Gå till innehåll
fredag 29 mars 2024

Ledartavla


Populärt innehåll

visar innehåll med det högsta anseende på 2021-03-06 på alla områden

  1. 3 poäng
    Johan Hakelius har skrivit en tänkvärd krönika i Expressen. https://www.expressen.se/kronikorer/johan-hakelius/det-ses-som-ett-problem-att-pastridigt-havda-sin-ratt/ Den är skriven med bakgrund av Ebba Busch´s problem med sitt husköp men inleder med hur definitionen av rättshaverist blivit häcklande mot individen. Nedanstående är lite citat ur artikeln (artiklar tenderar att försvinna o då blir länkarna meningslösa) ---------------- Citat ur artikeln ------------------------ Det ses som ett problem att ”påstridigt hävda sin rätt” Definitionen säger något om Sverige. ”Rättshaverist”, skriver Svenska Akademien, är en ”person som påstridigt hävdar sin rätt”. Inget om att den rätt som hävdas är påhittad eller utan grund. Inget om konspirationsteorier och allmän tokighet. Bara det där ”påstridigt”. Det betyder, enligt samma källa, ”envist och aggressivt”. Alltså, problemet med en rättshaverist är inte att han eller hon har fel, eller lider av vanföreställningar. Problemet med en rättshaverist är helt enkelt att han eller hon håller på sin rätt. Vägrar att vika ned sig. Som sagt, definitionen säger nog en del om Sverige. -------------- Slut citaten ur Expressen ------ läs gärna hela artikeln -------------- Det här är tänkvärt i frågan om TBT på båtbottnar. Många av inläggen här antyder att TS är rättshaverist. Med Svenska Akademins definition är det kanske så. Men är det det rättsamhället vi vill ha? En annan intressant person som jag hörde i radions söndagsintervju för någon vecka sedan är Bo Rothstein om att våga säga ifrån. Hans argumentation för att "våga säga ifrån" grundar sig i 40-talets Tyskland där hans släkt fick lida för att många inte vågade säga ifrån (förvisso hemskare och allvarligare än TBT-frågan men tänkvärt). https://sverigesradio.se/avsnitt/1679042
  2. 2 poäng
    Varför är du trött på den? Du skriver crimptång, menar du crimp eller kabelskotång? Crimp är väl en tång som pressar samman t.ex. en rörkabelsko eller en koaxialkontakt. Jag har en Biltema kabelskotång (för flatstiftkontakter) sedan rätt många år och tycker att den fungerat bra för mitt amatörbruk. Passformen för urtagen fungerar, presstrycket går att justera om det skulle behövas (men det har inte behövt hitintills) och spärren som kräver att jag "trycker i botten" fungerar. Vad mer behövs? Den enda nytta "plåttången" gör är att ligga kvar i sortiment-asken så att kabelskorna inte far runt i asken. Den skulle jag aldrig ens fundera på att klämma en kontakt med sedan jag skaffade den utväxlade modellen. En yrkesman som använder verktyget dagligen skulle säkert hitta skäl för att Biltemas kabelskotång inte har exakt rätt tryck eller något sådant med då blir det Knipexpriser.
  3. 2 poäng
    Glöm inte att avsluta med att måla upp vattenlinjen några centimeter på den sidan pentryt är... 🙂
  4. 1 poäng
    Glöm inte att avsluta med att måla upp vattenlinjen några centimeter på den sidan pentryt är... 🙂 Det lutar inte åt en 30 kg bänkskiva, känns lite onödigt slitstarkt och så känns det jobbigt att göra hål för hoar och blandare i den. Dessutom blir det ju en massa extrajobb att ändra vattenlinjen. Jag behåller nog orginalskivan och ytbehandlar den på något vis. 1k- eller 2k-lack eller kanske epoxi lutar det åt just nu. Jag är inte så rädd för UV-strålar i pentry, men epoxi gulnar lite med tiden och så inbillar jag mig att epoxi är lite mera känsligt för sprickor om det blir rörelser i materialet. Rätt eller fel?
  5. 1 poäng
    Vi använder ett sådant lock som du länkar till på en sådan 4 l dunk fotogen som du länkar till.
