rör) ca 60-70 cm lång med lite slangar på. Finns lite olika utföranden. En del sitter monterade horisontellt framför motorn och en del vertikalt på sidan av motorn. Ett ex
  10. 1 poäng
    Lite uppföljning, tillslut blev det förstås för bråttom för att beställa från Tyskland. det slutade med 2st 90Ah AGM från SeaSea. https://www.seasea.se/båtel/batterier/agm-batteri/marinbatteri-90-ah-agm-mastervolt oklart om det är best Bang for the buck, men de passar bra i batteriboxarna och känns tunga och seriösa. Måste vara bättre än mina gamla slitna 80Ah blöta
  11. 1 poäng
    Ta med dom gamla slangarna till en slangfirma så pressar dom på nya slangar på dina originalnipplar. Maskinpressade slangar är betydligt säkrare och tätare än slangklämmor.
  12. 1 poäng
    För många år sedan, så kom vi ned till båten en varm och solig dag, öppnade kapellet och slogs nästan överbord av en fantastiskt hemsk luktchock, det luktade så himla otrevligt att det inte går att beskriva i ord, inte skit, inte pyton, inte gammal olja, mer förruttnelse. Efter ordentlig utvädring letade vi runt i båten, ganska snabbt fann vi en liten hink som barnen brukade använda, i denna hade dom sparat kanske ett halvdussin blåmusslor, och dessa blåmusslor var nog inte direkt färska den dagen de lades i hinken heller... Jo dom var avsedda som agn vid krabbfiske... Tack ock lov var det ju bara denna hink som luktade illa, efter det att musslorna hällts överbord sanerades hinken med någon blandning av Yes och Klorin. Hinken, en liten röd sak med bilder på Musse Pigg och Pluto finns fortfarande kvar och väcker en del minnen och luktförnimmelse.
  13. 1 poäng
    Prova ställ in ättiksprit i ett glassöver natten.
  14. 1 poäng
    ”En manick” kan ju vara lite vad som helst. Har sedan ganska länge en var av de två modeller som Kjelle säljer (sålde?). Den lilla ger egentligen ingen förbättring men kanske håller undan viss lukt. Den större ger viss förbättring men den är ganska kortvarig. Ska påpeka att jag använder dem i en gammal kåk på landet, inte i båten. Förra året lånade jag en maskin som med kraftigaste lampan gör en väldig skillnad. Stället som luktat gammal sommarstuga i 60 år blev nästan luktfri på några dygns behandling i olika rum och i källaren. Men i år har lukten kommit tillbaka fast inte lika stark. I år har jag köpt en sån maskin själv (ville inte snylta på min kompis godhet) och har kört den ett par dygn i olika rum och märker väsentlig skillnad. Fast orsaken till lukten finns kvar och är identifierad och ska åtgärdas i sommar. Vad som sagts mig är att efter en behandling så tar rummen till sig den första naturliga lukt som kommer in. Kanske kan det vara ett tips tillsammans med att hitta och åtgärda ursprunget till lukten.
  15. 1 poäng
    Vad är det för icke önskvärd lukt du har ombord? Beroende på vad det är som luktar kan det skilja sig i förfarande hur man gör för att få bort doften. Vanliga icke önskvärda dofter ombord är följande: Diesel, gammal olja, mögel, latrin, etc... Vissa nya båtar kan lukta ”plast” alltså nybåtslukt som alla inte gillar. Många gånger kan man få bort en del dålig lukt genom att tvätta rent under durkarna och under motorn, inte sällan kan det stå en mix av oljespill och kanske litet diesel i gammalt havsvatten, som då blir en grogrund för diverse bakteriologiska processer som luktar illa. Om det finns toalett ombord kan det lukta om toainstallationen, ofta är det de ”lukttäta” slangarna mellan toaletten och tanken som passerat ”bäst före” och nu släpper igenom latrinlukten. Spolvattnet i toaletten tas ju oftast in utifrån, havsvatten med alger, plankton och annat organiskt, om det får stå länge blir det en förruttnelse, som inte direkt luktar viol. Om det läckt in vatten ovanifrån och hamnat i inredningen kan det börja mögla och det luktar ju inget vidare. Så för att kunna svara mer precist får du nog beskriva lukten mer ingående, så kanske vi kan hjälpa dig.
  16. 1 poäng
    Den härliga styrendoften?
Denna ledartavla är satt till Stockholm/GMT+02:00
×
×
  • Skapa nytt...