  6. 1 poäng
    Jag återkommer säkert till marinmekandet när jag gått i pension och har tid att bosätta mig i motorluckan 😎
  7. 1 poäng
    Eftersom jag vill ersätta mina med exakt likadana så blir din metod lite svårt även om den verkar bra. Så här ser dom ut som jag låtit tillverka. Dom är ca. 120 cm x 45 cm. & sitter på sidorna på båten.
  8. 1 poäng
    Jo det är en möjlighet. Men locket är sönder samt så läcker stolen i nedre delen. Så därför blir det billigast att köpa en helt ny toa.
  9. 1 poäng
    Kanoners, tack alla för bra tips!👍 Det lutar åt de elektriska trimplanen i nuläget, men listan är låååång över allt som behöver göras innan sjösättning så jag får se vad som hinns med.
  10. 1 poäng
    Intressant, för detta bekräftar ju bara det jag skrev innan - man får tyvärr inte längre vad man betalar för. Victron ovan håller knappast "högre kvalitet än de flesta PWM-regulatorer", även om det är vad de säkert hoppas man skall tro. Snarast är det inget annat än en billig Kinaprodukt som Victron ombrandat med ny etikett och fyrdubblat priset på. Det är t.o.m. en gammal produkt som hos de flesta kinesiska ÅF ersatts av nya modeller för flera år sedan. Denna snarlika nedan gav jag 80:- för, ser inuti dessutom nästan identisk ut som @sajjens fina Victron. Men med samma kassa funktion, "Kina-PWM", så den ligger numera i soporna: Får man vad man betalar för bara för att man köper ett "känt" fabrikat" ? Nej, det är ju just bevisat att det tyvärr inte är så längre.... I övrigt så tror jag argument och kommentarer om "PWM" är uttömt och ytterligare överflödigt. @sajjen har sin uppfattning om att begreppet PWM när det gäller funktionen "solpanelsregulatorer" är synonymt med vad jag kallar "Kina-PWM", medan min referens är från ett elektronikdesignperspektiv där det som kallas PWM är en "riktig" DC/DC-omvandlare. Och de sitter de facto i precis nästan vad som helst. Även för att reglera solenergi, och utan att de måste vara synonyma med MPPT-intelligens . Men dessa två uppfattningar kommer inte att mötas, så om jag visar en regulator med PWM-teknik (dvs PWM enligt gängse uppfattningen inom elektronikvärlden) som används för att reglera solpanelladdning kommer @sajjen bara säga att den inte alls är avsedd specifikt för solpanelsreglering och därmed inte representativ. Och om @sajjen visar en regulator med - det h*n menar - är PWM kommer jag bara kalla det för "Kina-PWM" och vifta bort det 😛. Ibland har man olika uppfattningar, men inte minst referenser. Så är det bara.
  11. 1 poäng
    En alternativ /budget lösning till ett zipwake system är att du sätter vanliga trimplan och använder en mente marin som styrenhet. då skall du försöka få så ”snabba” trimplan som möjligt. Jag tror elektriska är snabbare än hydraliska men är inte säker. Systemet blir inte lika snabbt som zipwake men det duger nog väl ändå för de flesta.
  12. 1 poäng
    Om du nu funderar på Zipwake eller annat system med interceptorer så tänk på det att akterspegeln bör vara helt rak, min är lätt konvex och då passar interceptorerna dåligt, dom tål att böjas bara litet, om det blir för mycket böj fastnar klaffarna, eller går trögt.
  13. 1 poäng
    Man oljar massivt trä innan lackning eller målning för att minska fuktrörelserna i träet, vilket gör att färgen/lacken håller längre än om den bara läggs på trä utan olja. Plywood skall inte oljas innan lackning, inte teak heller då det är väldigt fett. Ursprungsfrågan då, vad göra av bänkskivan? Jag hade nog bytt den till komposit, men då det alternativet inte var aktuellt så hade jag oljat den och lackat med enkoponentslack. Tvåkomp är slitstarkare, men är svårare att jobba med.
  14. 1 poäng
    Jag har målat med dc färgen och det blev helt ok,dock med mycke jobb men det är det alltid.Finns en hel del bilder i min tråd "renovering av en gammal silverline"
  15. 1 poäng
    Just det, dessutom med ganska många skruvar (beroende på interceptorernas längd), men du kan ju alltid förstärka på insidan, från bottenvinkeln och ca 30 cm uppåt, genom att lägga på flera lager plast och glasfiber eller plasta in ex.v. en ekplanka.
  16. 1 poäng
    Interceptorerna sitter längst ned på akterspegeln där den möter skrovbotten. Vilket är en av de starkare delarna på en båt så där bör de kunna monteras rejält stabilt.
  17. 1 poäng
    Min "förpiksradio" är en betydligt enklare LTC-apparat. Avståndet till Tracern är nog drygt 3 m. Även den radion är brusfri. Har du provat att slå av regulatorn o lyssna på radion så du vet att det verkligen är regulatorn som stör. En del LED-lampor har visat sig ha ordentliga störningar. Navigationsprylar, USB-laddare, inverter... Det finns mycket i en båt som kan generera störningar. Det finns både radiobaserade störningar och ledningsbaserade störningar. Om du har någon pryl kopplad till elnätet så kan den sitta rätt långt ifrån radioapparaterna och "sända" sina störningar via elkablarna. Problemet med min gamla AP-navigator var ledningsbaserat och det var ett filter på elmatningen till apparaten som minskade de problemen. Övertoner från el/elektronikprylar är ett krångligt område som är svårhanterat om det finns ursprungliga brister i avstörning av grejorna. Jag har ett motto att alltid felsöka o leta upp felet istället för att byta prylar o se vilket resultat som uppnås. Det kan ta lite tid men blir avsevärt billigare, å så roar det mig att hitta felen...
  18. 1 poäng
    Nu är jag inte alls på den kunskapsnivå som tidigare diskuterats här om olika regulatorers arbetssätt etc, inte ens på banan i det sammanhanget skulle jag vilja säga🙂 Dock har jag i skrift som jag bedömer som trovärdig läst att man utslaget över en båtsäsong här uppe i norden totalt sett får ut mer vid seriekoppling då vår mängd strålande solsken är limiterad i förhållande till många andra delar av världen. Givetvis med reservation för diverse blåsbåtar med master, bommar, rodkickar, barduner eller vad man nu kan tänkas vilja ha i vägen. Kanske även bäst att lägga in vissa reservationer för Piteå Havsbad, Lurö Skärgård samt valda delar av Gotland. Dock ej för Karlstad där den ständiga solen är en skröna som egentligen härstammar från en alltid lika strålande glad servitris som nu varit död i flera hundra år. Det senaste påståendet vet jag är sant eftersom jag bott där och hon var död redan då. Det första påståendet att seriekoppling i många fall är att föredra i Norden kan jag inte direkt påstå att jag vet. Men jag tror på det, och vad vore väl människan utan en tro?
  19. 1 poäng
    Värmeväxlare byts normalt inte ut. Har den frusit sönder? Beskriv gärna felet + visa några bilder så kanske du kan få hjälp här.
  20. 1 poäng
    Det låter som du bestämt dig för två regulatorer redan, raol... så, frågan är avslutad - eller..?
  21. 1 poäng
    Relä ger ju en del induktion i det ögonblicket dom faller, det vill säga när man kopplar bort manöverströmmen, det blir samma effekt, fast mildare då brytarspetsarna kopplar bort en tändspole. Om man har känslig elektronik som skall styra ett relä kan denna skadas av dessa ”spänningsspikar” som relät ger upphov till. Det kan ju röra sig om fjärrkontroller till ankarspel, larm etc. Frågan har ju varit uppe några gånger hur man kopplar och varför, varför har jag redan svarat på, och med bildens hjälp ser du hur man kopplar. Manöverspänning plus kopplas i detta fallet på anslutningen till vänster, här nummer 86 och 85 blir minus. Nu studsar induktionsspänningen genom dioden och släcks ut. Ingenting (nåja) fortplantar sig bakåt i elsystemet. Dioderna är lönade på anslutningarna, men man löser dioder snabbt och försiktigt, då dom inte tål värme så bra.
  22. 1 poäng
    Men det har ingen heller påstått, bara att principen för att reglera ner spänningen är densamma (=switchande). En MPPT kan liknas vid en PWM med påhängd intelligens för att hitta "bästa arbetspunkten". Det är ur radiostörningsaspekten i princip likvärdiga när man bara tittar på hur spänningen regleras, vilket var det frågan gällde (och som du ju senare i inlägget också håller med om). Nej, en PWM-regulator reglerar i allmänhet spänningen. I alla fall vid den aktuella tillämpningen som solpanelsregulator, om den bara reglerade strömmen skulle den koka batterierna. Hmm, det där med panelen och antalet celler är nog inte någon gängse praxis, det verkar som att du rör ihop det med linjärregulatorer. En simpel PWM-regulator tar tillvara överspänningen till ökad laddström på precis samma sätt som en MPPT eller vilken switchande regulator som helst (vid samma specifika arbetspunkt, edit). Tyvärr en sanning som inte längre gäller. Skillnaden har krympt från "hästlängder" till "eventuellt". Man får inte längre med säkerhet vad man betalar för. Men många tror fortfarande det, och det lever de finare märkena och butikerna gott på ännu en tid. Tvärtom. En billig, korkad regulator ger ofta mindre problem än en mer intelligent som försöker begripa situationen. Samma sak med intelligenta batteriladdare, som i våra båtar med andra belastningar än bara batteriet inte begriper att det inte är batteriet som slukar strömmen och felaktigt går upp i boostmode.
  23. 1 poäng
    Lax och öring är lättare att fiska på vintern..går i ytan då. Min tjej är ganska hård...hon åker med 10 distans ut och trollar lax i Januari med vattenskoter.
  24. 1 poäng
    Som sagt, om du vill snobba dig med låtsad okunnighet, så får du så klart göra det. Men du vet själv, och alla som läser begriper, att du vet precis vad ordet betyder och hur det används, och har vetat det i årtionden. Du behövde inte kolla upp det i nån ordbok, utan du vill bara få dig att verka märkvärdig. Språket är, tack och lov, inget som bestäms av en ordbok, eller torra ingenjörer, utan ett levande kommunikationsredskap, i konstant förändring. Det är också många som har svårt att inse, eller acceptera, att det finns fackspråkliga betydelser som är andra än de i allmänspråket. Ett exempel är ordet "bult" som i vanlig svenska betyder ungefär "större skruv med cylindrisk form, ofta med en slät sektion". Men så finns det alltid en liten klick anala ingenjörer som med dårars envishet ältar att en bult minsann är "ett ogängat maskinelement". Ja, fackspråkligt är det rätt, men svenskar i gemen talar inte fackspråk. "Sekundmeter" i vardagligt språk betyder "meter per sekund", inget annat. Och det vet du, Peter_K.
  25. 1 poäng
    Rekondläge på smarta laddare skall inte användas på AGM eller GEL-batterier. Det förutsätter att det är ett ventilerat "vanligt" batteri. Som andra skrivit så har även jag fått i gång något gammalt batteri med en 40 år gammal kokad laddare, men det blir ju aldrig riktigt bra.
  26. 0 poäng
    Nu krånglar ni allt.....🤯 Blaupunkt Derby.... Har haft den i Gud vet hur många båtar. I förpik, i salong, akterruff, i sittbrunn och på kala klippor. Störs inte.... har nog heller aldrig stört någon annan heller för den delen🙄 En värdefull finess är att den inte tar emot så högt i det frekvensmodulerade bandet så man slipper några av de nyare reklamkanalerna. Man kan justera klangfärgen också. Tyvärr klarar den inte att hitta Radio Luxemburg längre men det är ju inte radions fel. Annat var det när Elvis dog, då var det fullt pådrag på Luxemburg! Och batterierna... batterierna... de räcker nästan hur länge som helst. LA8PV... Åver and out.
Denna ledartavla är satt till Stockholm/GMT+01:00
×
×
  • Skapa nytt...